פרופ' ליבוביץ' והדבורים העמלות 362
לשמעון גלבץ הייתה שאלה שהציקה לו, אבל הוא קיבל תשובה שהציקה לו עוד יותר.
(צילומים: באדיבות ג'ון סוליבן, PDPhoto.org)
לפני הרבה שנים, שמעתי באוניברסיטה המשודרת הרצאה מפי פרופ' ליבוביץ' על גנטיקה ותורשה. המטען הגנטי של היצור החי, כך הסביר הפרופסור, נקבע ברגע ההפריה ותנאים סביבתיים אינם יכולים לשנותו. אפילו המזון שאוכל בעל החיים, הוא הוסיף, אינו יכול להביא לתמורה במבנהו הגנטי: "אם תאכלו בשר סוס לא יהפוך בשרכם שלכם לבשר סוס." הקביעה הזו הפוכה לתזה שהציג ג'ורג' הריסון בשירו Savoy Truffle שבתקליט הלבן של הביטלס - "You know that what you eat you are" הוא שר שם, אבל אני קיבלתי ללא עוררין את דבריו של פרופ' ליבוביץ'. כך, עד ליום בו נתקלתי בספרו של מטרלינק "חיי הדבורים".

מוריס מטרלינק (1949-1862), פלמי במוצאו, היה משורר, מחזאי, מוסרן ומתבונן נלהב בעולם החי והצומח. בשנת 1911 הוכתר בפרס נובל. ב"חיי הדבורים", תרם מטרלינק תרומה משמעותית לסוציולוגיה של עולם החי, ובפרט לאופן הייצוג שלה בצורת נארטיב דרמטי המוכר לנו מסדרות הטלוויזיה בערוץ 8 וב"נשיונל ג'אוגרפיק". בספרו, מעלה מטרלינק לנגד עינינו את "הרפובליקה הקטנה והמוזרה, ההגיונית וכבדת הראש, הדקדקנית והחסכנית" של דבורת הדבש (Apis Mellifera). ובכן, בספר זה נתגלתה לי עובדה שנראתה לי מנוגדת לכאורה למשפטו של פרופסור ליבוביץ': "כל רימה של דבורה־עמלה עשויה באמצעות מזון מיוחד להיהפך בהמשך התפתחותה למלכה". אין אצל הדבורים "דם כחול", אין שושלת מלוכה (מטרלינק מכנה זאת "העיקרון הדמוקרטי הגדול של הכוורת") - טיב התזונה הוא המפלס את הדרך לכס המלכות. המלכה נבדלת מהדבורה העמלה בצורתה, באבריה, בממדיה ואפילו בתוחלת חייה, וזאת אך ורק משום שגידלוה על "מזון מלכות".

להלן השוואה שעורך מטרלינק בין המלכה לדבורה־עמלה רגילה: "היא עשויה לחיות ארבע־חמש שנים, תחת שישה־שבעה שבועות. בטנה ארוכה פי שניים ועוקצה כפוף. עיניה מורכבות משמונה עד תשעת אלפי עיניות - תחת שנים עשר עד שלושה־עשר אלף. מוחה צר יותר, אולם שחלותיה עצומות, יחסית. כן יש לה אבר מיוחד, הספרמאתקה, העושה אותה לאנדרוגינוס, כביכול. אין לה אף אחד מן האברים המיועדים לחיי עבודה: לא בלוטה להפרשת שעווה, לא "מברשות", לא "סלים" לליקוט אבקת־פרחים... היא אינה כמהה לא לשמש ולא למרחק, ותסתלק מן העולם בלא שזכתה לפקוד גם פרח אחד. ימיה חולפים בצל ובתוך המון העמלות הרוגש, כשהיא מבקשת ללא לאות עריסות, כדי לאכלסן בביצים. דבר תמוה הוא כי אברים, מחשבות, מאוויים והרגלים כה רבים אינם לוטים בזרע - כמעשה הפלא השכיח שבצמח, בבעל החיים ובאדם - כי אם בחומר זר ודומם: בטיפה של דבש".

היות שניתן לראות אצל דבורת הדבש שתזונה יכולה לשנות את המבנה הביולוגי, נשאלת השאלה האם העיקרון שהציג פרופ' ליבוביץ' אינו מופר במקרה זה? שאלה זו ניקרה בי מדי פעם, אבל הייתי אז אדם צעיר ושאלות רבות אחרות הטרידו גם הן את מוחי (למשל, היש הוכחה נחרצת לאי קיומו של אלוהים? האם אני מצדד בקומוניזם או בקפיטליזם? איך פועלת טלוויזיה? וכו' וכו') ודחקו שאלה זו הצידה שוב ושוב.



כעבור שנים, ביושבי יום אחד בקפיטריה של בניין גילמן באוניברסיטת תל אביב, צדה עיני את פרופ' ליבוביץ'. הוא נכנס לקפיטריה מלווה במאן דהוא שהושיבו ליד אחד השולחנות המתנדנדים והלך לעמוד בתור הארוך לקפה. בינתיים החל הפרופסור לקרוא כלאחר יד איזשהו בדל עיתון שהיה מונח על השולחן ואני חשתי שזו הזדמנות חיי לברר סוף־סוף את הסוגיה משכבר הימים. ניגשתי לשולחנו, נעמדתי לפניו בדחילו ורחימו ושאלתי אם יואיל להקדיש רגע לשאלתי. הוא נד בראשו כאומר "נו, בסדר", ואני הצגתי לו את הבעיה: איך ייתכן שתזונת הדבורה משפיעה על הפיזיולוגיה שלה? הייתי בטוח שהתשובה מוכנה ומזומנה אצלו, אבל להפתעתי, לא מיהר לענות. הוא שקע במחשבה והחל רוטן, כמו קומקום ישן שמתאמץ להגיע לרתיחה. לבסוף, בהתייחסו לדבורים העמלות, פלט בקול נרגן וצורמני: "הן מנוונות".

תשובתו הממה אותי. תחילה, בשל תוכנה, ותכף אחרי כן משום סירובי לקבל אותה. "מי אני שאחלוק על פרופ' ליבוביץ, בפרט בנושא שאין לי בו מושג ירוק?" שאלתי את עצמי, הופך והופך בתשובתו, אותה הבנתי כך: המלכה הניזונה ממזון מלכות אוכלת את מה שראוי לדבורה לאכול ועל כן מתפתח בה כל הפוטנציאל הגלום בדבורה, ואילו הדבורה העמלה, הניזונה מאבקת פרחים ומדבש רגיל - מזון ירוד יותר - אינה ממצה את הפוטנציאל הזה. על פניו אין תשובה זו מופרכת לגמרי. ידוע למשל שפחותים סיכוייהם של ילדים הסובלים מתת תזונה בינקותם להגיע לגובה "נורמלי", עלולה לחול פגיעה במערכת החיסונית שלהם ועלולות לפקוד אותן רעות חולות נוספות. אפשר שאכן ניתן לייחס את עקרותה של הדבורה העמלה להתנוונות אברי הרבייה כתוצאה מתזונה לקויה ובאופן דומה לייחס לכך גם את ממדיה הקטנים יחסית. אבל איך נסביר את העובדה שלמרות ניוונה כביכול היא מצמחת אברים ייעודיים למלאכותיה שהמלכה חסרה אותם: מברשות, סלים, בלוטה להפרשת שעווה.

"לא," אמרתי לעצמי, "תזת הניוון הזאת אינה עובדת. ובכלל, איך יכול ליבוביץ' לכנות את הדבורה העמלה מנוונת," התרעמתי. מנוון הוא מי שירד או נפל מתחת למצב מקורי, רצוי או טבעי. מנוון הוא מדולדל, פגום או שאבד כושרו, ואילו מטרלינק מתאר את הדבורה העמלה בספרו כמותאמת מאין כמוה לתפקידיה בכוורת. ולא סתם מותאמת אלא ממש אינטליגנטית. קחו למשל את מפעל בניית הכוורת, זו קרייה מתמטית שלבנייתה נחוצה יכולת הנדסית־אדריכלית שאינה נופלת מזו שנדרשה לבניית כנסיית סנט פטרוס. "האדריכלות המשושה טבועה במוחה של הדבורה," טוען מטרלינק, אבל משימת הבנייה מחייבת עוד יותר מכך. לצרכיה אין די ביכולותיו של כל פרט ופרט, לבניית הכוורת נדרשת גם תקשורת מורכבת בין העמלות, ותקשורת אינטליגנטית כזו הן מפגינות גם בביצוע משימותיהן הרבות הנוספות.

לא הצלחתי לומר לפרופ' ליבוביץ' שתשובתו אינה נראית לי משום שהטיעונים המסודרים יחסית שהעליתי בפסקה הקודמת עדיין לא היה מנוסחים בראשי כהלכה ורק זמזמו שם זמזום ראשוני. בעומדי שם מולו כנציב מלח פחדתי פחד פיזי ממש שבוויכוח עמו אני עלול להסתבך בלשוני, ואז יתפוצץ הקומקום הרותח בפרצופי. לכן רק מלמלתי לעברו משהו כמו "תודה. תודה. כמה מופלא הוא עולמנו".

כששבתי לשולחני, העתיק מוחי את תשובתו של ליבוביץ' למישור אחר. באותה עת למדתי בחוג להיסטוריה על "עידן האורות" או "הנאורות", כפי שמכונה ההתפתחות התרבותית באירופה במאה ה-‏18. גיבוריו של עידן זה הם "הפילוסופים", האינטלקטואלים הצרפתים שהשתתפו בכתיבת "האנציקלופדיה הצרפתית הגדולה". תנועת הנאורות ביקשה להחליף את האמונות הדתיות בחשיבה מדעית, רציונלית ושכלתנית ושרטטה את דמותו של אדם חדש, תבוני. "האדם הנאור" מבית מדרשה של תנועת הנאורות, נתפש ברבות הזמן בתרבות האירופית כאדם הראוי, התקני. ומרגע שיש תקן, ממילא יש גם מי שאינו עומד בתקן - אלה שרוחם לא ניזונה מצוף הנאורות, ממזון המלכות האצור בין דפי האנציקלופדיה, כלומר, העמים הפרימיטיביים, פועלי התעשייה וכו'. (החשיבה הזו אינה גזענית ביסודה, להפך - אף היו פילוסופים שפיתחו את מושג "הקידמה" והאמינו כי היא כוח מניע בהיסטוריה, והאנושות נמצאת על נתיב של שיפור מתמיד - יציאה מברבריות לעבר אידיאל התבונה של הנאורות, שיהיה נחלת הכלל ברבות הימים).

אם יש מישהו בהיסטוריה התרבותית הקצרה של מדינת ישראל שברוחו התגלמה הנאורות במלוא תפארתה, הרי זהו פרופ' ליבוביץ', שהיה בין השאר עורך האנציקלופדיה העברית. באותם רגעים מבולבלים שעברו עליי בקפיטריה של בניין גילמן הגעתי למסקנה שאילמלא הייתה טבועה במוחו התפישה שיש אדם נעלה, נאור, ואדם פחות, אדם בור, גם לא היה עולה בדעתו לקבוע עליונים ותחתונים בקרב הדבורים. וכשדיבר על ניוונה של הדבורה העמלה אף חשדתי לרגע קל שדבריו מכוונים גם אלי, סטודנט עלוב שמזונו הרוחני עד הגיעו לאוניברסיטה היה דל למדי, ובחוצפתו הוא מעז להציק לפרופסור הדגול בשאלות אוויליות.

מובן מאליו שאין לי מושג מה באמת הייתה דעתו של פרופ' ליבוביץ' על היררכיות בעולם האנושי, אבל באשר לדבורים־העמלות, אני משוכנע גם היום ששגה בנקטו בביטוי "הן מנוונות". התבטאות זו אינה מדעית טהורה, יש בה סיגים של שיפוט ערכי, שכן מובלעת בה ההנחה שיש דבורה תקנית, או אידיאלית. וגם אם לא התכוון פרופ' לייבוביץ' לשימוש בביטוי זה במלוא מובן המילה, עדיין נשאלת השאלה איך ניתן לומר מי המנוונת, המלכה או העמלה? הרי באותה מידה של תוקף ניתן לטעון לשיטתו שדווקא המלכה היא המנוונת: איזו מן דבורה היא שאינה עושה דבש? איזה מן יצור טפילי היא, לא פרודוקטיבי, שמירב פועלו בחיים הוא הבאת ילדים לעולם והתפרנסות מעמלם של אחרים? מי כאן המנוון?



כדי לקבל סוף סוף תשובה בדוקה לשאלה איך משפיע מזון המלכות על הפיזיולוגיה של הדבורה, התקשרתי לפרופ' אברהם חפץ מהחוג לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל־אביב, מומחה לדבורים, והרי לפניכם תמצית תשובתו לשאלה:

העקרון הבסיסי שהציג פרופ' ליבוביץ בהרצאתו ברדיו תקף, המטען הגנטי של רימת הדבורה אינו משתנה כתוצאה מאכילת מזון המלכות. התופעה שמדובר בה היא ביטוי סלקטיבי של הגנום כתוצאה מהתזונה השונה. מזון המלכות מכיל "הדקים" (triggers) הורמונליים המעוררים גנים מסוימים להביא להתפתחותה של מלכה. הדבר מתרחש בשלב התחלקות התאים והפיכתם לתאים "מתמחים", האופייניים לאברים שונים. מזון המלכות מביא למניפולציה הורמונלית המעוררת את התפתחות אברי הרבייה, למשל. בהיעדר המזון המיוחד, יהיו הגנים האחראים להתפתחות זו רדומים, והרימה תעלה על מסלול הפיכתה לדבורה עמלה. גם בעובר האדם, בתהליך הדיפרנציאציה (ההתחלקות), מקבלים התאים העובריים אותות מסוימים להפוך לתאי ידיים, כבד, עין וכו', אבל בעוד שאצל האדם אין זה משנה מה אוכלת האם, ולרך הנולד יש רק אופציה "פנוטיפית" בסיסית אחת, הרי שלדבורה יש מלכתחילה שתיים (phenotype: סך כל תכונות האורגניזם הבאות לידי ביטוי חיצוני, לעומת הגנוטיפ, שהוא מכלול הגנום של הפרט או המין).


(איור: מאור בר, באדיבות leibowitz.co.il)



משל הדבורים הזה המחיש לי את הקשר בין דפוסי השיח המדעי התיאורטי לבין התייחסויות חברתיות. מונח תמים לכאורה במסגרת השיח המדעי עלול לקבל משמעויות מרחיקות לכת כשהוא מחלחל לתחומי השיח החברתי. כך, לדוגמא, התפתח במאה ה-‏19 "הדרוויניזם החברתי" - תורה שטענה כי העקרונות השולטים בהתפתחות המינים הביולוגיים שולטים גם בהתפתחות החברתית, שהיחסים בחברה הם "מלחמת קיום" שבהם מנצחות המערכות החברתיות "החזקות ביותר". היה זה עיוות של המונח survival of the fittest, שהיה במקורו מונח נייטרלי שמשמעותו "המותאמים ביותר לסביבה". גדולי הקפיטליסטים בסוף המאה ה-‏19 ובתחילת המאה ה-‏20 מצאו בתורה זו צידוק מדעי כביכול לניצול מחפיר של מעמד העמלים. דוגמא נוספת: הטענה שאחד הפנוטיפים של הדבורה מנוון מזכירה במידה רבה את הטענה הפרוידיאנית שהדגדגן של נקבת האדם הוא פין מנוון, קביעה שהשיאה את פרויד להאמין כי האישה לוקה ב"קנאת הפין". כשחלחל מונח זה לשיח החברתי פירושו היה אחד: האשה נחותה. כך קיבל לפתע הפסוק המקראי, "אל אישך תשוקתך והוא ימשול בך", גושפנקה מחודשת מהפסיכואנליזה - מדע שנחשב בתחילת המאה ה-‏20 למודרני מכול. חכמים, הזהרו בדיבריכם.
קישורים
leibowitz.co.il - אתר עמותת "יד ליבוביץ"'
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "טור אישי"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

  הודעה • המערכת • 2 תגובות בפתיל
  טפילים? • דובי קננגיסר • 2 תגובות בפתיל
  עוד עיוות • אסף שרעבי • 6 תגובות בפתיל
  Bzzzz. • Danny Bluestein
  רק להעמיד דברים על דיוקם • easy • 6 תגובות בפתיל
  מאמר משובח • ניר יניב
  תודה • נילי
  פרזיט מי שפרזיט אחרון • ירדן ניר • 3 תגובות בפתיל
  אותי הטריד גם משהו גנטי. • בובי
  אותי הטריד גם משהו גנטי. • דובי קננגיסר
  אותי הטריד גם משהו גנטי. • בובי • 41 תגובות בפתיל
  אותי הטריד גם סבל החולה. • ערן בילינסקי
  אותי הטריד גם סבל החולה. • gabriel
  אותי הטריד גם סבל החולה. • ערן בילינסקי
  אני באמת באמת מצטער • gabriel
  אל תצטער, תחקור ותלמד • ערן בילינסקי
  אל תצטער, תחקור ותלמד • gabriel
  אל תצטער, תחקור ותלמד • צחי ברזיק • 6 תגובות בפתיל
  אל תצטער, תחקור ותלמד • ערן בילינסקי
  אל תצטער, תחקור ותלמד • שאולין
  אל תצטער, תחקור ותלמד • דובי קננגיסר
  אל תצטער, תחקור ותלמד • אביב י. • 2 תגובות בפתיל
  אל תצטער, תחקור ותלמד • שאולין
  אל תצטער, תחקור ותלמד • עוזי ו. • 5 תגובות בפתיל
  אל תצטער, תחקור ותלמד • שאולין
  אל תצטער, תחקור ותלמד • האייל האלמוני
  אל תצטער, תחקור ותלמד • שאולין
  אל תצטער, תחקור ותלמד • דובי קננגיסר
  אל תצטער, תחקור ותלמד • ראובן
  אל תצטער, תחקור ותלמד • שאולין • 4 תגובות בפתיל
  אל תצטער, תחקור ותלמד • שאולין
אל תצטער, תחקור ותלמד 223200
דובי ניסה להבהיר לך שתיאוריית הצ'י דורשת קצת יותר ראיות מכמה אנשים שמושכים משאית.

הכפיות של אורי גלר שייכות לתכונות מולדות? אתה בטוח בזה? אי אפשר לא לצטט את רנדי:
"If Mr Geller is bending spoons by divine powers, he's doing it the hard way "
  אל תצטער, תחקור ותלמד • שאולין • 2 תגובות בפתיל
אל תצטער, תחקור ותלמד 727370
רנדי נפטר. ג'יימס רנדי [ויקיפדיה]

עוד אחד מהלוחמים נגד כוחות השחור הלך מאיתנו, אבל מה זה לעומת מותו של בדרן סוג ג' שמילא את כל מהדורות החדשות?
אל תצטער, תחקור ותלמד 727375
לו רק זה שהוא יתגלגל מחדש בגופו היה זוכר את זה, הוא יכול היה ללכת לגבות את הפרס שהגלגול הקודם שלו הבטיח ולסגור מעגל נאה.
(האמת, הפטנט היחיד שגיליתי עד כה להעברת רכוש בין גלגולים, בהנחה שהם קיימים. לא משימה קלה, אם תחשבו על זה).
אל תצטער, תחקור ותלמד 727376
הלו הלו! אני מבקש...
מדובר באושיית תרבות, ומוטיב מרכזי בשירה העברית המתחדשת.

____
איך ולמה הוא הפך מברקן לבארקן?
תרופה לשעתה 727379
______
נכון ללפני שנה ומשהו הוא שינה את השם וזה פתר לו את כל הבעיות.
תרופה לשעתה 727402
___________
איזה פספוס; היה הופך ל"ברקהן" וחי 175 שנה.
נומרולוג הכפר הגלובלי 727412
תשמע, נראה שאתה מפספס עיסוק צדדי שיכול להגדיל את חשבון הבנק שלך.
_____
אולי נשנה את שם הנגיך ל"קוהורונה" ונציל מיליונים?
אל תצטער, תחקור ותלמד 727380
____
סגולה נגד צרות, או משהו בסגנון
אל תצטער, תחקור ותלמד 727381
____
הציטוט המפורסם של ג'וליה רוברטס
אל תצטער, תחקור ותלמד 727384
____
אם התכנית שלך היתה לגרום לי לחפש באינטרנט ציטוטים של ג'וליה רוברסט ולנסות (לשווא) להבין למה התכוונת, אז הצלחת. לא אסלח לך על זה.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727385
Big mistake. Big. Huge.

אל תצטער, תחקור ותלמד 727386
עכשיו הבנתי, טריוויאלי.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727394
אושיית תרבות? אם סרטי בורקאס, מתיחות וקומדיות מטופשות הן תרבות אז כן.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727397
מה רצית? צ'כוב?

וברצינות - הם כן. כמו שבריטני ספירס היא תרבות, ויותר. האמת הרבה יותר.

זאב רווח (הדמות המזוהה ביותר עם סרטי הבורקס) הוא אושיית תרבות, שהרפליקות שלה המשיכו להיות מצוטטות עשרות שנים אחרי. "מה רוצה התולעת?" יכולה להיות (ובטח היתה) אחת השאלות הקלות ב"מי רוצה להיות מיליונר".
אני משער ש"הגשש החיוור" הם כן אושיות תרבות עבורך. אם כן, תסביר לי את ההבדלים בין המערכונים שלהם (כתבו אותם אושיות תרבות בלתי מעורערות: יוסי בנאי, שייקה אופיר, דן בן אמוץ) לבין סרטי הבורקס.

אני חושב שסרטי הבורקס אינם שונים מהז'אנר האיטלקי המקביל ("משפחת המלוכלכים" המוערך), או מ"פרזיטים" הדרום קוריאני, זוכה ארבעה פרסי אוסקר.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727398
לא חייב להיות צ'כוב אבל כן יכול להיות משהו יותר בטוב טעם כמו למשל הגשש החיוור. ההבדל ביניהם לסרטי הבורקס הוא שאצל הגשש ההומור הוא לא וולגרי וצעקני ולא מתבסס על התנכלות לחלשים וניצול נשים כמו בסרטיו של יהודה ברקן. להשוות אותם לאטורה סקולה או בונג ג'ון-הו זה הזוי ומופרך לחלוטין.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727399
אני חושב שסרטי הבורקס הם בהחלט חלק מהתרבות הישראלית, אבל סרטי המתיחות של ברקן הם פסולת קולנועית חסרי כל ערך תרבותי (ולטעמי גם חסרי ערך בידורי, אבל יש כאלה שממש נהנים מהתועבה הזאת).
אל תצטער, תחקור ותלמד 727524
אתה צודק, ולכן סרטי הבורקס נשארו איתנו ואילו סרטי המתיחות נשכחו.
(אני זוכר שהיו ברקן ודנוטה, פחות או יותר. אבל כמעט אף פעם לא יצא לי לצטט מהם, למשל)
אל תצטער, תחקור ותלמד 727539
אישית אני סולד מסרטי מתיחות בכלל. אני לא יכול לשפוט האם אלו של ברקן היו גרועים במיוחד בסוגה.
אני מסכים שאין בהם מטען תרבותי כמו שהיה בסרטי הבורקס, ולו במבחן התוצאה כמו שאמר ידידיה.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727543
תחת הוודאות שאזכה לתארים כמו מתנשא ופוץ, אני חושב שסרטי הבורקס הם אכן חלק מהתרבות הישראלית: פי הטבעת. סוציולוגים ופסיכולוגים יכולים למצוא בהם עניין, ממש כפי שהפרוקטולוג השכונתי מוצא עניין ברקטום שלי (אל תשאלו!).

אה, בעצם אני יכול להיחלץ מתוויות הגנאי אם אשלח את התגובה בעילום שם, בתקווה לא ליפול במלכודת. נראה אם אצליח.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727561
אני חושב שהגישה שלך מתנשאת.

אין שום רע בסרטי מתיחות. הם לא מתיימרים להיות יצירת תרבות אלא יצירה של בידור. מי שנהנה נהנה ומי שלא נהנה לא צופה בהם. לפי התרשמותי מדובר בסרטים שכל הכנסתם היו מקהל הצופים , לא ממימון ממשלתי (אולי אני טועה) במקרה כזה אי אפשר לבוא אליהם בטענות.

היו בטלוויזיה מתיחות של אלי יצפן ואף אחד לא ירד עליו, אני זוכר שהיו כאילו שאהבו אותו מאוד ואת המתיחות שלו. לאחר פרק זמן כנראה נימאס לצופים והם נעלמו.

גם היום ביוטיוב יש מפעם לפעם מתיחות, מכיוון שציוד ההסרטה זול. מי שאוהב את זה מסתכל, צוחק וזהו.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727567
זה לא היה רק מתיחות (שמבוססות על לעג והשפלה של קורבן תמים) שמעצם טיבן הן חומר גלם נחות להומור אלא גם ביזוי והחפצה של נשים. והטיעון של פופולריות מסחרית אינו רלבנטי כאן ובכלל. אמנות וגם בידור נמדדים בקריטריונים של איכות היצירה ולא של היענות הקהל. הליברטאניזם רק הורס כל חלקה טובה ולא יכול להיות מוצג כנימוק לגיטימי והצדקה לזבל.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727574
סרט המתיחות הראשון שראיתי נקרא ''מה תאמר לגברת ערומה''. זה היה לפני כחמישים שנה ואז זה דווקא די הצחיק אותי. אבל יותר מאוחר מאסתי בסוג הסרטים הזה. לפחות במתיחה הזאת מי שהיה צריך להיות הכי נבוך זה השחקנית ולא סתם מישהו שהתלבשו עליו, והיא בחרה לעשות זאת וגם להרוויח מזה כסף, אז זה פחות נורא.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727576
אני מנחש שארז דווקא לא יתרעם על סרט המתיחות החדש מהז'אנר, זה שמכה גלים בארה''ב.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727581
איני יודע במה מדובר.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727582
מדובר ב"בוראט 2": https://www.youtube.com/watch?v=JvPTCvUnNQA
אל תצטער, תחקור ותלמד 727579
יש שאלה פילוסופית האם ראוי להציג אנשים במצב מביך, או מושפל. התשובה לשאלה זו לא פשוטה, שכן המצב המביך הוא חלק מההתנהגות האנושית הטבעית (שמוסתר מאחורי מסיכות של התנהגות נורמטיבית לכאורה).

אני לא רוצה להכנס לשאלה הפילוסופית הזו, רק הצגתי אותה. אבל המצב בסרטי מתיחות, עד כמה שאני מבין, הוא שהקורבן מסכים שיציגו אותו במצבו המגוכך, לרוב לא מתוך מניע כספי אלא מתוך רצון "להתפרסם" או משהו כזה.

אני משוכנע שכל קורבן מתיחה רשאי לאסור על במאי המתיחה לפרסם את הקטע בו הוא מובך/מושפל (לפי חוק לשון הרע או חוק דומה באופיו לחוק לשון הרע).
אל תצטער, תחקור ותלמד 727597
אולי מיותר לומר, אבל הסכמה בדיעבד של הקורבן - האדם הפשוט - מול שטף של מצלמות וסלבריטאים ולחץ חברתי לא מוסתר, ואחרי שכבר עבר אקט מערער רגשית, תקפה פחות מהודאה שחולצה בכח מול חוקר אגרסיבי.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727603
תמיד לקחתי כמובן מאליו שמשלמים להם עבור ההסכמה.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727611
זה לא משנה, אולי להיפך אפילו.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727617
אני דווקא חושב שרוב המסכימים עושים זאת ''כדי להתפרסם''. לרוב האנשים, השתטות בציבור לא כל כך פוגעת בגאווה שלהם כל עוד הם נהנים מחשיפה, אם אתה חושב אחרת תחליף את הניק שלך.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727616
אני נוטה לחשוב שאם נידרשת הסכמה היא "הסכמה מדעת", כלומר לא הסכמה שניתנת בחופזה ללא זמן לשיקול דעת.

למשל: הסכמה תוך 72 שעות מרגע הצילום זה זמן סביר.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727618
לאדם הפשוט אין שום יכולת לא להעריך מצד אחד את השווי הכלכלי של ההצעה הזו, ולא להעריך גם את ההשפלה שהוא יתמודד איתה כשהסרט ייצא.
בניגוד כמובן למפיקי המתיחה שיודעים את הנתונים האלה עד שתי ספרות אחרי הנקודה. ולכן אני נותן מעט מאד ערך להסכמה הזו.

ומעבר לזה - ההסכמה היא רק לגבי האם לשדר את זה או לא בדיעבד, אבל מראש הוא לא הסכים להיות מוטרד מינית במקום ציבורי על ידי גבר שחשף בפניו את אבר מינו‏1. זה גם מבהיר לי למה ענין התשלום כל כך צרם לי - בדיעבד אנחנו משלמים למישהי שהוטרדה/הותקפה מינית‏2 כדי שנוכל לשדר את זה. מזכיר לך משהו? נראה לך תקין?

1 או אישה שחשפה בפניה את שדיה‏2.
2 רק דוגמה אחת מיני רבות, כמובן.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727619
האמת שיותר מזה - המפיק מרוויח הון על שידור צילומים של אנשים שהוטרדו מינית. יש לזה שמות הרבה פחות מכובסים.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727644
כמו שניחש יובל למעלה, רמזתי לבוראט 2, ובפרט, למתיחה שעשו לג׳וליאני. הוא ודאי לא הסכים לפרסום.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727404
א-פרופו זאב רווח בשעתי לא האמינו לי במילואים שלא ידעתי מה זה או מי זה ''חכם חנוכה''. מאז למדתי.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727414
לי אין מושג מה רוצה התולעת. שוין.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727405
בין הכותבים לגשש החיוור שכחת את ניסים אלוני שלדעתי הוא הטוב בכותבי המערכונים שלהם (טבריה, המכונית המגויסת ועוד). יוסי בנאי ושייקה אופיר הצטיינו במשחק אבל פחות נהניתי מהמערכונים שכתבו.
מהמתיחות של ברקן (וגם של אחרים), כמו איזי, די סלדתי. יש בהם הרבה העלבה והגחכה של אנשים.
משום מה זכורה לי סדרת מתיחות של יגאל שילון בהשתתפותו של כוכב הפוליטיקה החדש חולדאי שהיה אז מנהל בית ספר התיכון הרצליה. זו הייתה פשוט התעללות בהורים, כשהמנהל סיפר להם סיפורים נוראים על בניהם. חסר טעם לחלוטין.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727413
אולי לא ראית את ''פרזיטים''.
יש לי כמה תלונות לגביו, אבל הוא לגמרי לא סרט בורקס. הוא עשוי היטב, משוחק ומצולם היטב, ובנוסף הכי רחוק מפיל-גוד שאפשר.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727423
בלי להתייחס לרמת הגימור, הרי גם את תעשיית הרכב בארץ בשנות השבעים לא תשווה לתעשיית הרכב של קוריאה היום.

ראיתי את ''פרזיטים'' ואני חושב שקווי הדמיון בינו לבין ''צ'רלי וחצי'' ברורים.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727429
נו, ואיך תעשיית הרכב בארץ בשנת 2020? משהו משהו?
אל תצטער, תחקור ותלמד 727450
כנראה שכחת את מובילאיי, אחת משלוש החברות עם שווי השוק הגבוה בישראל.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727458
אתה לא רציני.
א. מובילאיי היא חברת רכב כמו שפייסבוק היא חברת מחשבים.
ב. למובילאיי אין שווי שוק, היא חלק מאינטל (ככל הידוע לי, תקן אם אתה יודע אחרת).
אל תצטער, תחקור ותלמד 727464
היא לא יצרנית כלי רכב אבל היא ספק בתעשיית הרכב, באותה מידה שאלביט מערכות היא ספק בתחום התעופה.
עסקה בין מוכר מרצון לקונה מרצון היא עסקה במחיר השוק. המחיר האחרון של מובילאיי היה גבוה מהמחיר הנוכחי של טבע. כיום היא חברת בת של אינטל. היו''ר והמנכ''ל שלה הוא עדיין המייסד פרופ' אמנון שעשוע. מפתיע מה דקה בויקיפדיה יכולה לגלות.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727472
את הדקה דוקא ביליתי, אבל התקשיתי לגזור ערך היום מנתון כלכלי מלפני כמה וכמה שנים.
המחיר הנוכחי של טבע הוא עשירית משהיה כשנקנתה מוביל איי, למשל.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727473
ואז מובילאיי היתה השלישית בשוויה.
נכון שאני מנהל דיון פורמליסטי. שכח מזה.
ישראל לא היתה ולא תהיה מעצמת רכב. תעשיה כבדה זה לא הקטע שלנו.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727478
היא גם לא היתה בעבר, לא בהווה וככל הנראה לא תהיה בעתיד מעצמת קולנוע למרות הפרסים הבינלאומיים החשובים של העשורים האחרונים (לענין זה אני בהחלט מסכים עם בני ציפר). סרטי הבורקס היו לא יותר מקומדיות עממיות מטופשות שמכרו לציבור המזרחי אגדות על נצחונו על האשכנזים (ולשם כך השתמשו בדמות החנונית של טוביה צפיר). האדרה שלהם היא חטא לאמת.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727479
הם חלק מהתרבות.כמו „גבעת חלפון״ של הגששים. אתה באמת הולך לחקור מה הייתה האידאולוגיה מאחורי כל קלסיקה ספרותית או בימתית?
אל תצטער, תחקור ותלמד 727482
הם חלק מהתרבות אבל לא כזה שצריך להתגאות בו.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727484
הם חלק מהתרבות הישראלית כמו שהמערבונים הם חלק מהתרבות האמריקאית.
להתגאות או לא, זה כבר עניין אחר. אני בטוח שיש אמריקאים שלא מתגאים במערבון, ויש כאלה שכן.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727487
מערבון איטלקי זו גירסה מתורבתת של מערבון, האיטלקים הכניסו מימד תיאטרלי למערבונים.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727486
אני חושב שסרטי הבורקס היו הרבה יותר מקומדיות עממיות מטופשות. אני חושב שהם ראויים לדיון תרבותי מעמיק. סרט בורקס [ויקיפדיה] טוענת (רמי קמחי) שסרט הבורקס הראשון הוא "סלאח שבתי", שזכה בגלובוס הזהב והיה מועמד לאוסקר.
גם הטענה (הלגיטימית) שהם מכרו לציבור המזרחי אגדות על נצחונו על האשכנזים ראויה לדיון תרבותי שישים את האגדות האלה בהקשר המתאים.
הרי אפשר להגיד שהאגדות האלה התגשמו די מהר (צ'רלי וחצי יצא ב 74' וחגיגה בסנוקר ב 75').
אל תצטער, תחקור ותלמד 727495
הזכרת לי חוכמה שהמצאתי לפני כמה ימים: מספידים את בארקן כאילו היה צ'רלי צ'פלין בעוד שלמעשה הוא היה צ'רלי וחצי.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727499
בעז דוידזון ויהודה ברקאן, השני שחקן, במפגן סולידריות (3, 4)

אחר כך אשאל את ירדן אם הפורמט חוקי.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727501
אל''י, אבל הייתי מאשר
אל תצטער, תחקור ותלמד 727508
מאשר.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727509
אני תוהה מה הגיל המינימלי של מי שיכול לענות על זה.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727514
אצל אריק ב-ק' לא דגושה,
היו כאלה שלושים וחמישה.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727516
!
אל תצטער, תחקור ותלמד 727519
טוביה צפיר הוצג בצ'רלי וחצי כתושב חוץ או דוד מאמריקה - משהו שלא רחוק מהאכנזי שמכר יערות בלירה וחצי כשבפועל הוא מכר עץ בודד שגם אותו שתל מזרחי.

בחגיגה בסנוקר הוא הוצג בכלל כמזרחי טמבל שהדוד המאפיונר הציל אותו מהג' וקרים המזרחיים.

1 ראה ערך `סלאח שבתי`
אל תצטער, תחקור ותלמד 727403
אתה מפספס את האירוניה הדקה של המקשה (אולי בגלל שלא עיינת בקישור).
אל תצטער, תחקור ותלמד 727406
אני בהחלט מקווה שזו הייתה אירוניה אבל ציון האמת צריך להיעשות בעיקר על רקע שלל התשבוחות שהורעפו עליו לאחר מותו.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727411
אתה מקווה? המקשה אמר מפורשות שמה שהופך את ברקאן לאושיית תרבות הוא הופעתו המינורית משהו ביצירה שאמנם נלמדת לבגרות אבל בכל זאת אינה נחשבת לאבן יסוד בתרבות העברית.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727507
מאותה סיבה שדנה איבגי הפכה לדאנה.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727510
בסדר, בסדר, הבנתי.
כמו שמייקל דגלס הפך לדאגלס
אל תצטער, תחקור ותלמד 727513
אתה שוקל להפוך לקשה המאקשה?
אל תצטער, תחקור ותלמד 727515
ולהפוך את הנחס לנאחס?
שווה ציטוט 727676
"רוב בתי הכנסת במדינת ישראל לא יפתחו כי קשה מאד לקיים מנין בעשרה אנשים"
(יולי אדלשטיין מזכיר אותי בטלוויזיה)

אבל אני עדיין מעדיף את החזאית של ערוץ 1 שקבעה
"זאת הטמפרטורה הגבוהה ביותר שנמדדה אי פעם בארץ באילת!"
שווה ציטוט 727677
תיקון: נדמה לי שהניסוח המקורי היה יותר קרוב ל-
"מעולם לא נמדדה בארץ טמפרטורה כל כך גבוהה באילת"

(או באירופה)
שווה ציטוט 727683
(או בספרד)
אל תצטער, תחקור ותלמד 727517
הוא היה דוגלס מהאבא תגובה 605923
אל תצטער, תחקור ותלמד 727496
אהבתי את ההרצאות וחשיפות השרלטנים המפוקחת של ג׳ימס רנדי. הוא תמיד הצטייר לי כאיש קטן גדול. מרשימה במיוחד העובדה שבתחילת הדרך, כך נראה, הוא עשה זאת נגד הזרם.

___

ומה הקשר בינו לבין בדרן ישראלי? דחילאק, הגופה של יהודה ברקאן עוד לא התקררה. חייבים דווקא עכשיו להשמיץ את הסרטים שלו? לא אהבתם? תעשו כמוני ואל תצפו. אבל למה לזיין את השכל על ״תרבות נחותה״ ולקשקש בהתנשאות מגעילה על ״אשליית נצחון המזרחיים על האשכנזים״ כאילו שאנחנו זעטוטים חסרי בינה. נו, פרענקים.
...

במחשבה שניה, נראה לי שרמת הפשטה אידיוטית שכזאת מעידה על מי שהעלה את הטיעון יותר מאשר על הנושא שלו. אבל זאת לא הפתעה גדולה.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727497
אם היית טורח לנסות להבין סאב טקסט של סרטים (יש לא מעט ספרים שעוסקים בזה גם על קולנוע ישראלי ולעניננו, סרטי בורקאס) היית יודע שלכל סרט יש מסר או תפיסת עולם כלשהי שאותה הוא מעביר לצופים ומידת התקבלותה על ידיהם קובעת את הפופולריות של הסרט. כמי שנוטה להאמין לכל שקר על קבוצות שלא חביבות עליו, לקבוע עובדות לפני שבדק אותן, להגן על חזירים ולהתעלם מתגובות תוקפניות שלהם, לקבוע אמירות אנטי-תרבותיות וגם לא להימנע הטרלות (שנמחקו) הדיבורים שלך על זיוני שכל ואידיוטיות בהחלט מעידים על מעלה הטיעון יותר מאשר על נושאו.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727503
ראנדי בעצמו נפל קרבן , אני לא יודע אם זה בדיוק למעשה הונאה, אבל חברו לחיים (בעלו) חיי בזהות גנובה עשרות שנים, למעשה החל ממעט לפני שהוא וראנדי היו לבני זוג.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727506
עכש''ז רנדי ידע על בעיית השהיה הלא חוקית של בן זוגו, והוא התנצל על כך שהיה שותף לשקר. אבל אני בהחלט עלול לטעות כאן.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727512
אם אתה צודק, ערכו ירד בעיני.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727371
יורם יובל הוא אפס פוליטי לא פחות מסבו, אבל ללא קשר לכך כאן הוא נתן הגדרה מציינת לכוחותיו של אורי גלר.
אל תצטער, תחקור ותלמד 727372
נדמה לי שהקישור לא מביא לנקודה הנכונה בסרט. זה ב 41:45.
  אל תצטער, תחקור ותלמד • דובי קננגיסר • 104 תגובות בפתיל
  עוד כמה תוספות על הרפואה הסינית • בובי
  יתכן שקיים הסבר מסויים לאקופונ' • אסף רזון • 20 תגובות בפתיל
  אותי הטריד גם משהו גנטי. • טל כהן
  על מיני אמונות תפלות • רון
  דברים מאד מוזרים מתרחשים בעולם • אסף רזון
  אותי הטריד גם משהו גנטי. • שאולין • 2 תגובות בפתיל
  הנאה צרופה (הו) • עדיגי
  סיפורי קופים • האייל האלמוני • 33 תגובות בפתיל
  נוסטלגיה וסמנטיקה • רון
  האייל בשעתו היפה ביותר • ליאור גולגר • 7 תגובות בפתיל
  ניוון והתפתחות • יובל רבינוביץ
  לשון הדיבור ולשון החשיבה • יעל ערן-צורן
  ללא כותרת • שאולין • 2 תגובות בפתיל
  גנטיקה ואפי-גנטיקה • ארז ליבנה
  ללא כותרת • מאן דהיא
  ללא כותרת • שושני • 55 תגובות בפתיל
  ללא כותרת • שאולין • 7 תגובות בפתיל
  הודעה לכל משתתפי פורום צ'י ורוחניות למיניה בעמוד זה • שמעון גלבץ • 11 תגובות בפתיל
  גם אחרי 10 שנים • טימטים • 4 תגובות בפתיל
  ישר כוח! • פיליפ גל רוסטהולדר
  אהבתי • מאיה
  פרופ' ליבוביץ והדבורים העמלות • ג. שמעון • 2 תגובות בפתיל

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים