המלחמה של המאה ה-‏21 3746
על-פי ג'ורג' פרידמן, החלה הספירה לאחור לקראת מלחמת עולם שלישית
בכתבה שהתפרסמה בתחילת החודש במגזין אפוק טיימס, מציג ג'ורג' פרידמן, דוקטור למדעי המדינה העוסק בביון, גאו־פוליטיקה ועתידנות, תחזית קודרת עבור העתיד הקרוב. השינוי המהיר שמתרחש בשנים האחרונות ביחסי הכוחות הצבאיים והכלכליים, טוען פרידמן, יביא לדעיכת מדינות מובילות כגון גרמניה, סין ורוסיה, ולהחלפתן בכוחות חדשים ומפתיעים. המהלך ילווה בעימות גלובלי.

פרידמן, הנחשב לחוקר מוביל בתחום הגיאו־פוליטיקה, מציין בראיון כיצד צפה את מלחמת עיראק השנייה ואת המלחמה בחצי האי קרים ואפילו את קריסת האיחוד האירופי (שטרם התרחשה). הוא מסביר שכפי שבמאה ה-‏18 הייתה זו מלחמת שבע השנים שהביאה ל"עיוות" הזירה הבין־לאומית, במאה ה-‏19 היו אלו מלחמות נפוליאון ובמאה ה-‏20 שתי מלחמות העולם, כך גם המלחמה המתקרבת תביא לשינויים "טקטוניים" ביחסי הכוחות העולמיים לאחר תקופה ארוכה של שלום יחסי.

לטענת פרידמן, כל מערכת פוליטית מכילה חולשה מובנית, הגוררת היווצרות עיוותים ובעיות המתגברים עם הזמן ומביאים לבסוף לנפילתה תוך היווצרות שיווי משקל חדש. לטענתו, אחת חולשות העקרוניות במערכות הקיימות היא הסתמכות יתר של הכלכלה על יצוא. גרמניה, שמייצאת כ-‏50% מן התמ"ג שלה נאלצת בשנים האחרונות להקטין עוד ועוד את שולי הרווח שלה כדי להמשיך לייצא, זאת בדומה ליפן בסוף שנות ה-‏90, מה שמזמן לטענתו התמוטטות בלתי נמנעת. רוסיה, תלויה בביקוש החיצוני לנפט שלה (שמחירו בירידה), תוך שהיא מגדילה את הוצאות הביטחון שלה, וסובלת עקב כך מהתרוששות המקשה עליה לממן את צרכי הפנים של המחוזות המרכיבים אותה. סין נמצאת במשבר שרק מימון ממשלתי לחברות שאינן רווחיות מונע ממנו להתפרץ במלוא עוזו ולאיים על שלמותה של המדינה.

הכוחות העולים, כך מסביר פרידמן הם יפן, טורקיה ופולין. יפן וטורקיה עקב עוצמת כלכלותיהן יבקשו להרחיב את השפעתן הכלכלית וכוחן הצבאי ולהפוך למעצמות ימיות. פולין, שנשארה מחוץ לגוש היורו וגם כלכלתה בסימן עלייה, חוששת מהתעצמות טורקיה ויוצרת כבר עתה בריתות ליום פקודה. לעת עתה לא ברור לפרידמן מי בדיוק יהיו הצדדים הלוחמים ומה יהיה טיב הלחימה.

אתמול האשימו שר החוץ הגרמני, פרנק־ואלטר שטיינמאייר ונשיא ברית המועצות לשעבר מיכאיל גורבצ'וב את נאט"ו בפרובוקציות מלחמתיות. לטענת גורבצ'וב פעולותיה האחרונות של הברית הצפון אטלנטית אינן אימונים הגנתיים, כפי שהן מוצגות, אלא חלק מהכנות לקראת מתקפה. הדברים נאמרים לאחר שורה נרחבת של תרגילים שערכה בשנה האחרונה הברית במזרח אירופה, בינהם תרגיל ענק המדמה פלישה לפולין. בכינוס נאט"ו שנערך בסוף השבוע בוורשה הוחלט על תגבור מערך כוחות נאט"ו בפולין, אוקראינה, ליטא ואסטוניה, ועל שינויים בהובלתם.
קישורים
הכתבה ב"אפוק טיימס"
"רטוריקת נאט"ו היא הכרזת מלחמה" כתבה ב-NRG
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "פוליטיקה"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

יפן ,תורכיה ופולין יחליפו את ארה"ב,רוסיה וסין כמעצמות ??? 679656
נו באמת....
יפן ,תורכיה ופולין יחליפו את ארה"ב,רוסיה וסין כמעצמות ??? 679660
באמת!
ארה"ב, סין ולנין יחליפו את בריטניה, אוסטרו-הונגריה ותורכיה? 679671
אין נביא בעירו 679664
נחמד מצידו שהוא ״צפה את מלחמת עיראק השנייה ואת המלחמה בחצי האי קרים ואפילו את קריסת האיחוד האירופי (שטרם התרחשה)״ כדאי גם להזכיר שהוא צפה‏1 עוד כמה דברים ש״טרם התרחשו״...

אין נביא בעירו 679689
מתרחשת, מתרחשת... (במהרה בימינו אמן)
אין נביא בעירו 679690
אהבתי במיוחד את "Western nations will begin to compete for immigrants."
באופן כללי, שמתי לב שאלו שחושבים שכסף/הכלכלה מניעים את העולם, או לפחות עומדים בבסיסו של כל שינוי היסטורי, מיטיבים לחזות את העבר. ככה זה כאשר מנסים להעמיד את המכלול האנושי על מעט מדי.
אין נביא בעירו 679691
דרך אגב, אחרי שקראתי את הקישור שלך הבנתי שהוא לא מתכוון שטורקיה, פולין ויפן יעלו כמעצמות עולמיות (כמו ארה"ב ובריה"מ של המאה ה20), אלא יותר כמעצמות אזוריות - יפן באזור המזרח הרחוק ותורכיה באזור המזה"ת, ונראה שיש דברים בגו - לטורקיה של ארדואן יש שאיפות אזוריות ברורות, ויפן החלה בתהליך שינוי החוקה הפציפיסטית שלה. אם תרצו - חזרה לימי יפן הקיסרית ותורכיה העות'מנית.
הפולנים? הם כנראה כנראה ישבו לבד בחושך (למרות שגם אצלם יש היסטוריה אימפריאלית - אמנם רחוקה יותר - ע"ע האימפריה הפולנו-ליטאית)
אין נביא בעירו 680110
ונראה שהסולטן המשופם למד יפה את השיעורים של משופם אחר מההיסטוריה. לא קשה לדמיין אותו מבצע ''אנשלוס'' של רוח'אבה.
679774
פרופ' דוד פסיג [ויקיפדיה] -עתידן - בספרו 2048 - מנסה לחזות את השנים 2020 ו2050. - הספר יצא לאור ב2010.

תחזית אירועי 2020
1.מסלול ההתנגשות בין ארצות הברית לרוסיה יגיע לשיאו ב-‏2020 לערך.
2.רוסיה תשוב לכבוש חלקים גדולים ממזרח אירופה, כולל פולין והמדינות הבלטיות.
3.טורקיה תסתכסך עם רוסיה, ותגביר את פעילותה האנטי-רוסית בקווקז.
4.ארצות הברית תשקיע רבות בחיזוקה של טורקיה כדי שזו תמלא תפקיד מאזן במזרח התיכון ועל-מנת להסתייע בה במאבקה נגד רוסיה. היא תעזור לה לשוב להיות מעצמה אזורית.
5.סוריה ולבנון פותחות במלחמה אסימטרית נגד ישראל בעידוד ובתמיכה רוסית.
6.ישראל תצא לתמרון קרקעי עמוק בסוריה ובסיומו תשב עם כוחותיה קרוב לדמשק ואף בתחומה. טורקיה, בגיבוי אמריקני, מרסנת את תגובות איראן ועיראק ולוקחת חסות על סוריה ולבנון - בגיבוי בינ"ל. ישראל לא תסכים לסגת ללא הסכם וערבויות של טורקיה וארצות הברית.

תחזית אירועי 2050
1.טורקיה, תחוזק על ידי ארצות הברית במהלך העשורים הראשונים של המאה ה-‏21, תתחיל לקרוא תיגר אל עבר ארצות הברית.
2.יפן וטורקיה יכרתו ברית ויתעמתו עם ארצות הברית במלחמה רובוטית באוקיינוס השקט ובבלקן, כל זה בעיקר בים ובחלל.
3.מסלול ההתנגשות בין ארצות הברית ליפן וטורקיה יגיע לשיאו ב-‏2050 לערך.
4.יפן תפלוש לאינדונזיה העתירה בכוח אדם צעיר ומעוררת את ארצות הברית וסין.
5.רוב מדינות ערב במעגל העימות הראשון עם ישראל, חוץ מירדן, יוגדרו כמדינות כושלות. טורקיה תתבקש לבוא לעזרתן.
6.לקראת סוף העשור הרביעי תחתום ישראל על הסכם שלום עם רוב מדינות העימות, בתיווכה ובערבותה של טורקיה בעיקר.

כיום בשנת 2016 אני מנסה להבין אילו מגמות בספרו אכן קורמות עור וגידים.
סיפורי פנטזיה נימכרים היטב (בתנאי שהסופר מוכשר) 679779
התחזיות "הנועזות" של דויד פסיג נראות לי לא יותר מפנטזיות.

מה להערכתי חולשה מרכזית בתחזיות של פסיג שהוזכרו כאן ?

להלן חולשה אחת (יתכנו נוספות). התחזיות של פסיג היא התפתחות יחסים בינלאומיים שמושתתים על קואליציות. התנהגות קואליציות _לא ניתנת לחיזוי מרחיק לכת_: לכל ארץ שניכללת בקואליציה יש מטרות שונות (חלקן לא גלויות). ברגע שאחת הארצות בקואליציה רוצה לממש את המטרות הלא גלויות שלה - הקואליציה מפסיקה לתפקד והמטרות של הקואליציה לא מושגות.

בתור דוגמא ניסתכל על יחסי רוסיה-סוריה. לכאורה רוסיה היתה יכולה להסתמך על ברית עם סוריה כדי לחזק (מחדש) בבוא העת את המעמד שלה כמשפיעה חזקה על המזרח התיכון. אבל הסתבר שבתוך סוריה יש קונפליקט חזק בין עדות שונות שמרכיבות את סוריה. הקונפליקט הזה לא היה גלוי עד "האביב הערבי" (היה כנראה ידוע אבל לא הייתה ידועה העוצמה שלו). הקונפליקט בין העדות בסוריה לא הובא בחשבון בתיכנונים של רוסיה. הקונפליקט הפנימי בסוריה פרץ בפתיע ושיבש כמעט לחלוטין את תוכניות רוסיה לגבי השפעתה על המיזרח התיכון.

דויד פסיג מבסס ניבויים על קואליציות יותר רחבות משתי מדינות. וכן הוא מבסס על התנהגות מספר קואליציות כאילו שפועלות זו-עם-זו או זו-נגד-זו. תחזית כזו תיכשל בגלל השותפים/אויבים _הרבים_ בתחזית (שהרי אחד מהשותפים/אויבים עשוי לשבש את התחזית).
משמנים 679781
דבר קטן שאני מנסה לחשוב עליו: מה יקרה אם המאמצים להפחתת פליטת הפחמן הדו־חמצני יצליחו להקטין את השימוש בנפט ודומיו צורכי אנרגיה. איך זה ישנה את מפת האינטרסים העולמית? לדוגמה: יפן וסין ירוויחו, ארצות הברית: איפשהו באמצע. רוסיה תפסיד.
משמנים 680023
כבר היום זה קורה.אבל מלחמות פורצות לא רק בגלל נפט אלא גם בגלל אגו ושאר ירקות.
בחזרה לעתיד 751267
2022: בסוגיות יחסי רוסיה-ארהב וכיבושי רוסיה במזרח אירופה התחזית התאמתה בחלקה לפחות והיא הייתה צפויה בעת כתיבת ספרו.

לגבי זה שסוריה ולבנון יפתחו מלחמה נגד ישראל בתמיכת רוסיה - זה היה נשמע לי מופרך בעידן בה סוריה נלחמת על חייה ולבנון מלקקת את פצעיה מפעולות צהל מהמבצע האחרון. גם לאור המציאות של יחסי רוסיה -ארהב, זה עדיין נראה לי מוקדם.
בחזרה לעתיד 751275
בקיצור, האסטרולוג הממוצע היה קולע יותר בתחזיותיו מה'עתידן' באיצטלה המדעית הלז.
קפה טורקי הפוך? 679889
ובכן, נכון לעכשיו יש דיווחים על הפיכה צבאית בטורקיה.
המציאות, מסתבר, יותר מעניינת ומפתיעה מכל התחזיות לגביה.
קפה טורקי הפוך? 679912
נס קפה אם כבר.
קפה טורקי הפוך? 679916
ומה קורה ששמאלנים מזהים אפשרות לרצח המוני? נכון,רוצים גם אצלנו.

אין מילים לטירוף הברברי של השמאל.
טורקי בלי סוכר 680016

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים