פרויקט הנת''צים בגוש דן - ביצוע חלקי ואיטי 4121
לפני שש שנים יצא לדרך פרויקט "מהיר לעיר": 17 רשויות מקומיות באזור תל־אביב הסכימו לסמן 130 נתיבים כנתיבים לתחבורה ציבורית בלבד, ביוזמת משרד התחבורה ובמימונו. הביצוע הוטל על "נתיבי איילון", והיה אמור להסתיים עד סוף 2021. לכאורה זהו פרויקט קל וזול לביצוע ביחס לפרויקטי תשתית. ההנחה המקצועית היא שגם כשיפעלו המטרו והרכבת הקלה, כמחצית מהנסועה בתחבורה הציבורית בגוש דן תהיה באוטובוסים - בין השאר כדי להגיע לתחנות הרכבת ומהן, ומכאן החשיבות בסיוע לאוטובוסים גם בטווח הרחוק.

שלושה חודשים לאחר מועד הסיום המקורי, סומנו עד כה 20 נתיבים, ובשניים מתוכם הסימון בוטל (בקריית אונו; לדברי ראש העיר, בגלל שלא נסעו שם מספיק אוטובוסים). עוד 25 נמצאים בתהליכי בנייה, 37 בתכנון, והשאר ירדו מהפרק. ארבע מ-‏17 העיריות עזבו את התוכנית. ביניהן רעננה, לאחר שהתחלף ראש העיר; החדש טען כי התוכנית תפגע במסחר ברחוב אחוזה בעיר, ויש לעשות אותה באופן חכם יותר. 900 מיליון שקלים נוצלו מתוך ה-‏3.5 מיליארד שהוקצו, והאוצר שוקל למשוך בחזרה את יתרת הכסף.

בכתבה ב-TheMarker מוטלת רוב האשמה בעיכוב על ראשי הרשויות, שמעכבים או נסוגים מהיוזמות, לרוב בגלל רצון שלא להכעיס אזרחים שעלולים להיפגע מהרעש או מביטול פניות ימינה וחניות. כמו כן מופנית אצבע מאשימה לדרג הפוליטי במשרד התחבורה, שמאפשר לראשי הרשויות זכות וטו בלתי מוגבלת, זאת בניגוד לפרויקטים כמו המטרו והרכבת הקלה שבהם הופקעו מהרשויות סמכויות תכנון ותמרור. לפני כעשור החליטה הממשלה על הקמת רשות מטרופולינית לתחבורה, שתגשר בין רשויות שונות ובינן לבין הממשלה, ותוכל לקדם תוכניות גדולות. רשות כזו לא קמה עדיין. 

עם זאת, בתגובת "נתיבי איילון" לכתבה נראה כי הם מרוצים מחצי הכוס המלאה, ולדעתם ההתקדמות שכן הושגה היא מהפכנית ומרשימה.
קישורים
כתבה ב-TheMarker
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חברה וכלכלה"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

לפני כעשור החליטה הממשלה 747344
נראה לי ששורש הבעיה הוא שבממשלה לא יודעים כל כך, שלא לומר לא רוצים כל כך, אהם, למשול.

כבר שלושים שנה שהשרים עוסקים פחות בענייני משרדיהם ויותר בשאיפותיהם הפוליטיות. הפעם האחרונה שראיתי שר מממש תכניות רציניות לטובת הציבור בתחומי משרדו היתה אריק שרון כשר השיכון 1990-92. מאז היתה רק ההבלחה הבודדת של כחלון עם רפורמת הסלולר.

כשהמשרד משמש את השר בראש ובראשונה כאמצעי לקידומו הפוליטי אז ככה ייראה גם מנכ"ל המשרד (ומנכ"ל שרוצה לפעול לטובת הציבור על חשבון האינטרסים של השר יפוטר כהרף עין), ומכאן הדרך לחדלון קצרה.

אני חושב ששורש הבעיה הוא בפוליטיקת הזהויות. השר יודע שערכו הפוליטי לא נמדד לפי הצלחתו לדאוג לציבור, אלא לפי הצלחתו לדאוג לציבור שלו. זה תמיד היה הכי בולט במפלגות הדתיות, אבל מאז שנות התשעים ההתנהגות הזו חלחלה לכל המפלגות. עלייתה של ש"ס, שכל מהותה פוליטיקת זהויות מופגנת, ואשר פנתה גם לקהל מסורתי, שינתה לדעתי את כללי המשחק.
כעבור כמה שנים, לימור לבנת, שריד לעולם הישן, שאלה בכנס מרכז הליכוד "האם נבחרנו כדי לחלק ג'ובים?" וזכתה לתשובה הרועמת- "כן!". השד כבר יצא מהבקבוק. כל שר צריך לדאוג לעצמו, למקורביו, לחברי מפלגתו ולציבור הבוחרים שלו, בסדר זה.

פרוייקטים גדולים של תשתיות מטבעם דורכים על יבלות פה ושם. מטבעם הם דורשים תכלול והסכמות בין רשויות סטטוטריות שונות. במצב השלטון הנוכחי שר לא ידרוך על היבלות של ראש עיר ממפלגתו, וככה נראים כל הפרוייקטים הגדולים של תשתיות.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747346
'עלייתה של ש''ס, שכל מהותה פוליטיקת זהויות מופגנת, ואשר פנתה גם לקהל מסורתי, שינתה לדעתי את כללי המשחק.'

אכיר תודה אם תרחיב בעניין.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747350
עד הקמתה של ש"ס שתי המפלגות הגדולות- מפא"י וחרות, ובמיוחד במערכים שיצרו- המערך והליכוד- התחרו על קולות כל האזרחים. בהתאם הן גם שיבצו ושריינו מקומות ראליים לנציגים של מגזרים שונים בגוף הבוחר- ערבים, דרוזים, חובשי כיפה, קיבוצניקים, מושבניקים, פריפריאליים וכו'. הן ראו עצמן כמפלגות של המדינה כולה, ואילו המפלגה הסקטוריאלית היחידה היתה אגודת ישראל/יהדות התורה, שכן הסקטור והאידאולוגיה במקרה שלה היו היינו הך.
גם מק"י/חד"ש, ומצד שני התחיה ומולדת לא פנו לסקטור אלא לאידאולוגיה. אפילו המפד"ל בזמנו של ד"ר יוסף בורג פנתה לאידאולוגיה מסויימת בכל העם ולא לסקטור, והמפלגות הסקטוריאליות פרשו ממנה- מפלגת המזרחיים ומפלגת המתנחלים.

אמנם דפוסי ההצבעה היו סקטוריאליים (לא מצאתי נתוני הצבעה לפי ערים מלפני 1996, אבל מן המפורסמות שהקיבוצים תמיד הצביעו שמאל) אבל המפלגות פנו לכל הבוחרים.

הניצן הראשון של מפלגה סקטוריאלית שהצליחה לזכות במושב בכנסת הוא אולי שמואל פלאטו-שרון, אבל המפלגה הסקטוריאלית הראשונה של ממש היתה תמ"י, שפנתה במוצהר לסקטור המזרחי מסורתי/דתי וזכתה ב 1981 לשלשה מנדטים.
ש"ס התיישבה לתמ"י על המשבצת ב 1984, וזכתה אז בארבעה מנדטים לעומת 1 של תמ"י. להזכיר- ב 84' חד"ש היתה גם מפלגתם של הפנתרים השחורים.
ב 88' הצטרפה מפלגה סקטוריאלית נוספת לכנסת- מד"ע, מפלגתו של ח"כ עבד אל והב דראוושה שפרש ממפלגת העבודה.
ב 1990, עם ששה מנדטים, ש"ס היתה שותפה לתרגיל המסריח שהפיל את ממשלת שמיר, אבל הרב שך הטיל את מרותו והרב עובדיה הורה לש"ס לא להצטרף לממשלת פרס.
אם אני צריך לציין נקודת מפנה שהפכה את הפוליטיקה הישראלית למה שהיא היום אני חושב שהתרגיל המסריח ויותר מכך כשלונו מציינים את נקודת המפנה הזו.
מתוך עובדיה יוסף [ויקיפדיה]: החל עם הקמתה, זכתה ש"ס למעמד של שחקן מפתח בפוליטיקה הישראלית, והשפיעה רבות בצמתי הכרעה רבים, בין השאר בתקופות של גיבוש קואליציה לאחר קיומן של בחירות. בשל כך, הגיע הרב יוסף, כמנהיגה של ש"ס, ל"מוקד של כוח פוליטי ששום אישיות חוץ-פוליטית במדינת ישראל לא זכתה לו מעולם"
משם והלאה הפכה הפוליטיקה הישראלית את פניה.
בבחירות 96' הצטרפה מפלגה סקטוריאלית נוספת לכנסת- ישראל בעלייה- עם שבעה מנדטים. ש"ס קיבלה 10 מנדטים ומד"ע-רע"מ ארבעה.
ב 99' הושלם המהפך כאשר בחסות בחירות בשני פתקים קיבלו המפלגות הסקטוריאליות (תלוי את מי סופרים) בערך שליש מקולות הבוחרים, וב 2006 כבר הגיע הגלגול השלישי כפארסה, כאשר מפלגת הגימלאים (!for Christ's sake) זכתה בשבעה מנדטים ובסך הכל 46 מנדטים למפלגות סקטוריאליות (ש"ס 12, ישראל ביתנו 11, האיחוד הלאומי-המפד"ל כבר בגלגולה כמפלגת המתנחלים 9 רע"מ-תע"ל 4 בל"ד 3).
פוליטיקת זהויות מופגנת 747354
הרבה לפני ש''ס היו ''התאחדות התימנים בישראל'' ו''מפלגת ספרדים ועדות מזרח'' או ''רשימה ערבית לבדואים וכפריים'', ''רשימת הלוחמים'' די יצגה את יוצאי הלח''י ומפ''ם את חברי השומר הצעיר...
פוליטיקת זהויות מופגנת 747356
נכון, אבל מלבד מפ''ם כל אלה זכו רק לשברי אחוזים.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747360
"הספרדים ועדות המזרח" קיבלו 4 מנדטים, "רשימה דמוקרטית לערביי ישראל" קיבלה 3...
פוליטיקת זהויות מופגנת 747380
אכן היו, אך לא השאירו חותם.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747358
זה ניתוח יפה ואני מסכים עם רובו,
אבל למה למשל בבריטניה לא רואים פיזור סקטוריאלי/אידיאולוגי אלא עדיין שליטה משמעותית של 2-3 מפלגות? או בקנדה?

אם כבר אז כבר, אני חושב שהבעיה העיקרית היא יחס כנסת-ממשלה, כשיש 40 שרים וסגני שרים ו120 חברי כנסת, זה יחס של 1/3.
אופציה א: להקטין דרסטית את מספר השרים, לאחד משרדים ולמנות מינויים מקצועיים אמיתיים. יש תפקידים כמו ראש רשות האוכלוסין או ראש רשות המסים שהם חזקים ומשפיעים עשרות מונים מלפחות 6-7 תפקידי שרים.
אופציה ב: להגדיל משמעותית את מספר חברי הכנסת, וכך תהיה ביקורת אמיתית. כשהיום יש 60+- חברי אופוזיציה (והרי חלק מהקואליציה גם כך ממלא תפקידי שר) שצריכים לפקח על עבודה של 40+- שרים וסגני שרים, זה, איך אומרים, "לא כוחות". בטח לא בעידן הזהויות.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747361
ל-SNP (שמייצגת את סקוטלנד) יש יותר מ-‏7% מחברי הפרלמנט הבריטי, ל-BQ (שמייצגים את קוויבק) יש ויותר מ-‏7% מחברי הפרלמנט הקנדי.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747362
בקנדה שתי המפלגות הגדולות מהוות 81% מהמושבים.
בישראל חצי מזה.

אם תשים לב, הניתוח דיבר על הפיזור. ואף אמר כי גם בישראל היו מפלגות סקטוריאליות לאורך השנים. בימינו - כל המפלגות הן כאלו. כולן מייצגות פוליטיקת זהויות.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747365
בקנדה שיטת הבחירות היא שיטה אזורית בה המנצח לוקח את הכל, לכן רק למפלגות סקטוריליות שמייצגות סקטור שנמצא באיזור בחירה מסויים (כמו, למשל, קוויבק) יש סיכוי להכנס לפרלמנט. אולי יוון היתה דוגמא מוצלחת יותר?
פוליטיקת זהויות מופגנת 747363
בקושי אני מבין מה קורה אצלנו, איך אבין מה קורה בבריטניה וקנדה?

לעניין גודל הממשלה, לא השתנה דבר מאז הפרק הרביעי בחוק פרקינסון [ויקיפדיה]. 7 חברי ממשלה יהיו גוף שלטוני יעיל, וכל השאר הם הפרעה.
ראש ממשלה שהוא גם שר חוץ, שר אוצר, שר בטחון (כולל שב"כ), שר פנים (כולל משטרה, שב"ס, מד"א ומכבי אש), שר תשתיות (כולל אנרגיה תקשורת ותחבורה), שר חינוך ותרבות (כולל תיירות), שר רווחה (עבודה, דיור וקבוצות הזקוקות לסיוע).

אבל חשוב מכך- כדי שהממשלה תצליח לבצע דברים מנכ"לי המשרדים צריכים להיות אנשי מקצוע מהמעלה הראשונה, שיודעים שלא יפטרו אותם אם הם לא באים טוב בעין של מקורבי השר.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747371
תגובתו של האייל האלמוני תגובה 747360 מחדדת את השאלה שאתה שואל. ש"ס היא לא הראשונה ולא האחרונה שמכוונת לעדתיות, ולכן אני לא בטוח לגבי המסקנות של תגובתך. יחד עם זאת, המועדים שאתה מכוון אליהם לשנים '90 -'92 מסבירים מהלכים אחרים שלא קשורים לעדתיות דווקא בעניין ש"ס אלא יותר במאבקים פנים חרדים ‏1.

ביוני 92' רבין עם מפלגת העבודה מקבל 44 מנדטים. ועם 12 מנדטים של מרץ. למרות רשת הבטחון שהובטח לו על ידי חד"ש ומד"ע שנותנים לו בלוק חוסם של 61 הוא מחפש - למה?- עוד מנדטים ולא מוצא.

אף מנדט מהמפלגות: צומת/ליכוד‏2/מפדל‏3/מולדת/יהדות התורה‏4/חדש/מדע לא מסייעים לרבין להקים את ממשלת רבין השנייה וכמעט עשו לו את התרגיל הכי מסריח שביבי לימים יקבל כחלק מנפלאות דרכי האל בעוד 30 שנה.

אבל הייתה מפלגה אחת שקראו לה ש"ס שהחליטה כן לעזור לו וזה לא היה אריה דרעי שהיה קשור רוחנית בטבורו לרב שך ‏5.זה היה הרב עובדיה שהעלה הילוך והחליט 'לדרוס את הקשיש מבני ברק' ‏6 שהרס לו את הקמת ממשלת השמאל עם פרס שנתיים לפני כן ועכשיו יקבל ממשלת שמאל בפרצוף עם רבין כשהוא בחוץ.

הרב שך קבע כי הספרדים טרם בשלים להנהגה לאור מרדנותם, הם כונו בתארים מבזים של 'בנים משחיתים', בוגדים, נשקל אפילו להטיל על הרב עובדיה חרם אישי שנמנע עקב התערבותו של האדמו"ר מגור, והגדיל הרב הקשיש והספק דמנטי באותה תקופה לבקש שיעשו לו 4 מיתות בית דין לאחר מותו על מה שעולל לו הבגדדי החצוף. מרידתו של הרב עובדיה ברב שך בשנת 1992 זהו השלב השלישי ‏7 של החרדיות הספרדית לפי שיטתו של בנימין בראון (עמ' 129).

'היהדות החרדית הספרדית היא מגזר המזוהה על פי מוצאו : מדובר ביהודים מזרחים שאימצו את אורת החיים ואת ההשקפה של היהדות החרדית.. החרדיות הספרדית היא בעיקרה תוצר ארץ-ישראלי אם כי ניצנים שלה החלו להיראות בכמה מארצות האיסלאם - בייחוד בעיראק, בסוריה ובתוניס. כיום היא מזוהה בעיקר עם תנועת ש"ס אך תנועה זאת היא רק השלב הבשל של התפתחותה'. 'ואכן, משעה שניתקה ש"ס - בכאב רב ולמעשה בעל כורחה - מחסותה של החרדיות הליטאית, היא נתנה דרור לסממנים ספרדיים יותר שנבלמו עד אותה עת.'
-------
1 מקורות - בנימין בראון, מדריך לחברה החרדית, החרדים הספרדים - פרק 4
2 למה ב-‏92 לא פרשו מהליכוד חלק מהליברלים ש-‏30 שנה לאחר מכן - כן יפרשו?
3 מפדל 22- שס 92
4 שנתיים לאחר נאום השפנים
5 בספטמבר 2000 בואכה שמריהו הוא מתייפח ומבקש סליחה מהרב שך שהמרה את פיו בבחינת אחרי מות כולם קדושים.
6 שסייע יחד עם הסטייפלר - אביו של הרב קנייבסקי המנוח - להקים את ש"ס כדי לרסן את הגורמים באגודת ישראל שלא סרו למרותו.
7 ע"פ בראון : השלב ראשון, החרדיות הספרדית הירושלמית-השלב שני, החרדיות הספרדית הליטאית
פוליטיקת זהויות מופגנת 747375
5- זאת אותה סצינת בצל מפורסמת?
פוליטיקת זהויות מופגנת 747377
כשהוא התייפח בשערי ישעיהו הוא לא היה מודע לכישורים המופלאים של הבצל. או שעל הליטאים בכי לא עובד כמו המזרחיים אז הוא וויתר.

ואתקן את שולי תגובתי.

הוא התייפח וביקש סליחה מהרב שך 09/00 כשהוא היה חי. הר' שך נפטר ב-‏11/01.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747381
ש"ס אינה עיקר התגובה שלי, וגם לא קו השבר ב 1990.
אני חושב שהראשוניות של תמ"י, שש"ס שכללה והעצימה, היתה בקריאה לבוחרים להצביע על פי זהותם. החלק החשוב בעיני הוא שפוליטיקת הזהויות קוראת לבוחרים להצביע משום ש... (הם מזרחיים, דתיים, פריפריאלייים וכו') ולא כדי ש... (בטחון, חינוך, תחבורה וכו').

עם התגברות פוליטיקת הזהויות מצע המפלגות הולך ונשכח ותעמולת הבחירות הולכת ומתרחקת מנושאים קונקרטיים.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747382
ובאין הבטחות קונקרטיות לקהל הבוחרים (הכללי), גם לא צריך לבצע שום דבר (כללי) אלא רק לדאוג למקורבים.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747385
אני מסכים איתך שעם התגברות פוליטיקת הזהויות, הזהויות הפרטיות והאינטרסים הכלכלים של המצביעים נרמסים ברגל גסה והכל במסגרת השיבושים והעיוותים
במרחב הליברלי
.

אולי צריך לשריין לימין ולשמאל 2/3 והשליש הנותר לחלק לכולם.

ובמקביל להקים בית נבחרים עליון/תחתון עם נציגים מכלל האוכלוסיה עם אחוז חסימה נמוך.

נכון,זה עולה יותר כל שנה,אבל לדעתי זה יכול להיות מאוד נחמד.

בלאוו הכי הפוליטיקה משעממת כשיש בלוק שכולם ניצבים מאחוריו למשך 3 שנים במקרה הטוב ומפוחדים מהמחר.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747389
צריך?
צריך שהבוחרים יצביעו על פי מה שלדעתם הוא טובת המדינה, תחת ההנחה הבסיסית שכל ראש ממשלה אפשרי ינהג כמעט באותו אופן בנושא הסכסוך עם הפלסטינים.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747404
טובת המדינה זה אחלה. אבל מה איתנו?
פוליטיקת זהויות מופגנת 747407
התכוונתי טובת האזרחים (חינוך, בריאות, תשתיות וכו')

האירוניה היא שהצועקים "דמוקרטיה היא שלטון העם" לא נותנים את דעתם לכך שבבחירות אף אחד לא שאל אותם בכלל לדעתם בנושאים הללו, וכמה מסוי הם מוכנים לשאת תמורתם. אם דמוקרטיה כמו באתונה אז יאללה, נצביע על הכל! תקציב המדינה, רמת המיסוי, שכר המורים ואורך שירות החובה.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747411
מפלגה שתומכת בזכויות בעלי חיים ולכן ברור שהיא לא דואגת ל"טובת האזרחים", האם אתה מקטלג אותה כמפלגה סקטוריאלית ולא אידיאולוגית?
מפלגה חרדית שמנהיגיה מאמינים שכשכל האזרחים ימלאו את רצון האל וישרתו את "החברה הלומדת המשיח יבוא נשמעת לי כזאת שדואגת לטובת האזרחים - האם אתה מקטלג אותה כמפלגה אידיאולוגית ולא סקטוריאלית?
פוליטיקת זהויות מופגנת 747412
אידאולוגיות.
הצבעה סקטוריאלית היא הצבעה על פי זהות. משום ש... (אני קיבוצניק, דתי, מזרחי, מתנחל) אני מצביע X.
הצבעה אידאולוגית היא הצבעה כדי ש... (יבוא המשיח, ידאגו לזכויות החיות, יהיה צדק סוציאלי, יגרשו את הפלסטינים). לרשימה הזו אני לא מצליח להכניס "להחזיר עטרה ליושנה" כמשהו אופרטיבי.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747443
אני מבין איך אתה מבדיל בין הצבעה סקטוריאלית להצבעה אידיאיאולוגית, אבל איך אתה מבדיל בין מפלגה סקטוריאלית למפלגה אידיאולוגית?

(להחזיר עטרה ליושנה זה לא משהו אופרטיבי, אבל לש"ס היה פעם מצע שכלל הסבר אופרטיבי לאיך הם רואים החזרת עטרה ליושנה)
פוליטיקת זהויות מופגנת 747444
מפלגה סקטוריאלית מבחינתי היא זו שאומרת (בדרך כלל לא ישירות כמו תמ"י, אלא במובלע) למצביעיה- תצביע לי משום שאתה... (חרדי, ערבי, מזרחי, מתנחל, פריפריאלי, אחוס"ל) ולא כדי ש... (אדאג לבטחון, לבריאות, לחינוך, לתחבורה, לתשתיות וכו')

בנוסף למפלגות הסקטוריאליות בעליל, גם שאר המפלגות קיבלו סממנים סקטוריאליים, ובמיוחד הליכוד- כאשר נתניהו, בעודו מכהן כראש ממשלה, מסמן את ה"אנחנו" ו"הם". לכל מפלגה יש היום את ה"בייס" שניתן לזהות אותו לא רק אידאולוגית, אלא גם גאוגרפית, על פי מבטא וסממנים חיצוניים אחרים.
הווה אומר- תאר לי אדם: מוצאו, גילו, השכלתו, מקום מגוריו, לבושו וכו', ואוכל לקלוע בהצלחה הרבה מעל הסטטיסטית למפלגה שהוא מצביע לה בלי שתגיד לי מה האידאולוגיות שהוא מחזיק בהן.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747447
שבוע טוב.

1. אני די משוכנע ש'הם' ו'אנחנו' הם לא פטנט רשום של מר נתניהו.

2. האם שיטת הממשל בישראל המבוססת על דמוקרטיה פרלמנטרית [ויקיפדיה],היא כזאת המייצרת את ההם ו-האנחנו, או בלשונך:'תצביע לי משום שאתה..'?

3. בתגובתך הראשונה בפתיל כתבת
ש'זה תמיד היה הכי בולט במפלגות הדתיות ‏1, אבל מאז שנות התשעים ההתנהגות הזו חלחלה לכל המפלגות.'

ראה בעניין זה את מחקרם של יאיר אטינגר ונסים ליאון, לפיו המקורות הם בכלל משנות ה-‏70 ‏2;

'את הרצון בהקמת בית פוליטי לחרדים המזרחיים אפשר לראות כחלק מהתעוררות הפעילות הפוליטית המזרחית לאורך שנות השבעים ותחילת שנות השמונים. בטוייה הבולטים היו תנועת הפנתרים השחורים ומפלגת תמ"י - תנועת מסורת ישראל. להתארגנות זו אפשר להוסיף את החיבור בין המזרחים לליכוד שהתרקם בשנות השביעים והיה לעובדה פוליטית בבחירות הכלליות של שנת 1981'

כזכור לך הפנתרים השחורים,הם התוצאות של שלטון מפא"י בדמותה האימאית של הגברת גולדה ז"ל.

4. לעניות דעתי, רק שיטת הממשל האמריקאית‏3 יכולה להציל את העגלה הפוליטית הריקה של מדינת ישראל הצעירה והנבוכה שלא השכילה במשך 70 שנותיה לפתח אליטות תרבותיות פוליטיות כבירות ונערצות - שניתן יהיה להסתמך עליהם בשעות משבר קיומיות ועדיין לקיים משטר פרלמנטרי - אלא אייקונים משפטיים ותרבות שמבקשת את פסגותיה הרוחניות של אירופה הארורה ואת החירות של ארצות הברית כשהיא בכלל נאבקת על חייה במזרח התיכון.

5. אני מציע לאמץ את ערכי ארצות הברית על מלא,שיטות ממשל דו מפלגתיות,חירות מלאה בכל המובנים, הוצאות להורג וחוקה קשוחה ובכלל זה מכירת 10,000 בלו וויט קארד לכל עמי העולם האומללים בשנה.

ולפינת התרבות: מארק נופלר שלא שמעת מעולם.
---------
1 מפלגות דתיות או חרדיות? אגודת ישראל הייתה כמדומני המפלגה החרדית היחידה בפוליטיקה הישראלית וזאת עד שנת 1984.

הרב שך פיצל אותה פעמיים.ש"ס המזרחית ב84' ודגל התורה הליטאית. כל אלו הן מפלגות חרדיות עצמאיות ולא דתיות.

2באין רועה - ש"ס וההנהגה החרדית -מזרחית אחרי עידן הרב עובדיה עמ' 47-48. עם עובד/המכון הישראלי לדמוקרטיה.

3 ראיתי אצל שטראוס שהדמוקרטיה האמריקאית היא הדמוקרטיה שהכי קרובה לדמוקרטיה המקורית באתונה.

ומה היא אתונה? היא יותר קרובה מברלין או לונדון.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747454
2. לא נתתי על כך את דעתי. על פניו נראה לי שלא.

3. החיבור של המזרחים (והפריפריה) בשנות השבעים והשמונים לליכוד לא הפך את בגין לפחות ממלכתי, ולא הפך את מצביעיו לסקטוריאליים. המחאה המזרחית נגד שלטון מפא"י היתה נגד מוקדי הכח של חברת העובדים, כפי שמתאר המרואיין בכתבה שקישרת, ובראשם בנק הפולנים. הפנתרים השחורים היתה תנועה אידאולוגית, שהיו חברים בה גם אשכנזים. יהיה מוזר לראות חבר כנסת אשכנזי בש"ס.

4. אני חושב שלא ניתן לתקן את החברה הישראלית באמצעות שינוי שיטת הממשל. אדרבא- אני חושב שניתן לתקן את החברה הישראלית במסגרת שיטת הממשל הנוכחית.

5. אני לא רוצה שמדינת ישראל תלמד שום דבר מארה"ב (הלוואי והיינו לומדים מהפינים).

_______

1 החרדיות, נכון. טעיתי לחשוב שאג"י ופאג"י לא היו חרדיות במקור.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747557
האם הכוונה היא לפינים בפ׳ רפויה או דגושה?
ואלה שמות המצ'חקים 747693
על הצ'חצ'חים הלא האשכנזיים

המוזיקה קצת מפחידה, אבל בסך הכל האוסף הזה בתוספת המצב הבטחוני והפולני,הוא חומר מצוין לבחירות הבאות.

רק ביבי !!!‏1.

-----

1 תגובתך כוללת שלושה סימני קריאה רצופים (או יותר), דבר היוצר רושם של התלהמות מיותרת.
אנו ממליצים לך ללחוץ על הקישור "חזרה לעריכת התגובה" לעיל, ולערוך את תגובתך מחדש.
ואלה שמות המצ'חקים 747699
אני צ׳חצ׳ח מלידה, ולא מתרגש במיוחד מההתבטאויות שכאלה. אנשים אומרים כל מני דברים, לפעמים זה נשמע טוב יותר בראש שלהם לפני שזה יוצא החוצה. לפעמים זה סתם בטעם רע. אפשר להעלב - בצדקנות או בזעם. אפשר להתעלם. ואפשר סתם להיות משועשע מהעניין. זה האחרון עושה את החיים קלים יותר.
ואלה שמות המצ'חקים 747712
הבעייה היא כמובן לא התבטאויות שוליות של אמנים מזדקנים, אלא ההון הפוליטי והתקשורתי שעושים מהם פוליטיקאים מזן מסוים, רובם גזענים מדופלמים שאומרים מדי יום דברים גרועים פי אלף על עדות ומגזרים אחרים.

ובהקשר אינטואיטיבי לנושא שונה אבל דומה - רק לאחרונה בעקבות מאמר בהארץ על פרשת ילדי תימן וחטיפתם שלא היתה ולא נבראה, התחוור לי שזו בעצם עלילת דם פוליטית שמאפייניה ומטרותיה דומים מאד לעלילות דם אנטישמיות נגד היהודים באירופה של פעם (אהה, זה אותם יהודים, דה!) - דה-הומניזציה והכפשה של נגזר שלם, שמניחה בסיס מיתולוגי, רעיוני ותפיסתי לפעולות גזעניות מולו.
ואלה שמות המצ'חקים 747725
1. 'דה-הומניזציה והכפשה של מגזר שלם'. כולנו - לפחות אני - ‏1חוטאים בהכפשות של מגזר שלם אחת לכמה זמן.

2. עלילת דם [ויקיפדיה] אינה יחודית רק לאירופה. היא התרחשה גם בארצות האיסלאם, ולפי זכרונותיו של יוסף בן מתתיהו עלילת הדם התרחש ממש כאן אצלנו בישראל לפני כ 2000 שנים.

1 הם-אנחנו
ואלה שמות המצ'חקים 747737
1. אתה בטח מבין את ההבדל בין בדיחה קצת גזענית פעם בשנתיים לבין עלילת דם שיטתית, חזרתית ורבת פרסום ותקשורת ציבורית שמחלחלת עשרות שנים לשיח הציבורי.
2. נו שוין, מב זה משנה לעיקר הטענה.
ואלה שמות המצ'חקים 747774
1. אני בגיל שאמור להבין ש'הבדיחה' אפילו גזענית לא הייתה, אלא משהו אחר. ראה תגובה 747769.
2. יש משהו בטענות האשכנזים שהם מופלים בבדיחות גזעניות מול יתר התפוצות
ואלה שמות המצ'חקים 748639
גם אתה אלצהיימר? תגובה 702071
כמה הערות
א. עלילה פוליטית? התפרסמו כמה מאמרים מחוג "מכחישי" שואת ילדי תימן (למנוע אי הבנה אבהיר שאני משוכנע מעבר לכל ספק סביר שחטיפת ורצח ילדי תימן היא עלילת דם) שמאתרים את מקורות הפרשה בשת"פ בין הקצוות הקיצוניים והאנטי-ציוניים של השמאל והימין (עלילה של פעילי שמאל קיצוני שאומצה ע"י חסידי כהנא או להיפך). זה נראה לי תיאור לא נכון הנתפס לפרוזודיה (מובן שקיצונים מאמצים קונספירציות אחד של השני). ההקשר הפוליטי הנכון הוא שבכל המרחב הפוליטי הישראלי לא נמצא צדיק אחד בסדום שהעז לצאת ולהצביע על כך שמדובר בעלילת דם. וזה כולל את מפלגת העבודה שהיא בעצמה אחת מה"נאשמות" המרכזיות בפרשה.
ב. עלילה גזענית? זה נשמע יותר נכון, אבל בעיקר מפני שהמושג גזענות מספיק רחב ולא אקסקלוסיבי כדי לכלול מגוון רחב של התנהגויות. מעבר להסתייגות המובנת מאליו שעסקינן בהערכות פסיכולוגיות או פסיכולוגיסטיות ע"י מי שאינם אנשי מקצוע, אכן נראה שהעלילה מובערת ומתודלקת ע"י פעילים המונעים משנאה עדתית ו/או גזענות על רקע של רגשי נחיתות. הפרשה הזו כל כך חזקה מפני שהיא מוזנת ע"י מעגל שני של אנשים שהמניע שלהם הוא הזדהות משפחתית.
ג. בניגוד לעלילת הדם הקלאסית נגד היהודים, בעלילה הזו בהחלט מתקיים "אין עשן בלי אש". שני מקורות אמיתיים ביותר מזינים את הבעירה. המקור האמיתי הראשון הוא התמותה ההמונית בקרב ילדי העלייה התימנית בשנים 49-52. ע"פ דו"ח החקירה של הועדה הממלכתית המשפטית (כהן-קדמי) אחד מכל ששה ילדי העולים מתימן בגילאים 0-4 נפטר.
ד. המקור השני הוא שלא היתה התיחסות ראוייה לתלונות על התעלמות וחטיפה של ילדי תימן במשך עשרות שנים. רק המהומות שעורר הפורע עוזי משולם, גרמו לממסד להקים סופסוף ועדת חקירה ממלכתית משפטית שחקרה את הפרשה במלוא היקפה. זה לא שהפרשה לא נחקרה קודם ע"י גורמים מוסדיים (כולל המשטרה). בגלל שהממסד כשל מסיבות מוצדקות או לא, בחובת המעקב והדיווח על גורלם של ילדים שנמסרו לידיו, נוצר גל של בני משפחה שחיפשו את קרוביהם. מפני שהמחפשים לא התפרעו ולא שרפו מוסדות, פעמים רבות הם נדחו בקש.
ה. המשפחות קיבלו מענה מוסמך ורשמי רק ב-‏2002 (דו"ח קדמי), למעלה מ-‏50 שנה לאחר התרחשות הפרשה. וזה למעט כ-‏60 ילדים שלא נמצאו שום מסמכים לגבי גורלם. אולי אני לא מדייק, אבל להבנתי נקבע מנגנון לפיצוי כספי שנועד לפצות משפחות אלו. אם אני מכיר נכון את ההתנהלות הישראלית, בסופו של דבר, כל המשפחות שהגישו בקשות לבירור גורלם של ילדים יפוצו, בלי קשר לאם ומתי קיבלו הודעה רשמית על גורלם.
ו. ועל כן מצינו שציבור רחב במדינת ישראל נדרש לפצות בכספו אנשים ששיתפו פעולה (יש שיאמרו מתוך קלות דעת או נבערות) עם עלילת דם נגדו.
ואלה שמות המצ'חקים 748643
ו. טוב נו, מי שעושה מצות, ראוי לו לפצות, לא ככה?
ואלה שמות המצ'חקים 748836
באותה מחזוריות של נחילי מדוזות המופיעות מדי קיץ בחופי ארצנו, צצה שוב היום עוה"ד וחה"כ לשעבר נורית קורן ומתגאה כי בזכותה נפתח לראשונה קבר של ילד תימני בבית הקברות סגולה שבפ"ת לצורך בדיקת דנ"א.
כל אידיוט יכול לקרוא בדו"ח ועדת החקירה הממלכתית (קדמי) שקברים נפתחו באותו בית קברות בדיוק כבר בשנות ה-‏90 (לפחות 10 קברים). מי שמתעצל יכול לקרוא ב-פרשת ילדי תימן [ויקיפדיה].
אבל, למה לטרוח ולבדוק, כשאפשר לצוף על החרא הזה במשך שנים של קריירה ציבורית, מבלי שאפאחד יקרא אותך לסדר.
א. לתת בהם סימנים - אחד מסממני תאוריות הקונספירציה הוא שלא מאשימים מישהו ספציפי (הממסד האשכנזי, מפא"י הותיקה, מדינת ישראל) או לפחות לא מישהו חי שיכול לקום ולהתנגד.
ב. שאלה להורים לתלמידים באייל הקורא. מה תעשו כאשר יתחילו ללמד על שואת ילדי תימן בבתי הספר? האם קיים קש שישבור את גב הגמל?
ואלה שמות המצ'חקים 748837
ב. אני אשתדל ככל יכולתי להפריך את עלילת הדם הזו ולשים אותה בהקשרה הראוי.
ואלה שמות המצ'חקים 748841
אני אצטייד בלפיד וקלשון ואלך לצוד מכשפות.

אתמול צפיתי שוב בגביע הקדוש אחרי המון זמן ומאוד נהנתי. שכחתי את כל הסצנה של לנסלוט טובח בחתונה, ואחרי משחקי הכס זה היה מצחיק כפליים.
התגובה שלך מייד העלתה לי אסוציאציה לסצנה של הבחינה המדעית של המכשפה. אנחנו חיים בזמנים קשים‏1

_____________
1 בהם כל בריון חולף יכול להגיד "ני" לנשים זקנות כרצונו.
טל''ח 748842
סליחה, מרוב שאט נפש, שכחתי שבכלל לא מדובר בילד תימני אלא בילד של עולים מתוניס. כדאמרי אנשי: הרכבת הגיעה, כולם לעלות.
טל''ח 748857
כנראה שצריך להזכיר שוב את העובדות.
פרשת ילדי תימן [ויקיפדיה]
#ממצאי הבדיקה המדגמית בבית העלמין "סגולה".
ב-‏1996 (אאל"ט שר הבריאות אז היה צחי הנגבי) נפתחו ונחקרו 10 קברים בבית הקברות בפ"ת והשרידים נשלחו לבדיקת דנ"א בבריטניה. לאחר תהליך ארוך וויכוחים ארוכים עם המכון הפתולוגי נמצאו שרידי גופות בכל הקברים והמעבדה הצליחה אפילו להוציא דנ"א מאחד הקברים שנמצאו תואמים למשפחתו של הילד שע"פ הרשומות נקבר שם. הכל כתוב בדו"ח קדמי. למעלילי הדם יש כמובן סיפור אלטרנטיבי.
וכעת לחדשות: מי עמד בראש הפעילים והפיץ הודעות שע"פ דו"ח הועדה המשפטית אינם תואמים את העובדות: עוה"ד רמי צוברי, עוזרה הקרוב של חה"כ לשעבר קורן.
קרוב מאד לודאי שמפריחי ה"לראשונה" יודעים היטב שלא לראשונה ולא אבטיח. "ישראל היום" כבר מסייג : "לראשונה מזה 25 שנה" מבלי כמובן לכתוב מה היה לפני 25 שנה. למה לעורר שדים ישנים?
טל''ח 748858
לא שדים ישנים. גובלינים!
(ואחד דיוויד בואי)
טל''ח 748860
אתה טועה, ה"לראשונה" מוצדק, שכן זאת הפעם הראשונה שנפתח קבר כדי לחפש ילד תוניסאי. אני מצפה לעדכון זריז של שם הרחוב והשלטים המתאימים בעיר התפוזים כי לא ייתכן שבשנת 2022 עולי תוניס יקופחו לעומת אחינו התימנים. ניתן להם חודש לפני פניה לבג"ץ בעניין.
טל''ח 749196
נראה שיש איזה פתח תקווה זעיר שאפשר יהיה לנקז ממנו סופסוף את הפרשה הממאירה הזו. אם יתגלו מספיק משפחות אשכנזיות שגם הן לא ממש קבלו מהרשויות מידע בסיסי על גורל יקיריהן ש"נעלמו" בין התיקים והמסמכים של מערכת הבריאות הישראלית, יתכן שהמוטיבציה המרכזית של עלילת הדם הזו תדולל.
דוקא בגלל נהירת המוני "עדות המזרח והבלקן" לעגלה התימנית, כדאי להסביר שוב את התמונה הכוללת. ליבה של הפרשה הזו אינו כשלים ומחדלים של הבירוקרטיה של מערכת הבריאות החבוטה שלנו. האנשים הנמצאים במערכת הבריאות בד"כ אינם אנשים מאושרים. בבריטניה נבדק ונמצא ש-‏75% מן ה"לקוחות" של מערכת הבריאות הבריטית הממלכתית לא היו מרוצים משירותיה. המצב לפני עידן המחשבים, מן הסתם היה רע עוד יותר.
פרשת ילדי תימן הנעדרים היתה מקרה מיוחד בו כ-‏800 מתוך 5000 ילדי העלייה התימנית בגילים 0-4 מתו בשנים 1948-1952 ככל הנראה כתוצאה של מפגש בין השפעות ארוכות טווח של תת-תזונה ממושכת והמצב התברואתי הלקוי בשנים האלו בפרט במעברות. מדיווחי הרופאים הבכירים שתוחקרו בועדת קדמי, נמסר שכל הילדים התימנים שנבדקו במעברות באותן שנים, כולל אלו שנחשבו בריאים, סבלו מבעיות בריאותיות. רובם ככולם סבלו מאנמיה והיו קטנים ביחס לילדים אחרים בגילים המתאימים. על הרקע של התמותה החריגה הזו, צמח כל המיתוס של חטיפת הילדים התימניים.
עצם העירבוב המכוון וה"נלהב" שעושים הפעילים בין פרשת ילדי תימן לבין "נפגעים" אחרים של מערכת הבריאות, מעידה כאלף עדים שמדובר על עלילת דם מטעמים אנטישמיים.
טל''ח 749248
לא אנטישמיים אלא אנטישכנזיים.
טל''ח 749341
לדעתי במקרה זה הכינוי אנטישמי קולע לפחות כמו אנטי-אשכנזי, בפרט שאי אפשר להתעלם מן הדימיון המובהק באופי ההאשמות.
גם התיאור אנטי-אשכנזי אינו קולע. חלק מן המעלילים הם בכלל אשכנזים כשרים כמו ההיסטוריון האסיר לשעבר שפריס ולעמותות אין בעיה גם עם מתלוננים אשכנזים שמצטרפים לעגלה. המטרה המרכזית של עלילת הדם היא הממסד הותיק של מדינת ישראל (מפא''י ושותפיה), מקימי המדינה ומה שמכונה ישראל הראשונה.
לראייה, האנטישמים הללו אינם מבליטים את העובדה שמי עסק בפועל באימוצים במדינת ישראל בתקופה הרלאבנטית היו העובדות הסוציאליות שהיו נתונות למרותו של משרד הסעד שהיה בידי חרדים אשכנזיים (פאג''י אאז''ן).
טל''ח 752307
אני מצרף הפנייה לדף תורני שהביאני לחשוב מחדש על המחלוקת זוטא בעניין אנטישמיים או אנטישכנזיים.
הכוזרים אייכם?
ה"משעשע" כאן הוא שעוקץ הדברים מופנה הפעם כלפי "צאצאי המינים האורתודוקסים האירופים", קריא החרדים האשכנזים.
משונה לראות את ענפי התאוריה האנטישמית הידועה על הקשר בין הכוזרים ליהדות מז' אירופה אצל אדם משכיל שאינו נחזה להיות hater דל השכלה טיפוסי.
הדברים רק ממחישים עד לאיזה עומקים חלחל השסע העדתי ועד כמה המושגים הזרים לכאורה אנטישמיות/אנטיאשכנזיות התקרבו.
כל זה הופך את הנושא לסמאנטי משהו.
המחלה הזו (העדתיות) היא כל כך עמוקה וכל כך מסוכנת שקשה לי למצוא משהו אינטלגנטי לומר על איך להלחם בה. אולי נסתפק לעת עתה באזהרה, שיש לנהוג בכיבוד הזולת ובזהירות יתרה כאשר מדברים על מוצא של מישהו (כולל עצמך) ובכלל ראוי למעט לעסוק בכך, בניגוד למנהג ימים אלו.
ברוח ה"חדשות המפתיעות" של פתיחת קברי ילדי תימן, מתחשק לומר משהו על הראיות הגנטיות לקשר בין יהודי אירופה לכוזרים (ברוח מחקריו של ד"ר ערן אלחייק מלפני עשור). אך על כך בפעם אחרת.
טל''ח 749252
מי שטבע את המושג „ילדי תימן, המזרח והבלקן״ לא היה כהנא?
טל''ח 749340
אני לא זוכר את הטריוויה העובדתית המדוייקת אך לדעתי התזה לא נכונה. אני זוכר שקראתי מאמר ארוך ומפורט של אחד מחשובי הלוחמים בעלילת הדם (א.א. אאל"ט) המתאר את התגלגלות עלילת הדם מחוגי כהנא אל השמאל הקיצוני ואל חבורת הפורעים של עוזי משולם ותומכיה.
אני חושב שהתזה לא נכונה מפני שסיפורים על חטיפות ילדים היו נפוצים עוד בתימן, במחנה המעבר בעומן ובמעברות בישראל בזמן אמת. העובדה שקצוות קיצוניים של הפוליטיקה מגלגלים ביניהם סיפורי קונספירציות אינה בבחינת חדשות מעניינות.
ועדת קדמי (ועדת החקירה הממלכתית, 1996-2002) עשתה סדר בעניין. בעוד שהועדה הסכימה לחקור את כל התלונות שהוגשו על היעלמות מכל העדות בשנים 1948-1952, היא הבהירה בדו"ח שיש הבדל בין מקרי "העלמות" ספורדית בבתי החולים לבין הפרשה המיוחדת של התמותה החריגה בקרב ילדי העולים מתימן במעברות. מתוך כ-‏1000 תלונות שהועדה חקרה, 800 השתייכו לילדי תימן במעברות.
אם מתמקדים כעת בביטוי של "ילדי תימן המזרח ובלקן" זו המצאה של חסידי עוזי משולם שקבלה גושפנקה רשמית ע"י הוד חכמתה חה"כ נורית קורן בועדת החקירה של הכנסת.
אשתמש גם בהזדמנות זו כדי לחזור ולציין את חרפת שתיקת הכבשים של הפוליטיקאים הישראלים. בועדה של קורן היו רשומים אאז"ן כ-‏10 חברי כנסת כולל שרת התחבורה הנכחית. הרושם שלי הוא שכאשר הללו גילו לאן נושבת הרוח הם התחלקו לשני מחנות. הרוב התאיידו והפיצו מתחת לשולחן כי מדובר בועדת חקירה עויינת בנוסח מקארתי והמיעוט כמו למשל הח"כ והשר הנאלח אוחנה התחרו עם היו"ר בהפרחת קונספירציות חדשות וחסרות ביסוס עוד יותר.
סגולה Revisited 751600
ו"לראשונה" מנה שנייה
אם נעדרת בת 19?, וכמובן שכבר נמצא בן העוולה המדבר על ניסויים רפואיים חטופי תימן: "לקחו את אימא בחודש התשיעי".
איזה עניין יש לציבור בהופעה ה-‏1000 של להקת הצבועים המעלה את המחזה של פרשיית ילדי תימן?
כתמיד מדובר בפרשה קפקאית המעלה הרהורים עגומים על כשירות משרתי הציבור בישראל לעשות את עבודתם גם כאשר נדרש משהו מעבר לטריביאלי וכאשר אמצעי התקשורת אינם יושבים על קצה זנבם ועל הסבלנות הראוייה כלפי בני המשפחה המשתפים פעולה עם ההופעה ומשקרים במצח נחושה לתקשורת.
אילו טענו בני המשפחה באזני התקשורת כי הם לא מאמינים למידע שמסרו הרשויות ונמסר להם באופן רשמי לפני 25 שנה, היו אלו העובדות לאמיתן. במקום זאת מתעטפים בכותרות "נעלמה, אין קבר ואין כלום" שהם בחזקת שקר מוחלט.
בתגובת המשך אפרט את הפרטים שכל מי שרוצה בכך יכול לברר לגבי הפרשייה העגומה הזו.
אני מוצא עניין בפרשייה זו בעיקר מפני שסופסוף התפענח לי משהו שטורד אותי כבר שנים בנוגע לפתיחת הקברים בבית הקברות סגולה של פ"ת ב-‏1995. הפרשייה הזו היא דוגמה מובהקת לסכנה שיש כאשר מטפלים בפרשה זו גורמים לא מקצועיים ובםרט גורמים בעלי כוונות זדון. וגם זאת בתגובה נפרדת.
סגולה Revisited - מדוע פותחים קבר תימניה שנעלמה/נחטפה ב-‏1949? 751604
תיאור המקרה
הנשים התימניות שנעלמו: חממה קרווה
המסמכים:
חקירתו של הבן בועדה המשפטית הממלכתית. הועדה לא חקרה את המקרה של חמאמה (יונה) קרווה, משום שהמנדט שלה היה היעלמות ילדים. הבן נחקר משום שהוא ואביו, התלוננו גם על היעלמות אחיו החורג (ישראל קרווה) ב-‏1953. לטענתם התינוק הבריא קיבל מכה קטנה ברגל והובא לביה"ח שערי צדק בירושליים משם נעלם. הועדה גילתה שהאח חלה בפוליו ומת בביה"ח משיתוק ילדים. פרוטוקול מועדת קדמי לעניין ילדי תימן
הדו"ח המקורי של החוקר של ועדת שלגי ושל הועדה הממלכתית כהן-קדמי דו"ח החוקר עמי חובב
סיכום שלי: רחמים קרווה ואביו יהודה מספרים שאמו חמאמה (יונה) בת יוסף (בת 19 לפי עדותו, המסמכים אומרים 25) הובאה ב-‏1949 ממחנה העולים בבית ליד לביה"ח אסף הרופא. האם שסבלה מבעיות בריאות נפטרה שם. ביחד איתה אושפזה בביה"ח עוד חמאמה בת יוסף, גם היא אשה ידועת חולי ממעברת ראש העין. בטעות ביה"ח דיווח על מותה של חמאמה עומייסי למחנה בראש העין וגם לבית הקברות סגולה שם נקברה.
כעבור כמה חודשים התבררה הטעות כאשר חמאמה עומייסי הופיעה חיה מאד במשרדי מנהל המחנה בראש העין. המוח משתעשע במחשבה מה קורה אילו הרשויות טרחו כבר אז לתקן את הטעות ולידע את משפחת הנפטרת האמיתית.
כעבור 45 שנה, עמי חובב שהיה החוקר של ועדת שלגי (ועדה חקירה בראשות השופט ד"ר משה שלגי שמונתה ב-‏1988 לחקור את הפרשה), הצליח לפענח כיצד נעלמה האם (המכתב שלו לועדת שלגי מופיע בתיקי ועדת כהן-קדמי בארכיון המדינה. ההפניה למעלה). לטענת המשפחה, איש לא הודיע להם דבר והם ראו במקרה התיחסות קצרה לפרשה בדו"ח הסופי של הועדה. שם צויין גם מקום הקבר. הבן שביקר בקבר מצא שם את הכתובת חמאמה בת יוסף עומייסי בת 35. לטענתו המצבה נראתה חדשה. בני המשפחה מציגים גם תדפיס של תעודת פטירה ממשרד הפנים שם תחת מס' ת"ז של יונה קרווה מופיעה יונה עומייסי בת 59.
רק מי שמכיר את העובדות האלו יכול להבין את ההחלטה המשונה לכאורה לפתוח את קברה של חטופה בת 25. ספק אם מוצדק לחייב את הציבור בהוצאות פתיחת הקבר לנוכח הסיכוי הקלוש להפיק דנ"א מן השרידים. אבל בהתחשב בכך שממילא פותחים שם קברים בגלל הפרשה הבלתי נגמרת של ילדי תימן, הגיוני לנצל זאת כדי לנסות לסגור פרשייה זו, שהרשויות גרמו לה. פחות בטעות הראשונית ויותר בטיפול הלקוי אח"כ במשך 45 שנה.
סגולה Revisited - פתיחת קברים סיבוב ראשון 751605
דו"ח ועדת כהן-קדמי עמ' 189. 176 מתוך 311
עו"ד רמי צוברי שהיה יועצה של חה"כ לשעבר נורית קורן, הוא אחד ממובילי פתיחת הקברים בבית הקברות סגולה שליד פ"ת. כדאי להזכיר כי אישיות זו עמד בראש הקבוצה שדרשה את פתיחת הקברים בפעם הקודמת ב-‏1996.
בהקשר הזה ראוי להזכיר שוב את התוצאות של הסיבוב הקודם מפני שעושה רושם שהם לא מפריעים לו לדרוש פתיחה חוזרת.
נוסף על כך, סופסוף התפענחה לי חידה שהטרידה אותי בשנים האחרונות.
בפעם הקודמת אישר משרד הבריאות פתיחה מדגמית של 10 קברי ילדים בבית הקברות. האישור דוקא בסגולה הוא תוצאה של טענות חוזרות ונשנות על זיופי קבורה. בבית קברות זה יצקו חגורות בטון סביב חלק מן הקברים וקברים רבים כוסו בבטון, כאשר שמות הנקברים נכתבו על הבטון החדש. פעילי עלילת הדם של ילדי תימן ראו בכך ניסיון לחפות על כך שהקברים ריקים.
כאשר נפתחו עשרת הקברים שנבחרו, נמצאו שרידי גופות רק בשלושה מהם. זה היה האקדח המעשן אותו חפשו הפעילים במשך שנים רבות.
למרבה המזל, עמד אז בראש המכון הפתולוגי ד"ר יהודה היס, אדם מאד דומיננטי שאינו פוחד מלחצים פוליטיים וציבוריים (מה שכנראה לא סייע לו לשמור על משרתו). היס הקים שערוריה וטען שפתיחת הקברים בוצעה ע"י גורמים לא מקצועיים. בסופו של דבר נקראו אנשי המכון הפתולוגי לבדוק את הקברים. בית הקברות סגולה, כמו אתרים אחרים, יושב על אדמת סחף והגופות נקברות בעפר. כאשר פותחים קבר שנחפר לפני 45 שנה, שרידי הגופה יכולים להימצא במרחק של מטרים אחדים מגבולות הקבר. אנשי המכון הרחיבו את תחום החיפוש מסביב לקברים. כמו כן הם הביאו מתקן ניפוי מיוחד המאפשר להפריד בין פירורי שלד לבין העפר והחצץ.
בשיטות אלו, נמצאו שרידי גופות בכל הקברים. השרידים נשלחו למעבדה בבירמינגהם אנגליה, שם ניסו למצות דנ"א מן השרידים. בגלל שהשרידים היו של ילדים ותינוקות הסיכוי לא היה גדול. בכל זאת הצליחו למצות דנ"א מגופה אחת, שנמצאה תואמת למשפחתו של הילד ששמו נרשם על הקבר.
תוצאות פתיחת הקברים מוטטו את אחת מטענות היסוד של הפעילים, טענת הקברים הריקים. לאור התוצאות, גם מובן מדוע המליצה הועדה לא לפתוח קברים נוספים.
כל זה לא בלבל את מר צוביירי אפילו לשנייה. הוא המשיך לדרוש פתיחת קברים נוספים. הוא טען כי בעשרת הקברים נמצאו שרידי 22 שלדים והדבר מעיד על בלגן ברישומי הקבורה. למעשה התוצאות מעידות על ההיפך הגמור.
במשך שנים לא הבנתי כיצד האיש יכול לזרוק את המספר הזה ואפאחד לא יכול להכחיש או לאשר.
רק קריאה חוזרת של התיאור בדו"ח פתרה לי סופסוף את החידה. למעשה ההצהרות של צוברי חסרות ערך (כפי שהבחינה ועדת קדמי). התיאור "22 שלדים" הוא הפרזה מקורית של צוברי. מדובר כאמור בשברי ופירורי שלד שקשה מאד לקבוע לאיזה וכמה גופות הם שייכים. גם אם המספר נכון, אין בכך כלום, מפני שכאמור הרחיבו את תחום החפירה מסביב לקברים. למעשה הניסוח בדו"ח נבחר בקפדנות: נכתב שם כי בכל קבר נמצאו שרידי שלד שגילו מתאים לגיל הילד שנטען כי נקבר שם. זה מעיד על דיוק הרישומים ולא להיפך. יתכן בהחלט כי בכל קבר נמצאו גם שרידי גופות אחרות.
את התופעה של נדידת הגופות, רואים גם בסבב הנוכחי. לאחר שנפתח הקבר הראשון, נאלצו לפתוח קבר נוסף, לא לפי הסדר שתוכנן, מפני ששרידי הגופה השנייה נמצאו ביחד עם הגופה הראשונה.
סגולה Revisited 751607
הפרשה איננה קפקאית אלא עלילת דם מכוונת וממוסדת, בדומה לעלילות הדם נגד החהודים באירופה.
למשל, לאחרונה התברר לי שגם ילדים אשכנזיים מתו בבתי חולים באותה תקופה, ובתסריטים מאד דומים. ואת זה אף אחד לא מספר או חוקר - נו, כי זה היה פוגע בשורש הגזעני שבבסיס עלילת הדם הזו, וחס וחלילה הופך אותה מרצח וחטיפה המוניים בכוונה תחילה לבלאגן ממסדי כללי שיש מאחוריו הרבה פחות רווח פוליטי.
סגולה Revisited 751618
כמה הערות.
בתואר "קפקאי" התיחסתי לא לפרשת ילדי תימן בכללה, אלא למקרה הספציפי של היעלמות האם התימניה חמאמה (יונה) בת יוסף קרווה ב-‏1949. בי"ח אסף הרופא התבלבל בינה לבין חולה עם שם דומה ודיווח על מותה של חמאמה (יונה) בת יוסף עומייסי. במשך 45 שנה הרשויות לא טרחו לתקן שגיאה זו באופן רשמי.
בקשר לילדים ה"אשכנזיים" שנעלמו ברצוני לחזור ולהוסיף הערה: המונח "ילדי תימן, המזרח ובלקן" הוא תיאור שקרי ומטעה שמקורו בחוגי הרב עוזי משולם ואומץ ע"י הועדה של חה"כ נורית קורן. ועדת החקירה הממלכתית קבעה במפורש שיש להפריד בין "היעלמות" ספוראדית של ילדים בבתי החולים (כ-‏250 תלונות על ילדים מכל העדות) לבין המקרה המיוחד של "היעלמות" כ-‏800 ילדים ממחנות העולים בשנים 1949-1952 (רובם ככולם בני העדה התימנית).
החוקר וההיסטוריון ד"ר אבי פיקאר ששאל את חה"כ קורן על ילדים אשכנזיים, נענה שהם מכוסים במונח "בלקן". כאשר הוא הזכיר עולים ממדינות אירופאיות כמו פולין והונגריה, הוא נענה כי "אירופה היא חלק מן הבלקן".
סגולה Revisited 751619
מי שמכיר את הסרט ''ברזיל'' יאמר שזאת פרשה ברזילאית.
סגולה Revisited 751620
וספרד?
סגולה Revisited 751621
פיקאר העיר על כך בצדק שידע גאוגרפי בסיסי אינו נמנה על דרישות הקדם לכהונה כח''כ.
ואלה שמות המצ'חקים 747724
אפשר לצאת במסע פרסום בחוצות העיר שכולנו צ'חצ'ים פחות או יותר.

בהחלט שאין טעם להפגע. זה אפילו מעליב אם מאן דהוא יפגע לנוכח יציאתו הלא ברורה של הדמנטי ולכאורה סוטה המין1.

1 דמנציה יכולה להסיר אחריות פלילית?
ואלה שמות המצ'חקים 747735
השאלה איננה מי נפגע (מי שרוצה להפגע- יפגע). השאלה היא האם אמירה כזאת יכולה לשלול ממנו את פרס שר החינוך לתרבות יהודית בתחום מפעל חיים, שקיבל ב 2017 (אני מקביל לאריאל זילבר ולפרופ' גולדרייך).

עד כמה אמנים צריכים להזהר בהתבטאויותיהם?
ואלה שמות המצ'חקים 747773
לשלול לאומנים תוארים שקיבלו בעבר, בעיני זה כמו לשלול זכויות פוליטיות מאדם מת. אין לו ערך מלבד עוגמת נפש ונקמת ההמון. מצד שני אם האומן לפתע מצדד לו להנאתו בנאציזם, או מהן הגבולות שבו דבריו של אומן הגיעו לדרגת ה'הגיעו מים עד נפש'?.

אולי האומן צריך להתנות את קבלת הפרס בכך שהמדינה מתחייבת להעניק לאומן חסינות מפני דברים שנאמרו או שיאמרו. או לחילופין שהמדינה תתנה את קבלת הפרס בכך שהיא תוסר באם האומן יבלבל את המוח יותר מידי.
ואלה שמות המצ'חקים 747777
במשפט האחרון שלך אני מעדיף את החלק הראשון, כהתחייבות מראש מצד המדינה. אמנים, מדענים ואחרים זכאים להחזיק בדעות קיצוניות ועדיין לקבל פרסים מהמדינה. ככל שיש יותר חינגות על מה אמר ההוא ועל מה חתם השני, וכמה ההיא שירתה בצבא זו לדעתי עדות לירידת החוסן של המדינה. מדינה חסונה ובעלת בטחון עצמי לא מתרגשת מזוטות כאלה.
ואלה שמות המצ'חקים 747783
מי לדעתך אמור לקדם בחקיקה את ההתחייבות הזאת?
ואלה שמות המצ'חקים 747787
חברי כנסת ליברליים וכיפה אדומה.
חופש הציוץ 747842
גם מאסק מקדם את חופש הביטוי בדרכו שלו.

אגב, מאסק יכול עכשיו לצייץ חופשי.
חופש המיקום 747944
זה לא אני שזז - אתם אלו שזזים
ואלה שמות המצ'חקים 747750
רוגל אלפר צודק, חלקית: המשך הציטוט של גרוניך עם ה"ווזווזים" שם באור שונה לחלוטין את החלק עם הצ'חצ'חים. אם הוא דמנטי, זה מתבטא בזה שהוא דרך בשדה מוקשים שבימינו כבר מסומן בשלטים כל כך ברורים; אבל התוכן, אם למישהו עוד אכפת מהמושג המיושן הזה, לא גזעני.
ואלה שמות המצ'חקים 747769
1. אני גם לא רואה במילותיו גזענות או שמץ של גזענות. יתכן ואתה צודק שהליכתו בשדות מוקשי ה-PC מעידה על מצבו הנפשי ופחות על התנשאות מובנית מתוקף היותו 'אשכנזי'.
2. אני מעדיף לראות את ה'הומור' של גרוניך וצחוקם הקליל של המשתתפים מעין הסכמה פוליטית שבשתיקה שסוף-סוף אפשר לנגן משהו בלי ביבי/הליכוד/הדוסים, וזה מה שמזין את הרשת לתקוף אותו/ם על 'גזענותו/ם', כאשר ההקשר של הצ'חצ'ח מעלה באוב את טופז ובגין והגעגועים להחזרת העטרה ליושנה.
3. מכל מקום - גם אם יוכשר בעתיד, השאלות על ההתקפות המיניות שלו בבחורות צעירות והעדויות המבחילות עדיין בתוקפן, וטוב עשה 'הארץ' שהציב את השאלות הקשות הללו בשנית.
ואלה שמות המצ'חקים 747772
מסכים. https://www.haaretz.co.il/opinions/caricatures/.premi...
ואלה שמות המצ'חקים 747789
ההתבטאות בהחלט גזענית בכך שהיא מקבעת סטריאוטיפים, אשכנזים הם שקטים כאלה ולא-אשכנזים הם קולניים ורעשנים.
דומה, נניח, לאירוע התרמה שבו היה מחמיא המנחה לקהל ״יפה שאתם לא תימנים״.
ואלה שמות המצ'חקים 747809
מסכים. אבל לדעתי זה לא החלק המעניין. שלמה גרוניך חטא באמירה מקבעת סטראוטיפים, so?
החלק המעניין לדעתי הוא עוצמת התגובה להחלקה הזאת. אמר "צ'חצ'חים", כאילו אמר ג'הווה.
ואלה שמות המצ'חקים 747845
הייתי אומר שהיא מאזכרת סטריאוטיפים יותר מאשר מקבעת אותם (כשההבדל הוא כמה מישהו לוקח את האמירה ברצינות, והכוונה גם לאומר וגם לקהל). במילים אחרות, מסתמכת על זה שהקהל מכיר את הסטריאוטיפים ולא על זה שהוא מאמין בהם.
ואלה שמות המצ'חקים 747852
אפשר לשחזר את המערכון של מונטי פייתון. שלמה גרוניך מתאים לתפקיד הזקן פרוע השיער (בסך הכל אמרתי לקהל שהם נחמדים ולא צ'חצ'חים), והרוכל (צביקה הדר?) יכול למכור גורמטים במקום שפמים וזקנים. את הכהן יכולה לשחק גלית דיסטל אטבריאן ואז המערכון יסתיים בנימה חיובית :)
ואלה שמות המצ'חקים 747866
ברור, אני טוען שגם זה בעייתי.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747469
"תאר לי אדם: מוצאו, גילו, השכלתו, מקום מגוריו, לבושו וכו', ואוכל לקלוע בהצלחה הרבה מעל הסטטיסטית למפלגה שהוא מצביע לה בלי שתגיד לי מה האידאולוגיות שהוא מחזיק בהן." נראה לי שזה לא ממש חדש. ז"א, אולי בשנותיה הראשונות של המדינה, כשרוב האזרחים היו מהגרים אידיאולוגים ופליטים מכל העולם היה קשה לייצר קורלציה כזאת. מאז שנות השבעים נראה לי שזה המצב בישראל, והמצב דומה (אם לא מובהק יותר) גם בדמוקרטיות אחרות. אני לא חושב שזה מצביע בהכרח על הצבעה סקטוריאלית, נראה לי שמה שקורה לנו בחיים משפיע על התפישה האידיאולוגית שלנו, והתפישה האידיאולוגית שלנו משפיעה על מה שאנחנו עושים בחיים.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747483
בכתבות שקישר קוזמו רואים שהחיבור בתחילת שנות השמונים בין המזרחיים בפריפריה לליכוד לא היה אוטומטי. מספר מרואיינים טענו שלעומד בראש המפלגה היתה השפעה גדולה על עמדתם- הם מעדיפים להצביע לבגין על פני פרס, אבל אילו רבין היה מתמודד בראש המערך יתכן והיה מקבל את הקול שלהם.

לא מצאתי אקסל של הצבעה לפי ישובים משנות השמונים. היה מעניין לראות את אחוזי ההצבעה אז למפלגות השונות בטבריה ואשדוד.
בבחירות האחרונות, באשדוד לדוגמה (110 אלף קולות כשרים) הליכוד קיבל 30.7%, ש"ס 13.8%, ישראל ביתנו 13.2%, יהדות התורה 12.1% ויש עתיד 10.4%. ביחד כ 80% מהקולות. אני משער (ואפשר לבדוק) שהחלוקה לפי שכונות היתה מובהקת עוד הרבה יותר.
אז אם אתה מתאר לי אשדודי משכונה מסויימת עם מבטא רוסי, אני אגיד שהוא הצביע ליברמן, ואם אתה מתאר לי אשדודי עם בגדים מסויימים, ציצית (או כיסוי ראש לאשה) ומבטא מזרחי אני אגיד ש"ס, ציצית ומבטא אשכנזי יהדות התורה, וכל השאר אני אגיד ליכוד. נראה לי שהסיכויים שלי מצויינים.
אגב, באשקלון ובטבריה התמונה עוד יותר שחור ולבן. בטבריה הליכוד קיבל 43.4%, ש"ס 18.5% ויש עתיד 5.6%.

בהוד השרון (35 אלף קולות כשרים) יש עתיד קיבלה 30.4%, הליכוד 18.1%, כחול לבן 12.8% (באשדוד, טבריה ואשקלון היא קיבלה בין 3-4%), העבודה 11.2% (בפריפריה בין 1-2%), מרץ 8.1% (0.6-0.9%), ישראל ביתנו 3.4%, ש"ס 1.9% ויהדות התורה 0.3%.

אם ננסה ליצור מדד של סקטוריאלות לפי השונות בהצבעה למפלגות בין יישובים, אני מתאר לעצמי שהסדר יהיה:
ברמה העליונה רעם, הרשימה המשותפת ואגודת ישראל
בדרגה השניה ש"ס, ישראל ביתנו, מרץ, העבודה והציונות הדתית
בדרגה השלישית הליכוד יש עתיד וימינה

ויוצא הדופן- תקווה חדשה. כוחות המורדים קיבלו בין 3.5-5.5% באשדוד טבריה ואשקלון, 6% בהוד השרון וכפר סבא, 3.5% באלקנה ואפילו 2% בגן שמואל.

מסקנה: אם יש אידאולוגיה אחת שמאחדת אזרחים מכל הזהויות הרי היא זו- רק לא ביבי!
פוליטיקת זהויות מופגנת 747488
יש כאן כמה נקודות שונות:

העובדה שעל סמך פרטים ביוגרפים אפשר לדעת לאיזה מפלגה יצביע מישהו לא הופכת את ההצבעה שלו לסקטוריאלית. לא בלתי סביר שאדם הגיע למסקנות אידיאולוגיות בגלל הפרטים הביוגרפים שלו (למשל, אדם שתלוי בביטוח הלאומי כנראה לא יהיה ליברטן) או שאדם שינה את אורח חייו בעקבות האידיאולוגיה שלו (למשל, אדם בעל אידיאולוגיה ירוקה ימנע מלהחזיק רכב פרטי).

מיקום גיאוגרפי לא בהברח מעיד על שייכות סקטוריאלית. וכשהוא כן אז זה בולט לא פחות במדינות אחרות (כמו בקוויבק).

מעט אנשים מצביעים באופן "אוטומטי". העובדה ש-‏90% מתושבי יצהר הצביעו לציונות הדתית לא אומרת שרובם לא קיבלו החלטה טוטונומית להצביע לציונות הדתית.

גם בשנות השמונים והשבעים היית יכול לדעת לאיזה מפלגה יצביע אדם לפי מספר פרטים ביוגרפים. זה נכון לרוב המדינות הדמוקרטיות בעולם.

למיטב הבנתי, הסדר שלך הוא לא כמה המפלגה סקטוריאלית אלא כמה אתה מבין את מי שמצביע למפלגה הזאת (אחרת, לא ברור לי איך הליכוד ויש עתי נמצאים בדרגה השלישית, לפי כל ההגדרות שלך שתיהן צריכות להיות בדרגה הראשונה). אם אתה לא מבין למה שמישהו מצביע לאגודת ישראל זה לא הופך את ההצבעה שלו לסטוריאלית.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747492
אני חושב שבעבר היה יותר קשה לקלוע למי יצביע מאן דהוא בישראל על פי מקום מגוריו, לבושו והמבטא שלו. היו כמובן הקיבוצים והחרדים (אפילו הדתיים לא הצביעו כאיש אחד. אאז"נ משנות השבעים סבתא שלי תמיד הצביעה ג', אבל סבא שלי הרביזיוניסט תמיד התלבט בין ב' ל ג') אבל כשרוב הקולות הלכו למפלגות הגדולות לא יכולת לנחש האם התל אביבי או האשדודי מצביע גח"ל או עבודה (הבייס של תנועת החרות, במקור, היה אצל העצמאים העוסקים הזעירים). לדוגמה (סתם ניחוש) אני חושב ששיעור עובדי הנמל באשדוד שמצביעים ליכוד היום הוא בסביבות 50%, ואילו בשנות השמונים הפיזור היה הרבה יותר גדול. מבין הערים הגדולות רק חיפה היתה אדומה, לדעתי כי מקורות התעסוקה הגדולים שם היו של חברת העובדים וועדי העובדים הגדולים של ההסתדרות.

אני חושב שהעובדה שניתן לנחש היום יותר בקלות את ההצבעה לפי הזהות מצביעה על כך שאנשים היום מצביעים יותר מתוך הזהות שלהם. הבייס של הרבה מפלגות היום מזוהה היטב, ולא אידאולוגית. מה בדיוק האידאולוגיה של מצביעי ליברמן?
אני חושב שלו אנשים היו מצביעים על פי האידאולוגיה שלהם מפלגת הירוקים היתה מקבלת יותר קולות (כמו שהיא מקבלת בבחירות לרשויות המקומיות)
מאידך אני מאמין שרוב המתנחלים מצביעים אידאולוגית.

הסדר הוא לא על פי דעתי האישית אלא על פי מדד (לא באמת מתמטי, רק הערכה שלי של הנתונים, אבל אני זורק את הכפפה לאנשי הסטטיסטיקה. האקסלים קיימים) של השונות בהצבעה בין היישובים השונים.
תקווה חדשה היא בעליל המפלגה עם השונות הקטנה ביותר, בפער גדול מכל השאר. לא שאלתי את עצמי כלום על המצביעים. אלה נתונים סטטיסטיים (בערך, אני אשמח אם מישהו מהקוראים יעשה באמת מדד כזה).

כפי שאמרתי קודם, אצל החרדים האידאולוגיה והסקטוריאליות חד הם. זה שהם מצביעים אידאולוגית לא הופך את המפלגות שלהם לפחות סקטוריאליות‏1.

_____________
1 ואני אוסיף להגדרה שלי ל"סקטוריאלי" מקודם- מי שבהבחרו לא יבקש להציב את טובת אזרחי המדינה כולם בראש מעייניו, אלא יעדיף בעליל את טובת הסקטור שבחר בו: הדתיים, החקלאים, וכו'. הליכוד זה מקרה מיוחד- היא תמיד דופקת את הבוחרים שלה ודואגת לסקטור הרבה יותר מצומצם- חברי המרכז.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747499
יש עוד דרכים לאפיין סקטורים מלבד מקום מגורים, לבוש ומבטא. גם בעבר (בוודאי משנות השבעים) אפשר היה לקלוע למי יצביע אדם בשיראל לפי מאפיינים ביוגרפים ולא אידיאולוגים, וכאמור, זה נכון לא רק בישראל אלא בכל העולם הדמוקרטי, וזו לא תופעה חדשה ולא יחודית לישראל (בבחירות ב-‏1812 הצביעו למדיסון יותר מ-‏90% מתושבי קנטקי, בזמן ש-‏65% מתושבי רוד איילנד הצביעו לקלינטון). למיטב זכרוני, גם בבחירות לקונגרסים הציוניים השונים היו מאפיינים סקטוריאלים‏1 די מובהקים.

"אני חושב שהעובדה שניתן לנחש היום יותר בקלות את ההצבעה לפי הזהות מצביעה על כך שאנשים היום מצביעים יותר מתוך הזהות שלהם" אני לא רואה שום סיבה לחשוב שזה ככה. איזה סיבה יש לאנשים (ככלל) לא להצביע למפלגה שמקדמת את מה שהם רוצים שיקודם? אני מעדיף לבחור בהסבר הסביר יותר.

"אני חושב שלו אנשים היו מצביעים על פי האידאולוגיה שלהם מפלגת הירוקים היתה מקבלת יותר קולות", נראה לי שבדיוק להפך, ז"א הצבעה אידיאולוגית (לפי ההגדרה שלך, קריא, הצבעה לקדם מדיניות מסויימת) מחייבת לחשוב איך הקול שלך יקדם את המדיניות שאתה רוצה שתקודם, ולכן גם מי שתומך באידיאולוגיה הירוקה ורוצה להצביע הצבעה אידיאולוגית יצביע למפלגה שתקדם מדיניות ירוקה ושיש לה סיכוי גבוה לעבור את אחוז החסימה. מצד שני, מי שמצביע הצבעה סקטוריאלית (לפי ההגדה שלך) ורואה את עצמו כירוק יצביע למפלגה הירוקה בלי קשר לסיכוי שלה לעבור את אחוז החסימה ולמדיניות שהיא תצליח לקדם.

לדעתי, כשאתה מסתכל רק על ישובים אתה טועה. בגלל ש(1) סקטורים לא מוגדרים רק באופן גיאוגרפי ו(2) ישובים עירוניים, מעצם טבעם, מכילים הרבה סקטורים שונים. הליכוד ויש עתיד הן דוגמאות מובהקות למפלגות כאלה. אבל אם תסתכל ברמת השכונות תגלה שברמת אביב ג' יש עתיד קיבלה יותר מ-‏40% מהקולות בזמן שבשכונת התקוה הליכוד גירד את ה-‏60%. זה לא שונה בהרבה ממאפייני ההצבעה בקיבוצים (למשל או זה) אבל בגלל שזה באותו "ישוב" האקסל שלך יצא מאוזן.

בקשר להגדרה החדשה שלך:
איך תוכל להבדיל בין אדם מאמין שטובת הסקטור שלו היא טובת המדינה לאדם שמאמין שטובת הסקטור שלו מנוגדת לטובת המדינה?
איך היית מקטלג אדם שתומך באידיאלוגיה ירוקה, ומצביע למפלגה ירוקה על מנת שתקדם מדיניות ירוקה, וחושב שמדיניות ירוקה תזיק למדינה (ותועיל לסביבה, והאידיאולוגיה שלו מעדיפה את הסביבה על פני המדינה)?

1 במובן שאפשר לנחש בקירוב די טוב למה יצביע הבוחר לפי מצבו הכלכלי, מוצאו, קרבתו לדת, עיסוקו, השכלתו, גילו, תנועת הנוער אליה הוא הוא הלך... להבדלי מהמובן שאנשים הצביעו בגלל שהם משתייכים לסקטור מסויים. לא נראה לי שאתה מבדיל בין שני המובנים.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747503
>> איזה סיבה יש לאנשים (ככלל) לא להצביע למפלגה שמקדמת את מה שהם רוצים שיקודם?

אני חושב שההבדל הוא מה רוצים המצביעים שיקודם. האם הם מצביעים עבור טובתם הסקטוריאלית (מכסי מגן לתוצרת חקלאית, לדוגמה) או עבור טובת הכלל (מדיניות ירוקה, לדוגמה).
במחשבה שניה, אני מערבב כאן סקטוריאליות וזהות. התחלתי בלדבר על פוליטיקה של זהויות, והסקטורים הספציפיים (ערבים, חרדים, חקלאים) הם רק דוגמה. פעם הערבים הצביעו למפלגות לא ערביות (או לא הצביעו בכלל) והיום למפלגות הערביות יש יותר מ 10 מנדטים. זו הצבעה על פי זהות (שהיא גם סקטור). אני לא חושב שמי שמצביע על פי זהות מצביע עבור קידום של אידאולוגיה/ערכים מסויימים בכלל.

>> הצבעה אידיאולוגית מחייבת לחשוב איך הקול שלך יקדם את המדיניות שאתה רוצה שתקודם.

אני יכול להסכים לזה. אבל אם למפלגה אין מצע, או אם במצע כתובים דברים כלליים והוא נראה כמו דף קידום מכירות, אז איך אני יודע שהקול שלי מקדם את המדיניות שאני מעוניין בה? אני לא יודע מה ההבדל בין הליכוד, יש עתיד, כחול לבן וכו' בענייני מיסוי, מדיניות ירוקה, סיוע לנזקקים וכו'. אני לא מקבל לכך שום רמז במערכות הבחירות. לכן אם אני בוחר יש עתיד או ליכוד זה מסיבות אחרות.

אתקוף את זה מכיוון אחר- מהו השמאל?

פעם השמאל היה שמאל כלכלי. סוציאליסטים. זו אידאולוגיה. בשנים האחרונות השמאל הוא מי שרוצה שרוצה להפיל את הליכוד/ביבי מהשלטון, היינו- "אנחנו" ו"הם". הליכוד, מפלגת השלטון ברוב 45 השנים האחרונות, מגדיר את עצמו יותר ויותר על ידי היריבים שלו מאשר על ידי הגדרה עצמית. והיריבים שלו- גוש רל"ב- גם לא מוגדרים אידאולוגית אלא בניגוד אליו. ההצבעה לגוש ביבי או אנטי ביבי היא זהותנית. כמו לאהוד את "הפועל" או "מכבי". אצל מצביעי הליכוד הזהותנים (הבייס של הליכוד) תמצא אמירות שמסבירות את הצבעתם בדיוק כמו אצל אוהדי הכדורגל- "הליכוד זה בית" אומר בדיוק כמו "מכבי זה בית". זה אומר שלא משנה מה התוצאות שהקבוצה משיגה, כמה מלוכלך היא משחקת, ובמקרה הפוליטי- אילו יעדים היא מקדמת- אני אמשיך להיות אוהד של הקבוצה/להצביע לה בבחירות. מה שמאחד יותר מכל את אוהדי "מכבי" הוא השנאה ל"הפועל", ולהיפך. זו הצבעה על פי זהות שאינה סקטור. זו אינה הצבעה אידאולוגית, משום שלא ברור מה הערכים שהליכוד או יש עתיד מקדמים בכלל, ומה השוני ביניהם.

>> לדעתי, כשאתה מסתכל רק על ישובים אתה טועה.

אני חושב שכשאני מסתכל על יישובים אני לא מדייק, ומשרטט תמונה גסה, אבל זה הכי קל. בערים גדולות שכונות הן כמובן הרבה יותר סקטוריאליות וזהותניות. נתוני השכונות שהבאת רק מחזקים את הטיעון שלי (וניחשתי את זה בתגובה קודמת).

>> איך תוכל להבדיל בין אדם מאמין שטובת הסקטור שלו היא טובת המדינה לאדם שמאמין שטובת הסקטור שלו מנוגדת לטובת המדינה?

אם הוא אומר "על הזין שלי המדינה", אז לא מעניין אותו אם טובת הסקטור שלו מנוגדת לטובת המדינה.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747505
אולי אפשר לחדד את זה בעזרת בחינת טובת ההנאה האישית.

אם אני בעד שהממשלה תקצה תקציב לנושא על אף שאני לא אהנה ישירות ממנה, אידיאולוגיה וזהות.
אם אני בעד שהממשלה תקצה תקציב שאני אהנה ממנו ישירות, סקטור ואולי גם זהות.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747506
כן ולא.

לכאורה אם אני עשיר ומצביע למפלגה סוציאליסטית זו דוגמה מצויינת להצבעה אידאולוגית. אבל יכול להיות שאני מצביע למפלגה הזו דווקא מסיבות של זהות (גדלתי בקיבוץ, כל המילייה שלי מצביע ככה) ולא משום שאני מאמין בדרך שהיא מציגה.
הצד השני- אני מצביע למפלגה שתדאג לתקציבים שאני אהנה מהם- היא הצבעה סקטוריאלית ולא זהותנית.

אם המצביעים בפריפריה היו בוחנים איזו מפלגה תדאג להם יותר הם היו מצביעים מרץ (אולי לא מרץ של זנדברג, אבל מרץ של שולמית אלוני ויוסי לפיד (שעבר להתגורר בקרית שמונה!)). כך שההצבעה שלהם לליכוד אינה סקטוריאלית אלא זהותנית. הליכוד עבורם הוא בית ומשפחה.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747512
"אם הם מצביעים עבור טובתם הסקטוריאלית (מכסי מגן לתוצרת חקלאית, לדוגמה) או עבור טובת הכלל (מדיניות ירוקה, לדוגמה)" ז"א - שוודי שמצביע עבור מפלגה שתקדם את האינטרסים של הסקטור שלו (השוודים) על פני האינטרסים של כלל האנושות הוא מצביע סקטוריאלי? זה הופך את כל המצביעים הלאונמנים בעולם ללא אידיאולוגים. ומי שמאמין באובייקטיביזם, ולכן מצביע עבור מפלגה שתקדם את האינטרס האישי שלו אינו מצביע אידיאולוגי? לא הפכת כרגע חלקיםן גדולים בימין בעולם לסקטוריאלי?

"פעם הערבים הצביעו למפלגות לא ערביות (או לא הצביעו בכלל) והיום למפלגות הערביות יש יותר מ 10 מנדטים. זו הצבעה על פי זהות (שהיא גם סקטור)" אבל אולי זאת גם הצבעה על בסיס אידיאולוגי, למפלגות הערביות יש אידיאולוגיה מוצהרת די ברורה ואני לא חושב שיש ספק איזה מדיניות הם רוצים לקדם. האם ערבי שמצביע למפלגה הערבית המשותפת עושה את זה בגלל שהוא ערבי? בגלל שהוא רוצה שהאינטרסים של הסקטור הערבי יקודם? בגלל שהוא רוצה שהאינטרסים האישיים שלו יקודמו? בגלל שהוא רוצה שלום במזרח התיכון? בגלל שהוא רוצה שתקום מדינה פלשתינאית? בגלל שהוא רוצה שישראל תהיה קצת יותר ידידותית לאזרחיה הערבים? מן הסתם, כל התשובות נכונות. להגדיר את ההצבעה הזאת רק כהצבעה אינטרסנטית או רק כהצבעה זהותית מתעלם משאר האפשרויות.

"אם למפלגה אין מצע, או אם במצע כתובים דברים כלליים והוא נראה כמו דף קידום מכירות, אז איך אני יודע שהקול שלי מקדם את המדיניות שאני מעוניין בה?" במקרה של מפלגת שלטון (או מפלגה שהיתה בשלטון בעבר הלא רחוק), אתה יודע איזה מדיניות היא נסתה לקדם עד עכשיו (ז"א, כיסינו את כל המפלגות מימין עד העבודה) . במקרה של מפלגת אופוזיציה נצחית - מה זה משנה. ז"א, בישראל, המפלגה היחידה שבאמת היתה צריכה לפרסם מצע ב-‏2019 היא מר"צ.

"אני לא יודע מה ההבדל בין הליכוד, יש עתיד, כחול לבן וכו' בענייני מיסוי..." אני חושב שאני "מצביע אידיאולוגי" (אני חושב שרוב המצביעים חושבים שהם מצביעים אידיאולוגים), אני בספק אם המפלגות היו מפרסמות מצע שכולל מדיניות מיסוי מפורטת הייתי קורא אותה, ואין לי ספק שאם הייתי קורא אותה לא הייתי מבין אותה. אלא אם כן מדובר על מדיניות קיצונית (כמו "תוכנית סינגפור") הנחת המוצא שלי (ואני מניח ששל רוב המצביעים) היא שמדיניות המיסוי של המפלגות השונות היא בערך אותו הדבר כמו היום (כשיותר שמאלה -> קצת יותר מיסים, יותר ימינה -> קצת פחות מיסים). נראה לי שמעניין יותר מה תעשה המפלגה כשתתקל במשבר בלתי צפוי. לצורך זה אני חושב שיותר מעניין לשאול כמה האידיאולוגיה של המועמדים ברשימה תואמת לאידיאולוגיה של המצביע, כמה יש להם אופי להחזיק בתפישה האידיאולוגית הזאת מול פיתויים שונים, וכמה אינטליגנציה יש להם למצוא פתרון לאותם משברים שיתאמו את המציאות ואת התפישה האידיאולוגית שלהם.

"פעם השמאל היה שמאל כלכלי. סוציאליסטים. זו אידאולוגיה." קו פרשת המים הפוליטי בישראל השתנה כמה פעמים מאז. להציג את קו פרשת המים היום כ"כן ביבי" מול "לא ביבי" זה קצת מוזיל את הדיון, מדובר על דיון על שיטת השלטון (דמוקרטיה ליברלית מול דמוקרטיה לאומנית), וזה נראה לי דיון די אידיאולוגי. בתוך זה, לכל מפלגה יש אידיאולוגיה די מובהקת (או שהיא מהווה קואליציה של אידיאולוגיות שונות, כמו הליכוד או מר"צ). המפלגה היחידה שאני לא לגמרי בטוח מה התפישה האידיאולוגית של נבחריה היא יש עתיד (שאצלך מקוטלגת כמפלגה הכי אידיאולוגית). כן, יש אצל רובינו אלמנט של הטיה חזקה בניתוח המציאות שלנו, וזה החמיר בעקבות הבועות שייצרנו בשנים האחרונות (אם כי, אני לא בטוח שבעבר הרחוק זה לא היה גרוע באותה מידה), ולכן לפעמים נראה שהתומכים בנתניהו בטוחים שהוא קדוש מעונה ומתנגדיו בטוחים שהוא ראש מאפיה, אבל לא בלתי סביר שההטיה הזאת באה בעקבות הבחירות האידיאולוגיות, וגם אם לא, ההחלטות שאנחנו מקבלים הן אידיאולוגיות בהנתן ההטיה הזאת.

"נתוני השכונות שהבאת רק מחזקים את הטיעון שלי" - לא הבנתי, קיטלגת מפלגות לפי רמת הסקטוריאליות שלהן, נראה לי שנתוני השכונות שהבאתי מראים שהקטלוג שלך לא נכון.

"אם הוא אומר "על הזין שלי המדינה", אז לא מעניין אותו אם טובת הסקטור שלו מנוגדת לטובת המדינה." - אני לא חושב שיש הרבה מצביעים שאומרים "על הזין שלי המדינה" - אבל, אנרכיסטים הם לא אידיאולוגים אצלך? ומצביעי המפלגה הלאומית הסקוטית?

("כמו לאהוד את "הפועל" או "מכבי"." מזכיר לי שפעם בשביל לבדוק לאיזה מפגה אדם מצביע היית יכול לבדוק איזה קבוצת כדורגל הוא אוהד, באיזה בנק הוא מפקיד את משכורתו, או לאיזה תנועת נוער הוא שולח את ילדיו)
פוליטיקת זהויות מופגנת 747514
נראה לי שאני מסכים במידה מסוימת לכל מה שאמרת (חוץ מהפסקה הפותחת).

עם זאת אני חושב שההסבר שלי חי בשלום בצד ההסברים שלך. הווה אומר- המגמה שאני מזהה היא לא כוללת, אבל היא מגמה קיימת שמסבירה דפוסי הצבעה.

בעיקר אני מסכים עם הטענה שהויכוח האידאולוגי הנוכחי הוא על וריאציות בשיטת השלטון. נשאלת השאלה האם הויכוח הזה עומד בפני עצמו או שהוא פועל יוצא מהחקירה וההעמדה לדין של נתניהו. את זה נדע אם הוא ידעך כשייסתיים המשפט או ישמור על עוצמתו.
פוליטיקת זהויות מופגנת 747490
בחירות 84
פוליטיקת זהויות מופגנת 747491
הפרלמנט של טבריה 16:37
פוליטיקת זהויות מופגנת 747955
ורטר מצייר את הדמון בפתיח דרשתו השבועית: 'האדם ששיגר לגילת בנט את מכתב האיום עליה ועל ילדיה, בלוויית קליע להדגשת המסר, טרם אותר (אתמול דווח על מכתב עם קליע נוסף, שנשלח לבן הבכור, יוני). ייתכן שמדובר בפנאט ימני. דתי, חרדי, אולי חילוני ‏1; או במתמודד נפש.'

ועוד קיסם למדורת השכול.

1 'ספקנות חילונית'
פוליטיקת זהויות מופגנת 747984
אין גבול להזניית הערכים המשותפים והטאבואים של החברה הישראלית שלא יחצה הימין וראשיו כדי לייצר דה לגיטימציה למי שגזל ממנו את מנעמי השלטון שהוא חושב שרשומים על שמו.

כמו הכתבות שאני קורא היום על הובלת ההסתה ועל כך ש'נתניהו לא למד כלום מ-‏1995'.
אתם צוחקים עלי? זה הפוך, גוטה, נתניהו *למד מצויין* את לקחי 1995, למד והפנים, ומה שעבד נהדר בשבילו אז, הוא אכן משחזר היום. למה לשנות אסטרטגיה מנצחת?
פוליטיקת זהויות מופגנת 747988
אם למד טוב, למה הוא באופוזיציה?
פוליטיקת זהויות מופגנת 747995
מה הקשר? מה שהוא למד שם זה איך להגיע מהאופוזיציה לקואליציה, וכבר 13 שנה הוא לא נדרש ליישם את זה.
עכשיו כשהוא נדרש, מעשיו מראים שהוא למד היטב את הלקח והוא חוזר בדיוק על אותה אסטרטגיה שהצליחה אז.
ברוכה השווה 747497
3 וככה לפתע בבוקרו של יום אביך הפכה לה הגב' סילמן מזיבורית צווחנית ושקרנית ושחקנית ונכלולית ובוגדנית ל - עידית המלכה. מלכת היהודים היפה עם הקוקו והסרפן. ועל כך עוד יסופר בספרי ההיסטוריה.
1. ש"ס/מפד"ל 92/22.
2. טריגר דתי לפרישה מהקואליציה: מרץ-שולמית אלוני/הורוביץ
3. שוויה הפוליטי כעת חזק -מס' 10 בליכוד ‏1-מה שממקם אותה פוליטית במצב יותר טוב מאיילת שקד
----
1 בהנחה ומילה של ביבי שווה יותר ממילה של בנט
ברוכה השווה 747502
1 אח, בדיחה טובה על הבוקר זה טוב לנפש.
אחא אם ב'מילה' של ביבי אתה מתכוון מטפורית שהוא יקפד את ראשה (הפוליטי, כן?) בהזדמנות הראשונה שיוכל.
ברוכה השווה 747516
1.בראיון איתה, היא מספרת שמציעים לה להיות שרת הבריאות עכשיו והיא מוותרת. האם אפשר להאמין לה?
אני מסופק באותה מידה שאני מסופק אם מישהו תקף אותה בתחנת הדלק. יתכן וזהו הסימן הראשון בקריסה הפנימית שלה והצורך שלה לחפש חיזוקים מאחרים ותמיכה מהציבור.
כשהעימות הפוליטי לובש צורה מאוד מנוכרת. החיים היומ-יומיים לנוכח נעיצת המבטים האומרות 'הינה עוד בוגדת', הם בלתי אפשריים כמעט לאף אחד.
רואים שהיא שבירה למרות פרצי העליזות הקופצניים כקומונרית אמביציונרית. היא חיה עמוק בימין וזאת בשונה מהטייס שמרבית חבריו הם בכלל מהשמאל.

2. מן הסתם,נתניהו האיש יקפד את ראשה והיא תהפוך מעידית לסתם עוד ידית.
ברוכה השווה 747531
2. או כמו שכותב את זה יפה יוסי ורטר היום ב"הארץ":
"היא תתמנה לשרת הבריאות אחרי שמשה כחלון יהפוך ליו"ר רשות מקרקעי ישראל, משה פייגלין ימונה לשר כלכלי בכיר, ניר ברקת יושבע אחר כבוד לשר האוצר, ועוד שלל הבטחות סרק שפיזר הפתיין בנדיבותו השקרנית לאורך השנים."
ברוכה השווה 747536
לא הבנתי, איפה ראית שנתניהו אכן הציע לה להיות שרת הבריאות? המקור היחיד שראיתי לזה הוא ״גורם בקואליציה״ עלום שם.
ברוכה השווה 747548
כאן למשל.
אבל מה שקצת מעצבן זה שלא נראה שאפילו ניסית לגגל את זה לפני שסתם זרקת עלי את השאלה הזו (שהפתיל כולו כבר מניח שכולם קראו).
ברוכה השווה 747558
אני מכיר את הכתבה הזו, כתוב שם ''גורמים פוליטיים''. קראתי גם ב''הארץ'', שם יוחסו הדברים במפורש ל''גורמים בקואליציה''.
אני שואל איפה ראית קצה ראיה לכך שאכן הוצע לה התפקיד הזה, ולא טענה מפי מתנגדיה הפוליטיים שהיא מכחישה.
ברוכה השווה 754077
בעניין חברת כנסת כמדומני שנתניהו עמד במילתו. היא בפנים ושקד בחוץ. לעניין שרת הבריאות, יש תימוכין לתהייתו של ידידיה?
ברוכה השווה 754086
מאחר וראינו שהחלק הראשון בדיווח העיתונאי ההוא (אחד מרבים) היה נכון אייזן בטון, אין סיבה שלא נאמין להמשך הדיווח.
כל כתבה שאנחנו רואים היא ממקורות עיתונאיים, זה לא אומר שהיא מופרכת. ואם כבר, רשימת הליכוד לכנסת היא הוכחה ברורה לשוחד המלוכלך והפלילי שהוצע לסילמן בעבור בגידתה.
ברוכה השווה 754099
1. מעניין יהיה לדעת מה תקבל סילמן בממשלה הבאה והאם היא תסתפק בכך שהיא כן וההיא לא.
2. אגב סילמן והחמץ ופסקת ההתבגרות.
ברוכה השווה 754101
3. נתניהו הפוליטיקאי ‏1 מחזק את הנרטיב ואת עיקרי התובנה החרדית שאת בג"ץ יש לרסן בכל מחיר. זהו שינוי מהותי והוא לא מוכר שכן לראשונה החרדים, אגודת ישראל אמא הורתה של האליטה של ש"ס וכן ש"ס מעמידים את ריסון בג"ץ כתנאי מהותי - כמעט 'דתי' במובן מה לכל ממשלה שתקום. בנסיבות אלו בהם טעמים דתיים יהודים שמקבלים חיזוק ועידוד מהאורתודוקסיה היהודית, חברו לטעמים לאומיים, חוקתיים וריבוניים - עושה רושם שבג"ץ ירוסן בקונסטלציה תחוקתית כזאת או אחרת.
----------------
1'הדבר העיקרי שמדבר לאנשים זו הזהות היהודית של המדינה. חמץ בצה"ל! חמץ בפסח בצה"ל. מי עשה? בן גוריון? רבין? לפיד עשה! הזהות היהודית וקיפול הדגלים בבירה. יש כאן מקום לכולם אבל זו מדינת הלאום היהודית שלנו! בשביל זה באנו הנה. בשביל זה שפכנו את דמנו, מה זה?!'
מקור
ברוכה השווה 754115
בענין החמץ לדעתי לא ירחק היום - וקראתי שזה כבר קורה פה ושם - של מרד החמץ. חילונים שנפגעו מספיק מהענין יפזרו חמץ בבתי החולים באופן יזום גם אם חבוי, והאוכלוסיה הדתית תדע שדה-פקטו בתי החולים אינם כשרים לפסח.
ועכשיו שיעשו עם זה מה שהם רוצים.
ברוכה השווה 754122
למה נראה לך שזה יזיז למישהו?
היהדות החרדית, במיוחד בישראל, היא תנועה חברתית, לא פסאודו-משפטית שמתנהלת לפי חוקים קבועים וברורים. המטרה של איסור הימצאות חמץ בבתי חולים היא לכפות דת על המרחב הציבורי, לא לפתור בעיה הלכתית.
אם יהיה מרד חמץ, הרבנים יוציאו פסק הלכה שחמץ שמפוזר בסתר ע"מ להכשיל "לא נחשב". כמובן שפסק ההלכה הזה יכלול הבהרה שחובה למנוע מאותם חילונים להכניס חמץ לבתי החולים בכל מקרה (וביתר שאת).
ברוכה השווה 754124
פסק ההלכה שתיארת נראה לי מופרך. הוא לא יעבוד כי הוא נוגד את האג'נדה הדתית גם מבחינה דתית וגם מבחינה פוליטית.
ברוכה השווה 754140
למה? (משתי הבחינות)
ברוכה השווה 754149
אולי. מי ידע? אנשים דתיים אינם פשוטים יותר מאנשים חילוניים.
על מתאבדים וחזירים
הקישור ההיסטורי הולך עד 1906-7 לאי מינדנאו שבפיליפינים. המקורות מספרים שחיילי ארה"ב קברו מורדים מוסלמים ביחד עם גויית חזיר (כדי שלא יכנסו לגן עדן , עם 70 הבתולות וכיוב'). המקורות חלוקים באשר לשאלה האם זה עבד.
ברוכה השווה 754157
למשל מבחינה פוליטית - הפרקטיקה הנהוגה היא לא לכופף את תקנות הדת בפני התנהגות של חילונים, אלא להיפך, למנף באופן אגרסיבי תעמולה אנטי-חילונית כדי לחזק את מעמדם של הפוליטיקאים החרדים ולהעצים את ''הסיכון החילוני ללדת היהודית במדינה''.

לו הרבנים היו נוקטים פרקטיקות מכילות וגמישות כצו שאתה מתאר, מצבנו היה מראש הרבה יותר טוב.
ברוכה השווה 754159
*כמו שאתה מתאר
ברוכה השווה 754137
בית חולים הוא מרחב ציבורי?
ברוכה השווה 754141
אלא מה?
ברוכה השווה 754161
לדעתי, בית חולים הוא לא 'מרחב ציבורי'.
ברוכה השווה 754166
זה הצידוק לאיסור החמץ (על אחרים), לא?
ברוכה השווה 754169
לא הבנתי את שאלתך ובאיזה הקשר.
ברוכה השווה 754162
'היהדות החרדית, במיוחד בישראל, היא תנועה חברתית, לא פסאודו-משפטית שמתנהלת לפי חוקים קבועים וברורים'

כל הזרמים ביהדות הן תנועות חברתיות. ובאיזה זרם ההתנהלות היא משפטית עם חוקים קבועים וברורים?

איסור המצאות חמץ הוא בביתו של האדם הדתי. חולה דתי גר בבית החולים והוא ביתו הארעי ומכאן טענתו. טענתך שהמטרה של איסור הימצאות חמץ בבתי חולים היא לכפות דת על המרחב הציבור, היא לא נכונה.

אם יהיה 'מרד חמץ' - הרבנים לא יוציאו שום פסק הלכה העניין, כי ההלכה כבר נחתמה.

'כמובן שפסק ההלכה הזה יכלול הבהרה שחובה למנוע מאותם חילונים להכניס חמץ לבתי החולים בכל מקרה (וביתר שאת)'

'כמובן ש...' - אתה יודע מהו פסק ההלכה וגם מהן ההבהרות הנלוות ל 'פסק ההלכה'.
ברוכה השווה 754199
השיח ההלכתי הוא פנים-דתי. אין לי זכות רצון או הבנה מספקת לנהל דיון הלכתי‏1.
עם זאת, אני כן רואה איך דברים עובדים בפועל. דתיים מתאשפזים בבתי חולים במהלך פסח, למרות שת'כלס לכולם ברור שאין בית חולים אחד בארץ שבאמת נקי מחמץ‏2. אם זה באמת היה קריטי, היו מתעקשים להציב משגיח חמץ בכניסה שיפשפש בתיקים במקום להפיל את זה על המאבטחים. אלא שאז הציבור החילוני היה מסרב לשתף פעולה והעניין היה מתפוצץ. אם הייתה בעיה אמיתית, הדתיים היו מעדיפים פיצוץ על פני "פתרון" שמציק לחילונים אבל לא באמת מספק מענה לבעיה של הדתיים.

לגבי השאלה אם בית חולים הוא מקום ציבורי או לא - התכוונתי בפועל (ז"א, מקום שאמור להיות נגיש לרווחת כלל הציבור), לא מבחינה הלכתית. תגיד אם אנחנו עדיין חלוקים בדעתנו בנושא.

__
1 אסתפק בדעתו של הרב יובל שרלו: "מבחינה הלכתית, אין שום איסור לבוא לבית חולים כאשר יש חולים שאוכלים שם חמץ. אני מקווה שהרבנות לא אמרה שיש איסור כזה, כי זה מגלה פנים בתורה שלא כהלכה." וכן, אני יודע שהוא נחשב למאוד ליברלי. הוא עדיין פוסק הלכה מקובל על חלק מספיק גדול מהציבור הדתי.
2 לבית חולים נכנסים כמה מאות, אם לא אלפי, אנשים כל יום. מישהו באמת רוצה לטעון שאפילו בבתי חולים עם ציביון דתי מצליחים, או בכלל מנסים, לתפוס כל אפיקורוס שנכנס עם סנדוויץ'?
ברוכה השווה 754202
1. כפיית הדת בעניין החמץ היא הדוגמא הפחות נכונה להמחשת מהות הכפייה הדתית בישראל ובקשר ההדוק בין מדינת ישראל לדת היהודית. כפיית הדת בנושאים קולינריים לתקופה מוגבלת תתקבל בהבנה לנוכח התקופה הקצרה של הכפייה אל מול עוצמת הכפייה החילונית על האדם הדתי. אלא שלמיטב הבנתי כל הקולינריות הממסדית הממשלתית בכל ימות השנה היא כשרה למהדרין בהתאם להלכה האורתוקדסית הכמעט מחמירה ומכאן שהכפייה הדתית היא יומ-יומית.

2. הנחתי משום מה שבית חולים הוא לא מרחב ציבורי [ויקיפדיה] אלא מוסד ציבורי. אתה צודק, בתי חולים נכללים במרחבים הציבוריים המשולבים והמרחב כפי שהנחתי הוא ה'מרחב המובהק' - שטחים פתוחים, רחובות וכו'.
-----
1 היהודי הדתי לא אוכל אצל הערבי ולא אצל הנוצרי. ומאחר והערבי הדתי אוכל אצל היהודי הדתי, אבל לא אצל הנוצרי הדתי או הלא דתי. הנוצרי הדתי ולא הדתי אוכל אצל כולם.
ברוכה השווה 754254
יש כפיה קולינרית ממסדית ממשלתית בכל ימות השנה? איפה? הדבר היחיד שאני יכול לחשוב עליו הוא שהאוכל המוגש במשרדי ממשלה ובצבא הוא כשר‏1, ואני לא מגדיר את זה בתור כפיה (אפשר לטעון שהרמת כוסית שלא מגישים בה בשר היא כפיה צמחונית?)
במקרה של בתי חולים, הפגיעה יכולה להיות מהותית. מבחינת אדם שמתואשש מניתוח, אוכל שהוא מכיר ואוהב מהבית יכול לשפר את מצב הרוח באופן משמעותי, ומקצר את זמן ההחלמה (כי אוכלים יותר טוב). מוסכם שזאת לא הדוגמא הכי קיצונית לכפיה דתית בישראל (תח"צ בשבת, חתונה אזרחית, זכויות להט"ב ועוד), אבל זה שיש מקרים יותר חמורים לא הופך אותה ליותר נסבלת.

איזו כפיה חילונית יש על האדם הדתי?

________________
1 למיטב ידיעתי ומניסיון במשרד שלי - בהכשר הרבנות, ומהדרין למי שמבקש מראש.
ברוכה השווה 754557
אני כמובן מתכוון שהכפייה היא במוסדות הממשלתיים/צבאיים שהם המעסיקים הגדולים במשק וכמעט רוב אזרחי המדינה נעזרים בשירותיהם/מוסדותיהם. הכפייה היא גם הפוכה לשיטתו של מצדד הכפייה. יהודי ‏1 דתי כופה על זולתו לא לאכול לידו אוכל לא כשר בטענה שאכילת אוכל לא כשר ‏2 לידו/בקרבתו ‏3 היא כפייה דתית.
-------
1 גם ערבי מוסלמי דתי יכול לטעון שאכילת חזיר לידו היא כפייה דתית. צמחוני יכול לטעון שאכילת בשר היא כפייה מסוג מסוים. אדם דתי שצם וטוען שלאכול לידו כל סוג של אוכל זאת כפייה.

2 אם הוא לא יודע שזה לא כשר או בשר, הוא לא יחוש כפייה?

3 ואם זה לא בקרבתו אלא בחדר לידו?
ברוכה השווה 754564
להבנתי, זה לא הטיעון. אפשר לספק מזון צמחוני/טבעוני לחלק מהאנשים ולצמחונים או טבעונים אין בעיה. צמחונים אוכלים מנות צמחוניות במסעדות רגילות.
ברוכה השווה 754570
לי ולטבעונים רבים בהחלט יש בעיה עם הפגיעה בבעלי חיים, אבל אין לזה קשר למה שאנחנו אוכלים.
ברוכה השווה 754661
ועם שאולי יש בעיה?
ברוכה השווה 754663
בערך כמו עם נאצי שמספר בדיחות שואה שלועגות ליהודים עצמם. כלומר, זה דוחה אבל יחסית לשואה היה מדהים.
ברוכה השווה 754671
יש שמועות שאסי בעצמו טבעוני. מכל מקום, חסינות השבט מובטחת לו.
ברוכה השווה 754214
הפועל יהודים דתיים מתאשפזים גם בחו''ל, בבתי חולים בהם אין אפילו העמדת פנים שהוא נקי מחמץ.
ברוכה השווה 754221
והם אינם אוכלים ממטבח בית החולים ובכליו, אלא אוכל מהבית או קייטרינג סגור.
ברוכה השווה 754225
ברור, אבל הרי גם בישראל כשחילוניים וגויים מכניסים (בכוונה או בטעות) חמץ לבית החולים הם לא מכניסים אותו לצלחות של הדתיים.
ברוכה השווה 754226
זה דורש מבתי החולים בארץ להיערך לאספקת מזון בכלים חד פעמיים או מקייטרינג, לכלל שומרי הכשרות. לא פשוט.
ברוכה השווה 754227
לא ממש. זה דורש לשמור על כשרות בקפיטריות ובדרך של המזון מהמטבח למאושפזים. זה מה שקיים היום והיה קיים מאז ומעולם. כמו חוק החמץ, הדרישה החדשה למנוע ממבקרים להכנס עם חמץ לבתי החולים לא באמת קשורה לשמירה על כשרות.
ברוכה השווה 754248
היתה הצעה של נאמני תורה ועבודה שיותר להכניס חמץ אבל יבקשו מן החולים והמבקרים לא להשתמש בכלי האוכל של בית החולים.
הבעיה היא שבית החולים בו שוהה החולה נחשב כביתו (כמו בית מלון) והוא חייב בביעור חמץ לפחות בחדר או בסביבת המיטה. בסה"כ נראה לי בעיה הלכתית לא פשוטה.
כמו תמיד זה עניין של רצון. אם רוצים אז מחדשים הלכות ברוח הזמן ואם לא רוצים אז עושים מהומות.
מה עושים סטודנטים דתיים באוניברסיטה בפסח?
ברוכה השווה 754257
היולה אינו חייב בביעור חמץ בחדר משותף, זה איננו ביתו. הבעיה היא אך ורק הכשרות, בעיקר כשרות הכלים.
לבקש זה יפה אבל יש בזה שתי בעיות, האחת היא שתמיד יהיה מי שלא ייענה, והשניה היא שבג״ץ אוסר גם לבקש.
סטודנטים יביאו אוכל מהבית או יאכלו בקפיטריה המחזיקה בתעודת הכשר. ברור שהקפטריה לא תאפשר הכנסת מזון מבחוץ או הוצאת הכלים.
ברוכה השווה 754262
בג"צ לא אסר "לבקש". בג"צ אסר לבקש לא להכניס חמץ לבית החולים.
לבקש לא לשים אוכל מהבית בכלי אוכל של בית חולים זה עניין אחר לחלוטין. ואם המטרה היא באמת להגיע לפתרון הגיוני, אפשר גם לספק למאושפזים שמבקשים בכך כלי אוכל שאינם כשרים לפסח (חד"פ או סתם סט של כלים שיסומנו בנפרד ולא ינתנו לשאר המאושפזים).

"תמיד יהיה מי שלא ייענה" ישראל אינה מדינת הלכה‏1, אי אפשר להציב איש כוחות משמר המהפכה היהודית בכניסה לבית החולים. מקסימום אפשר לשים שלט "הכניסה עם חמץ אסורה" ולהודיע לשומרים בכניסה שבמשך שבוע עליהם לתפקד גם כמשגיחי כשרות (ואז, כמובן, כל השומרים ידבקו בקנאות במשימה החדשה והסבירה לחלוטין שהוטלה עליהם ללא תוספת תשלום וגם יעשו על חשבונם קורס בזיהוי חמץ וכיצד להבדיל בין עוגיות כשרות לפסח לעוגיות עשויות קמח, שאני בטוח שאף אחד אף פעם לא הכניס לבית חולים בפסח).
מי שעקרוני לו להכניס חמץ לבית החולים, יעשה את זה. מרגע שהכניסו חמץ, לרוב גם לא תהיה בעיה לאכול עם הכלים של בית חולים כי טימטמו אותם כל כך עם לא להכניס חמץ שבכלל לא יודע שהבעיה בכלים. אם יסבירו את המצב ויתנו פתרון סביר, אומנם יהיו דבילים שיעשו דווקא, אבל זה יהיה המינימום שאפשר להגיע אליו.

__________________
1 "בינתיים". הנה, חסכתי למישהו הקלדה.
ברוכה השווה 754267
כן צודק בעניין הבג״ץ, פספסתי משהו בקריאה של דברי שוקי.
נכון, אי אפשר להציב שומר ולכן גם יהיו מי שלא ייענו לבקשה שלא להשתמש בכלים מהחוץ עם אוכל מהבית.
אני לא רואה פתרון פרט לשימוש בכלים חד פעמיים בפסח, ואולי גם הגעלת כל הכלים הרגילים אחרי הפסח כדי לאפשר גם למחמירים לאכול בהם.
ברוכה השווה 754273
מה ההבדל בין זה לבין הבעיה התמידית של שימוש לא הולם בכלי בשר/חלב?
ברוכה השווה 754280
חמץ אינו בטל בשישים, וראה הדברים שהביא קוזמו מפי השופט הנדל.

תגובה 754261
ברוכה השווה 754291
הבנתי. תודה.
ברוכה השווה 754276
אוקי, אז אחרי שהסכמנו שלרדוף אחרי חילונים עם לחמניה לא פותר את הבעיה, וגם הסכמנו שאפשר למצוא פתרון יעיל פארטו‏1, עולה השאלה למה בכל זאת מפשפשים בתיקים בחיפוש אחר לחמניות.
לדעתי, כאמור, זה נעשה כדי לכפות דת על האוכלוסיה החילונית.

_______________
1 כזה שיהיה עדיף לשני הצדדים מאשר המצב הנוכחי.
ברוכה השווה 754279
לדעתי זה כדי לצמצם את ההסתברות לבעיית כשרות, הלא הדתיים רוצים לפשפש גם בתיקי ערבים.
ברוכה השווה 754282
אולי אנחנו לא מסכימים בכל זאת?
חשבתי שהסכמנו ש:
א. ההסתברות גם ככה שואפת ל-‏100% ואי אפשר לצמצם אותה משמעותית ללא משטר הלכה מחמיר. מה שניתן לעשות ריאלית זה לצמצם היקף (במקום ש-‏100 איש יטמאו‏1 את הכלים בפסח, רק 20 איש).
ב. לבקש באופן מכובד ולספק פתרון אלטרנטיבי יקטין את מספר הכלים שיהפכו לטמאים.
ג. אם שמים שומרים חמושים שיעצרו את מי שמנסה להגניב חמץ לבית החולים, זה יכול אולי לפתור את הבעיה.
לפי א', הקיטון שהסתברות הוא אינפינטיסימלי. לפי ב' פישפוש בתיקים זה לא מה שיקטין את היקף הבעיה. לפי ג' יש היגיון בלפשפש בתיקים כדי לאתר כלי נשק‏2.

____________
1 או מה שלא תהיה המילה המתאימה.
2 האנלוגיה הנכונה היא לא "ערבים" במקום "חילונים" אלא "כלי נשק" במקום "לחמניות".
ברוכה השווה 754288
א. כן.
ב. יקטין, אבל איסור שייאכף בבדיקה יקטין יותר. תוסיף על זה קנס גבוה למי שמנסה להבריח פנימה, והקטנת עוד יותר.
ג. למה השומרים צריכים להיות חמושים?

(2) הכוונה היא שלגבי ערבים ברור שאין רצון לכפות את הדת, אבל האלמוני עמד על כך שדווקא יש רצון להראות מי בעל הבית.
ברוכה השווה 754292
א. ולכפות דת על חילונים + לפשפש בתיקים נראה לך מחיר סביר לשלם עבור קיטון אינפיניטיסימלי? או שכן יש חשיבות להיקף?
ב. אם יסבירו לאנשים את הרציונל ויתנו להם פתרון הגיוני, תישאר עם דבילים שעושים דווקא. אם יהיה "איסור שייאכף בבדיקה", שזה ת'כלס מה שהיה קודם, מי שרוצה להכניס חמץ פשוט יגניב אותו (מניסיון שלי ושל אחרים‏1). קנסות אולי (אולי) ימנעו יותר חמץ מאשר בקשה והסברה, אבל הייתי תחת הרושם שזה פתרון קיצוני מדי לטעמך.
ג. למה לא? אתה רואה בעיה בשומרים חמושים שכל תפקידם למנוע הכנסת חמץ לבית חולים כי אולי החמץ הזה יגע במזלג כשר לפסח? תסכים איתי, הרי, שזה ימנע את הבעיה עוד יותר.

_

1 במקרה שלי גם לא ניסיתי להסתיר. פשוט שמתי בתיק כרגיל והשומר לא הגיב.
ברוכה השווה 754298
א. אני לא חושב שהקיטון יהיה אינפיניטיסימלי.
ב. גם עם הרבה שפשוט לא אכפת להם.
ג. אני חושב שלחימוש או הפירוז של השומר אין השפעה.
כנרמז לעיל אני חושב שכל הפתרונות בעייתים ואין לי פתרון מוצלח.
אולי ננסה ללמוד מבעיה שדומה במאפיינים מסוימים. איך אוכפים בבתי הספר את האיסור על הבאת מאכלים שמסכנים אלרגים?
ברוכה השווה 754300
==> איך אוכפים בבית ספר..
קבוצת וואצאפ הורים, לא משנה מה המשך המשפט.
ברוכה השווה 754301
אין קשר ולו קלוש בין מאכל שמסכן ישירות את חייו של ילד לבין העדפה קולינרית/אמונית של אדם כזה או אחר.
ברוכה השווה 754307
דנתי עם האלמון בנוגע לדרכי אכיפה, לא בצדקת האיסור. הוא גם ענה לעניין.
ברוכה השווה 754304
ב. לחילונים, מהגדרה, לא אכפת מכשרות. זה לא אומר שהם לא יבואו לקראתך אם הטרחה תהיה מבחינתם מינימלית. ניסוי מחשבתי - אתה מוזמן לביתו של אדם צמחוני. הוא ביקש ממך שחתוך את הסלט בסכין שלא נגעה בבשר‏2. לך אכפת שהסכין נגעה בבשר? יש בעיניך משמעות כלשהי לשאלה אם הסכין נגעה בבשר או לא? זה אומר שתשלוף סכין בשרית רק כי היא יותר קרובה, או שתפתח מגירה ותיקח סכין אחרת?
ג. כי בראש שלך (ובמציאות) השומרים כבר חמושים. אבל זה למטרה אחרת. דמיין עולם בלי מאבטח בכניסה לכל מקום ציבורי, אבל בפסח מציבים משגיח כשרות בכניסה לבית החולים. לכלי הנשק עדיין אין השפעה? תניח גם שהוא חמוש מפאת תפקידו, ולא כי הוא נשוי לבן גביר‏3.

את האיסור על הבאת מאכלים שמסכנים אלרגים בבתי ספר אוכפים ע"י סגל שמורכב ממבוגרים אחראים שמתייחסים לילדים קטנים כמו ילדים קטנים שלא מסוגלים להבין את ההשלכות של הפעולות שלהם (להבדיל מכאלה שמבינים אבל לא אכפת להם).
עכשיו בוא ננסה ללמוד מבעיה שדומה במאפיינים קצת שונים (ולדעתי רבים יותר) - איך אוכפים במקומות עבודה את האיסור על הבאת מאכלים שמסכנים אלרגים? תשובה: לא אוכפים. כי זאת בעיה שלא תצוץ אצל 99.99% מהאנשים הבוגרים, ואף אחד לא חולם להתייחס לכל המבוגרים כמו ילדים קטנים בשביל ה-‏0.01% הנותרים, אפילו שמדובר בסכנת נפשות.

_________
1 מונח מדויק יותר יהיה bigotry.
2 אם לא יצא לך להיתקל בזה, חלק גדול מהצמחונים מקפידים על דברים כאלה.
3 לא יכלתי להתאפק.
ברוכה השווה 754305
הערה 1 מיותרת...
ברוכה השווה 754306
ב. בית החולים הוא לא הבית של הדתיים אלא מקום ציבורי משותף. לא דומה.
ג. מהן הוראות הפתיחה באש שלו? אם עליו להוציא להורג מבריחי חמץ אז כן, יש השפעה.
אני חושב שאתה צודק בקשר לאלרגים.

(2) (אני טבעוני, לא אכפת לי אם נגעה בבשר אבל אני רוצה שהחוק יאסור על פגיעה בבעלי החיים)
ברוכה השווה 754318
ב. מידת האכפתיות שלך משתנה בהתאם למקום? אוקי. תניח שאתם נפגשים בגן ציבורי.
ב. אתה מניח עולם סטרילי בו אם יש הוראות פתיחה באש, לא תהיה שום עמימות בקרב המאבטחים או הציבור בדיוק באילו תנאים מותר/חובה עליו לפתוח באש ואמונה שלמה שהמאבטח יפעל לפי ההוראות. בפועל, אנשים רואים בנאדם עם אקדח ומתנהגים באופן שונה, גם אם נאמר למאבטח שהוא חמוש אך ורק לצרכי הגנה עצמית (למקרה שאיזה חילוני קיצוני שמנסה להגניב חמץ יחליט להרוג אותו). נשאל אחרת - מה הוראות הפתיחה באש הכי מצומצמות בהן לדעתך נראה השפעה? עכשיו תציב את התשובה הזאת ותענה על השאלה המקורית (האם אתה רואה בעיה בשומרים חמושים בכניסה לבתי חולים?).

אלרגנים - וזה משליך על דעתך לגבי חמץ בבתי חולים?
ברוכה השווה 754330
עדיין יש הבדלים גדולים בין מקרה פגישה עם חבר לבין אלפי זרים גמורים, אני לא מבין איך זה יכול ללמד אותנו משהו רלוונטי.
עניין החימוש לא מעניין כל כך, סליחה אבל אעצור את הדיון בו.
כן, תשובתך בעניין האלרגנים החלישה את התנגדותי להכנסת החמץ לבתי החולים.
ברוכה השווה 754325
"כנרמז לעיל אני חושב שכל הפתרונות בעייתים ואין לי פתרון מוצלח." פתרון מוצלח למה? מה הבעיה אותה אתה מנסה לפתור‏1?

1 אני מניח שזה לא: "איך לכפות דת על החילוניים בלי להרגיש שאתה כופה עליהם את דת", נכון?
ברוכה השווה 754329
איך לאפשר למאושפזים דתיים לאכול בבית החולים מבלי שיחששו לחמץ.
ברוכה השווה 754331
נדמה לי שזו השאלה הלא נכונה. מאושפז דתי תמיד יחשוש שאנשים שאינם דתיים מספיק יגרמו לו במתכוון או שלא במתכוון לאכול משהו לא כשר וכן הלאה. כל עוד אינך מסתגר בדת אמות של שות''מים כמו בבני ברק, אין דרך להימנע מחשש כזה.
השאלה האמיתית נוגעת להגדרתו של מוה''ד פרופ' לייבוביץ את המדינה היהודית בה היהודי השות''מ צריך לחוש עצמו כחלק אינטגרלי של החברה ולא כמי שמודר מחלקים גדולים של חייה הטבעיים.
ככל שחושבים על זה, הצעת הפשרה של נאמני תורה ועבודה נראית יותר נכונה (יותר למבקרים להביא חמץ לביה''ח, אך יתבקשו לא להשתמש בכלי האוכל של ביה''ח או לחילופין שהאוכל בפסח יוגש בכלי חד''פ).
עצם ההצעות לחטט בכליהם של זרים כדי לבדוק אם הם מקיימים את הלכות הדת, היא הבעייתית.
זהו במשתמע צעד מחשבתי לקראת אפרטהייד בו החילוניים ידחקו לשמורות על גדות הירקון. בדומה למהומה על הורה א והורה ב.
ברוכה השווה 754334
מכיוון שעדיין נמצא עניין בפתיל הזה, בכל זאת אביא חלקים נבחרים נוספים מהנספח להצעה של נאמני תורה ועבודה.

תשובה של הרב אברהם רזניקוב, רב בית החולים איכילוב, אשר פורסמה בנושא:

נשאלתי, האם קיימת חובה הלכתית לבדוק בכליהם של הבאים למרכז הרפואי בחג הפסח.


אקדים, על פי ההלכה חמץ אסור באכילה ובהנאה החל מבוקר ערב פסח ועד צאת שביעי של פסח, וישנו אף איסור על הימצאותו ברשותו של יהודי. איסור אכילת החמץ בפסח הוא איסור חמור, והעונש על העובר עליו במזיד על פי ההלכה הוא כרת. גם תערובת חמץ אסורה באכילה, כמו כן קיים איסור "בל יראה ובל ימצא" – למשהה חמץ ברשותו בפסח.

לעינינו, נראה להקל, ומן הטעמים הבאים, הראשון, אחזוקי איסורא לא מחזיקינן. הגדרה – אין חוששים לאיסור, בדבר שאיננו רואים בו כעת גריעות. ישראל ונכרי מושיבים שתי קדרות על גבי כירה אחת, ואינו חושש שמא ישים הנכרי בשר נבלה לתוך קדירת ישראל (ע"ז י"א ב, וי"ב א'), בכוונה (תוספות שם ד"ה ושדי, בשם ר"י), או בטעות (הר"ן שם). וכן לא חושש שמא יבשל את הקדרה, ונמצא אוכל מבשולי-גוים (גמ' שם), שאחזוקי איסורא לא מחזקינן (גמ' שם). חטים שבאו בספינה והן יבשות שלא נשתנה מראיהן, אין חוששים שמא נפלו עליהן מים ובאו לידי חימוץ ויאסרו בפסח, שאחזוקי איסורא לא מחזקינן (טוש"ע אורח חיים תס"ז ג').

....

השלישי, שעת הדחק כדיעבד. ר' משה פינשטיין התייחס בתשובתו לבחור הבא ממשפחה שאינה שומרת תורה ומצות, ורוצה להצטרף למשפחתו היוצאת לאכול במסעדה שאינה כשרה, האם מותר לו להצטרף עמם ולאכול רק מה שאין בו כל חשש איסור כגון סלט ירקות, ופירות וכדו'? אם מדובר במצב של דחק, כלומר שאם לא תצטרף ייגרם מתח במשפחה, אפשר להקל לאכול במסעדה. לדעתו, אין לאדם לזלזל במשפחתו ומקרא מלא הוא: "מבשרך אל תתעלם", גם אם אינה שומרת תורה ומצוות, ולכן מקרה זה שייך לקטגוריה של 'שעת הדחק' (שו"ת אגרות משה או"ח ח"ב, סימן מ'). לר' שלמה זלמן אויערבאך יש חידוש מדהים. בסימן ל"ה בספרו "מנחת שלמה" הוא עוסק שם במקרה שאדם רוצה לכבד את חברו באוכל אבל הוא יודע שאותו אדם לא יברך. הבעיה היא שאם הוא לא יכבד אותו זה יגרום ליותר שנאה וליותר הרחקה של האדם השני מהדת. במקרה כזה פוסק הגרשז"א שמותר לתת לו את האוכל כדי למנוע השלכות חמורות יותר בעתיד. 1550-18

הרביעי. עירוב כלים. ההלכה קובעת "כלי שנאסר בבליעת איסור, שנתערב באחרים ואינו ניכר בטל ברוב". כלומר, מאחר והכלי התערב בהרבה כלים אחרים, הרי הוא בטל בתוכם, ואין אנו מחייבים להגעיל את כל הכלים (יו"ד סי' ק"ב). כלי שלישי. בהלכה קיימת הבחנה בין כלי שני לשלישי, ודינו של כלי שלישי קל יותר (תוס' שבת ל"ט ע"א). גם ה"בית יוסף" (סי' שי"ח), המסביר מדוע הגמרא התירה לשפוך מים קרים לתוך ספל מים חמים כיוון שהספל אינו כלי ראשון או שני אלא שלישי
ברוכה השווה 754332
למיטב ידיעתי יש כבר היום הבדלים בין הנהלים של בתי חולים שונים לגבי חמץ בפסח (אני זוכר ששמעתי במפורש את איכילוב כמקל יותר על חילונים. אני מניח שביקור חולים יהיה מחמיר יותר). האם בפועל מאושפזים דתיים מתייחסים בצורה שונה לאוכל בבתי חולים שונים בפסח מהבחינה הזו? כמובן שאין קבוצה אחידה של דתיים.
ברוכה השווה 754333
זה לא שמאבטחים בכניסה באמת מונעים כניסה של חמץ - הרי, לא רק שחילוניים יכולים לשקר, אלא שחילוניים עלולים להכניס חמץ בלי להיות מודעים לזה שהם הכניסו חמץ‏1. אז לא כל כך ברור לי איך המאבטחים עוזרים במשהו לפתור את הבעיה.

לכן, נראה לי שהפתרון המתבקש הוא: "כמו שמאושפזים דתים אכלו בבתי חולים במשך עשרות שנים לפני ששמו מאבטחים בכניסה למנוע מחילוניים וגויים להכניס חמץ, וכמו שמאושפזים דתיים אכלו ואוכלים בבתי חולים בכל העולם מחוץ לישראל". ולכן אני משוכנע שהסיבה למאבטחים (כמו חוק החמץ) לא קשורה כלל לבעיה הזאת וקשורה קשר הדוק לבעיה אחרת לגמרי (אתה יכול לקרוא לזה "צביון יהודי", אני יכול לקרוא לזה "כפיה דתית" - בשורה התחתונה זה אותו הדבר, משחקי כח של מי שמנסים להעמיד פני ליברלים).

1 עשרות מאבטחים עם מעבדת כימיה שלמה וים בזמן לא יוכלו לגלות שבמלח בעזרתו הומלחה המצה הכשרה לא היה לא כשר.
ברוכה השווה 754336
חותם על כל מילה.
לגבי ‏1 - הרבה יותר נפוץ מזה אפילו, מן הסתם יהיו פירורים של קמח או מאפה אחר על בגדיו של חילוני שאכל כרגע קרואסון בחוץ ואז נכנס בית החולים.
ברוכה השווה 754283
לדעתי זה להראות ללא דתיים ולערבים מי בעל הבית (לראיה - חוק החמץ).
ברוכה השווה 754287
כן, יש אלמנט כזה, אם כי הוא הוא מכונה ''צביון יהודי'' או משהו כזה.
ברוכה השווה 754293
אני רק תוהה אם כל החילונים שרוצים לראות את בן גביר בכנסת מבינים שכשהוא דיבר על ''בעלי הבית'', הם היו בחוץ (או מקסימום בפנים, אבל בתור אורחים).
ברוכה השווה 754295
וכבר היום בתוכניות הבוקר שמעתי את בן גביר - כבר לא במערכת בחירות ושר בט''פ מיועד - מגיע בחפזון כדי לרקוד על הדם בצומת הפיגוע בירושלים. ממש מעורר שאט נפש.
ברוכה השווה 754297
תשמע, לתת לפושע פלילי סדרתי להיות שר לבטחון פנים זה כמו.. זה כמו לתת את משרד החינוך למירי רגב.

רק רגע.. לא משנה, תשכח מזה.
ברוכה השווה 754323
ורם פרומן בהארץ רואה פתרון דוקא בכיוון ההפוך:
"הנה מקרה שבו נדרשו הדתיים להקריב ערך חשוב בעבורם לטובת הצרכים המיוחדים של חילונים ולא־יהודים שאיתרע מזלם להיות מאושפזים, או אנשי צוות רפואי שזה מקום עבודתם.

הרי לפי ההיגיון שהם מציגים בנושא ההפרדה המגדרית, מתבקשת כאן סימטריה: כמו שאנחנו מתבקשים להקריב את ערך שוויון המינים לטובת צורכי הקהילה הדתית, מצופה שהם יקריבו את ערך הכשרות לטובת צורכי החברה החילונית."

איך לא חשבנו על זה קודם - כשכל צד צריך לעיתים להתפשר על ערכיו (בדגש על *כל*), זה צריך להיות המקום שבו ערכי הכשרות ראוי שירוככו בפני סבלם ומצוקתם של מאושפזים חילוניים ולא-יהודים.
ברוכה השווה 754324
האמירה ''ביה''ח הוא ביתו הזמני של החולה'' היא אכן בעייתית. ראיתי במקום כלשהו שאלה בנושא מי צריך לבער חמץ בחדר במלון. מה שאני פספסתי היה שמי שפוסק שהחובה היא על בעל המלון, בעצם סוג של פוטר את הדייר מן החובה. אם בעל המלון מתרשל או משתמט מחובתו לבער חמץ, זה לא הבעייה של הדייר.
זה לא שבי''ח פטור מביעור חמץ. כפי שאמרת זו שאלה של בעלות. אבל החולה כנראה לא חייב לבער חמץ בבי''ח, כפי שאדם המתארח אצל מישהו אחר, לא חייב לבדוק לו חמץ.
ברוכה השווה 754255
רגע, הבעיה היא הכשרות, או הימצאות חמץ ב"בית"?
כי מדבריו של קוזמו עלה הקושי השני, ואתה מדבר על הראשון.
ברוכה השווה 754256
הראשון, בלי ספק.
זה לא הבית שלך, החמץ של האחר אינו בחזקתך ואין שום בעיה לראות אותו.
ברוכה השווה 754260
אם זה המצב‏1, אין ספק שכל המטרה היא לטרלל את החילונים ולכפות עליהם לשמור מצוות ככל הניתן.
הדרך היחידה שמצאו לשמור על המטבח כשר בפסח היא לאסור על כולם להכניס חמץ לשטח בית החולים באופן קטגורי? ברצינות?

____________________
1 ה"אם" לא רטורי. עם כל הכבוד אליך, אתה עדיין סתם מישהו באינטרנט.
ברוכה השווה 754261
בהחלט זה המצב ואני חוזר בי ומבהיר שאין לי הבנה הלכתית בעניין. כך למשל ראה את גישתו של ניל הנדל ‏1 בדעת המיעוט בפסק הדין שמצטט סיכומי הלכות שמבהירות את החומרה השנייה שהאיסור 'בל יראה ובל ימצא' אינו חל ב'מרחב הציבורי' שבית החולים הוא חלק ממנו, ולא חל אם החמץ הוא לא רכושך. טעיתי שלא בדקתי זאת. זה היה נראה לי שאם אתה רוכש שירותי רפואה ושירותי לינה הרי שתבקש שהוא יהיה 'סטרילי' מחמץ בפסח כי אז החמץ של שכנך הוא גם שלך. בכל זאת לראות פיתה חמה בפסח זה טראומה.
---------
1 עמ 82-84 מפסק הדין -

'כדי להבהיר את הדברים, יש להציג שבעה "גורמים" המעורבים בהכרעה, משפיעים עליה או מושפעים ממנה:

א. קבוצת החולים שומרי הכשרות. אין זה מתפקידו של בית המשפט לפסוק בענייני הלכה, אך בכל זאת נדרש רקע הלכתי כדי להבין את מהות המחלוקת והקשיים שמתעוררים בתיק. בהלכה היהודית ישנו ענף העוסק במאכלות אסורים, דהיינו איסורים והוראות שונות בדבר האסור והמותר באכילה. נמחיש את אופיים המיוחד של דיני הכשרות בפסח באמצעות הנגדתם לדיני הכשרות הרגילים, החלים כל השנה. האיסור על אכילת חמץ בפסח מתאפיין בשתי חומרות עיקריות ביחס לדיני הכשרות במהלך השנה – אי-בטלות בשישים והאיסור של "בל יראה ובל ימצא".

לפי החומרה הראשונה, אפילו כמות מזערית של חמץ עלולה לשלול את כשרותה של כמות מזון רבה, דהיינו החמץ אינו "בטל בשישים": "חמץ בפסח אוסר תערובתו... במשהו [בכל כמות שהיא]. ודין תערובתו כדין שאר תערובות [כדין תערובות אחרות של מזון כשר ושאינו כשר], אלא שמה שאוסר בשאר תערובות פחות משישים אוסר בחמץ במשהו" (שולחן ערוך, אורח חיים תמז, סעיף א). ולענייננו, גם אם בכל ימות השנה קיים חשש – בהיבט של דיני הכשרות – שאדם יאכל בכלי בית החולים מזון שאינו כשר, חשש זה אינו פוגע באפשרות להגדיר את הכלים ככשרים. דוגמא לכך היא מקרה שבו בטעות, ובצורה בלתי מכוונת, נשפך חלב לתוך מרק עוף בכמות שבטלה בשישים, מבחינת היחס שבין החלב למרק (ראו למשל רמב"ם, משנה תורה, הלכות מאכלות אסורות ט, הלכה י). בניגוד לכך, חמץ שייאכל בכלי בית החולים – ואפילו בכמות מועטה מאוד ושלא בכוונה – עלול להוביל לשלילת הכשרות מהכלים, באופן שימנע משומרי כשרות לאכול בכלים אלה.

לפי החומרה השניה – "בל יראה ובל ימצא" (שמות יב, יט; שם, יג, ז) – קיים איסור על החזקת חמץ ברשותו של אדם בפסח, אפילו אם הוא אינו אוכל אותו. חשוב להדגיש כי אין איסור על עצם ראיית חמץ בבית החולים השייך לאדם אחר, שכן חמץ כזה הוא בבעלות האדם האחר וברשותו, כשם שאין איסור לראות ברחוב חמץ השייך לאדם אחר. חומרה זו לא עמדה באופן ישיר ביסוד עמדת המשיבים, אך היא מחדדת את החומרות המיוחדות שחלות על חמץ בפסח, שמובילות לעמדה המחמירה של הרבנות בעניין תנאי הכשרות בפסח. הרבנות הדגישה את הצורך במתן כשרות שתתייחס גם לאוכל וגם לכלים, שאף עליהם חל הכלל שחמץ אינו בטל אפילו בשישים (שולחן ערוך, אורח חיים תנא, סעיפים כז-לא).
ברוכה השווה 754263
על פניו הנושא נראה לי דומה לבן אנד ג'ריס של החרדים. נושא שהפוליטיקאים נהנים לקשקש עליו, אבל הוא לא עניין מהותי (אני חושב שרוב החרדים לא סומכים על המטבח של בית החולים אפילו בימי שגרה. ולגבי הכלים החד"פים - עוד יותר)

אבל בלי קצת חפירה מה הטעם באייל הקורא.. אז הנה
הצעה משותפת בענין חמץ בבתי חולים

אני אעתיק את רוב הדברים, אבל אני אחסוך את הפסיקה ההלכתית שקובעת שכלי האוכל בבית החולים כשרים לפסח. כי זה ארוך מאד.

===

‏כ"ב תמוז תשע"ח, 05 יולי 2018

לכבוד

משרד הבריאות

הרבנות הראשית לישראל

הנדון: הצעה בעניין איסור אכילת חמץ בבתי חולים

בשנה האחרונה עלתה מחדש סוגיית אכיפת הכנסת חמץ אל תוך בתי חולים. מצד אחד עומד הרצון לקיים מדינה יהודית אשר מוסדותיה הציבוריים שומרים על צביון יהודי ומאפשרים לכל אדם לאכול בהם גם בזמן הפסח, ולכבד את רגשותיו. בבתי חולים המציאות ההלכתית מורכבת משום שכלי האוכל מוגשים לחדרי החולים, לשם מגיעים כלל אזרחי ישראל, גם אלה שאינם מודעים כלל להלכות פסח או שאינם שומרים כשרות וכמובן גם כאלו שאינם יהודים. לכאורה, יש הטוענים שבעיה זו מחייבת מניעה מוחלטת של כל כניסת חמץ לשטח בית החולים, כפי שקבעה הרבנות הראשית בנהליה (בנספח) שיש להורות לשומרים למנוע הכנסת חמץ. בפועל, הנחיות הרבנות כוונו לכך שלא תתאפשר כניסה של מזון כלשהו לבית חולים במהלך ההכנות לחג ובחג עצמו.

מאידך עומדת זכותו הדמוקרטית של אדם לעשות כרצונו ואילו חיפוש בתיקיו אחר חמץ, עלול לפגוע בזכויותיו. יתרה מכך, אנו מאמינים כי הליך של בדיקות חמץ בכניסה לשטח בית החולים עלול להביא למצב של השנאת היהדות והלכות הפסח.

לאור כל זאת, תוך התייעצות עם מורי הלכה ועם אנשים הפועלים בתוך בתי חולים ומכירים מקרוב את המציאות, אנו מציעים הצעה הבנויה על הנחת היסוד שמוסדות הציבור במדינת ישראל צריכים להיות כשרים לפסח ומאפשרים לכל אדם לאכול בהם, מבלי לפגוע בפרטיותם של מי שאינם מעוניינים באכילת אוכל כשר לפסח.

עיקרי ההצעה:

1. חדרי האוכל, מטבחים, מסעדות וקפיטריות בשטחי בתי החולים יהיו כשרים לפסח.
2. לא תבוצע כל בדיקה שמטרתה חיפוש מזון בכליהם של באי בתי החולים, לקראת ובמהלך החג.
3. כל אדם שמכניס אוכל מחוץ לבית החולים יקפיד שלא לערבב אותו בשום אופן עם כליו של בית החולים. יתלו שלטים המבקשים זאת מהציבור.
4. ראוי לציין כי האוכל המוגש לחדרי החולים הינו כשר לפסח ואין לחשוש לכלים שמא נתערב בהם חמץ (מצ"ב פסיקה הלכתית בנושא). בתי החולים יאפשרו למי שמחמיר, שיקבל את ארוחתו בכלים חד פעמיים.
5. נאמני תורה ועבודה וישראל חופשית קוראים להנהלות בתי החולים, הרבנים בבתי החולים, הצוותים המאושפזים ומשפחותיהם לנהוג בכבוד אלו באלו ולייצר פתרונות מקומיים המותאמים לאופי האוכלוסיות השונות ולאווירה הנדרשת בבתי החולים, המהווים את אחת מנקודות המפגש הרגישות ביותר של החברה הישראלית כולה. פתרונות אלו נדרשים להיות ישימים בכל בית חולים על פי מה שניתן לקיים בו, תוך שמירה על עקרונות אלו. ישנה אחריות כבדה על כתפי כל המעורבים ליצור מרחב ציבורי משותף, מכבד ומאפשר לכלל אזרחי המדינה, קל וחומר בבתי החולים.

אנו מאחלים רפואה שלמה לכלל אזרחי ישראל

נאמני תורה ועבודה – ישראל חופשית
ברוכה השווה 754270
הצעה מצוינת.
יש רק בעיה אחת: "לנהוג בכבוד אלו באלו" זאת דרישה לא ריאלית.

הרי לו היו נוהגים בכבוד אלו באלו לא היה צורך בכל הצרמוניה מלכתחילה.
ברוכה השווה 754271
אני מסכים שהכל עניין של רצון טוב ושזהו נושא חברתי דתי שאמור להפתר מתוך רצון טוב ולא בבחינת 'יקוב הדין את ההר'.
ברוכה השווה 754277
תודה
ברוכה השווה 754289
1. בבקשה.
2. לא הייתי ער לכך שמהות הפסוק "בל יראה ובל ימצא" - ולפחות ב-בל יראה' - הוא לא ראיית הפיתה, אלא הבעלות על הפיתה קובעת האם הראייה נכנסת לתוקף. זאת אומרת שאם אני ואתה רואים ביחד פיתה והפיתה היא שלך, הרי שרק אתה תחטוף 39 מלקות.

לדעתי יש בישראל ציבור מסורתי ודתי גדול שלא יודע שלראות פיתה זה בסדר כל עוד היא לא שלך.
ברוכה השווה 756844
חוק החמץ כפי שהבנתי אותו נותן לכל מנהל בית חולים לקבוע מדיניות באם לאפשר להכניס חמץ בפסח או לא.
----
דודי אמסלם בהופעת הצהרים. https://vt.tiktok.com/ZS8uP6YhH/
ברוכה השווה 758748
דודי אמסלם vs יש עתיד והאשכנזים בהופעה חדשה-'מי יזיז את הגבינה'. קדימון להנאתכם.
ברוכה השווה 754268
כולנו סתם מישהם, אבל אני סתם מישהו שגם צודק. להרחבה ראה את הסיכום המצוין של השופט הנדל שהביא קוזמו.
ברוכה השווה 754278
כולם צודקים וכולם טועים‏1, זה עניין של תדירות ותזמון.

____________
1 חוץ מבנות הזוג שלנו, שתמיד צודקות.
ברוכה השווה 754160
מה שאתה מתאר - נשמע לי כמו תוכניות סודיות של חסמבה במאה שערים. מרד חמץ אתה אומר? נו שויין.
ברוכה השווה 754163
א. הרעיון לא מקורי שלי, שמעתי/קראתי על אנשים שעשו בדיוק את זה.
ב. אם כשמישהו מקרוביי היה מאושפז בבית החולים, שזה הזמן שבו אדם זקוק ביותר לכל תמיכה פיזית ונפשית שהיא, מישהו היה מונע ממני להביא לו כריך או מאפה כדי להקל ולו במעט את סבלו, אני הייתי עשוי להצטרף בעוז למחאה המתוארת.
ברוכה השווה 754165
ב. מסכים איתך.
ברוכה השווה 747547
לא, אי אפשר להאמין לה.
היא לכאורה התפטרה מהקואלייה בגלל שהורוביץ אסר על בתי החולים "לבקש" מהנכנסים לא להכניס חמץ. אז מה, הציעו לה להיות שרת הבריאות אבל רק בתנאי שהיא תנקוט באותה מדיניות?
או שלא הציעו לה להיות שרת הבריאות, או שהיא לא התפטרה מהקואליציה בגלל עניין החמץ. המסקנה נראית לי די ברורה עוד קודם‏1, אני רק קצת מופתע לגלות שהיא שקרנית כל כך גרועה‏2. מצד שני, באקלים הפוליטי הנוכחי זה לא באמת משנה אם השקר שקוף או לא כל עוד משקרים למען הצד ה"נכון".

_________
1 מהיותה פוליטיקאית. וזה לא סותר רכיב אידאולוגי.
2 הציפיות הן, שוב, מהיותה פוליטיקאית.
ברוכה השווה 747556
1. סיפא תגובתך מסכמת היטב את המציאות הפוליטית בישראל בפתח המאה עשרים ואחת. כל עוד אתה בצד הנכון יקויים בך חלקו השני של הפסוק במשלי "וְעַל כָּל פְּשָׁעִים תְּכַסֶּה אַהֲבָה."

2. ואם חובה עלי למצוא 'אשמים' ליצירת הסיטואציה הפוליטית הזאת, אני מעדיף שלא להאשים את הקטנות 'הסטחניות' או את הגדולות שמסכימות לסחיטה, אני נוטה להאשים את מפלגות המרכז לדורותיהם המזהות בעיני תמיד כגורם פוליטי,חתרן ומתסיס בין המפלגות הגדולות למפלגות המיעוט.
ברוכה השווה 747581
מפלגות המרכז הן, כמעט מטבען, מפלגות שעיקר מה שמעניין אותן זה השלטון. זאת תולדה של שיטת ממשל שמחייבת את מפלגת השלטון להקים קואליציה עם מפלגות יותר קטנות, כשהקטנות הן שקובעות את ה"טון" של הממשלה. אפשר לומר שמפלגות המרכז אשמות בסיטואציה בפן המוסרי, אבל הן עושות את מה שהן בנויות לעשות. מי שמאפשר את המצב זאת העיתונות.
לפני האינטרנט, ובפרט לפני הרשתות החברתיות, הייתה תחרות בין העיתונים על דעות, פרשנויות וסקופים מה שיצר עיתונאים מקצועיים ונשכניים. העיתונאות היום מיישרת קו עם הרשתות החברתיות‏1 ומתחרות ביניהן על מי יצליח להכעיס או "לרגש"‏2 את הקורא כמה שיותר כדי שיקליק על הכותרת. קריאת חדשות הפכה לפעולה רגשית ולא שכלית, והעיתונות אימצה מנטליות של "אנחנו" ו"הם".

____________________
1 בין השאר כי חלק עצום מהכניסות לכתבות באתרי חדשות לא מגיעות מהאתר עצמו אלא מלינקים ברשתות חברתיות.
2 ושים לב כמה כתבות מתחילות ממש במילה הזאת.
המסה על המרכז - יאיר לפיד 751287
בסוף שבוע-הקצה בהארץ לפני כ- 5 שנים (2.8.17) פורסמה כתבתו של אדם רז, שכותרתה : 'יאיר לפיד מציג: 23 עמודים של היסטוריה משוכתבת'.
--------
'לפיד מציע קריאה היסטורית חדשה של מאה השנים האחרונות בפוליטיקה העולמית והישראלית, לצד הצגת פילוסופיה פוליטית או דבר־מה דומה.
העובדה שלפיד, בעברו פרזנטור של בנק הפועלים, לימים שר האוצר וכיום מנהיג מפלגת אופוזיציה מרכזית בוחר כעת גם בתפקיד ההיסטוריון והפילוסוף, ראויה להערכה, ללא כל שמץ של זלזול. אך מאמרו צריך לעמוד לביקורת לא רק ככזה המציע קריאה אלטרנטיבית של ההיסטוריה, אלא גם כטקסט של פוליטיקאי המעוניין להרוויח דבר־מה באמצעות הפצתו ברבים'.

התיאוריה של המרכז:
'התזה שלפיד מציע פשוטה: בחברה, כל חברה, מתקיים דבר הקרוי "מרכז" וזהו המקום "שבו נמצאים התרבות, מוסדות המדינה, כללי המוסר החברתי" (כל הציטוטים מתוך המאמר). ההגדרות ימין ושמאל, לפי לפיד, הן "הגדרות מלאכותיות", שייצגו מאז ומתמיד פופוליזם, קיצוניות, רב־תרבותיות וברית עם "האליטות המסואבות". השמאל והימין מאיימים — או למעשה פועלים — לפורר את מדינת הלאום, שבנה "המרכז".. המרכז, כותב יו"ר יש עתיד, "מעדיף תמיד את האנושי על פני האידיאולוגי". והמרכז — בניגוד לשמאל, למשל — "זוכר שבני האדם הם יותר מאשר בגד ואוכל".

'החלוקה לשמאל וימין היא לא רק מלאכותית, אלא גם "מעליבה". ומטרתה האמיתית היא "למנוע דיון" .לפיד מציע "חלוקה אחרת", חדשה: במקום ימין ושמאל — שלוש תיאוריות, או שלוש "זהויות", המלוות אותנו מאז שנות ה–80: "הזרם הכלכלי" (הניאו־ליברלי); "הזרם החברתי" (הסוציאל־דמוקרטי); ו"הזרם הלאומני", דוגמת לה פן, פוטין, טראמפ, איראן ועוד.

לשיטתו של לפיד, שלושת הזרמים האלה כמעט התלכדו "לתיאוריה גלובלית אחת", ואילו הזרם "החברתי" — השמאלי — "נכלא בתיאוריות ההומניות שלו". מפני ששמאל וימין הן הגדרות מלאכותיות — לפי לפיד — הרי שרק "המרכז" יכול לעמוד מול הכאוטיות של השוליים, ורק "המרכז" יוכל להתמודד עם ההשלכות של שלוש "הזהויות".

"במקום כעס, אנחנו מציעים תוכנית פעולה. במקום מחאה, שלטון שמגדיר כללים חדשים. המרכז החדש הוא נקי יותר, ישר יותר... סובלני יותר". ו"אם זה נשמע למישהו טוב מדי — זה בדיוק הרעיון. זהו בדיוק הטוב שבכל העולמות".
המסה על המרכז - יאיר לפיד 751288
מה שמעניין הוא שדברי לפיד גרמו לאיש ימין לצטט איש שמאל קיצוני.
המסה על המרכז - יאיר לפיד 751291
מאחר ויש להעצים את השמאל במלחמה נגד 'המרכז' הרי שגם דברי שמאלן קיצוני כשרים מלכתחילה.

ואם התכוונת אלי, אז הפעם אני נותן קולי למרץ כהצבעת מחאה.
המסה על המרכז - יאיר לפיד 751295
נגד מי אתה מוחה?

אני נותן קולי לאיתמר בן-גביר כהצבעת מחראה.
המסה על המרכז - יאיר לפיד 751299
'הצבעת מחאה היא הצבעה בבחירות המפגינה חוסר שביעות רצון מרשימת המועמדים או הבעת התנגדות למערכת הבחירות הקיימת'
המסה על המרכז - יאיר לפיד 751873
הצופים הקדימוך.
המסה על המרכז - יאיר לפיד 751878
אני מתנצל על האסוציאציות שלי, אבל הצופים החמודים על מדיהם החומים האלה העלו בזכרוני את דברי האלוף גולן שהעלו עליו את חמת הציבור.
המסה על המרכז - יאיר לפיד 751300
איפה צ'יצ'ולינה כשצריך אותה?

לא אמרתי כבר שהפוליטיקה הישראלית הפכה דומה לזו האיטלקית?
המסה על המרכז - יאיר לפיד 751302
האמת שמעולם לא עפנו עליה. משהו עם הנחשים הוציא לנו את החשק לנסות אפילו.

ציינת בעבר משהו עם האיטלקים. מה מחבר אותנו למגף?
המסה על המרכז - יאיר לפיד 751304
הון-שלטון-עתון למשל.
כמו שלברלוסקוני היו ערוצי תקשורת פופולריים, כך גם לביבי.

חוסר יכולת לייצר קואליציה יציבה, מה שגורר חילופי ממשלות תכופים.
המסה על המרכז - יאיר לפיד 751307
1. נתניהו ולפיד הם ברף התחתון של העושר 70/35 m₪ לטובת נתניהו. בנט וברקת הם בליגה הגבוהה שחוצה את ה100. ברקת זה כבר אוליגרך במונחים הון/שלטון - אבל יאמר לזכותו שהוא צח וזך ברמת זיכוך גבוהה מאוד שזה נדיר ויתכן שזה עניין תרבותי איכשהו הנושא הזה של כסף ושחיתות.

אגב, היום כל ג'אחש בדרום תל אביב עם חתיכת אדמה רצינית הוא יותר מליונר מביבי.

מצד שני - אולי עדיף שיהיו עשירים מאוד עם דרישות מינימום של 250 m₪ ובכך לקצץ את הזנבות של האריות.

2. אני עדיין דבק בדעתי שדואליות של מפלגות השלטון יכולה לפתור המון ממחלות הילדות של המדינה המבולבלת הזאת.
המסה על המרכז - יאיר לפיד 751317
פחח. כסף קטן.
להזכירך: "אבא שלי סידר לאבא שלך 20 מיליארד".

אם כבר
ליגה לאומית- אפל (לשעבר), נניקשווילי ודומיהם
ליגת האלופות - שלאף, צ'רנוי, אריסון ז"ל, מימן, מילצ'ן וכו'.
המסה על המרכז - יאיר לפיד 751320
כמדומני שזה היה תחרות על הפולטיקאי הפעיל העשיר. תחרות הפולטיקאי המקושר והמקובן והמקבן והמקרבן נפתחת להרשמה בימים אלו.
המסה על המרכז - יאיר לפיד 751335
רציתי לומר שפוליטיקאי עשיר זה נייס טו האב (בנט, ברקת), אבל החברים תמיד יהיו עשירים פי כמה.
המסה על המרכז - יאיר לפיד 751336
כן, חשבתי להגיב אבל זה נשכח משום מה. ברקת כמדומני הוא הפולטיקאי הכי עשיר בישראל, והונו חצה את מיליארד הש''ח. אני לא סגור אם הוא באמת הפולטיקאי הכי עשיר בכל הזמנים.
בכל מקרה אני אישית מאוד רוצה שהוא ירוץ לראשות הממשלה ולא בגלל הונו - ואולי דווקא בגלל הונו והעובדה שעדיין הוא אדם צנוע ושקול. לדעתי - לברקת יש בעיה אחרת והיא לא ביבי, זה יריב לוין.
ברוכה הטובה עד הסוף 749765
מה יש לך לומר על הסרטון של עידית סילמן יורדת במדרגות הכנסת ואומרת ליריב לוין 'אני הייתי טובה עד הסוף'?

"אין לי הרבה מה לומר, זו תמונה כואבת. אני לא בא אליה בטענות, אני בא אליי בטענות. הרגו אותה, הרגו אותה, החבר'ה של המכונה של ביבי וסמוטריץ' הפכו אותה לשקרנית, רמאית, פנטזיונרית בתחנת דלק וכל הדברים האלה - ואני הייתי עסוק באיראן. בדיעבד אני חושב שהייתי צריך לחבק אותה, להגיד לה 'זה בסדר' ולהיות איתה יותר".

למה לא היית שם?

"כי הייתי עסוק בניהול המדינה - זאת שגיאה, צריך להקצות 30-40 אחוז מהזמן לפוליטיקה. פחות זלנסקי ויותר סילמן, פחות מוחמד בן זאיד ויותר ניר אורבך".

מקור: https://www.mako.co.il/news-politics/2022_q2/Article-...
יש גם בעיות מהותיות אמיתיות 747359
א. מחסור משמעותי בנהגי אוטובוס
ב. תשתיות מרכזי הערים בגוש דן ישנות ולא בטיחותיות.
ג. בהתחשב בלוחות הזמנים של הרכבת, אוטובוסים, תדירויות ומסלולים, יוצא ש25%-30% מהשבוע (כולל שבת וחגים) אין תחבורה ציבורית. האם זה משתלם בכלל לתכנן ככה נתצים?
יש גם בעיות מהותיות אמיתיות 747403
ג. ומה שהכי מחרפן זה שנתיבי הת"צ (/3 פלוס) באיילון תקפים גם בסוף השבוע כולו, סוג של טמטום שקשה לדמיין.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים