האם היית בטיפול נפשי? 3159
כן - כולל אשפוז 9 5%
כן - תרופתי 5 3%
כן - שיחות 47 24%
גם תרופות וגם שיחות 38 19%
כן - "אלטרנטיבי" (פרט!) 1 1%
גם אלטרנטיבי וגם תרופות או שיחות 8 4%
לא, אבל אני שוקל לפנות לטיפול 1 1%
הייתי צריך, אבל הסתדרתי לבד 12 6%
לא, וחבל 11 6%
לא, מעולם לא נזקקתי 33 17%
לא, זה נראה לי בזבוז זמן וכסף 15 8%
מה, השתגעתי? 17 9%

197 הצבעות עד כה
פרסום תגובה לסקר

הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

ללא כותרת 530583
בצבא גנבתי הרבה זמן קב"ן, זה היה אחרי 73 והיה קל לפגוש קב"ן ולהרוויח חצי יום חופש, אח"כ עברתי לקונץ של המשקפיים, נסיעה לצריפין אחת לזמן, גם השלמת בגרויות עבד טוב, היה צריך להביא קבלה על תשלום אגרת הבחינה ויכולת לקבל רגילה על זה.
ללא כותרת 530584
ואיך הרגשת לגבי זה?
ללא כותרת 530585
חופש.
ללא כותרת 530586
אה!
ללא כותרת 530587
כלומר: המממ....
אלטרנטיבי? 530588
אילו אפשרויות יש לטיפול נפשי "אלטרנטיבי"? קואצ'ר?
אלטרנטיבי? 530589
דיאנטיקה (סיינטולוגיה).
אלטרנטיבי? 530594
קריסטלים.
לדוגמה נניח ולילדך יש הילה בצבע אינדיגו והוא לא משתלב בבית הספר, מה תעשה?
לפרטים: http://newage.il.msn.com/crystals/article.aspx?cp-do...
אלטרנטיבי? 530597
ביבליותרפיה, פסיכודרמה, טיפול פילוסופי...
אלטרנטיבי? 530646
מצאתי היום ב"7 ימים" כתבה נרחבת על ייעוץ פילוסופי וההבדלים בינו לבין הפסיכותרפיה. לא העמקתי אבל נראה מעניין.
אלטרנטיבי? 530617
שיטת ביירון קייטי יכולה לעזור, לפעמים.
נקוי ראש 530682
אני ממליץ על שיט מפרשיות.
נבדק ונמצא מועיל לפוסט טראומטיים (הלומי קרב ופדויי שבי). על סמך התרשמות אנקדוטאלית ובלתי מדעית בעליל מתאים ומועיל לשלוות נפשם של בעלי שריטות כאלו ואחרות, ואפילו של אנשים בריאים בנפשם ובגופם. אינו נוגד טיפול תרופתי (או קוגניטיבי) כלשהו. חסר תופעות לוואי (אם כי עלול לפתח התמכרות).
נקוי ראש 530686
חסר תופעות לואי? אני חוזר: חסר תופעות לואי???

(בחילה, הקאות, דחף כמעט לאו-בר-שליטה להתאבד בטביעה)
נקוי ראש 531148
תופעות הלואי הן התרופה עצמה, ראי הערך המזכך של אלכוהול.
נקוי ראש 530713
מענין, חבר טוב הלום קרב פוסט-טראומתי למהדרין, הפך בשנתיים האחרונות לגולש רוח, ולהכרותי,
אפשרי לטעון, כי התהליך היטיב עימו. ‏1
אני, לעומת זאת, מצליח להעפיל מכל שייט, עמוס באותה קופת השרצים עימה ירדתי.‏1

1 אבל אני לא פוסט-טראומתי (להיפך היא נמשכת), והוא איש ים גם מלפני.
אלטרנטיבי? 530700
יש גם אנשים שהולכים להיוועץ במטפלים שאינם פסיכולוגים מוסמכים (למשל ורדה רזיאל-ז'קונט‏1).

1 שאגב הספרים שלה, אלה שקראתי, אינטליגנטיים הרבה יותר ממנה.
530595
תוצאות די מדהימות.
530598
קראתי לפני זמן סקר שבו נטען ש60 אחוז מהנשים לא יסכימו לצאת עם גבר שלוקח תרופות נגד דיכאון ואחוז דומה של מעסיקים לא יסכימו להעסיק עובד או עובדת שמטופלים בתרופות.
לא מוצא את הכתבה הזו, אז אני לא בטוח במספרים.
כתבה אחרת באותו נושא, בערך.
הדיכאון שלי השתפר מאז שהתחלתי לקחת תרופות. ברור לי שיש לתרופות האלה השפעה אמיתית ושהן עוזרות.
לגמרי 530971
שופך אור חדש לחלוטין על חלק מהתגובות כאן (רק שלא ניתן לדעת על אילו).
530609
אני בנסיגה, אחרי אפיזודה דכאונית של כמעט שנתיים.

לומדת להעריך בזהירות את החיים בלי תרופות, ועם זאת לא להפסיק לשים לב לרשימה של סימנים שמבשרים שכדאי שאני אחזור לקחת כדורים, רצוי הפעם לפני שאני נעשית התאבדותית.

הסטיגמה החברתית, קשה ככל שתהיה (אצלי למשל כל החברות שלי יודעות כי אני יודעת שהן תאהבנה אותי בכל מקרה, אבל מעט מאד אנשים במשפחה המיידית שלי.) היא לא הדבר הכי קשה מבחינתי.
הכי קשה זה לוותר על חלומות. לא עוד קריירה מלחיצה, כי אני לא יכולה להתמודד עם מתח בזמן אפיזודה, לא עוד ילדים.
ועם זאת להדגיש בפני עצמי שוב ושוב (על אף שאני לא ממש מקשיבה) שהחיים שלי לא נגמרו. למרות שזו ההרגשה לפעמים.
530614
מצער לשמוע על הסבל שאת עוברת.

לא הבנתי את הצורך לוותר על חלומות. למיטב ידיעתי, לחץ הוא לא בין הגורמים לפריצת אפיזודה דיכאונית (בניגוד למחלות נפשיות אחרות). ובנוגע לזמן האפיזודה - חלק מגדולי האנשים בהיסטוריה - יוצרים, מנהיגים ועוד - היו חולים בדיכאון, והם יצרו ועשו בין האפיזודות ולפעמים אף במהלכן. אם הם היו מוותרים על חלומותיהם היינו נשארים עם עולם דל מאוד. האם הוויתור באמת הכרחי?
530616
אל''פ, אבל יש כל מיני דכאונות. וגם, כל אדם שונה מחברו. אם ההיא אומרת שהכי טוב לה להתרחק מלחץ, אז זה המצב אצלה.
530618
ברור. אני לא אומר לה מה לעשות, רק שואל (וקצת מנסה לעודד, האמת. חבל לי על ההחמצה). אם ההיא משמה תחשוב שהשאלה לא לעניין או שלא בא לה לפרט, היא לא תענה לי. אנחנו נמצאים במסגרת דיאלוגית, וזה נראה לי בסדר לשאול ובסדר גם לא לענות.
530626
אפשר דוגמאות לאנשים דגולים שסבלו מדיכאון אבל המשיכו לנהל אורח חיים לחוץ, בלי שזה פגע משמעותית בבריאותם או בחייהם?
530627
גיגול קצר מעלה שמות כמו אברהם לינקולן, וירג'יניה וולף, ארנסט המינגווי, מרק טוויין ומנחם בגין. יש עוד רבים, כמובן.

אני לא יודע אם זה לא פגע משמעותית בבריאותם או בחייהם. אני מניח שלינקולן לא היה נרצח אם הוא לא היה מנהיג דגול, אז כנראה זה כן פגע גם בבריאותו וגם בחייו. בכל מקרה, כאמור, לא ידוע לי שהלחץ עצמו הוא גורם לדיכאון (אני עשוי לטעות כאן, אבל זה מה יש).
530629
וולף והמינגווי התאבדו. זו פגיעה בחיים.
530631
התאבדו, אבל לאו דווקא בגלל אורח חיים לחוץ.
530633
אם כך, הם לא מהווים דוגמה טובה לדכאונות במצב לחץ.
צ'רצ'יל 530636
צ'רצ'יל סבל משך שנים ארוכות מדיכאון. לא צרק שהוא לא התאבד התאבד, כידוע, אלא להיפך - הוא זכה לאריכות ימים - ויש הסבורים כי באופן פראדוכסלי משהו, הוביל אותו הדכאון למספר החלטות מדיניות אמיצות אשר, בין שאר גורמים, הובילו, בסופו של דבר, לנצחון בעלות הברית במלחה"ע II על גרמניה הנאצית.

ביומניו ובין הקרובים לו, כינה צ'רצ'יל את דכאונו - "הכלב השחור שלי". דרכו להילחם בכלב השחור היתה משותפת לעוד דכאוניים מפורסמים - באמצעות הזיות גבורה ובהן נצחונות על אויבים אמיתיים ומדומים - נצחונות בלתי אפשריים אשר הביאו לו תהילה ותפארת-עולם. פסיכיאטר אנגלי, אנתוני סטור, סבור כי לו היה צ'רצ'יל מנהיג שקול ומתון יותר, ולא כזה המורגל בהזיות מן הסוג המתואר - לא היה מגיע להחלטות בלתי שגרתיות ו"מטורפות" מעט, כאשר הגיע, ואשר שינו, אולי, את גורל העולם.

צ'רצ'יל 530637
וואו, איך שאני עושה טעויות בזמן האחרון. לו הייתי מגלה לפני שנתיים-שלוש ששלחתי תגובה ובה ''לא צרק שהוא לא התאבד התאבד...'' - הייתי כמעט מוכנה להתאבד בעצמי בקפיצה נועזת מהשטיח לרצפה, מרוב בושה (סתם, סתאאאם). מתבגרים, מעגלים פינות, נעשים סלחניים יותר..
צ'רצ'יל 530645
אם היית באמת סולחת לעצמך לא היית כותבת את התגובה הזאת, לא? את רואה, ככה זה כשלא מתנסים מספיק בטעויות. לא לומדים לעגל פינות בצורה מוצלחת.
530716
ככל שאני יודעת, לינקולן והמינגווי היו דו-קוטביים. משהו אחר לגמרי.
530715
בשבילי הויתור הכרחי. אני לא יודעת לגבי סטטיסטיקות, אבל אצלי במובהק וללא ספק לחץ נפשי היה הטריגר להתפרצות הראשונית וגם אחר כך למישניות.

יש אצלי מקום לחלומות. פשוט אני צריכה למצוא חדשים, כאלו שאני יודעת שאני יכולה לחיות עם הנסיונות להגשימם.

בזמן אפיזודה - אפילו עם טיפול תרופתי - תפקוד תקין (מהסוג שלא יצור צלקות נפשיות אצל הדור הבא) הוא אתגר שמצריך את כל כוחותי.
530719
טוב. לא הכרתי את הלחץ כטריגר לדיכאון. אני מקווה שתמצאי חלומות כאלה ושתהני מהניסיונות (ואולי אף שתגשימי אותם).
530647
אולי (כנראה) אני חיה בבועה, אבל הסטיגמה החברתית בנושא הפרוזאק ודומיו כבר לא כל כך קשה. יש לי כמה חברות שלוקחות באופן קבוע תרופות נגד דיכאון ומספרות על כך גם למי שלא רוצה לשמוע. למיטב ידיעתי, מעולם לא נתקלו בתגובות קשות על כך.

(אבל אולי ההטיה היא שרוב החברות שלי אקסטרוורטיות).
530669
אולי זאת קצת שאלת קיטבג, אבל בזמן שאת בדיכאון, הוא נראה לך כמו משהו שיש לו סיבות אמיתיות הגיוניות או שגם תוך כדי זה נראה לך דבר ריגשי וחולף? אני אחדד את השאלה - האם כשאת בדיכאון נראה לך שהעולם רע, או שנראה לך שזה רק רגש שלך?

אגב, אני גם לא במצב נפשי הכי טוב שהייתי בחיי, והסיבות הן מאד קונקרטיות וחיצוניות. בין היתר - אהבה נכזבת. זה זוועה :-) כאב ותחושת השפלה שמלווים אותי כל הזמן. אבל אני מקווה לטוב...
530717
זה לא העולם, זאת אני.
בשיא של אפיזודה אני בקושי יכולה לשאת את הקיום בתוך העור של עצמי. אני האדם המגעיל, נחות, שפל ודוחה ביותר ביקום שהוא אכזרי, אפור, מרושע וחסר תקוה.

והמושג ''חולף'' הוא חסר משמעות. אני לא יכולה לראות ציר זמן בכלל. ככה תמיד היה וככה תמיד יהיה. אף פעם לא הייתי מאושרת ואף פעם לא אהיה.

אם אתה מקווה לטוב זה כבר טוב מאד.
530720
בלי קשר לדיכאון או אלייך אישית. היום שמעתי ברדיו את שלי יחימוביץ' אומרת כמה האושר מוערך יתר על המידה עד כדי כך שהוא הפך למטרה שאנשים מרגישים אומללים רק בגלל שהם לא עומדים באידאל של להיות מאושרים. יש דברים הרבה יותר חשובים מאושר או מהגשמה עצמית, היא אמרה. אתיקה, למשל. הנכון והאמיתי. תרומה לאנושות או לחברה או לאנשים סביבנו. הסכמתי איתה בכל ליבי, שמחתי שהיא בכנסת ישראל, ורק הצטערתי שהייתי צריך אותה כדי שתזכיר לי את זה.
השלום מתחיל בתוכי, וגם האושר 530721
אתה חושב שעל הבסיס הזה אפשר לקשר בין שאיפה (דומיננטית) לאושר אישי לבין ימין חברתי?
השלום מתחיל בתוכי, וגם האושר 530722
בעצם שאלה רטורית (נזכרתי באיין ראנד).
השלום מתחיל בתוכי, וגם האושר 530725
לא יודע אם היא צריכה להיות רטורית. השיחה הייתה בעקבות כתבה ב"הארץ" על ברברה ארנרייך שקושרת בין הקפיטליזם האמריקאי לפסיכולוגיה החיובית (אני לא מצליח למצוא כרגע את הכתבה. אבל היא מעניינת).

לי הקשר נראה קצת יותר בעייתי. זה נכון שהתרבות הקפיטליסטית מוכרת לנו קיטים מוכנים של דימויי אושר, ובמובן זה הקפיטליזם והשאיפה לאושר מזינים אחד את השני. אבל לפחות ההיסטוריה האנתרופולוגית שאני מכיר (הלא מרקסיסטית) מדברת על כך שהן הקפיטליזם בצורתו המודרנית והן השאיפה לאושר הם תוצאה של ה- Transition to modernity, על תפיסת האינדיבידואליזם ושבירת המסגרות הישנות שנתפסו כטבעיות לאדם. יחד עם המסגרות הישנות נשברו המסגרות האתיות והקשרים החברתיים שמצד אחד חסמו את אפשרויות ההתפתחות של בני-אדם, ומצד שני קשרו אותם עמוקות לחברה מסביבם ויצרו משמעות "טבעית". נשארנו עם אינדיבידואליזם שנראה לפעמים חלול, שמותיר לנו שאיפה ל"אושר" כמטרה עליונה. אז אני חושב שלא מדויק לתאר כאן יחס של סיבה ומסובב, קפיטליזם לאושר כמטרת-על, אלא לומר ששניהם תוצאה של גורם שלישי, המעבר למודרניות.

בהתאמה, אני לא בטוח שאפשר לייחס את השאיפה הזאת דווקא לימין החברתי. הימין החברתי האידיאולוגי לא נראה לי כזה. הוא יותר אנטי-סמכותני מאשר בעד משהו. והשמאל-חברתי הבורגני הוא בוודאי כזה, מכוון לאושר בגרסתו הבורגנית.
השלום מתחיל בתוכי, וגם האושר 530740
טוב, גם גדי טאוב עשה קישור כזה, בניתוח שלו ל"באדולינה" ולאידיאולוגיה(?) של שרי אריסון:
אולי אתה צודק שאין כאן סיבתיות אלא סמיכות.

אגב, לי אין בעיה עם בורגנות (למעשה אני עצמי מתברגנת יותר ויותר ולא נאבקת בזה). בעיניי, בורגנות לא שואפת לאושר אישי כהגשמה, כמו שהיא שואפת לביטחון משפחתי וקהילתי, ולשמירה על הקיים.
השלום מתחיל בתוכי, וגם האושר 530741
אחלה מאמר.

אני גם לא שולל את הבורגנות. אני מנהל איתה יחסי משיכה-דחייה.
הערה קצרה בקשר לפתיל 530742
יש הבדל ענק בין האושר של הקפיטליזים, שניתן לתארו כעוגת קצפת.
לסיפוק שניתן לתארו כלחם שחור. ובין שניהים לשאיפה להיות בריא נפשית. אם ניקח לדוגמה דיכאון, אז רצון לא להיות בדיכאון זה ממש לא דבר נדיר ביחוד הדיכאון שמתואר פה שאף אחד לא היה רוצה בו.
הערה קצרה בקשר לפתיל 530747
הטענה שניתן לשאוב סיפוק מלחם שחור היא תוצאה של תעמולה ''טבעית''.
הערה קצרה בקשר לפתיל 530748
תמיד יכול להיות שאני בעצמי שטוף מח.
אבל כשאני רעב, אפילו לא במיוחד (נניח צהריים ולא אכלתי מהבוקר ) אזי לחם שחור נותן תחושת שובע ונעים לאכול אותו. כלומר יצר הרעב שלי מסופק והתחושה היא טובה (יותר מאשר אילו לא הייתי רעב כלל).

אם בכל זאת הדוגמה לא מוצאת חן בעיניך קח מיים כדוגמה לסיפוק ומיץ כדוגמה להנאה.
הערה קצרה בקשר לפתיל 530751
ממש לא קשור ל"טבעי". מדובר בתענוג בסיסי, שפעם היה ארוחה מקובלת במחוזותינו (= "תלוי תרבות"). דמיין למשל לחם שחור עם חמאה וזיתים ירוקים, ולבן ליד...
הערה קצרה בקשר לפתיל 530752
זה כבר לחם גרזן.
מוטב שתשירי שירי חמאה 530768
מרגרינה (לפחות מאיפה שאני באתי). לקח לי עמוק לתוך שנות העשרים שלי ללמוד לתעב אותה ולהעדיף חמאה.
הערה קצרה בקשר לפתיל 530755
נכון.
הערה קצרה בקשר לפתיל 530757
מה נכון, שהאושר של הקפיטליזם הוא כמו עוגת קצפת?
הערה קצרה בקשר לפתיל 530758
לא יודע. לא ניסיתי את האושר של הקפיטליזם ואני גם לא פריק של עוגות קצפת. נכון שיש הבדל בין אושר לסיפוק, ובין שניהם לבין בריאות נפשית.
הערה קצרה בקשר לפתיל 531355
האין סיפוק דומה יותר לתוצאה של שליטה (מתוך הכרה, מהו זה שניתן לשלוט בו) ואושר דומה יותר לתוצאה של עליה על הציפיות?
הערה קצרה בקשר לפתיל 531390
לא יודע. אני צריך אולי לנסות אותם פעם. בכל אופן, האיפיונים שלך נשמעים סבירים.
הערה קצרה בקשר לפתיל 531433
צריך לנסות? הגזמת :)
הערה קצרה בקשר לפתיל 530772
נכון שכשמחתרת עוגות הקצפת מטיחה עוגה בפרצופו של הקפיטליסט בילל גייטס (http://www.youtube.com/watch?v=dhe0H8RDNcc) זה גורם להרבה אנשים סיפוק ואולי אפילו אושר קצר-מועד.
השלום מתחיל בתוכי, וגם האושר 530743
מאמר שמתחיל ב"עכשיו *ש*שרי אריסון" לא יכול להיות אחלה.

תסו"ש
השלום מתחיל בתוכי, וגם האושר 530809
לא קראתי את בדולינה, ואין לי שום כוונה לקרוא אותו. אבל המאמר רק אישרר לי את מה שחשבתי על גדי טאוב ממילא
השלום מתחיל בתוכי, וגם האושר 530811
מה חשבת, ולמה אישר המאמר את מה שחשבת, אני מניח שאת לא חושבת שזה ''אחלה מאמר''.
השלום מתחיל בתוכי, וגם האושר 530820
אני מפנה את הראש לרגע, ואתה צוחק על הניסוח שלי?
השלום מתחיל בתוכי, וגם האושר 530826
לא, גם אני חושב שזה מאמר טוב.
רק שאלה, לא משתמשים יותר במילה אחלה? 530936
צדקת, אני לא חושבת שזה אחלה מאמר.

ספרתי עד מאה, נשמתי עמוק ועכשיו אנסה להסביר:

מה שמכעיס אותי בכתיבה של טאוב הוא שילוב של כמה גורמים הקשורים זה בזה:
1. ראיה משטיחה של דברים שמבוססת על פעולות רדוקציה חוזרות.
2. הטענה שיש לו מגע בלתי אמצעי עם מציאות, ושהאנשים שאותם הוא תוקף מנותקים ממנה. (מה שנהיה פרובוקטיבי במיוחד בשילוב עם סעיף 1).
3. מנטליות של נביא זעם. הרבה כעס והתנבאות על עתיד שחור במיוחד. תמיד.

דוגמאות מן המאמר על בדולינה:
1. רדוקציה:
מתחיל מן הספר ועובר לשנות ה60. הוליזם זה שנות השישים בארה"ב. תנועת ההיפים (רק בארה"ב) זה אלן גינזבורג וקן קיזי. דרך אלן גינזבורג אנחנו מגיעים לזה שכל הפילוסופיות שעוררו עניין בשנות ה 60 בתנועת ההיפים של ארצות הברית הן זן בודהיזם. לזן בודהיזם מוצמדת משמעות אחת (שרק שופנהאואר לקח ברצינות).

נעצור כאן ונהרהר: להוליזם היסטוריה ארוכה. מתחילה מאות לפני שנות השישים וממשיכה אחר כך, ומתרחשת לא רק בארה"ב. מנקודת ראות זאת החיבור הישיר בין הספר הישראלי משנות ה90 לארה"ב של שנות ה60 די שרירותי.
תנועת ההיפים מורכבת לא רק מאלן גינזבורג וקן קיזי. (ואל קיזי אשוב עוד רגע קט). ואם נמשיך מכאן, תנועת ההיפים לא הצטמצמה לגבולות ארצות הברית.
הפילוסופיות המשפיעות שיובאו ל"מערב" מדרום מזרח אסיה לא הסתכמו בזן בודהיזם. ולכן ניתן לשאול בתמיהה גוברת: מי נסע ל*הודו* בשנות ה60 על מנת להתעמק ב*זן בודהיזם*?
כששופנהאואר כתב על בודהיזם הוא לא התמקד למיטב ידיעתי בזן בודהיזם. אמנם הוא טען שיש זהות מלאה בין בודהיזם לפילוסופיה הפסימיסטית שלו, אבל אין סיבה ממשית לאמץ טענה זאת.
אינני מכירה את כתביו של אלן גינזבורג, אבל אם נלך על דוגמא מקבילה משנות ה60 בספרות הפופולרית, האם באמת ניתן לטעון ששופנהאואר יותר נאמן לזן בודהיזם מאריך פרום?

יכולתי כמובן להמשיך ולהמשיך אבל אני אנסה לעצור בנקודה זו.

2. הטענה של טאוב היא שהפעולות של קיזי ושות' בהפגנה גרמו להיפים לאבד אמון בעצם המחאה, ומאחר שפעולות סאטירית אינן מהוות פוליטיקה, השוק החופשי נכנס בוואקום ושולט בכל.
יש כאן שוב רדוקציה משום ש:
העובדה שמלחמת ויאטנאם נמשכה במשך 10 שנים לא קשורה לאיבוד האמונה בקרב ההיפים בגלל פעולות סאטריות בהפגנה גדולה, אלא משום שרוב הבוחרים האמריקאים לא תמכו בתנועת המחאה ובחרו בממשל אחר ממשל אשר המשיכו לשלוח חיילים לויאטנאם.
השוק החופשי זו כבר אג'נדה אחרת, ואמנם תנועת ההיפים לא גרמה לפירוקו. הוא היה קיים בארה"ב כבר קודם, כמו שמדיניות הרווחה בחלק מארצות אירופה היו קיימות לפני ואחרי תנועות המחאה שקמו בהן בשנות ה60.

אבל נחזור לפעולת המחאה הקרנבלית של קיזי. אכן, יש בה משובת נעורים, אבל יש בה גם רפלקציה על עצם השיח הפוליטי (כמו בתנועת הדאדא לפניה).
בתוך תנועת המחאה של שנות ה60 היו גם פלגים שהאמינו במעשה וקצת פחות ברפלקציית השיח, כמו מחתרת מזג האויר בארה"ב והמחתרת של באדר מיינהוף בגרמניה. האם זו הפוליטיקה הראדיקלית וקולקטיבית שאליה מכוון טאוב? אני מניחה שלא אבל אני מרשה לעצמי להרהר לרגע באופוזיציה שהמעשה כאן יוצר לעומת רפלקצית השיח:
זכורה לי במיוחד ה"תשובה" של האמן יוזף בויז לאנדראס באדר ביצירת אמנות וסיכומה: גם בויז מנהל מהפכה (שמכוונת אל דרכי החשיבה).
אם נבדוק את מורשתם של השניים, באדר ובויז, לפי הבנתי השפעתו של בויז לא תרד מזו של באדר. אם מסתכלים על כוונה ותוצאה בויז קרוב יותר למה שביקש להשיג.

מטענותיו של טאוב עולה שפעולות רפלקסיביות הינן שטות של ליצנים א-פוליטים שאינם רואים נכוחה כמוהו את המציאות הפוליטית הבאה עלינו לרעה. גירסה אחרת תהיה שבראיית העולם המצומצמת של טאוב הוא אינו מסוגל להבין את ההשפעה של פירוק השיח משנות ה60 (או אפילו קודם) ועד היום.

3. נבואת הזעם של טאוב בבדולינה מטרידה במיוחד: בסעיף 2 הוא מצר על כך שישראל עוברת תהליך של אמריקניזציה, ומאמצת כל דבר מארה"ב. ולכן הוא רואה לנכון לנתח את תנועת המחאה בארה"ב ולהאשים אותה בפינוי הדרך לשמרנות ולשוק החופשי.
בסעיף 7 המצב משתנה, *אמריקה* של שנות ה60 שתנועת ההיפים מייצגת (יש כאן התרחקות מגינזבורג וקיזי פתאום) התבססה על ערכים נוצריים הקרבה עצמית ומחוייבות חברתית. אנחנו היהודים לעומת זאת לא מרוסנים על ידי ערכים נעלים שכאלה (מי בא איתי להציל את נפשו בכנסיה? פעם ראשונה קתולית! פעם שניה אוונגלית! פעם שלישית נאו אורתודוסית! נמכר!)

מדובר כאן למעשה ברקע אחר, ולא צריך להרחיק עד ארצות הברית על מנת להבין זאת. ישראל נוסדה בתוך אתוס קולקטיבי חזק של הקרבה עצמית ומחוייבות חברתית. ואת שורשי האופוזיציה שטאוב מעמיד בין חטא האינדבידואליזם מחד ומעורבות חברתית מאידך ניתן למצוא בתאולוגיה הישראלית לדורותיה ובזו היהודית שקדמה לה.

אבל מעבר לכך עמדת נביא הזעם היא בסך הכל אסטרטגיה של אגו. טאוב מחבר במאמר את כל מה שהוא מתנגד אליו, וזה לא מסתכם בהוליזם ניו אייג'י והפנים השונות של הקפיטליזם (בכל זאת שווה להבחין שהוא מערבב בתוך זה תופעות שונות, הוא כותב על הפרטה, יוזמה כלכלית בשם סטארט אפ, שחיקת מעמד העובדים, שחיקה במדיניות הרווחה, ופיטורי עובדים), טאוב מוסיף לכך כפי שהדגמתי את רפלקציה על צורות השיח, וגם כל סוג של רפלקציה עצמית, כל סוג של ידיעה עצמית כולל פסיכולוגיה ממסדית. כולם עומדים באופוזיציה אחת לישותו העליונה של טאוב.
לנביא זעם יש תמיד רשות לשחרר אגרסיות, להצביע באצבע המצביעה, ולהודיע לנו שהעתיד שחור משחור. זה עוזר לו להישאר נביא זעם.

העובדה שאני מתעצבנת כשאני קוראת אותו לא אומר שאני תומכת ללא סייג בהפרטה וביטול מדיניות הרווחה וכל סוג אפשרי של הוליזם. אני פשוט אלרגית לכל סוג של צרות מוחין, ואני מרשה לעצמי לחשוד במוטיבציות שלו.
רק שאלה, לא משתמשים יותר במילה אחלה? 530941
אחלה תגובה. חבל שהיא לא נכתבה בזמן אמת תגובה 149110
רק שאלה, לא משתמשים יותר במילה אחלה? 530942
תודה. רק כדי לסדר לי את הראש - האם ואיזו ביקורת יש לך על "דלדולה של הרוח באמריקה"?

אגב, כתבת: "שהוא מערבב בתוך זה תופעות שונות, הוא כותב על הפרטה, יוזמה כלכלית בשם סטארט אפ, שחיקת מעמד העובדים, שחיקה במדיניות הרווחה, ופיטורי עובדים".

אבל כל התופעות הללו באמת קשורות ונובעות זו מתוך זו בצורה שמקשה להפריד ביניהן. אפשר לתמצת את אחד הביטויים העיקריים שלהן בתלונה "אין התאגדויות עובדים בתעשיית ההיי-טק" והנה קיבלת תופעה שמאגדת את כולן, ושלא היתה קיימת לולא חלקן לא היו מתקיימות.
רק שאלה, לא משתמשים יותר במילה אחלה? 530954
עכשיו עוררת את סקרנותי, ברקת. איך הגעת למסנה שאולי יש לי ביקורת על "דלדולה של הרוח באמריקה"?
אני לא חושבת במושגי "דלדול הרוח", ובטוח שלא לגבי יבשת אמריקה, הצפונית או הדרומית.

התופעות הכלכליות יכולות להיות קשורות וגם לא קשורות.
אני מתנגדת לכל שחיקה במדיניות הרווחה;
מתנגדת לכל שחיקה במעמד העובדים (אם כי מרשה לעצמי לתהות אם הכורי הפחם בשנות ה80 באנגליה לא היו יכולים להשתמש בכוח שהיה להם אחרת);
אני מתנגדת להפרטה של בתי הסוהר, שירותי הרווחה והבריאות, אספקת המים והחשמל ו... אני נהנית מתוצאות ההפרטה בטלקומוניקציה ושירותים אוויריים, שבלעדיהם היו מספר דברים חשובים בחיי מעבר להישג ידי (זוהי כמובן הזמנה להרצאה על העובדה שאני קצרת ראות ומזיקה לסביבה האקולוגית והחברתית);
עכשיו, אני תומכת בחוקי הגנה בפיטורים ומוכנה לנהוג באלימות כלפי מי שרוצה לפגוע בהם. האם עלי להתנגד לכל פיטורין בכל מצב? אסור בשום פנים ואופן לפטר בבנק הפועלים?
וסטארט אפ, אני צריכה להתנגד לסטארט אפ, או כל יוזמה כלכלית?

(ומאחר שנזכרתי בזה, ומאחר שאת מבינה בזה יותר ממני) מעט לאחר שהחל המשבר הכלכלי העולמי האחרון, נשמעו קולות (טוב, אני הכי זוכרת בהקשר הזה את ג'ון סטוארט) שהכריזו שצריך לבטל את המכשירים הפיננסיים ובכלל לוותר על שוק ההשקעות.
בהקשר הזה, מאחר שאנו לא מצליחים לפענח מכשירים פיננסיים, וממילא חושדים בברוקרים, כדאי באמת שפשוט נבטל אותם?
רק שאלה, לא משתמשים יותר במילה אחלה? 530956
לגבי הנקודה השנייה שלך - אני חושבת שיש פה היסחפות קלה. למשל, ביקורת על אופן הניהול המקובל של יחסי העבודה בסטארט-אפים אין משמעה שצריך "להתנגד לסטארט-אפ" (בטח שלא ל"כל יוזמה כלכלית"...). וכולי.

כנ"ל לגבי כל ביקורת אחרת על האופן שבו המדינה מפריטה שירותים, ואילו שירותים. וכנ"ל לגבי הנקודות האחרות שהעלית. זה שיש למישהו ביקורת על צבע האהיל וקריאה לשינוי שלו, לא אומר שצריך לכבות את האור ולשבת בחושך. לגיטימי לבקר, נכון?

לגבי "דלדולה של הרוח" - התכוונתי לספר בשם זה, ותהיתי ספציפית מה חשבת עליו ואם יש לך השגות על טענותיו, פשוט כיוון שהוא עוסק בדיוק במהפיכה של שנות השישים בארה"ב ומעביר קו היסטורי מרעיונות שצמחו לפני כמאתיים שנה, אל הפוסט מודרניזם.
רק שאלה, לא משתמשים יותר במילה אחלה? 530960
כמובן, לגיטימי לבקר. הכרחי אפילו.

את "דלדולה של הרוח" לא הכרתי. שווה?
רק שאלה, לא משתמשים יותר במילה אחלה? 530963
ספר חשוב, וכאמור רלוונטי לתזה שלך.

רק שאלה, לא משתמשים יותר במילה אחלה? 530948
זה ניתוח מעניין, תודה לך. אבל אני לא רואה את הדברים שאת רואה במאמר.

1. להוליזם יש אכן היסטוריה ארוכה. אבל מר טאוב לא מדבר כלל על הוליזם. הוא מדבר על הבנה מוטעית של ההוליזם, על תפיסת ההוליזם דרך משקפי האינדיבידואליזם. "כמו שהופכים גרב, פנים-חוצה, הוא לקח את הנוסחה של התמזגות האני ביקום והפך אותה להתמזגות היקום באני". (מטאפורת הגרב לקוחה מוולטר בנימין, אני מניח). כאן הוא רואה את הקשר בין תנועת ההיפים לבין הספר – בקריאה האינדיבידואליסטית של ההוליזם. מאחר שזהו הקישור הוא לא נראה לי כה שרירותי.
פרום, או אסכולת פרנקפורט, לא עושים את הטעות הזאת (טוב, הם לא אמריקאים). אבל בתנועת ההיפים, כמה אנשים בכלל קראו והבינו את מרקוזה ואדורנו? אני חושב שהכללות מותרות כדי לספר סיפור שלא יהיה נוקדני מדי, כל זמן שהן לא מביאות לסתירות עמוקות לטענה הסופית.

2. את מעמידה רפלקסיה לעומת פעולה אלימה. מדוע? הטענה, שטאוב טוען במפורש, היא רפלקסיה שמתבטאת בנסיגה לאוניברסיטאות ולנסיגה לאמנות לעומת פעולה פוליטית. במובן זה, אגב, אני חושב שטאוב מתחבר לגמרי לאסכולת פרנקפורט של שנות ה-‏60: הם חשבו שהרבה מהבעיות של בני אדם אינן בעיות "פסיכולוגיות" במובן אטומיסטי, אלא תוצאות של השפעות המבנה החברתי על הפסיכולוגיה של היחיד. גם הם לא חשבו שטיפול בפרט הוא הפתרון לבעיות חברתיות. טאוב מבקר את הרפלקסיה, הניו-אייג' והטיפול הפסיכולוגי כחלק מנסיגה ממעורבות חברתית לשינוי המציאות ורק במידה שהם מונעים אותה.

3. טאוב לא מכחיש שהרקע האמריקאי וזה הישראלי שונים. ההיפך. הוא כותב שברקע האמריקאי המושג "אהבה" הוא מושג כוללני יותר מהמושג הזה ברקע הישראלי, בגלל ההקשרים הדתיים-היסטוריים שלו. לכן, לטענתו, בעוד שההיפים האמריקאיים ניסו להחזיר אתוס אינדיבידואליסטי שבבסיסו פילוסופיה של הרמוניה של האינדיבידואל עם המציאות, אימוץ הערכים הללו בישראל מביא רק ל"נעים בגב".

בנוגע להיותו נביא זעם – אכן. ואני בד"כ לא מתחבר לשמרנות שלו. הוא נראה לי יותר שמרן ממודרניסט.
רק שאלה, לא משתמשים יותר במילה אחלה? 530958
1. תודה על ההבהרה, היא מאירת עינים.
אני הבנתי יותר שטאוב מתנגד לביטויים פופולריים של הוליזם. אלה שמופיעים בכל דור. אנחנו נהנים להסתכל על המאה ה19 ותחילת המאה ה20 ולגחך על האופנות הללו: מגנטיזם, ספיריטואליזם וכדומה. טאוב בהחלט עושה שימוש הפוטנציאל הקומי של האופנות הנוכחיות לאורך כל המאמר. אבל האם באמת ניתן לטעון כי כל האופנות הללו משקפות את "התמזגות היקום באני"?

פרום באמת כתב ספר על אמנות האהבה, עם הוראות הפעלה, שהיה מאוד פופולרי בשנות ה60. התיאור בויקי באנגלית לא מאוד מוצלח:
אבל שים לב לתפקיד של אהבה עצמית בעניין (הומניזם פוסט מלחמתי?). והוא עשה שם שימוש בזן בודהיזם שכולו אופטימיזם, פריחה וציוץ ציפורים ביחס לשופנהאואר (אבל לא חף ממוסר עבודה חס וחלילה).

בקשר לתנועת ההיפים ואסכולת פרנקפורט, אני מודה בבורותי במה שנוגע לארצות הברית. אני מכירה יותר את התנועה בגרמניה, ולא ניתן לטעות בקשר. השפה שלהם היתה נאו מרקסיסטית, זה מסביר את ההתחברות הקלה יחסית לאסכולת פרנקפורט, ואת שלטון מורשת אדורנו באקדמיה האירופאית בשנות ה70. מרקוזה התקבל בצורה חלקה יותר. ואמנם היתה התנגשות חזיתית מפורסמת בין אדורנו והסטודנטים שלו. אבל זו היתה מהפכה מבפנים שנבעה מרעיונות שאדורנו פיתח ושאורגנה על ידי הסטודנט המצטיין שלו.

ואם נחזור לעניין ההקשר, לפעמים נהוג בישראל לטעון שאנחנו מאחרים בעשרים שלושים שנים ומאמצים רעיונות שכבר מסתובבים במקומות "מפותחים" יותר כבר הרבה זמן. זה יהיה נאמן יותר למציאות אם יסבירו את הניו אייג' הישראלי בהקשרו האמיתי, בתופעה הגלובלית של שנות ה90.

2. העלתי את עניין הפעולה האלימה משום שיש להדגיש את הפוטנציאל המהפכני האנטי ממסדי של תנועת ההיפים. דובר הרי על פירוק מבנה החברה, פירוק המשפחה ופירוק המוסדות. ואכן חלק מתנועת ההיפים אכן הלכה עם זה עד הסוף. אם מתנגדים לקיומו של הממסד ומאמינים במעשה, לא לובשים חליפה ומנסים להיבחר למועצה המקומית תוך שימוש בשפה הפוליטית המקובלת. יורדים למחתרת, מתנקשים בפוליטיקאים ואנשי השוק. מפוצצים בנקים, מוסדות שלטון ומרכזים מסחריים. טרוריסטי העולם התאחדו.

נכון שההקשר של אסכולת פרנקפורט חשוב להבנת טאוב. במיוחד האמונה בתודעה כוזבת והחשש שאם נביט לשמאל ולימין ואולי נרשה לעצמנו להנות כוחות הרשע ישתלטו. זה מובן מאוד בהקשר המקורי, שנות ה20 וה30 בגרמניה. זה מתחבר גם יפה עם מסורות סגפניות רבות שנים ויכול להפוך לטאוטולוגיה פוריטנית.
טאוב לא מראה שום סימן שהוא מוכן לקבל רפלקציה עצמית ותורות ה"דע את עצמך" בשום תנאי.

3. זו בדיוק הטענה שלי. טאוב (כמו רבים וטובים לפניו) מציב את החברה הזרה בתור המקור, האוריגינל שבו האיזון נכון. ישראל מהווה עותק דהוי ולא מאוזן.

אני טוענת שכל המהלך שלו מעוגן בתוך החברה הישראלית שמתמודדת עם קולקטיביזם, מחוייבות והקרבה למען הכלל כבר מראשיתה.
אולי זה רק נעים בגב משום שהאתוסים הקודמים, ההקרבה, העקדה והמהפכנות האידאולוגית היו כל כך חזקים, כל כך ממכרים.
רק שאלה, לא משתמשים יותר במילה אחלה? 530959
אה כן, תודה שהזכרת את עניין השמרנות (יותר ממודרניזם), אני חושבת שאתה צודק.
רק שאלה, לא משתמשים יותר במילה אחלה? 530961
1. אני מבין את טאוב לא כמי שמנסה להסביר את הניו אייג' הישראלי באמצעות הרעיונות של שנות השישים, אלא כמי שמותח קו רעיוני בין שתי תופעות. יותר השוואה, תרגיל בתולדות הרעיונות ובתוצאותיהם, מאשר ניסיון ליצור קשר של סיבה ותוצאה. עניין מקובל בכתיבה במדעי הרוח.

2. הפעולה האלימה של תנועת ההיפים גוועה ולא שינתה דבר. ההתכנסות באוניברסיטאות והעיסוק הרפלקטיבי ב"שיח" במקום בשינוי פוליטי ממשי של החברה גרמו להפיכת הרעיונות הללו לשוליים ולעליית הימין. לא שאין מקום לעיסוק בשיח, לא שאין מקום לרפלקסיה עצמית, אבל הרפקלסיה על רפלקסיה וחוזר חלילה הרסו את הפוטנציאל של התנועה לשינוי ממשי בעשורים האחרונים. אני חושב שלשם טאוב מכוון שהוא כותב "מהפיכת התודעה הצטופפה בדירות שכורות בסן פרנסיסקו, ובברקלי, בלואר איסט סייד ובוילג' של ניו יורק והתכוננה, כמו שהבחין טוד גיטלין בצער, לכבוש את המחלקות לספרות אנגלית בזמן שהרפובליקנים יכבשו את הבית הלבן".

בנוגע ל"החשש שאם נביט לשמאל ולימין ואולי נרשה לעצמנו להנות כוחות הרשע ישתלטו" - כן, מסכים איתך. כאן החולשה של טאוב.

3. זאת ביקורת מעניינת מאוד. גם אחריה אני עדיין חושש מהנעים בגב, אבל גם אני תוצר של אתוסים קולקטיביסטיים.
530952
באמת יש אנשים שרודפים אחרי האושר בצורה אובססיבית, ומנסים כל הזמן להשיג את מה שנדמה להם שיעשה אותם מאושרים. הרבה פעמים הם טועים, ולא רק שהם רודפים אחרי הנאות רגעיות ומבזבזים המון אנרגיה וזמן (וכסף) במרדף עצמו, הם גם לא נותנים לעצמם לעצור ולהתחבר לרגשות האמיתיים שלהם ולהכיר בהם (דבר שהוא בדרך כלל הכרחי בשביל אושר) והם נאלצים לשחק את הדמות שהם שואפים להיות או לזייף את הרגש שהם שואפים לחוות.

יחד עם זאת, בסופו של דבר אני חייב להסתייג מהדברים שאמרה שלי. האושר הוא כמעט ע''פ הגדרה הדבר החשוב ביותר בחיים (האושר שלי והאושר של אנשים אחרים). השאלה איך להשיג אותו היא סבוכה מאד, וכנראה שלרדוף אחרי רשימה של דברים שלכאורה הם התמצית של האושר זאת לא הדרך האידיאלית. אבל אני דווקא חושב שהבעייה הנפוצה יותר היא הבעייה ההפוכה - אנשים ששוכחים לחפש אושר, או לא מעיזים, או לא מגיעים לזה. אני רואה המון אנשים שעובדים בעבודה שהם לא אוהבים, נשארים במערכת יחסים גרועה כי הם לא מעיזים לעזוב, לומדים את מה שההורים שלהם רצו שהם ילמדו, עושים את הדברים שהם חושבים ש'נכונים' או שאמרו להם שצריך.

סיבות נפוצות להמשיך במשהו שלא גורם לך אושר הן פחד משינוי, ייאוש, הישבות בקונספציות מוטעות (שאין ברירה, שלא באמת טוב יותר במקום אחר, שמה שאתה עושה נחשב לטוב), הבושה הכרוכה לפעמים במה שמביא לך אושר, הקרבה מוצדקת או לא למען הסביבה, היעדר מחשבה ועיסוק ברגשות שלך, או סתם שמרנות. מן הסתם, לפעמים באמת אין ברירה או שאין משהו יותר טוב. אבל בדרך כלל אנשים באמת לא מעיזים לעשות את מה שגורם להם אושר, ואני חושב שבדרך כלל יש דבר כזה.

אני לא מכיר טוב עמים אחרים, אבל נדמה לי שהישראלים גרועים במיוחד בחיפוש אחר האושר. לא שאנחנו פחדנים או פרייארים (חס וחלילה), אלא שיש קונבנציות שכל כך מוטבעות בנו, שאנו מתקשים לראות את מה שאנחנו באמת רוצים. גם אנשים שנראה שדואגים לעצמם ולרווחתם תמיד, לוא דווקא מחפשים את האושר במקומות הנכונים. לפעמים הם רודפים באובססיה אחר הדברים שלא גורמים להם אושר, אבל הם חושבים שאמורים לגרום להם אושר. וכשהם לא מאושרים מהם, נדמה להם שהסיבה היא שלא השיגו מספיק. אז אולי לפעמים מה שנראה כמו חיפוש אובססיבי אחר האושר הוא למעשה התעסקות פחדנית או מוטעית בדברים שכביכול אנחנו אמורים לרצות. בכל אופן, נראה לי שבדרך כלל לא מתקיים חיפוש אחר האושר כלל, בודאי לא חיפוש מעמיק ואמיץ.

אה, ואל תחשוב שאני נאה דורש נאה מקיים - אני אישית נמצא במקום ובמצב שאני לא מאושר בו, ואני לא באמת מאמין שאני תורם בו הרבה לחברה. במקרה שלי זה הצבא, והגורמים להישאר הם מן הסתם בושה ופחד משינוי. אבל בכל זאת אני קצת מקיים - בסוף השירות הסדיר אני אנסה לצאת ממנו בכל דרך.
530955
באופן כללי, אני מסכים עם דבריך. נדמה לי שהבלבול - לא שלך, אלא הכללי - הוא בהגדרת האושר. נהוג לומר שאין לנו מילה מקבילה להגדרה של היוונים לאושר. מדובר על משהו מקביל ל"רווחה" במובן הרחב שלה: תחושה, מעמד בקהילה, אמצעים חומריים ובריאות. ראיתי כבר גם תרגומים של "אושר" יווני כ"peace of mind". נדמה לי שאושר במובן הזה יכול להתקיים רק בחברה פחות אינדיבידואליסטית ואנומית משלנו.
הפרויקט הגדול של הפילוסופיה - לפחות בחלקיה הרציונאליסטיים - הוא למצוא זיהוי, או לפחות לעשות רדוקציה, בין רציונאליות, אתיקה ואושר. עד כה נראה שהישגיה בעניין מוטלים בספק.
מנגד, האושר במובן המבוקר הוא "מה שטוב לי" במובן מאוד מצומצם. הוא מניח במרכז את "האני" והופך את כל המושגים המסורתיים לתלויים בו: האמת נתפסת כ"התאמה לאני האמיתי", החובה או המוסר הם "חובתי לעצמי". זאת תפיסה שבעיניי יש לדחות. לא קיים מין "גרעין של האני", והאמת, הצדק והמוסר הם דברים חיצוניים לנו.

אז לחפש את האושר - אני לגמרי בעד. למרות שגם אני נותן לפחדים ולייאוש לשתק אותי. אבל זיהוי האושר עם "מה שטוב לי" במובן הפשטני של "התאמה לגרעין הפנימי" שלי, נראה לי כטעות מסוכנת.

אם לא אכפת לך לשתף, באיזה דרכים תנסה לצאת מהמקום שבו אתה נמצא?
530957
הזדמנות להמליץ על "להיתקל באושר" של דניאל גילברט, ספר נחמד מאוד. (אם כי היו צריכים לתרגם את שמו האנגלי, Stumbling on Happiness, אחרת - אולי "פגישה מקרית עם האושר". סתם הצעה).
530966
אני ממש מבין את החשש שלך מתפיסה מוסרית אינדיבידואלית שעלולה פשוט להתאים את עצמה לאגואיזם טהור, ולהותיר את החברה שלנו נטולת סולידריות, טוב לב, אמפתיה ויושר. הבחירה מתי לעזור לאחרים ומתי לעזור לעצמי היא דבר שחייב להתבצע בכל חברה, וגם אני מרגיש שיש בשנים האחרונות איזו נטייה בעייתית לאגואיזם שאינו מתנצל, אגאיזם כאידיאל.

יחד עם זאת אני לא חושב שהצדק והמוסר הם דברים חיצוניים לנו. אני חושב שהם מוגדרים ע"י בני אדם, ואין להם שום קיום מחוץ למוחם ש בני אדם, אם כי ייתכן שיהיה טוב יותר לחברה שלנו אם נתפוש אותם כקבועים ולא כנתונים לבחירה אישית של כל אחד (אבל כך או כך זו הרי פיקציה - בסופו של דבר אנשים המציאו את זה).

אז לגביי, אני עתודאי בשירות סדיר, עוד 8 חודשים בקבע. אני הגעתי כבר לפני כמה חודשים למסקנה שהתרומה שלי למדינה במקום שאני נמצא בו היא כנראה קטנה יותר מהתרומה שתהיה לי בתור אזרח (פר ימי עבודה). מסקנה שהגעתי אליה לפני ויתר משנה היא שלא טוב לי וככל הנראה לא יהיה לי טוב במקום שאני נמצא בו, ובכלל במסגרת צבאית. למעשה, אני יכול לומר די בוודאות שהשירות הצבאי הזיק לי מאד, ואם הייתי יודע מראש איך הוא יהיה, אולי הייתי הולך לשירות לאומי.

יחד עם זאת החלטתי לסיים את השירות הסדיר, כי אני לא מרגיש שיש לי זכות מוסרית לקצר אותו. אבל בעוד 8 חודשים, אני הולך לנסות כל דרך לצאת מהצבא.

אני אתחיל מלהבין ולמצות את הדרכים הפורמליות - נדמה לי שיש אופציה להפרת חוזה, שבמסגרתה צריך לשלם איזשהו סכום כסף לצבא (שהוא החזר על התואר + פיצוי על ימי קבע). אם זה לא יעבוד, אני אנסה לבדוק האם הצבא הפר איזשהו סעיף בחוזה שלו כלפיי. אחר כך אני אנסה לפנות לכל מי שקשור לקבל ההחלטה הזאת, ולהסביר לו למה אני חושב שזאת תהיה טעות להשאיר אותי בצבא. אם כל זה לא יעבוד, כנראה שאני אעשה שביתה איטלקית כדי להוכיח שאני באמת לא מועיל, וחבל על הכסף של משרד הביטחון. כמובן שתוך כדי, אני אמשיך לנדנד למקבלי ההחלטות. בסופו של דבר, אם יהיה צורך, אני מוכן גם לצאת על 21, אם כי זה יגרום לי להרגיש קצת דפוק אחרי שסיימתי את כל השירות הסדיר.
530968
צדק ומוסר הם דברים חיצוניים לנו כאינדיבידואלים. לא התכוונתי לטעון שהם חיצוניים לנו כחברה או כמין האנושי.

אבל באיזה דרכים תנסה למצוא את האושר? (אני מחפש רעיונות).
530969
אה, זאת כבר שאלה אחרת.
יש כמה דברים שאני יודע שגורמים לי להרגיש מאושר ואפשר לומר שנותנים משמעות ועניין לחיים. אחד מהם הוא אמנות, בעיקר הלחנה, ציור, נגינה, ולאחרונה אני מנסה את מזלי בכתיבה (לא ברור מה ייצא מזה עדיין). דבר אחר הוא תחושת הצלחה והערכה מאנשים אחרים. וגם, אני מצטער אם זה נראה מאכזב - כסף. יש המון דברים שאני רוצה לעשות וצריך כסף בשבילם. למשל ליסוע לחו"ל, לקנות בית בגליל (עם גינה כלב וסוס כמובן), בגדים יפים, אוכל טוב, ועוד.

בגדול אני אוהב לעשות דברים יצירתיים, ויש לי כמה רעיונות שהייתי רוצה לנסות. למשל, ליצור כנפיים שמכפילות את תנועת הגוף בעזרת מנוע ומאפשרות לעוף בצורה שמרגישה טבעית, לקנות אי (ידעת שיש איים ממש זולים?) ולהקים פארק מים שבו המים הם מי ים שמורמים בעזרת אנרגייה זמינה, לבדוק האם יש אפשרות לשנות הוריקנים או להזיזם ממסלולם בשלבים מוקדמים ע"י הפצצה ממטוס (את הרעיון הזה קיבלתי מסרט), ועוד ועוד... אני יודע שחלק מהרעיונות נראים נאיביים, אבל שווה לבדוק. בקיצור, אין לי מושג מה אני הולך לעשות באזרחות, אבל זה לא יכול להיות גרוע יותר מהצבא. גם עבודה רגילה עם משכורת נאה זה נחמד מאד.
530970
אגב, יש לך המלצות מהעולם האזרחי?
530974
לא. האמת היא שאין לי כאלה. לא מעבר לבנאליות הרגילה.

התוכניות שלך נשמעות מאתגרות. ואם במקרה אתה משיג את האי הזה, ויש בו גם כמה נערות בביקיני, אני אשמח להזמנה לאיזה סופשבוע.
530997
שמעתי שבדובאי אפשר לקנות עכשיו איים בזול.

אולי כדאי להקים פארק מים מתחת למים- אז יש מים בכל מקום, ולא צריך להעלות אותם.

אני לא יודע אם אפשר להזיז הוריקנים באמצעות פצצה, אבל למה שלא תפציץ את העיר שבדרכו של ההוריקן, וכך להזיז את האוכלוסיה?

גם אני ממליץ מאוד על עבודה עם משכורת נאה.
531005
אני ממליצה על אבא עשיר.
531061
למה לא אמא עשירה?
531080
אמא עשירה שיש לה שליטה מלאה ברכוש שלה היא עניין נדיר הרבה יותר מאבא עשיר. למרות כל המהפכות, הקפיטל עדיין נמצא בידי הגברים.
531090
לגברים עשירים יש יותר בנים מאשר בנות?
531060
הכוונה להפצצה מעל הים, שלא אמורה להיות קטלנית.
531084
לא קטלנית אם אתה לא הוריקאן, זאת אומרת.
531120
כן, להוריקן עצמו זה אמור להיות לא נעים
אני מבין אותך. את מבינה אותי. 531559
אני כל כך מבין אותך.
אני שם עכשו - גיהנום עלי אדמות, והוא בראש שלי.

קראתי מה שכתבת קודם:
"הכי קשה זה לוותר על חלומות. לא עוד קריירה מלחיצה, כי אני לא יכולה להתמודד עם מתח בזמן אפיזודה, לא עוד ילדים.
ועם זאת להדגיש בפני עצמי שוב ושוב (על אף שאני לא ממש מקשיבה) שהחיים שלי לא נגמרו. למרות שזו ההרגשה לפעמים"
בגרון חנוק.

החיים שלי נעצרו.
אני לא מרשה לעצמי דבר עד שלא אצליח לקום.
לא אהבה, לא הגשמה, לא עבודה.
מוות חי.

זר לא יבין זאת (והודו לאל על כך)
אני מבין אותך. את מבינה אותי. 531561
ככל שזה ישמע כמו קלישאה, תנסה להרשות לעצמך אהבה.
לא מהסוג הרומנטי בהכרח, הן ממילא לא עומדות בנטל רוב הזמן.
אבל כן נסה למצוא בראש שלך זיכרון של מישהו שאוהב אותך, ותאחז בזה. אותי זה מציל לפעמים מלטבוע.
אני מבין אותך. את מבינה אותי. 531613
הביטי בסטטיסטיקה - זרים רבים מבינים זאת.

האם פנית לקבל עזרה, חברית או מקצועית? לעתים זרים מביאים מזור למצוקה אישית כל כך.
טיפול זוגי נחשב? 530610
טיפול זוגי נחשב? 530612
הזוגיות עצמה היא סוג של אשפוז :)
טיפול זוגי נחשב? 530613
והחידוד זה סוג של רוע מטופש
מוסד הנישואין הוא מוסד נהדר ‏1 530615
מטופש ניחא. איפה את רואה את הרוע?

____
1 למי שרוצה לבלות את חייו במוסד.
מוסד הנישואין הוא מוסד נהדר ‏1 530619
היית יוצא יותר מכובד אם פשוט היית מבקש סליחה אלא שדווקא המשכת להתלוצץ במקום שאנשים דווקא נוגעים בכאב מאד פרטי
מוסד הנישואין הוא מוסד נהדר ‏1 530621
יכול להיות שההתלוצצות של הגרוש הטרי מן הצפון היא סוג של נגיעה בכאב פרטי.
מוסד הנישואין הוא מוסד נהדר ‏1 530630
קצת חשבון נפש לגבי רגישות יתר. כמי שבאה ממקום דומה, האופציה ההומוריסטית נראתה לי לא רגישה, הד לתקופות (ועדיין היום לפעמים) בהם מי שמטופל נחשב ל''משוגע'' ואמנם אנו ב''אייל'' הנאור אבל עדיין חשתי שעדיף היה לבחור הומור שונה. כיון שידעתי שיש בי רגישות יתר, לא כתבתי זאת ונדמה לי שתגובתך לוקה באופן דומה, דורון הגיב בהומור מאד סביר ו ''פרווה'' לטעמי ומותר גם בנושא כאוב לשמור על הומור.
מוסד הנישואין הוא מוסד נהדר ‏1 530622
יתכן, אם כי "מכובד" זה לא בדיוק שם התואר שנהוג להצמיד אלי.
אני מתנצל אם נגעתי בנקודה כואבת, לא הייתי מודע לכך, ואני באמת לא רוצה להמשיך ולהכאיב (כי זה כבר כן מביע רוע) אז אני אסיים כאן, אבל אשאיר לך בכל זאת שתי נקודות למחשבה:
1. את לא האדם היחיד שנפגע במהלך חייו, ואת היא זאת שהעלתה את הנושא הכואב (בהנחה שמדובר באותה אייל אלמוני. להבדיל ממך אני מגיב בכנויי הקבוע, וחלק מהביוגרפיה שלי מצוי בין תגובות האייל).
2. אל תתני לכסות המבודחת להסתיר את המסר של האמירה.
מוסד הנישואין הוא מוסד נהדר ‏1 530624
שאלתי שאלה אינפורמטיבית כי רציתי לענות לסקר
מוסד הנישואין הוא מוסד נהדר ‏1 530635
תגובה 252884, תגובה 252952, פסקה שלישית.
מוסד הנישואין הוא מוסד נהדר ‏1 530644
אני לוקח סיכון ומקווה שאף אחד לא יפגע ממה שיש לוולטר לומר על מוסד הנישואין (בערך 3:30 ד' מההתחלה).
פרע מחורר 530620
הוא צמח שעוזר נגד דיכאון, אך רק למצבי דיכאון קלים או בינוניים. אזהרה: בשום פנים ואופן לא לקחת אותו יחד עם תרופות מהרופא. או זה, או זה.
אשפוז צבאי 530641
הזדמן לי פעם היכרות אישית מאוד עם נפלאות מערכת בריאות הנפש הצבאית (לפני שנתיים). לדעתי מהסיפור הנ"ל ניתן להסיק מספר פגמים מהותיים בהליך הצבאי, לשיפוטכם:
הייתי חולה בקורס חובשים בוירוס, אך החום שלי היה 37.5, וכך מספר ימים שכבתי במיטה כי לא נתנו לי ג'-ים. המפקדים, שהחליטו שמשהו כנראה יותר נורא מסתם וירוס, התייעצו טלפונית עם הקבנ"ית שהייתה בחופשה. בסופו של יום הם שאלו אותי אם ברצוני לראות קב"ן (לכשמצבי השתפר אך עדיין הייתי חולה), וכשעניתי בשלילה התקשרו שוב לקבנ"ית (כאמור, היא מעולם לא נפגשה עימי אלא רק שמעה אודותי), שהחליטה שאני בסכנת התאבדות מיידית, והוחלט לפנותי לבית חולים אזרחי (בפקודה, אך מבלי להגיד לי למה נוסעים לשם, שהיה די מוזר בהתחשב ששירתתי בבה"ד 10). במשך לילה שלם (משמונה בערב) הריצו עלי בדיקות שונות ביניהן CT ראש, בדיקות דם, בדיקת תקינות של נוזל ה- CSF (השם למיטב זכרוני של הנוזל סביב עמוד השדרה ועד המוח Carnial Spinal Fluid, בדיקה מאוד לא נעימה כשמבוצעת בהיעדר חומר הרדמה) צילום רנטגן ועוד. בסוף כל זאת נפגשתי עם פסיכיאטר בשעה 5 בבוקר שבעצמו לא הבין מילה מהכתב של הקבנ"ית (שנשלח בפקס) וקבע לאחר מספר דקות שאני שפוי, והשתחררתי.
אשפוז צבאי 530642
הדבר מעיד בעיקר על חשש יתר, על (או מעבר ל)גבול ההיסטריה. כנראה *דווקא* בגלל שמדובר בבה"ד 10. ידיעה חלקית גוררת חששות כבדים הרבה יותר מבורות מוחלטת.
בסופו של דבר (5 בבוקר - כל היום עוד לפניך) המערכת התעשתה ולא נגרם שום נזק.
אשפוז צבאי 530648
*אתה* מגן על המערכת הצבאית? אתה מרגיש טוב?
אשפוז צבאי 530653
יש לי הסכם עם המערכת הצבאית: היא תגן עלי, ואני עליה.

כמו שקורה לה מדי פעם שהיא ממלאת את חלקה בהסכם, זה קורה מדי פעם גם לי :-)
אשפוז צבאי 530714
אז בסופו של דבר בזכות אותה קב''נית זכית למה שחיילים מעטים זוכים, טיפול רפואי נאות (כל הקטע לפני הפסיכיאטר הוא לברר את הסיבה למחלה, לא לאובדנות).

לגבי בדיקות כואבות, אפשר להגיד לא (או לפחות לדרוש הסבר מקדים). אני מניח שהחתימו אותך על טופס הסכמה.
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530685
אני בכלל לא בטוח שפסיכולוג ופסיכיאטר מטפלים באותם מחלות. פסיכולוג ,כידוע, אינו מורשה לרשום תרופות ואני לא בטוח שיש לו בכלל את ההכשרה ''לאבחן'' מחלות פסיכיאטריות. הטיפול הפסיכולוגי הוא ''מבחוץ פנימה'' על ידי שיחות ותרגילים אחרים. ההבנה שלי הדלה היא שפסיכולוג אמור לעזור לאנשים בריאים עם בעיות, בעוד שפסיכיאטר אמור לעזור לאנשים עם מחלות (ואל תשאלו אותי כרגע מה ההבדל בין בעיה למחלה, אחרת אאלץ לנקוט בטאוטולוגיות מהסוג '' אם פסיכולוג מצליח לעזור- מדובר בבעיה, אחרת, זאת מחלה'').

פסיכיאטר מורשה להשתמש בתרופות ובעוד טכניקות ''פולשניות'', החל בגריה מגנטית למוח ועבור דרך טיפול בהלם חשמלי. פסיכולוג יכול אולי לעזור לחולה להתמודד עם הבעיות שנגרמות עכב הטיפול, אבל לא במחלה שיצרה צורך בטיפול.

כמובן שיש תחומים אפורים, בעיקר בנושאים כמו דיכאון וחרדה, אבל אני חושב שזה בעיקר משום שמדובר בכמה מחלות עם סימפטומים דומים באופן שיטחי. יש כמובן מדדים גסים לקבוע רמות של דכאון וכולי, אבל הם מבוססים על שאלונים ולא תמיד חד משמעיים.
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530690
פסיכולוג זה מרפא אלטרנטיבי, וככזה הוא לפעמים עוזר, לפעמים לא, ובכל מקרה לוקח הרבה כסף.
פסיכיאטר זה דוקטור לרפואה שלא מספיק טוב לטפל בגוף, ולכן נותנים לו לטפל בנפש, כדי שלפחות לא יהרוג אנשים.
מצד שני, במקרה של הקב''ן המוסלמי אמריקני שירה בחבריו החיילים, הוא דווקא כן הרג אנשים. כך שלעולם אין לדעת.
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530693
קב"ן הוא פסיכיאטר?
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530694
במקרה הזה, כן.
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530695
הומור זה נחמד, אבל אולי לא כדאי להתבדח בצורה שתבלבל אנשים שאין להם נסיון עם הנושא, ושעבורם, ברגע נתון, עלול דיון כזה להיות חשוב ורציני (בני נוער, לדוגמה). "פסיכולוג זה מרפא אלטרנטיבי", בהקשר הזה - נראה לי שזאת בדיחה שמתאימה למקום אחר, לאו דווקא לכאן.

פסיכולוג [ויקיפדיה]

פסיכיאטר [ויקיפדיה]

רפואה אלטרנטיבית [ויקיפדיה]. הרפואה האלטרנטיבית היא, ב-‏90%, ערימה של בולשיט. מכל הערך עליה בויקי יש משפט אחד שראוי לשים אליו לב ולקחת אותו בחשבון, משפט זה מצוי תחת כותרת המשנה "הערכה", והריהו במצוטט: "בישראל אין פיקוח מוסדר בתחום, וטיפול בלתי מקצועי עלול לגרום לנזק".

כאשר אדם בעל בעיה או מחלה, פיזית או נפשית, ניגש אל פסיכולוג, פסיכיאטר, כירורג או קרדיולוג וכיו"ב - לא מובטחת לו ב-‏100% רפואה שלמה, אך יש מידה מסויימת של בטחון בכך שאנשי המקצוע הללו עברו את חוק לימודיהם ועברו בחינה וסינון, ברמה סבירה, באמצעות החוק. לא כן הדבר כשמדובר ב"אלטרנטיביים" למיניהם, שאפילו תעודת בגרות וציון פסיכומטרי לא נדרשים מהם לשם התחלת לימודיהם בכמה מוסדות רלוונטיים. לא תמיד הציבור יודע להבחין בין אלה לאלה, ובייחוד אנשים צעירים מאזורים פריפריאליים, וזה מ-מ-ש לא מצחיק.
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530698
אתה צודק בכך שתחום הפסיכולוגיה מוסדר ותחום הרפואה האלטרנטיבית לא. אבל התיאוריות שעומדות בבסיס הפסיכולוגיה מעולם לא הוכחו, יעילות הטיפול מוטלת בספק, ובכל מקרה לא מדובר במדע.
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530774
לפחות מבחינה מסוימת זה כן מדע: הפסיכולוגיה כדיסציפלינה אקדמית, וכמקצוע, מכפיפה עצמה למדע. התיאוריות "הגדולות" שלה קשות לאישוש או הפרכה, ואולי גם שיטות הטיפול‏1; אבל במידה שמשהו בתחום יאושש או יופרך בשיטות מדעיות, אנשי התחום מחויבים לקבל זאת. כמובן שכמו בכל תחומי המדע, אולי כאן יותר, האישוש וההפרכה עמומים, והקבלה שלהם יכולה להתעכב שנים, גם מסיבות סוציולוגיות. דמיין כאן קישורים לתגובות של יהונתן אורן. הרפואה האלטרנטיבית, לעומת זאת, אדישה לחלוטין ובמופגן למדע, ורבות מהתיאוריות (הוסף מרכאות לפי הטעם) והשיטות שלה הופרכו מדעית מזמן.

1 האם כבר עשו את הניסוי המתבקש הבא: אנשים שלדעתם יש להם בעיות נפשיות "רכות", מהסוג שפונה לפסיכולוגים, יחולקו לשתי קבוצות: חצי יעברו טיפול אצל פסיכולוגים מוסמכים, וחצי יעברו טיפול שהוא מעין "פלצבו" - שיחות עם אנשים שטובים בהקשבה, אבל לא למדו פסיכולוגיה. ונראה מה יקרה. זה כמובן לא באמת פלצבו, לא עיוור, ומאוד לא "נקי" מכמה סיבות, אבל אני חושב שהתוצאות, בין אם הן תראינה הבדל או תראינה חוסר הבדל, תהיינה מרתקות.
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530782
1 ברגע שבו קבעת את ה"סטינג"- המסגרת בה ידברו הסוביקטים בניסוי עם המטפלים (בכל סוגי המרכאות) שלהם, כלומר: השעה בשבוע בה הם ידברו על הבעיות שלהם, המחיר אותו ישלמו עבור שעה זו ו"כללי הבית",
כבר פתחת בטיפול פסיכולוגי "ע"פ הספר". (גם ללא מרכאות)
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530810
האמנם? האם בטיפול פסיכולוגי המטפלים לא מיישמים טכניקות מסוימות שאותן הם למדו, המבוססות על תיאוריות שאותן הן למדו?
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530962
כתבתי תגובה ארוכה ודי קוהרנטית,
לגבי בסיסיותה של טכניקת הסטינג (כפי שאני תופס זאת) בפסיכותרפיה.
התגובה כללה את פרויד אפילו והיתה משכנעת ביותר!
משהו על רצונות מרובים, ורצון חיוני כלשהו
דברים נכוחים! ואיפה היא התגובה הזו? בתהום-הנשיה!
וקטונתי מלנסות לשחזר אותה, למעשה אני מעדיף לנגוח בקיר חצי שעה.
הגורל רוצה שאני רק אקרא פאסיבית.. לא הגורל רוצה שאני אלך לישון.
לקחת את גורלנו בידינו 530991
ישנה איזושהי תוכנה שמעתיקה אוטומטית כל מה שאתה מקליד לקובץ צדדי אליו ניתן לפנות בעת הצורך. מי מכיר? מי יודע?
לקחת את גורלנו בידינו 530998
אני מכיר:
אם אתה רוצה אני מוכן להתקין לך אחד כזה.

פתרון טכני פשוט יותר: לכתוב תגובות ארוכות בקובץ טקסט בצד בנפרד, עם עורך טקסט שיש לו שמירה אוטומטית.
לקחת את גורלנו בידינו 531011
למשתמשי firefox- גיבוי אוטומאטי לכל מה שכותבים ב webforms, במיוחד למקרים אלו.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6984

"Never lose anything you type into a web form again! Lazarus securely auto-saves all forms as you type..."

הציל אותי איזה פעם-פעמיים.
לקחת את גורלנו בידינו 531002
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530785
1 בינתיים, אולי אפשר להשוות קבוצת מטופלים של פסיכולוגים, ל -נאמר- קבוצה של קתולים שהולכים באופן קבןע לוידוי אצל הכומר, ואחרי שהם מורידים מהלב, נאמר להם להגיד שלוש פעמים "אווה מאריה", ואז הכול ייסלח. בני אדם הסתייעו בשיטות מסורתיות מהסוג הזה במשך אלפי שנים, והסתדרו לא רע.
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530791
1. אני לא חושבת ש"טובים בהקשבה" הוא תכונה עיקרית אצל פסיכולוגים, למרות שזה לכאורה כל מה שהם עושים. יש כל מיני כישורים שנובעים ישירות מעצם זה שיש להם ידע כפסיכולוגים קליניים: למשל, לדעת גם מה *לא* לומר. או לדעת אם ומתי לנתב את השיחה לכיוון מסוים. או לדעת מתי לשאול שאלת מפתח. או האם רלוונטי לדון פגישה שלמה בחלום או בחווייה מסוימת של מטופל, או לא. וכולי.

2. מעניין היה (אם כי אכזרי) לבדוק גם עם אנשים שלא טובים בהקשבה :-)
חנן ועליזה 530797
1 שיחלקו לשתי קבוצות- מול פסיכולוג בICQ ומול תוכנה.
פסיכולוג ופסיכולוג נפגשו בכנס. 530800
כשגם זוכרים את האבחנה בין פסיכולוגיה כחקר התנהגות (ואישיות) ובין פסיכולוגיה קלינית.
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530699
בכל תחום שהוא, טיפול בלתי מקצועי עלול לגרום לנזק.

<אין באמור וגו'>
דיון אלטרנטיבי 530705
דיון 58 דן ברפואה האלטרנטיבית.
דיון אלטרנטיבי 530707
תגובה 530690 נמצאת בדיון 3159, ועקב מקרה הידוע לי אישית ושלא אכנס לפרטיו, מצאתי שהדיון הנ"ל הוא המקום הנכון לתשובה נגישה שתגיע אל העיניים הנכונות במהירות.

מתוך תגובה 392121: "סטייה מנושא המאמר או הדיון היא כמובן מוסד מפואר באייל..." (המגיב הוא חבר מערכת).
דיון אלטרנטיבי 530708
אתה מנסה למנוע ממני לתת קישורים רלוונטיים?

פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530770
בתור מישהי שלמיטב זכרוני והבנתי מתנגדת לרפואה אלטרנטיבית מיסודה, לא ברור לי למה את מוטרדת מהיעדר הפיקוח, הסינון וההסדרה של התחום. אם הר"א תוסדר, תפוקח ותסונן, האם היא תהפוך למועילה יותר? היתרון היחיד שאני רואה הוא שהמרפאים המוסדרים אולי יקפידו יותר להפנות לרפואה המדעית את מי שפנה אליהם וזקוק לה. כנגד זה, יכול להיות שההסדרה תיצור לתחום רושם מוסמך יותר, מה שיגרום ליותר אנשים לפנות אליה במקום לרפואה המדעית.
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530788
באותו רגע מסויים קיויתי שתהיה לתגובה, ובייחוד למילה "נזק", השפעה חיובית כלשהי על מישהו. למען האמת, זוהי תקווה נואלת.

כללית, אני מסכימה אתך, אם כי נראה לי שברגע שתהיה חקיקה שתמנע, למשל, את הופעת המילה "רפואה", "מרפא" ודומותיהן בצמוד לכל ההגדרות האלטרנטיביות שמקורן אינו במוסדות לימוד המוכרים ע"י המל"ג - זה כשלעצמו *כבר* יעזור לחלק מהאנשים להחליט להשאיר את כספם בכיסיהם במקום למסור אותו לרמאים ומאחזי עיניים. מעבר לאקט פשוט כזה, אכן - קשה למצוא דרך חוקית למנוע את המפעל המאסיבי של גזילת כספים הקרוי "רפואה אלטרנטיבית".

ה"הסדרה" היעילה היחידה יכלה להיות, אולי, כזו שבה היו נלקחים כל ה"אלטרנטיביים" לזניהם ולמחלקותיהם ונשלחים אחר כבוד לעבוד בעבודות יצרניות. לשם כך דרושים מוסדות שלטון חזקים, נחושים, והחשוב מכל - בלתי-דמוקרטיים. לצערי, עלי להודיע בזאת כי אני אינני מתכוונת ללכת לפוליטיקה, וגם אם ארחיק ראות - אינני רואה את הדיקטטור חסר הרחמים שיעשה את העבודה במקומי. אם אתה מכיר מועמד מתאים - שלחהו הלום :-].
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530792
הצעד המתואר בפסקה השנייה שלך לא נראה לי יעיל. אנשים משלמים הון גם לאורן זריף, למשל, שכלל לא קורא לעצמו ''רופא'' (או לפחות זה לא מופיע במודעה שלו).
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530801
לא מומלץ לכתוב כאן שמות של אנשים מופלאים למיניהם. בעזרתו האדיבה של גוגל זה כמו להשאיר חתיכת עוגה(*) בלי לחשוב על הזבובים שבדרך.
________________
* לא נעים לי לכתוב חרא
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 530802
הזריפים אמורים, למיטב הבנתי, להיות מטופלים ע"י שלטון החוק, כמו כל הרמאים האחרים.

מתוך זהירות, ניסחתי: "... חקיקה שתמנע, *למשל*, את הופעת המילה 'רפואה', 'מרפא' *ודומותיהן*...", ובהמשך סייגתי ואמרתי: "זה... *יעזור* ל*חלק* מהאנשים להחליט להשאיר את כספם בכיסיהם..." - לחלק! - אף פעם אי אפשר להציל את כל העולם בעזרת החוק - לא מרצח, לא ממקרי הטרדה מינית שטיבם המשפטי אינו ברור, לא מגניבת ארנק פשוטה - וגם לא מרמאויות מתוחכמות יותר.

אני לא באה לומר שהישועה טמונה באיסור השימוש במילה ועוד מילה ועוד אחת ובסופו של תענוג בחצי מן המילון העברי. כללית, הגבתי בקריצה שהרי אני באמת לא משתגעת עד כדי כך על חברה שתהיה לא-דמוקרטית (רק קצת, נו, לצרכים מסויימים...). המחשבה היא לבדוק אפשרויות חקיקה לשם *הגנה* על הציבור התמים והבור מפני גזלנים - ואגב, המילה "בור" היא עוד נעימה, יחסית - ירון לונדון כינה את זריף, עפ"י ויקי - "שוטה העושה כסף מטיפשותן של הבריות".
אמת בפירסום 530803
מזכיר לי פעם שראיתי פרסומת של אורן זריף.
''אורן זריף-ריפוי בשיטת הסוגסטיה''
אמת בפירסום 530806
שכחתי שהוא כיכב מדי פעם גם באייל. דיון 2096, תגובה 524786, ויש עוד גם בדיונים אחרים.

רגע רגע... אתה אומר שהמילה "ריפוי" מופיעה בפרסומות שלו? ברקת!
אמת בפירסום 530808
ברקת דיברה על העובדה שהוא לא קורא לעצמו רופא.
מה שההודעה שציטטתי אומרת זה שהוא מרפא (מה שנכון) ושהוא עושה את זה בשיטת הסוגסטיה ( מה שמאוד נכון וההפתעה היא שהוא כתב את זה במודעה שלו). הפרסומת היותר שכיחה שלו היא ''ריפוי בשיטת התת מודע'' שגם אפשר אולי להגיד שיש בזה משהו אבל זה יותר גבולי.
אמת בפירסום 530812
אתה בפירוש יודע שזה נכון שהוא מרפא? יש לך הוכחות אובייקטיביות, לא מהפרסומים שלו?

עד כמה שאני מבין, אולי אפשר להרגיע כאבי ראש ודברים כאלה בסוגסטיה, אבל סרטן, כמו שהוא טוען? לפי קטעים ביוטיוב יוצא שהוא גם רמאי וגם לא חכם גדול ואני מתאר לי שיש מאחורי הקלעים איזה מוח שעושה את רוב העבודה. מהנסיון שלי בעצמי יש כאבים שעוברים לבד אחרי כמה זמן, לפעמים חודשים ולפעמים אפילו שנה או יותר. מבלי להיות "אנטי" בכוונה, נראה לי שאם אני הייתי מוציא על פרסום 36 מליון ש"ח בשנה, כמו שהוא אמר לירון לונדון, והייתי מעסיק 35 עובדים, גם אני הייתי מצליח לשכנע המון אנשים שאני ריפאתי אותם. חוץ מזה הוא מדבר לא רק על סוגסטיה אלא על המון דברים אחרים שקשורים באסטרולוגיה בנומרולוגיה ובמה לא.
אמת בפירסום 530815
===>"עד כמה שאני מבין, אולי אפשר להרגיע כאבי ראש ודברים כאלה בסוגסטיה, אבל סרטן, כמו שהוא טוען?"
אל תזלזל בסוגסטיה, דבר ידוע שכדורי פלסבו (שמאוד מזכירים סוגסטיה) מרפאים מחלות באחוזים לא רעים בכלל, בגלל זה בכל ניסוי יש גם כדורי פלסבו. ולא אמרתי שהוא מרפא סרטן, אבל יש אנשים שנכנסים חולים ויוצאים בריאים.
===>"חוץ מזה הוא מדבר לא רק על סוגסטיה"
ברור שלא. להגיד שהוא מרפה בסוגסטיה זה כמעט כמו להגיד שהוא שרלטן. העובדה שהוא בכלל אמר את זה זוהי ההפתעה.

ועוד הערה: אם אתה יודע יש דבר שנקרא דיבוק, לא יודע אם זה השם המדעי אבל אני מניח שאתה יודע על מה אני מדבר. הטיפול שהרבה פסיכולוגים נותנים הוא שליחה לאנשי דת שיעשו להם טקס. וזה הרבה פעמים מצליח הסיבה היא כמובן סוגסטיה, כך שגם המדע מכיר בכח הסוגסטיה (הוא בוחר לא להשתמש בזה אך זה כבר דיון אחר).
אמת בפירסום 530817
אני אשמח ללינק על הדיבוק. חשבתי שזאת רק אגדה אורבנית, או ניפוח של מצב פסיכוטי כלשהו. באמת שולחים לאנשי דת?
אמת בפירסום 530822
לא יודעת לגבי דיבוק - יודעת שלפרנואידים למשל הרופאים לפעמים מארגנים משפטים נגד מי שהם טוענים שרודף אותם, עם ''תובעים'' ו''שופטים'' והכל.
אמת בפירסום 530834
הנה לינק על הדיבוק http://www.somer.co.il/articles/1993.%D7%90%D7%99%D7... בלינק נטען שיש לשתף תהליכים מסורתיים בתוך הטיפול, אבל ידוע לי שיש גם שליחה לאנשי דת. כמו כן יש בלינק דוגמה לנערה עם דיבוק והטיפול בה.
אמת בפירסום 530841
והנה לינק שאומר במפורש שהפסיכולוגים הקונבנציונלים מעדיפים לשלוח למטפלים אלטרנטיבים מתוך העדה http://www.ynet.co.il/articles/1,7340,L-2302997,00.h...
ספציפית כתבה זאת מדברת על ה"זאר" או ה"דיבוק האתיופי".
אמת בפירסום 530846
מעניין מאוד. תודה.
אמת בפירסום 530848
והיה גם המקרה המצחיק ההוא, שקיבל אז פרסום רב.

החיים כמדרש 531059
הספר הזה מכיל מאמרים שנכתבו לכבוד פרופ' רוטנברג המכונה ''אבי הפסיכולוגיה היהודית'' שמוצא כוחות תרפיוטיים בקאנון היהודי, במדרש, באגדה וכו'. יש בו מאמרים שמתארים טיפולים באנשים דתיים (ולא-דתיים) בעזרת אלמנטים יהודיים ופולקלוריסטים יהודים. למשל טיפול באין-אונות שבאה ממקור אמוני ועל טיבעי יהודי או נוצרי בעזרת אמצעים דתיים.
אמת בפירסום 530821
אם הייתי מוציאה 36 מ' ש"ח בשנה על פרסום, הייתי עוצרת את כל המודעות, מבטלת את כל פגישות ה"ריפוי", וחיה עד שארית חיי מהסכום הזה (בהנחה האקטוארית שלא נותרו לי יותר מ-‏100 שנה).
אמת בפירסום 530823
השאלה היא האם הוא מאמין בזה.

(כלומר: שנותרו לו פחות ממאה שנים לחיות)
אמת בפירסום 530824
בהתחשב בזה שלא צריך לעבוד, אפשר לקנות בית באיזה חור יפה ומרוחק ולחיות טוב מאד גם במשך 200 ואפילו 250 שנה (בהנחה שהמערכת הבנקאית אמינה מספיק).
אמת בפירסום 530832
האמת שאני כבר זמן מה מנסה לחשב מתי הגיל הכי מוקדם שבו אוכל לצאת לפנסיה (ולהתקיים ממנה). לצערי, בכל צורות החישוב האפשריות יש לי עוד איזה 20 שנה של דד-ליינים.
אמת בפירסום 530836
עם מערכת בנקאית אמינה לחלוטין בוואקום אפשר לחיות אינסוף שנים.
אמת בפירסום 530837
תשמע, אפשר לחיות עם בן/בת זוג, אפשר לחיות עם כלב, אפילו לבד אפשר לחיות, אבל לחיות עם מערכת בנקאית, ועוד בוואקום? לא עדיף כבר למות?
אמת בפירסום 530840
לא אמרתי מה עדיף.
אמת בפירסום 530847
הרווח הוא ההבדל בין הההוצאות להכנסות, לכן הפסקת המודעות לא תעזור.
אמת בפירסום 530853
:-)
אמת בפירסום 530849
למה את צריכה להניח הנחות אקטואריות במקום לקנות אג"ח ממשלתי?
אמת בפירסום 530855
ובמה יעזרו לי אג"ח ממשלתיות?
אמת בפירסום 530860
יספקו לך הכנסה בלתי מוגבלת בזמן. רבית שנתית של אחוז אחד בלבד על 36 מליון ש"ח מהווה הכנסה חדשית של 30,000 ש"ח. רבית כזאת (נטו) ניתן לקבל בקלות באג"ח צמודות, כלומר הקרן אינה נשחקת כלל.
אמת בפירסום 530852
אני חושב שעוד כמה היו עושים כמוך לו לפתע היה נופל עליהם סכום כזה. המצב שונה כאשר מדובר בכסף הנובע מעסק אותו בנית בעמל ובגאווה והצלחתו הינה חלק מתחושת הערך שלך. במקרה זה, נדמה לי שרבים מן האנשים לא היו פורשים עם סכומים כאלו, גם בהגיע גיל הפרישה. באופן כללי, לפחות מניסיוני הפרטי, דווקא אצל קבוצה זו(- אנשים), אצל רוב המרוויחים מעל אישזהו סף, השיקול הכספי אינו המוביל בבחירותיהם התעסוקתיות.
אמת בפירסום 530854
כן, זה מסביר את העובדה שכוכבי רוק בני 60 פלוס עדיין יוצאים לסיבובי הופעות.

אני חושבת שלי אישית זה היה מספיק - לא הייתי פורשת מעשייה, רק מעבודה כאילוץ. בטח היה לי כייף לשמור על 5 שעות עבודה בשבוע, נגיד. או להפוך את העבודה לתחביב (במקום ההמלצה הידועה לעשות את ההפך).
אמת בפירסום 530859
מה שמביא למקרים כאלו:
(חיים פרועים בבית האבות)
אמת בפירסום 530861
מדהים. מעניין מה החומר הזה שהאחיות מזריקות להם כל בוקר.
פסיכולוג ופסיכיאטר נפגשו בכנס. 531560
את המטופל מענינת הרפואה השלמה שלו ולא ציוני הפסיכומטרי של המטפל. מבחן התוצאה הוא שקובע ולא הדיפלומה או ההסמכה הממסדית.
אבל, אין בכך בכדי לבטל את הטענה שיש הרבה שרלטנים out there וכדאי להזהר.
530712
יש משתתף אחד בסקר שבחר ''לא, אבל אני שוקל לפנות לטיפול''. אני מציע לך, פנה. אחרי שנים ארוכות ורעות של דיכאון החלטתי לבסוף להתגבר על החשש ולפנות לטיפול (תרופתי ברובו), ואני שמח שעשיתי זאת. חיי השתפרו מאוד, אני לא ''מאושר'' עדיין - יש כל מיני מכשולים אובייקטיבים שמונעים ממני להיות מאושר, אבל לפחות חזרה אלי התקווה לאושר, ואני לא שבוי בפחד ומעצורים שפעם חשבתי שהם חלק בלתי נפרד ממני.
530739
עובדה מעניינת ולא כל כך ידועה היא שבבתי החולים הפסיכיאטריים הממשלתיים יש ''מיון פסיכיאטרי'', ואפשר להתיצב שם ולראות פסיכיאטר בו במקום ( אמנם אחרי המתנה שהיא לפעמים מאוד ארוכה). השרות ניתן ללא תשלום ובלי קשר לקופת החולים.
530771
לראות פסיכיאטר ולפנות לטיפול פסיכולוגי הם שני דברים שונים מאד מאד. אם יש לך בעיה אקוטית מיידית הפסיכיאטר של בית החולים עשוי להועיל, אבל הוא לא יטפל בסיבה לבעיה ולא יביא אותך למצב של יציבות ממושכת.
530780
בבית החולים יש גם פסיכולוג.
530790
ואינסטלטור?
530794
היה אחד אבל הוא הבריא ושוחרר לביתו.
530796
אני לא יודע בדיוק כמה אקוטית צריכה להיות בעיה אקוטית. הפסיכיאטר יראה אותך, יציע טיפול ויקבע לך עוד פגישות מעקב.
530828
פסיכיאטר של מיון יקבע לך פגישת מעקב? לפי הבנתי מיון פסיכיאטרי הוא המקבילה של מיון בבית חולים רגיל, אתה אמור לקבל ממנו בדיקה ראשונית ואבחנה ראשונית, אם הוא מחליט שאתה זקוק לאשפוז אתה תאושפז, אם אתה זקוק באופן מיידי לתרופות כדי לחזור ליציבות יחסית הוא ידאג שתקבל אותן, אבל הוא לא אמור להפגש איתך על בסיס קבוע או לתת לך מרשמים לטיפול תרופתי ארוך-טווח. לכל היותר הוא יכול להמליץ לך לקבוע תור בבית החולים או במסגרת קופת החולים שלך, או לת לך שמות של פסיכאטרים פרטיים.
530843
לא יצא לי להיפגש עם פסיכיאטר במיון של בית חולים, אבל בפגישות שהיו לי עם אורתופדים במיון בהחלט קרה שהזמינו אותי לפגישות מעקב באמצעות מרפאות החוץ של בית החולים.
530845
"פסיכיאטר של מיון יקבע לך פגישת מעקב?"
כן. עוד סיבה למה מדובר בעובדה מעניינת.
משוגעים עושים חיים משוגעים 530851
בחדר מיון רגיל גם תשלם הרבה כסף עבור ה''טיפול'' (שמסתכם, ברוב המקרים, בהמתנה ארוכה ופגישה חטופה עם מתמחה טרוט עיניים). לפני שנים לא רבות מי שהתאונן על כאבים בחזה היה מקבל תשומת לב מיידית, לאחרונה שמעתי לפחות על מקרה אחד בו עברו שעתיים מרגע ההגעה לחדר מיון עד פענוח ראשוני של בדיקת האק''ג.

למערכת הבריאות לא כל-כך איכפת אם תמות, אבל היא ממש לא רוצה שפסיכוטים יתחילו להשתולל. מכאן אתה יכול לגזור את ההבדלים.
משוגעים עושים חיים משוגעים 530857
והבלבניסטים היו אומרים: למערכת הבריאות לא כל-כך‏1 איכפת. נקודה.
___
1 בעצם בכלל לא אכפת.
משוגעים עושים חיים משוגעים 530914
מצד שני מערכת הבריאות גם לא רוצה שתגיע למצב שבו אתה תופס מיטה ביחידת טיפול נמרץ, אם אפשר למנוע את זה.

אני גיליתי שחדרי המיון הפרטיים (טר''ם וכדומה) נותנים שרות לא רע בעלות לא גבוהה (כחמישים-ששים ש''ח). כמובן, אם המצב מספיק גרוע שאתה זקוק לאשפוז תצטרך לנסוע לבית חולים אמיתי ולעבור גם מיון שם, אבל במצב כזה לפחות לא תשלם על ההגעה למיון.
משוגעים עושים חיים משוגעים 530923
למה חדרי המיון הפרטיים? 66 שקלים הוא המחיר במוקד של קופ"ח (מכבי לפחות).
משוגעים עושים חיים משוגעים 530934
ובאילו שעות הם פתוחים?

חוץ מזה, לפחות בירושלים הפרטיים ממוקמים במיקום הרבה יותר נוח.
משוגעים עושים חיים משוגעים 530935
נכון, פתוחים רק עד 22:00 או משהו.
אני מקווה שהאייל לא מייצג 530724
יותר מ-‏50% ממשתתפי הסקר נזקקו לטיפול נפשי.
אני פתאום מרגיש חריג.
זה לא אסון אם האייל מייצג 530726
אחותי, פסיכולגית קלינית, טוענת שכל אחד זקוק לטיפול בדיבור, או לפחות ירוויח ממנו. אבל יכול להיות שהיא מדברת מתוך הפוזיציה, כמו שאומרים בעיתוני הכלכלה.

(לא נורא. ודאי יש טיפול פסיכומשהו לריפוי תחושת חריגוּת)
זה לא אסון אם האייל מייצג 530728
במקרה הזה: כל טיפול. אבל זה כבר לפי ההגדרה.
אני מקווה שהאייל לא מייצג 531020
אם התחושה ממשיכה, אני ממליץ על טיפול. יש לי תחושה שהוא יפתור את הבעיה.
אני מקווה שהאייל לא מייצג 531021
הנתונים באוכלוסיה הכללית הרבה יותר נמוכים, אגב.
אירוניה 530868
בעקבות דחיינות שהגיעה לחומרה שפוגעת לי בצורה משמעותית בחיים כמו לימודים שלא מתקדמים לשום מקום ועוד דוגמאות, אפילו בבריאות במידה מסויימת (חור בשן בשאני צריך לטפל בו כבר יותר מחצי שנה אבל ''לא מוצא את הזמן''), החלטתי לפני כמה חודשים לפנות לעזרה פסיכולוגית, אך גם את הצעד הזה נראה שאני לא מצליח לעשות.

אם זה לא היו החיים שלי זה היה מצחיק. במחשבה שניה זה מצחיק בכל מקרה.
אירוניה 530880
מה מצב הקשב שלך?
אירוניה 530897
תבקש מחבר טוב שיכריח אותך, זה מה שאני עשיתי.
אירוניה 530901
לבקש מחבר טוב? למי יש זמן וכוח לזה עכשיו?
אירוניה 530908
לבקש מחבר טוב הרבה יותר פשוט מלעשות את התהליך בעצמך, במקום לטלפן, ולקבוע תור, ולהגיע לתור בזמן, (ואחר כך להמשיך בטיפול מכוח האינרציה),
אתה מבקש מחבר טוב ''יש לי בעיה ואני חייב ללכת לטיפול נפשי, תעזור לי'' אם החבר הוא טוב הוא יעזור.
אולי זה נשמע מצחיק אבל אני רציני לגמרי, לי לא היה כוח לקבל עזרה חיצונית, ורק בקשה מחבר שיוודא שאני פונה לקבל טיפול עזרה.
אני מניח שמי שלא חווה את הבעיה יחשוב שזו סתם עצלנות או חוסר אחריות, אבל זה לא בדיוק ככה, זה כמו משקולת שמוטלת עליך ומונעת ממך אפילו לחשוב על תזוזה.
אירוניה 530909
אני מזדהה עם כל מה שאמרת על דחיינות (גם לי יש בעייה רפואית קלה מאוד אך מעצבנת שנמנעתי לטפל בה כמעט 15 שנה, ועושה טסטים לקטנוע באיחור של עשרה חודשים), ומתלבט קצת בקשר לעזרה פסיכולוגית.

אגב לספר לחבר, אני מתמודד על ידי זה שאני מספר לחברה שלי מה אני צריך לעשות.
אירוניה 530910
דווקא במקרה זה, נראה לי שאימון אישי ממישהו אמין יעזור יותר. או סתם ייעוץ מעשי לקביעת סדרי עדיפויות. לא יקדם אותך לשבת ולנתח את הסיבות לדחיינות.
אירוניה 530911
אני מדחיין את היום שבו אצטרך לפתור את הדחיינות. (זה נכתב ברצינות גמורה ובעצב ורק לאחר מעשה נזכרתי בכותרת של הפתיל. עוד יותר פתטי)
אירוניה 530913
לפחות אתה כבר מודע לזה :-)
אירוניה 530912
אני מניח שברוב המקרים הטיפול המומלץ לדחיינות הוא התנהגותי-קוגניטיבי ולא פסיכודינמי. אינטרוספקציה היא פחות מרכזית בטיפול כזה.
531067
44% מהישראלים לא ייכנסו למעורבות רומנטית עם אדם שנוטל תרופות לטיפול בדיכאון או בחרדה, ו־25% מהמעסיקים יסרבו לשכור אותו לעבודה
שלום לכולם. 531435
אין לי הרבה מה לומר. אני גם לא ממש אוהב לכתוב באינטרנט.אבל, רק רציתי לומר שאני בעברי סבלתי מדיכאון שנראה לי בזמנו אוביקטיבי כולל הכול טיפולים כדורים ואישפוז. מאז עבר זמן והיום אני מרגיש מאושר. אומנם אף פעם לא הייתה לי בעיה כימית במוח אבל פגשתי במהלך הטיפול גם כאלה. הרבה מהם התגלו לי כאנשים מקסימים (הרבה יותר ממני). אני רק רוצה לאחל לכול המתמודדים שהגיבו בהצלחה, תנסו לא לקחת את כובד העולם על הכתפיים ותשתדלו עד כמה שאפשר להרגיש טוב במגבלות.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה לסקר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים