הפטריארכיה היוונית-אורתודוקסית מוכרת נדל''ן יקר-ערך 3792
האם המכירה כשרה?
לאחרונה נחשפו שש עסקאות שבהן הפטריארכיה היוונית־אורתודוקסית מכרה נכסי נדל"ן, ארבעה בירושלים ושניים ביפו ובקיסריה. מחירי העסקה נחשפו, ולכאורה הם נמוכים בהרבה ממחירי השוק.

רבים מחברי הקהילה היוונית־אורתודוקסית (למשל עו"ד אליאס חורי, המתראיין בכתבה ל"הארץ") מתנגדים למכירה, וחלקם אף חושדים במעשים לא כשרים. אחד הגורמים לחשד הוא שזהות הקונים עלומה; מדובר בחברות שרשומות במקלטי מס ולא ידוע מי בעליהן.

מרואיין ב"הארץ" המתואר כגורם מקצועי בכיר בפטריארכיה מסנגר על העסקאות. לדבריו חלק מהנכסים מוחכרים לשנים רבות, והדבר מוריד מאוד את ערך השוק שלהם. הוא טוען כי כל הקונים הם אנשי עסקים מוכרים ומכובדים המעדיפים "מסיבות שלהם" לא להיחשף. עוד הוא מציין איום מצד המדינה להלאים את נכסי הפטריארכיה; חברת הכנסת רחל עזריה מקדמת הצעת חוק שלפיה נכסים של הפטריארכיה שיימכרו ליזם פרטי יופקעו. סכנות דומות נשקפות לדבריו לארגון גם היכן שהוא פועל מחוץ לישראל - ברשות הפלסטינית ובירדן. הוא מציין שעם כניסת הפטריארך הנוכחי לתפקידו היה הארגון במשבר כספי חריף, וכי עסקאות נדל"ן, כולל קנייה, הן מקור הכנסתו היחיד כמעט. לבסוף, הוא טוען שמחאות בני הקהילה מקורן בעצם בדרישה שלהם למנות ערבים לתפקידים בכירים בארגון, שכיום מאוישים בידי יוונים.
קישורים
הארץ
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חדשות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

נוצרים את הנדל''ן 695397
הבכיר המצוטט בכתבה אומר ''יש בבעלות הכנסייה עשרה אחוזים משטח העיר העתיקה בירושלים וזה מניב בקושי כמה מאות אלפי דולרים בשנה. אתה מבקש שכירות אבל השוכר אומר לך אני בן העדה האורתודוקסית ואני לא משלם.''

אני מניח שמדובר בחלקים מהרובע הנוצרי, שאני לא כל כך מכיר. אבל סיור בטיילת החומות משער יפו לכותל מראה משהו מפתיע ברגע הראשון בנוגע לרובע הארמני, ואולי מצבו מהבחינה הזו דומה לשל האורתודקסי בעיר העתיקה. בעוד שהרובע היהודי ניכר כפצצת נדל''ן, הארמני מוזנח קשות. מהחומות קל לראות מגרשים המשמשים כמגרשי חנייה (דלילים), ואחרים שמשמשים אולי כריאה ירוקה באביב, כשהחובזות המכסות אותם מלבלבות. אני יכול רק לנחש שהיחידים שרשאים לעשות שימוש בנכסים האלו הם בני העדה הארמנית, ואין מספיק מהם שרוצים. מבחינה כלכלית הכנסיה היתה יכולה מן הסתם למכור נכסים ליהודים ולהסתדר כלכלית לשנים ארוכות, אבל אני משער שאף אחד לא רוצה אפילו להציע את זה, מחשש למהומת אלוהים.
נוצרים את הנדל''ן 695398
התיאור הזה נשמע כמו המחשה מצוינת לנזק הכלכלי של הגבלה גזענית/דתית/מה-שלא-יהיה על שימוש בנכסים. (למרות שכשאתה מחרים מיעוט מבוטל, כנראה שהנזק הכלכלי קטן יותר - ביחס הפוך לפגם המוסרי שבחרם).

מי הוא הגורם, על פי החשש, שיארגן את מהומת האלוהים אם נכסים ימכרו ליהודים?
נוצרים את הנדל''ן 695401
מהומת האלוהים שאני מנחש (רק כדי להסביר את הממצא בשטח) תהיה מצד רוב הנוצרים והמוסלמים בעולם, ובעקבותיהם ממשלות. יהיה מדובר בשינוי סטטוס קוו עתיק‏1, וכולם יחששו שגם אם במקרה זה אין רע לאף אחד, זה מדרון חלקלק שבהמשכו ילוו ההצעות הכספיות באיומי רובים, מרומזים או לא (בכלל זה הפעלת כוחה הריבוני של מדינת היהודים, וראה הצעת החוק של עזריה שמוזכרת למעלה), וסופו דחיקתם מהעיר העתיקה של כל מי שאינם יהודים. בעצם זה לא סופו.

תראה משהו מעניין: ברובע המוסלמי, לכאורה יותר נפיץ, יהודים קנו נכסים וגרים בהם, ולא שלא היו מתיחויות סביב זה, ואפילו רציחות, אבל בגדול השמיים לא נפלו. ברובע הנוצרי, לעומת זאת, יהודים קנו נכס ופרצה מהומת אלוהים.

אבל חזרה לרובע הארמני, ויקיפדיה מספרת (הרובע הארמני [ויקיפדיה]) ש"מצויים מחוץ לחומות הרובע‏2 מספר מבני מגורים המיועדים לשכירות השייכים לכנסייה הארמנית ומושכרים לכל דורש, בחלקם מתגוררים יהודים". ואם כך נשאלת השאלה למה לא לבנות עוד בתים להשכרה במגרשים העזובים. האם אין באמת כזה ביקוש לגור שם? למה? או שמא העירייה לא תיתן היתרי בנייה? למה?

1 עם הפסקה לא כל כך עתיקה של נוכחות יהודית בעיר העתיקה, אבל מי סופר.
2 אני מניח שהכוונה לחומות מנזר יעקב הקדוש, שתופס את רוב שטח הרובע, אך בתוך שטחי הרובע.
נוצרים את הנדל''ן 695409
כזכור, רק ליהודים מותר לקנות בתים ברובע היהודי. יש תקדים של בית המשפט העליון בנושא. ליתר דיוק, בית המפשט קבע שיש בירושלים שכונות שאסור לשנות את הצביון שלהן (וזה קצת יותר מעשור לאחר שהרסו את בתי המוגררבים שהיו בין הרובע היהודי לכותל). אבל על רוב השכונות במזרח העיר הפסיקה הזו לא חלה.
הולך ופוחת הדור 695411
האילומינטי האלה - פעם הם היו הרבה יותר חשאיים.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים