סוף עידן האנטיביוטיקה 3636
מאמר שהתפרסם ביום ה' בעיתון "כלכליסט" מתאר את עלייתם של חיידקים קטלניים העמידים בפני אנטיביוטיקה, ואת ההשלכות של תופעה זו על עתיד האנושות.

בשנת 2012 מתו בארצות הברית כ-‏23 אלף בני אדם כתוצאה מחיידקים עמידים בפני אנטיביוטיקה, יותר מאשר מספר מקרי המוות בשל איידס. בארץ נדבקים מדי שנה כ-‏30 אלף איש בחיידקים עמידים, מהם מתים כ-‏1,500.

חיידקים החלו לפתח עמידות בפני אנטיביוטיקה באמצעות ברירה טבעית בתקופת מלחמת העולם השניה, פחות מארבע שנים מתחילת השימוש הנרחב בתרופה. עד שנות השמונים של המאה העשרים חוקרים היו מגלים סוג חדש של אנטיביוטיקה כמעט מדי שנה, אולם קצב הגילוי הואט משמעותית מאז. "יש לזה הרבה סיבות, ואחת מהן היא שרוב הדרכים הטובות ביותר להרוג חיידקים כבר התגלו", אמר ד"ר סטיב סולומון, ראש מחלקת העמידות האנטי־מיקרוביאלית ב-CDC (המרכז לבקרת מחלות ומניעתן). "האנטיביוטיקות של פעם ניצלו חולשות ברורות של החיידקים, ועכשיו אנחנו צריכים למצוא חולשות חדשות ופחות מובנות מאליהן. יש כמה רעיונות מבטיחים מתחום חקר הגנטיקה, אבל הם בשלבים ראשוניים מאוד של פיתוח". סיבה נוספת מעלה ד"ר בראד ספלברג, מומחה למחלות זיהומיות מאוניברסיטת קליפורניה: "אנטיביוטיקה היא השקעה רעה מאוד עבור עסק. זו תרופה שאתה לוקח שבוע ואז מפסיק. חברות מרוויחות יותר מתרופות שצריך ליטול כל החיים, לבעיות כמו כולסטרול, סוכרת או דלקת פרקים."

אחת הסיבות ליצירת חיידקים עמידים היא השימוש המסיבי באנטיביוטיקה בקרב חיות משק: כ-‏80% מהאנטיביוטיקה שנמכרת בארצות הברית מיועדת לחיות אלה. על מנת להילחם בתופעה, ה-FDA האמריקני פרסם לאחרונה תקנות האוסרות על השימוש באנטיביוטיקה כחלק מתזונתן השוטפת של חיות המשק, ומתירות אותו רק לריפוי מחלות. התקנות טרם נכנסו לתוקף, ויישומן המתוכנן מוטל בספק, עקב כוחן הלוביסטי של יצרניות המזון האמריקאיות.

מרגרט צ'אן, מנכ"לית ארגון הבריאות העולמי, אמרה במרץ 2012 כי "עידן של פוסט־אנטיביוטיקה פירושו, למעשה, סופה של הרפואה המודרנית כפי שאנחנו מכירים אותה. דלקת בגרון ושריטה בברך של ילד יוכלו שוב להרוג". בכתבה שהתפרסמה בנובמבר במגזין האינטרנטי "מדיום" תיארה מרין מקינה, כתבת המדע של המגזין Wired, עתיד פוסט־אנטיביוטי אפוקליפטי שבו פרוצדורות רפואיות שגרתיות כגון ניתוחים קיסריים וטיפולי שיניים יהפכו לסכנת מוות.
קישורים
בלתי ניתנים לשליטה - כלכליסט
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "מדע"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

האם צפוי תהליך אבולוציוני שבמהלכו 626608
יתפתחו בני אדם שעמידים בפני חידקים עמידים בפני אנטיביוטיקה?
האם צפוי תהליך אבולוציוני שבמהלכו 626609
זה קורה כל הזמן. לרוע המזל, אנשים מתים בתהליך.
האם צפוי תהליך אבולוציוני שבמהלכו 626842
העניין הוא שבמשך חייו (או אולי יותר נכון לדבר על 'דור') של בן אנוש, החיידקים/נגיפים עוברים אלפי דורות - מה שמקנה להם יתרון אבולוציוני עצום.
נדמה לי שנגיפי השפעת עוברים מוטציות בסדר גודל של שבוע, כך שבעצם כל הזמן מתפתחים זנים 'חדשים'. הסיבה שהחיסונים נגד שפעת יעילים הרבה פחות מהחיסונים נגד אבעבועות שחורות, היא שהחיסון לשפעת שניתן השנה מתאים בעיקרו לנגיפי השנה שעברה, ונגיפי השנה כבר מזמן השתדרגו בחלקם.
חדשות נוראות 626612
זה אומר שאני מפסיד בהתערבות שלי עם כרובי!
חדשות נוראות 626613
הסבר פרט ונמק
חדשות נוראות 626614
תגובה 76686
חדשות נוראות 626625
תודה.
626615
השאלה כמה אנשים מתים מחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה מעניינת הרבה פחות מהשאלה איך המספר הזה משתנה לאורך זמן. חוץ מזה, אני מאוד בספק אם בישראל מתגלים 30K מקרים של חיידקים שעמידים לכל סוגי האנטיביוטיקות (כיום יש עשרות סוגים מאושרים לשימוש, המתחלקים לכעשרים מחלקות שונות). אני מניח שברוב המקרים מדובר בעמידות לאחת או שתים (או בלי עמידות בכלל, בתצורות מסויימות אנטיביוטיקה לא הורגת חיידקים גם כאשר אין להם גנים של עמידות), כאשר החולה עוזב את בית החולים בדרך זו או אחרת בטרם מוצו אפשרויות הטיפול. דווקא הכניסה של טכנולוגיות ריצוף פתוגנים בזמן אמת, שעושות את דרכן לקליניקה ברגעים אילו ממש, ואני מניח שיהיו זמינות בתוך עד חמש שנים, יאפשרו זיהוי מהיר של האנטיביוטיקה האידאלית לכל חיידק.

ולכל מי שחושב שאנחנו גורמים לחיידקים לפתח עמידות לאנטיביוטיקה
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21881561 - Antibiotic resistance is ancient
(אם כי הם לא שוללים את האפשרות שהשימוש הנפוץ מגדיל את התפוצה)
המרוץ למזנון 626616
הטענה אינה שאנחנו הגורמים היחידים לפיתוח עמידות לאנטיביוטיקה. לחיידקים היו, מן הסתם, מרוצי חימוש שונים עם עובשים ושאר יצרני אנטיביוטיקה. הטענה היא שאנחנו מחמירים את הלחץ שמופעל על חיידקים שלא עמידים לאנטיביוטיקות.

האם נעשה בעבר שימוש בכל מיני יצרני אנטיביוטיקה טבעיים כדי לנסות לגרום להם לפתח בעצמם גרסאות עמידות של אנטיביוטיקה על ידי התקפתם בחיידקים עמידים (והרביית השורדים, אם ישנם)?
המרוץ למזנון 626633
די מזמן היה דיבור על בקטריופאג'ים. הנה כתבה עתיקה שלי:
לא ידוע לי מה קורה מעשית בתחום הזה היום.
לא הבנתי נקודה מסוימת 626617
מחד:
"אנטיביוטיקה [...] זו תרופה שאתה לוקח שבוע ואז מפסיק."
מאידך:
"כ-‏80% מהאנטיביוטיקה [...] חלק מתזונתן השוטפת של חיות המשק."
לא הבנתי נקודה מסוימת 626618
לא יודע מאין הציטטות שלך אבל משתמע מהן שלגידול חיות למזון נותנים להן אנטיביוטיקה בתוך רפואה מונעת, בין אם צריך ואם לא צריך.
לא הבנתי נקודה מסוימת 626628
הנקודה של ה"לוקח שבוע ואז מפסיק" היא שלא כדאי לפתח אנטיביוטיקה חדשה.
ניחוש: אנטיביוטיקה חדשה שמפותחת, ממילא אוסרים לתת לחיות משק, זה נכס חשוב מדי. מה שנותנים לחיות משק (המשך ניחוש) הוא סוגים "פושטים", שכבר כולם יודעים לייצר ואין בה רווח רציני.
לא הבנתי נקודה מסוימת 627129
יש בעופות חיידקים עמידים לדור שלישי של תרופות אנטיביוטיות, כמו סלמונלה היידלברג.
לא הבנתי נקודה מסוימת 627208
אבל זה לא בגלל שנתנו לעופות אנטיביוטיקות דור שני ושלישי‏1, אני מקווה?

1 מה שזה לא יהיה, סלח לבורותי.
תחילת עדין חדש ? 626774
אולי יש תקוה: http://www.sciencecodex.com/clever_chemistry_improve...
משהו חדש 628833
(דגדגן:
"A new class of antibiotics to fight bacteria such as methicillin-resistant Staphylococcus aureus and other drug-resistant bacteria that threaten public health has been discovered"
)

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים