פרישתה של סימון ביילס: כישלון או גדולה? 4065
באחת הדרמות הגדולות ביותר עד כה במשחקים האולימפיים בטוקיו, פרשה סימון ביילס בעיצומה של התחרות. ביילס נחשבת מזה מספר שנים למתעמלת המכשירים הטובה בעולם בפער ניכר, ואולי הגדולה בהיסטוריה. כמו כן, היא נוכחת מאוד בתקשורת. לקראת המשחקים האולימפיים היא סומנה כאחת האטרקציות הגדולות בהן.

במוקדמות ביצעה ביילס טעויות וביצועים חלשים יחסית, ועדיין עלתה לגמרים בכל המכשירים. אך בתחרות הקבוצתית, בה היתה חלק מנבחרת ארה"ב, ולאחר ביצוע אחד לא מוצלח, פרשה מהמשך התחרות. בהמשך היום כינסה מסיבת עיתונאים ודיברה בגילוי לב על קשיים נפשיים ועל כך שאינה נהנית יותר מההתעמלות. היא פרשה גם מתחרות הקרב־רב שהיתה היום, ולדבריה לא החליטה עדיין אם תשתתף בתחרויות המכשירים הבודדים בהמשך.

לאחר מסיבת העיתונאים, נשמעו קולות רבים שהתפעלו מגילוי הלב שלה, והציגו אותה כגיבורה דווקא בהחלטתה לפרוש (ולדבר על כך). למשל, אמנון הררי ב"הארץ": "אין אף ספורטאי שהיכולת שלו מרגישה כל כך מנותקת מהכישורים הפיזיים שלנו, בני האנוש הפשוטים. ואם אפילו ספורטאית כזאת... היא בעצם בן אדם - מהסוג שקשה לו, שהולך לטיפול פסיכולוגי ולוקח כדורים כדי להתמודד עם בעיות נפשיות - כמו שביילס הודתה - זה רק הופך את מה שהיא עושה לעוד יותר מדהים: זה לא חייזר שמקפץ לגובה של שלושה מטרים מהמקום, מתהפך, עושה סלטות גב וברגים שלמים ונוחת על שתי רגליים - זה אשכרה בן אנוש, עם הצרות שכולנו חווים. פשוט ממש, ממש טוב. וזה כבר מרשים פי כמה. ואם אפילו יצור־על שכזה סובל מהקשיים הללו, כמה כוח זה משדר לעוד בן אדם רגיל, כמונו, שגם לו קשה לפעמים."

מנגד, רוגל אלפר, גם הוא ב"הארץ", מנסה לנעוץ סיכה בבלון: "את סימון ביילס יש לשפוט בכלים שבהם נמדדים כל שאר האלופים הספורטיביים. אלופים מתעלים במעמדים מכריעים, ברגעי לחץ גדולים, כשעיני כל העולם נשואות אליהם... כשהקריירה והמורשת שלהם מוטלות על הכף. יכולת עמידה בלחצים והתעלות בעיתוי הקובע הן תנאי הכרחי לגדולה ספורטיבית. בינתיים, בקרקעית תהום הנשייה ממשיכים להיערם ספורטאים מחוננים שנעלמים בבמה הגדולה, חוטפים פיק ברכיים ולא מצליחים להביא את המיטב שלהם... ברור לי שביילס נתקלה בקיר בלתי עביר, שאני מכיר. ואני גם תומך פעיל בהגברת המודעות לקשיים נפשיים, ובעידוד הטיפולים הפסיכולוגיים להקלתם. אבל אני לא מבין את תשפוכת האמפתיה הגלובלית שמופנית כעת לעבר ביילס. במונחים ספורטיביים, היא פשוט כשלה...  היא הגיעה לפסגת ההישגים האנושיים בתחום התמחותה. איש לא ייקח זאת ממנה. היא נגעה בגדולה... אבל באולימפיאדת טוקיו 2020 היא כשלה. והספין שמציג את פרישתה כ"ניצחון" מדיף ניחוח חלול."
קישורים
אמנון הררי ב"הארץ"
רוגל אלפר ב"הארץ"
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חדשות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

חיוך מקדונלד 741638
יש חיוך מעושה של נותני שירות. ויש חיוך אמיתי, מהלב. עם הודעתה של ביילס על הקשיים נזכרתי בכתבה אחרת על ביילס ונבחרת ההתעמלות האמריקאית. הן נהנות. הן מחייכות מהלב. לעומת הנבחרת הישראלית שבה אין חיוכים.
חיוך מקדונלד 751687
ויש נותני שירות שדוקרים או דופקים ללקוח בראש כוס זכוכית.

פחד היום לקבל שירות.
חיוך מקדונלד 751694
אבל הם עשו את זה עם חיוך. בכתבה על הגלידה הפרט הכי מעניין לא הוזכר בכלל: מה היה המחיר?
חיוך מקדונלד 751696
לפעמים הם רואים תיירים והם חושבים שהם נחתו הרגע מהחלל ואפשר למכור להם גלידה אמריקאית ב25$ - סתם זורק השערה - ומאון לאון התייר מקבל מכות.

מבלי קשר למקרה - ישנה טענה שמאז הקורונה רמת השירותיות העיסקית בעולם ירדה בגלל הריחוק. האם זה מורגש?
חיוך מקדונלד 751700
לגבי הקפה יש מידע יותר מפורט ;
'הקפה הגיע קר ואמרתי את זה למוכר. הוא שאל מה אני רוצה שיעשה, ביקשתי שיחמם ושאלתי מי בעל המקום. ברגע הזה הוא שפך את המשקה על הפנים שלי, שבר בקבוק סודה שהזמנתי ואמר שיהרוג אותי. ברחתי, הוא רץ אחריי ודקר אותי'.

כאן
חיוך מקדונלד 751766
ויש אפילו תיעוד מצמרר על חלב שגלש. ומאון לאון, לפני שעה קלה בטמבוריה ברמלה מוכרת דוקרת לקוח. הגיע הזמן לקנות רק מהרשת.
המקבילים של שרדינגר 741642
למה או זה או זה?
יכול להיות גם וגם.
דוגמא קלאסית 741644
סימון ביילס היא דוגמא קלאסית לפער בין אירוע ספורט לתוכנית ריאליטי (תגובה 741610). ברור לגמרי שמבחינת דרמה אנושית, יש כאן זהב טהור. ברור לגמרי גם שמבחינה ספורטיבית, יש כאן כשלון. חלק מההצלחה בספורט זה היכולת להתמודד עם לחץ נפשי; זה לא רק עניין של שרירים.

כל זה כמובן לא גורע מהגדולה של ביילס בכך שהודתה בקשיים הנפשיים ובטיפולים. בשנים האחרונות מתחילים להתייחס למחלות נפש כאל כל מחלה אחרת, ולמחוק את הסטיגמה הצמודה להן, וזהו שינוי חשוב ומבורך.
דוגמא קלאסית 741678
מה שמזכיר לי תהייה: למשלחת הישראלית יש פסיכולוג, שתפקידו לעזור לספורטאים להתגבר על קשיים נפשיים ולהיות מוכנים נפשית ככל האפשר להצטיינות. העניין הוא שאני יכול לדמיין בקלות מצב שבו הפסיכולוג יגיע למסקנה שלמיטב שיפוטו המקצועי מוטב לספורטאי לפרוש, למרות שאם לא יפרוש יש לו סיכוי לא מבוטל למדליה. ואז הפסיכולוג בניגוד אינטרסים (או ניגוד בין מצפונו המקצועי או כללי האתיקה לבין מחויבותו למעסיקיו ולכתב המינוי שלו).

ואולי אני רק מדמיין ובעצם זה לא מצב סביר?
דוגמא קלאסית 741680
אתה מניח כאן שמטרתו העיקרית של הפסיכולוג היא רווחתו האישית (ארוכת הטווח?) של הספורטאי, בעוד שייתכן שמטרה לא פחות חשובה שלו היא לתת לו עזרה פסיכולוגית כדי שיצליח להביא מדליה.
תחשוב על 'רופאי הספורט' של קבוצות כדורגל שנוהגים לתת זריקות נגד כאבים כששחקן נפגע, רק כדי שיוכל להמשיך לשחק. בכלל לא ברור שבריאותו של השחקן היא בראש מעייניהם.
דוגמא קלאסית 741693
למה אתה חושב שאני מניח את זה? אני מציין את שתי קרני הדילמה.

זה באמת דומה לרופא שנותן זריקות לשחקן שנפגע, אבל המקרה של הרופא הזה בכל זאת קל יותר. לשחקן שנפגע פיזית כנראה ברור מה הסיכון והמחיר בלהמשיך לשחק. סביר לטעון שהוא בוחר בחירה מדעת להמשיך לשחק, וגם בלי לומר זאת במפורש הוא אומר לרופא "זה מה שאני רוצה, תן לי זריקה". במקרה של הפסיכולוג... סביר לטעון אותו דבר, אבל מפסיכולוג בניגוד לרופא מצופה אולי שיאתגר את בחירתו של המטופל/הספורטאי, כי מי כמוהו אמון על כך שלא כל בחירה מדעת היא... בחירה מדעת..

אגב, אני מניח שמצב לא פחות סביר הוא שהספורטאי בא לפסיכולוג ואומר לו "אל תגלה לאף אחד, אבל אני כבר לא רוצה להתחרות, אני הולך להודיע על פרישה." ויכול להיות שהפסיכולוג, למיטב שיפוטו המקצועי, דווקא יחשוב שכדאי לו להמשיך להתחרות, ויאתגר את החלטתו לפרוש. במקרה הזה דווקא שני הכובעים שלו מתלכדים.
דוגמא קלאסית 741705
מתוך חוסר הכרותי עם התחום המקצועי הזה, אני אפילו לא בטוח שפסיכולוג אמור או רוצה גם בטיפול רגיל לומר למטופל מה 'כדאי' לו לעשות ומה לא בצורה כה החלטית.
זאת נשמעת לי תפיסה קצת ארכאית או דומה-מדי-למה-שאנחנו-מצפים-מרופא-רגיל של המקצוע הנדון.
דוגמא קלאסית 741742
אתה שוב שם בפי דברים שהם כמעט ההפך ממה שאני אומר. הפסיכולוג שאני מדמיין לא אומר למטופל מה כדאי לו לעשות, בוודאי לא בצורה החלטית. הוא מאתגר (כתבתי ממש את המילה הזו) את החלטתו של המטופל - מראה לו, אולי, עוד היבטים שהמטופל אולי לא חשב עליהם, או גורם לו לחשוב אחרת על מה מניע אותו.
דוגמא קלאסית 741750
ראשית, אולי טעיתי, אבל ודאי לא התכוונתי לעצבן אותך.
שנית - אתה אומר שהפסיכולוג מראה לו היבטים אחרים, אבל מראש התסריט שלך היה שה"מטרה" של הפסיכולוג בכך היא לגרום לו להישאר במשחקים, כי הפסיכולוג חושב ("משיקולים מקצועיים"‏1) שזה עדיף למטופל שלו. אני תוהה האם זו מטרה קבילה לטיפול או ייעוץ פסיכולוגי.

1 אני מקווה שברור שיש כאן (או לפחות עלול מאד להיות כאן) ניגוד אינטרסים בין מי שמשלם לפסיכולוג למי שמקבל את הטיפול.
דוגמא קלאסית 741751
איפשהו חסרה לי בתאור המילה ''מניפולציה'', אז הנה אני מוסיף אותה.
דוגמא קלאסית 741755
כל זה נכון לטיפול פסיכולוגי בכלל.

האם המטפל צריך לעודד מטופל לחקור אלטרנטיבות להחלטות שקיבל, ואשר לדעת הפסיכולוג אינו אופטימליות? דומני שמלבד פרוידיאנים אדוקים, אם עוד יש כאלה, לא תמצא הרבה פסיכולוגים שיענו על זה בשלילה.
דוגמא קלאסית 741757
אני מסכים, אבל כשמטופל בא לטיפול פסיכולוגי, ברור שלפחות ברירת המחדל של המטרה של המטפל זה להיטיב את רווחת המטופל לטווח הארוך.
פסיכולוג של קבוצת כדורגל או נבחרת, קל לשער שיש לו מטרות אחרות שהוא מבקש כסף עליהן. ואז אותו 'עידוד' חשוד הרבה יותר במניפולטיביות‏1.

1 גם גוגל ופייסבוק 'מעודדות' את המשתמשים להביט בפרסומות ובהפניות לאתרים כאלה ואחרים.
דוגמא קלאסית 741758
זה נכון.

בפוטבול, הרופא שקובע אם שחקן רשאי להמשיך לאחר חבטה בראש הוא רופא נייטרלי (מטעם ה-NFL שחוששת מתביעות פיצויים של מיליארדים ולא פחות מכך מבעיות תדמית) ולא הרופא הקבוצתי. אם יש חשד לזעזוע מוח, גם בריידי יורחק מהדרייב האחרון שבו תלוי גורל הסופרבול, או לפחות זה מה שמספרים לנו.
דוגמא קלאסית 741786
צמד המילים ''ניגוד אינטרסים'' הוא בדיוק זה שבו פתחתי את הדיון.
The Glory in Defeat ‏1 741663
הפרישה עצמה נראית לי טריוויאלית, כמעט הכרחית, בארוע בו שגיאה עלולה עלולה להיות בעלת השלכות קשות מאד. באותה קפיצת סוס בה היא הוציאה ציון נמוך יחסית התברר שחוסר הריכוז שלה הגיע למקום מסוכן, ואני לא חושב שמישהו מהמבקרים אותה היה מוכן להסתכן בעצמו בנחיתה על הראש בסיום סלטה-משולשת-עם-צוקהרה-כפולה-בורג-משולש-ופליק-פלאק-לאחור. זה הרבה פחות מצחיק בחיים ממה שסרטי האנימציה גורמים לנו לחשוב (סטודנט לשכבר, ידע אישי).

החלק שראוי להערכה, לדעתי, הוא ההתייצבות שלה מול המצלמות והודאה בכך שהקושי הוא נפשי. בימים עברו היו מוצאים אצלה בעיה בקרסול או באיזו רצועה וחוסכים את רוב הדרמה. אני חושב שעל כך היא ראויה להערכה, ואנחנו גם יכולים לציין בסיפוק את האווירה הציבורית שהשתנתה בשנים האחרונות כך שהיא מאפשרת זאת, כפי שהעוסק בתחום ציין.

בספר שלי ביילס זוכה לניקוד חיובי גבוה, גם על דרגת הקושי שהיא עדיין גבוהה למרות האמור לעיל, וגם בזכות הביצוע: לקיחת כל האחריות על עצמה, בלי "אבל", בלי "having said that..." ובלי זריקת האשמות לכל עבר. מה שמצער אותי ביותר הוא שלא אראה את הביצוע של תרגיל החדש שלה (משהו עם סלטה משולשת דומני), אבל אולי זה עוד יקרה בעתיד.

Go Simone!
_____________
1 - עפ"י זכרוני אמר את זה צ'רצ'יל, לאחר דנקירק, ואנחנו למדנו את זה בתיכון. גוגל הסנילי לא זוכר שום דבר כזה.
The Glory in Defeat ‏1 741734
חותמת על התגובה לחלוטין, ומוסיפה - בינתיים מסתמן שהקושי המנטלי המסַכן הוא מעבר לחוסר ריכוז אלא הוביל למצבים על סף הוורטיגו.
המחשבה שמתעמלת ברמה כזו תעזוב את התחרות סתם כי "לא כיף לה" כמו שאנשים מסוימים רמזו, היא ממש מגוחכת.
ׁ
The Glory in Defeat ‏1 741752
מסכים ומעלה עוד- אפשר להתייחס למקרה הזה ממש כמו לפציעה. הפציעה היא מנטלית אבל התוצאות זהות.
The Glory in Defeat ‏1 741736
1
-----

1 היכן ?
The Glory in Defeat ‏1 741737
נמצאה האבדה.
The Glory in Defeat ‏1 741756
היכן? כי אני לא מצאתי להפתעתי.
The Glory in Defeat ‏1 741779
ג'פרי בסו ‏1מביא את הביטוי בהקשר לנאומו ב05.10.38 בבית הנבחרים בדימוי של היטלר שמאיים על צ'מברליין באקדח לראש שיתן לו 1 ליש"ט . צ'מברליין נותן להיטלר את הלירה ואז היטלר רוצה עוד לירה "..ולבסוף הסכים הרודן לקחת לירה שטרלינג , שבעה עשר שילינג ושישה פני , והשאר בהבטחות לרצון טוב בעתיד'

אני מבין שזה נאמר בין השאר בנאום הזה. ג'פרי מביא את המקור לכרך הראשון מ- 6 כרכיו האדומים והעתיקים של צ'רצ'יל על ממלחמת העולם השנייה שצריך לראות אם זה נאמר שם.

1 צרצ'יל , שיעור בגדולה , עמ' 179
The Glory in Defeat ‏1 741780
האבדה היא ל‏1 שלא הבנתי למה אני לא מוצא אותה בגוף ההודעה. זה מה שקורה שלא שמים לב לספרות הקטנות.
לגבי מקור המשפט - אני עדיין לא בטוח שזה מדויק מה שכתבתי.
The Glory in Defeat ‏1 741781
יתכן וכיוונת נכון לתקופה.

בכרך ב עמ' 93 ‏1 הוא מביא את זה ;

' בעצם מפלתנו באה תפארת אל עם האי , המאוחד ובלתי המנוצח : והסיפור על חופי דונקרק יזהיר בקורותינו לעולמים'

זה התרגום ל The Glory Defeat ?

1 מלחמת הע ה2 , שעתם הנאה.
The Glory in Defeat ‏1 741759
עוד לא אבדה תקוותה למדליה. שיהיה בהצלחה.
ביילס, טלי קורה 741788
הקישור שלך לא עובד. אבל אני מניח שהתכוונת להודעה כי ביילס תתחרה על הקורה, המכשיר הפחות מסוכן.

(ואני ההדיוט צועק: הקורה, לא מסוכן?? מה, כי רק עושים שם סלטה כפולה ולא משולשת, ובסלטה הזו עולים לגובה שני מטר ולא ארבעה, ובמקרה הגרוע תמיד אפשר לנחות על משטח רחב ידיים ומרופד היטב, כלומר עץ מצופה לכה ברוחב עשרים סנטימטר?)
ביילס, טלי קורה 741790
(ועכשיו אתה הוצאת לי את המילים מהפה)
ביילס, טלי קורה 741792
זה לא מסוכן, דוקטור?
ביילס, טלי קורה 741797
רמת הסיכון אינה תלויה רק במכשיר אלא גם, ואולי בעיקר, באינטרקציה בינו לבין המתעמלת. מן הסתם ביילס מכירה את הסיכונים ואת עצמה טוב יותר משנינו, ותבחר תרגילים שמתאימים למצבה.
ביילס, טלי קורה 741852
ברור שלא היו לי שום כוונות להסגביר לביילס, רק תיארתי את חוסר ההבנה שלי.
ביילס, טלי קורה 741851
עשרים סנטימטר? מה קרה לי, בדיוק חצי מזה.
ביילס, טלי קורה 741853
האמת היא שההסברים הטכניים שיצא לי לשמוע רומזים אולי שבין סלטה כפולה לבין יותר מזה יש באמת הבדל קריטי. מה שקורה בתופעת ה-twiesties, הסבירו, הוא שבאמצע התעופה המוח מאבד מעקב האם הוא בסלטה כפולה או מרובעת (אל תתפסו אותי במילה, אבל זו רוח הדברים), וזה החלק המסוכן.
ביילס, טלי קורה 741856
אחרי שראיתי את תרגיל הקורה היום, ברור לגמרי שרמת הסיבוכיות, מהירויות הסלטות ומספרן הרבה יותר נמוכות מאשר בתרגיל קרקע. נכון שכל זה מתרחש בגובה אחר מלכתחילה, אבל בהחלט אפשר להבין שזו מעטפת ביצועים אחרת לגמרי.
מדליית ארד לביילס 741810
התרגיל המלא (והחיוך שבע הרצון בסופו): https://olympics.sport5.co.il/2020/articles.aspx?Fold...
מדליית ארד לביילס 741824
הוכיחה שלא נגמר לה הסוס?
נטל ההוכחה 742084
אני חושב שיש כאן עיניין סביב המושג "נטל ההוכחה", אסביר :

מצד אחד זו ספורטאית עטורת זכיות שהושקעו בה מאמצים רבים להגיע להישגים ולפאר את המדינה ששלחה אותה, יש כאן מעין חוב שנוצר בעצם ההשקעה בספורטאית, האם הוחזרה ההשקעה או לא? זה פתוח לדיון.[אני מתנצל על ההמשגה של ספורטאית כאילו היא רק השקעה, אבל זה רק לשם הדוגמה - ברור לי שכל אדם הוא עולם ומלואו].

מצד שני אותו הנטל מונח כמשקולת על כתפיה של סימון, היא אישה צעירה , חייה עוד לפניה ; זכותה לעמוד ולטעון שהנטל כבד מנשוא, גם אם העיתוי פחות מתאים לנו כקהל.

באשר להודאתה על הטבע הנפשי של הקשיים שהיא חווה, כן, יש פה אומץ בחשיפה, יש פה ערך בהנחת הקלפים על השולחן והפיכת העיניין למדובר ועל כך מגיעים לה שבחים.
נטל ההוכחה 742112
אני מבין את סוגית ״החזר ההשקעה״.

אני לא מבין את ענין ההוכחה ולא את הקשר שלו לפרישה או להשקעה.

במקרה הספציפי שלה, אני חושב שעוד לפני האולימפידה הזו היא ״הניבה פירות״ רבים יותר מרוב הספורטאים.
השאלה של האם הפירות מספיקים, זו כבר שאלה של מדדי המשקיע.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים