צלה זאת בעצמך, נוסח יפן 828
מסעדת "יקיניקו טנקה" בהרצליה מציעה חוויה קולינרית ותרבותית אינטראקטיבית. כפי שנאמר במשפחת אדאמס: שחקו עם האוכל!

"יקיניקו טנקה" (הרצליה פיתוח, מדינת היהודים 85, טלפון 09.9587017) היא מסעדה יפנית המתמחה בבשרים ופירות־ים: סושי זה לא אצלם. פירוש השם ביפנית הוא בערך "בשר צלוי היטב על האש". את הביטוי הזה אנחנו מכירים, כמובן, גם בתרבות הישראלית. מעניין לבחון איך שתי התרבויות, הישראלית והיפנית, נבדלות בגישתן למשימה של צליית בשר על האש.

הארוחה ביקיניקו היא טקס. נדמה שכל דבר בתרבות היפנית המסורתית הוא טקס. המסעדה אפלולית מעט, שקטה, ומעניקה אווירה אינטימית בשולחן. במרכזו של זה שקועה לה קדרה עם גחלים, ועליה רשת. שרת הטקס החביבה (הידועה גם בכינויה: המלצרית), מביאה מגבת ריחנית, מים ותפריט, ומיד מציתה את האש. הארוחה תורכב מצלחות שיובאו זו אחר זו לשולחן, ועליהן בשרים, פירות ים וירקות, כולם טריים לחלוטין וחתוכים לחתיכות קטנות ודקות, בגודל של נגיסה אחת. הסועד צולה אותם בעצמו, בין חצי־דקה לכמה דקות. אבל אלה רק הקווים הכלליים: לכל מנה טכניקה משלה לצלייה, ונתיב שונה מהגריל אל הפה, דרך הרטבים והתוספות. יחד עם כל צלחת מסבירה שרת הטקס איך יש לעשות זאת הפעם.

לטירוני המסעדה מומלץ לבחור באחד הקורסים. מדובר פשוט בכמה תפריטים קבועים לבחירה, ארוחה עסקית אם תרצו, אבל קוראים לזה "קורס". כי אמנם באתם בשביל ליהנות, אבל זה לא פוטר אתכם מללמוד, ולעבוד. ויש, כמובן, שכר לימוד, לא זול בכלל: הקורס הבסיסי ביותר ליחיד עולה 95 ש"ח. מקיפים יותר שלושת הקורסים הזוגיים, במחירים שבין 330 ל- 430 ש"ח, לא כולל שתייה (פרט למים) ו- 12% שירות, כן כולל קינוח ותה בסוף. התנצלותי הכנה בפני סטודנטים תפרנים שעכשיו מקללים אותי וחוזרים לעמוד הראשי.

היינו שניים, ובחרנו בקורס הביניים, ב- 380 ש"ח. יש לומר שמעבר לכל הטרראם, מדובר בארוחה משביעה ביותר. יש לי לעתים בעיה במסעדות סושי: אני מוצא שקשה לשבוע ממנה מקובלת של סושי, ואז רוצים להזמין עוד, ואולי עוד, ובינתיים החשבון תופח. כאן מקבלים את המכה הכלכלית בהתחלה, ואפשר להתרווח ולעכל אותה בנחת. בעיני זה יותר מוצא חן, אבל אפשר לחלוק על זה.

ובכן, מה היה לנו? תחילה, ירקות קרים: סלט חסה (ברוטב על בסיס סויה), צלחת עם נבטים, פלפל ירוק ופטריות שיטאקה, מתובלים רק בפלפל, וכרוב כבוש יפני טעים להפליא. לקראת הבשר, מביאים צלחת טבילה, מחולקת לשלושה: בחלק אחד רוטב דליל עם סויה ועירית, בשני מיץ לימון, ובשלישי מלח ופלפל.

מנת הבשר הראשונה היא פיסות לשון בקר. אלו מגיעות כבר מתובלות, ואחרי הצלייה הקצרצרה יש רק לטבול אותן בלימון. משחק ילדים, וגם טעים. אבל מייד אחר־כך מגיע שיא הסיבוך. תחילה מונחת על האש קערית ובה שיני שום שוחות בשמן שומשום. שרת הטקס מורה להורידה מהאש לאחר שלוש וחצי דקות, ולהמתין להוראות נוספות. אז מגיעים עלי חסה, רוטב חום סמיך ומלוח (נראה שרוב הרטבים דומים בטעם, ונבדלים בעיקר בדרגת הסמיכות), וצלחת ובה נתחים קטנים ואדומים של בקר וחזיר. והנה התדריך: צולים נתח משני צידיו, מורחים עלה חסה במעט רוטב סמיך, טובלים את הנתח הצלוי ברוטב הדליל, מניחים על העלה, מניחים שן שום מטוגנת, ואוכלים (אם רוצים).

לאחר שהיא הולכת, אנחנו מגלים שבעצם לא לגמרי הבנו: כמה רוטב סמיך למרוח? ואיך למרוח (המקלות לא ממש נועדו לזה)? להשתמש בעלה חסה שלם לכל נתח? לקפל אותו על הבשר מעשה סנדביץ'? מצד שני, אף אחד לא מסתכל. אל תגלו לאף אחד, אבל רימינו. ממילא, לאחר ניסיון אחד החלטנו שכל הטעמים ביחד זה קצת מבלבל, ויותר כיף לשחק, לנסות כל נתח עם צירוף שונה של המרכיבים (ולפעמים בלי כלום). אני מקווה שאלי השינטו לא כועסים.

ואז, הירקות: חתיכות גדולות של קישוא, חציל, פלפל אדום וצהוב, דלעת, שני סוגי פטריות ובצל ירוק. ובצד רוטב, שמורחים על הירקות בזמן הצליה, כשהופכים אותם מצד לצד, עד שהם מתרככים (כאן זה כבר לוקח כמה דקות). התוצאה מעניינת: הירקות מקבלים טעם של חריכה ורוטב סויה מבחוץ, ונשארים עם טעם של ירקות טריים מבפנים. אחר כך, קלמארי ותמנונים קטנים. כאן המיומנות נרכשת יותר באיטיות: הצלייה קצרצרה, וצריך לדייק: חמש שניות יותר מדי, והקלמארי יוצא צמיגי. מתברר שגם הנחת הנתח על הגריל היא לא טריוויאלית.

ולסיום הבשרים, הטוב ביותר: פרוסות בקר מגולגלות ומתובלות, ובתוכן בצל ירוק. מכיוון שהגלילה עבה קצת, כאשר הבשר צלוי בחוץ הוא עדיין נא בפנים. לא מדמם, אבל אדום. למי שאינו מכניס לפה בשר שאינו אפרפר, מומלץ לוותר. לשאר האנשים, זה אולי שיא הארוחה.

אולי כל זה נשמע יותר מדי כמו נופש פעיל, שלא לומר טירונות: באנו להתענג, שילמנו כסף, ועכשיו אנחנו צריכים לעמוד בזמנים? אכן, יש בוודאי מי שכל העניין לא בשבילו, אבל נדמה לי שלרוב המכריע מדובר בכיף גדול. פתאום נוסף מימד חדש לארוחה. אתם לא פאסיביים. אפשר לשחק עם הזמנים, לשלוט בקצב, לעשות קצת ניסויים (שהרי בכל מנה יש נתחים קטנים רבים). אם אתם זוג שוויוני, עוד יותר טוב, אפשר לעבוד באסטרטגיות משתנות: לפעמים כל אחד צולה לעצמו, לפעמים אחד אוכל והשני מבשל, ואז מתחלפים. שמח!

אבל בשלב זה, כשאנו כבר מתחילים להיות שבעים ועייפים, נגמרה העבודה הקשה שלנו. הגחלים נלקחים אחר כבוד, הבור הפעור בשולחן מכוסה, ומגיעה מנת "וידוא השובע": אורז. דווקא יש כאן עבודה מסובכת למדי, אבל עושה אותה שרת הטקס. במקרה שלנו, החליף אותה מישהו ותיק יותר, כנראה. הוא הגיע עם קערת חרס, מונחת על לבנה חמה, בתוך מגש. הוא צודד אלינו את הקערה, למראה ה"לפני": על האורז נצפו תלולית של בשר טחון, ירקות וביצה חיה. ואז הוא החל לערבב הכל, בעזוז ובמרץ, מבלי לחוס על גושישי אורז שעפים החוצה למגש. לאחר כמה דקות מתקבל אורז טעים מאוד, במובן הכיפי של המילה: עם תוכן וצבע, ועם קצת שרוף. הוא יוצק לקעריות האישיות שלנו, ובקדרה נשאר עוד, שבינתיים נשרף עוד קצת, וכל המרבה הרי זה משובח. משום מה מוותרים לנו על המקלות, ומגישים זאת עם כפות - אולי כדי שנוכל באמת לנוח מכל מלאכתנו. לא מדובר במנה גדולה במיוחד, אבל לפתע, כשמתרווחים לאחור, פתאום מתברר שאכלנו הרבה בשר. לא הצלחנו לגמור את האורז.

שני הקינוחים שניסינו - סורבה קסיס ופונדנט שוקולד עם גלידת קוקוס, היו נהדרים. הם הוגשו עם תה ירוק לא ממותק, ביפן כמו ביפן. עם קינוחים מתוקים זה בסדר.

מבקרי מסעדות רבים מדווחים על עיצוב המסעדה, אבל אני לא יודע אם נתקלתי אי פעם במילה על הכלים. הכלים ביקיניקו, כפי שאפשר לצפות, יפנים מסורתיים, ויפים. הסכו"ם (כלומר, הכף של האורז והכפית של הקינוח) לא יפני במיוחד, ועוד יותר יפה.

מי שיכול ומוכן לשלם 400 ש"ח תמורת חוויה של כמה שעות, חייב לעצמו לנסות את יקיניקו טנקה.

קישורים
יקיניקו טנקה - מתוך "גידי גוב הולך לאכול"
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "אוכל ותיירות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

אליטות? מי אמר אליטות? 50572
שעשוע נחמד לשעות הפנאי, לכל המובטלים בהרצליה פיתוח.

(הערה זו לא נועדה לפגוע בכותב המאמר, אלא סתם לתת נקודת מבט שונה לגבי הפער החברתי בתקופת משבר כלכלי אדיר.)
אליטות? מי אמר אליטות? 50605
נו, אז? גם אני לא יכול להרשות לעצמי ארוחה שם. זה אומר שצריך למנוע מאנשים אחרים לאכול שם?
אליטות? מי אמר אליטות? 50611
אני חושב שיש טעם רע בלנפנף "הי, הרגע ישבתי 3 שעות במסעדה ועברתי חוויה קולינרית ותרבותית מרתקת" בפני אנשים שיצאו לבלות בדיוק 3 פעמים בשבעת החדשים האחרונים.
אליטות? מי אמר אליטות? 50614
אז מה תגיד על זה שאייל פלד מספר לנו על החוויות האנטרופולוגיות שלו בפני אנשים כמוני שהיו בחו"ל אפס פעמים בשנה האחרונה?
אליטות? מי אמר אליטות? 50627
בגלל זה אני לא צופה בתוכנית שלו.
אני גם לא קורא את בקורת המסעדות של רון מיברג (למעשה אני לא קורא שום דבר שהוא כותב, אני פשוט לא סובל את סגנון הכתיבה שלו אבל זה לא קשור).
בכלל, כשאנשים מספרים לי איזה כיף היה להם במקום או מעשה מסויים, שאני לא יכול להגיע אליו (כי אני לא שייך לאנשי אצולת הזמן הפנוי כמו כותב המאמר) אני פשוט מתעלם ממה שהם אומרים.

ובבנין ציון ננוחם.
לא חבל? 50762
אני לא רואה את עצמי מגיעה בקרוב למקום הנ"ל. אני לא בדיוק יכולה להרשות לעצמי (או אם לדייק, את ה400 שקל האלו אני מעדיפה להוציא על דברים אחרים, ולאורך זמן. עניין של סדר עדיפויוות.) ולא בדיוק אוכלת אוכל לא כשר, ובשרים בכלל.
אבל מה? אני לא רואה שום סיבה שבעולם שאני לא אשמע על קיומם של דברים כאלו. סביר מאד להניח, שאת מרבית החוויות שהעולם הזה יכול לספק, אני לא אוכל לחוות. אבל לשמוע עליהם? מדוע לא? גם אל הירח אני כנראה לא אגיע, זה אומר שלא כדאי לי לקרוא על מה שהרגיש ניל ארמסטרונג? אם אני לא נמצאת מחוץ לגבולות הארץ לפחות פעם בשנה, כדאי לי להפסיק לצפות באייל פלד ובנשיונל ג'אוגרפיק? (טוב, אולי זאת לא דוגמא כל כך טובה, אני לא רואה טלויזיה לאחרונה...)

יכול להיות שמבחינתך, זהו הדבר הנכון. מצד שני, אפשר לפספס ככה כל כך הרבה!
לא חבל? 50807
התגובה המקורית הייתה אירונית משהו (משום מה אנשים לא מבינים את ההומור שלי). אייל אלמוני כלשהו דיבר על אליטות כלכליות שמוציאות סכומי עתק על מסעדות ואני בספין שאני מוצא אותו די משעשע התייחסתי לאצולת הזמן הפנוי, אנשים שיש להם כמה שעות לשרוף במסעדה (גם עניין של סדר עדיפויות).

בכל אופן אני לא צופה בתוכניוית הטיולים למיניהן של ערוץ 2 כי אני מוצא אותן שטחיות ומשעממות (המעט שראיתי).
לכשארצה להרחיב את השכלתי בנוגע למדינה מסויימת (כיעד תירותי, מקום הגירה פוטנציאלי, הכרות עם אדם שמקורו בה או כל עניין אחר), אני אסתמך על מקורות יותר מעמיקים.
יש לא מעט דברים שאני לא מוצא זמן מספיק בחיי לעשות (או לעשות כמו שצריך) גם בלי לבזבז מידי שבוע שעה בביקור באירלנד (מתוכה 15 דקות פרסומות ופרומואים, 15 דקות זיוני שכל של המנחה, 25 דקות צילומים שהם לא יותר מגלויות נעות ו5 דקות של שהיו יכולות להיות מעניינות).
אליטות? מי אמר אליטות? 50796
אבל לפעמים יש הזדמנות נדירה לממש את מה שראית. לדוגמה, אשתי ואני נסענו לירח הדבש שלנו לאיסלנד, בין השאר בעקבות התוכנית של השמן שאבא שלו שולח אותו להסתובב בעולם. היה פשוט נהדר, וכמובן שלא נוסעים נסיעה שכזו בכל שנה.
אליטות? מי אמר אליטות? 50836
אתמול בערב שודר בערוץ yes+ הפרק הראשון בסדרה שנקראת "נסיעת מבחן" והיא מין פרודיה בריטית על תוכניות "מסע עולמי" למיניהן. בכל פרק שולחים את המגיש למדינה אחרת עם משימות מוזרות שהוא נאלץ לבצע בשלמותן, או שיקבל משימות עוד יותר מוזרות. הפרק הראשון ששודר אתמול היה באיסלנד, והמנחה נדרש לנשק את מיס איסלנד החדשה, לשחק גולף בשלג (מוזר בערך כמו שזה נשמע), לרקוד במועדון שיש בו כלבי ים (זו הפרשנות ההומנית שהוא מצא ל-to go seal clubbing, וטוב שכך), ולערוך הלווייה ויקינגית מסורתית, שזה אומר לשלח גווייה כלשהי לדרכה האחרונה בתוך ספינה בוערת.

הפרק הבא יהיה במרוקו.
אליטות? מי אמר אליטות? 50774
באמת, בכנות, הרגשתי לא נוח לכתוב את הרשימה הזו. משהו מזה מצא ביטוי בה, אני מקווה.
זה משפר את מצבי? טוב, לא חשוב. (אף אחד לא כיוון אקדח לראשי. אבל היו לי סיבות, והצדקות... לא חשוב). כשאני אצלה בגיהנום (ושם זה יהיה ארוך, ובלי רוטב סויה בסוף), כנראה בגלל הכשרות, יהיו לי כמה חטאים אמיתיים להרהר בהם.
אליטות? מי אמר אליטות? 50811
ירדן,
אני לא חושב שיש לך סיבה להרגיש רע בגלל המאמר הזה.
התגובה שלי התייחסה למה שכתב האיל האלמוני והיא נכתבה בציניות.
ראה תגובתי לעלמה העפרונית.
אליטות? מי אמר אליטות? 50874
אז אני היחיד שמרגיש רע?
שייצלה איתי בגיהנום כל האתר הזה.
(וחברינו הדתיים יוכלו לומר: אמרנו לכם).
אליטות? מי אמר אליטות? 50875
כולנו מרגישים רע רוב הזמן, זה חלק מהחויה, קוראים לזה חיים.
אליטות? מי אמר אליטות? 53026
ואני חושבת שזה ממש מוגזם לכתוב תגובה עם כ''כ הרבה מילים, בהתחשב בכמות האנשים בארץ שלא יודעים לקרוא.
אליטות? מי אמר אליטות? 53030
צודקת, סליחה.
אני מתנצל בזאת בפני כל מי שמוצא עצמו נפגע מהתגובה הקודמת שלי, במיוחד בפני אלו שלא יודעים לקרוא.
אבל זה בכלל לא כשר! 50577
אי אפשר לאכול את זה, זה לא כשר.
אבל זה בכלל לא כשר! 50586
טכנית אפשר. מכניסים לפה, לועסים ובולעים.
אבל זה בכלל לא כשר! 50587
שכחת את השלב האחרון: ...ונשרפים בגיהנום.

למה זה בעצם לא כשר? אם נניח לא היה שם הקלמארי, אז זה כן היה כשר?
יש שם גם חזיר. 50589
והחיות בטח לא נשחטו על פי ההלכה.
האמנם יפני? 50599
כמדומני שרעיון הבישול עצמי על מחתה בתוך השולחן זה יותר קוראני מאשר יפני.
האמנם יפני? 50617
איני יודע אם מקור הרעיון יפני או קוריאני, אולם אני התנסתי בחוויה לראשונה במסעדה קוריאנית בפילדלפיה. ההבדל: ירדן מציין בכתבה שהרטבים היו חומים-מלוחים (סויה?) ונבדלו זה מזה בעיקר בדרגת הסמיכות. במסעדה הקוריאנית בפילדלפיה עיקר החגיגה נסוב סביב מגוון של לפחות 10 רוטבים אקזוטיים שונים.
האמנם יפני? 50654
הבדל נוסף הוא שהמטבח היפני הוא כזה מוגבל ונע בקשת טעמים צרה, לפחות לחיך שמחפש ריגושים חריפים. המטבח הקוראני על רטביו הפיקנטיים, והדגש הגדול יותר על בשרים מספק גרויים כאלה. יש די הרבה מסעדות שמגדירות את עצמן כיפני-קוראני, כך שהן יכולות להגיש ליד הבשר קימצ'י חריף ופיקנטי וליד הסושי וואסבי חורך אפים ולבב.
קימצ'י 50667
אל תזכיר לי את הכרוב הנוראי הזה. כמי שהתנסתה בארוחה כזו בסיאול, ושיני השום לא ניצלו בכלל אלא נאכלו חיות ורבות (מאוד!) עשיתי את שגיאת חיי ואמרתי מה דעתי על הקימצ'י באוזני המארחים. התשובה היתה, ואני מצטטת: את יכולה להפריד קוריאני מהוריו ומילדיו, אבל לעולם אל תנסי להפריד קוריאני מן הקימצ'י. לאחר שהסתיגותי מן המאכל הזה תורגמה לקוריאנית לרווחת קהל המארחים, נצפתה התקררות מרובה ביחס אלי.
קימצ'י 71131
לרגל המונדיאל, מתכון לקימצ'י, ושאר ירקות (ובשר) באדיבות גומבוץ סלע מYnet:

50601
נשמע מסקרן. אני אנסה בקרוב.
למרות שכשארוחה אצל רושפלד עולה רק 250 ש"ח...

גם ביקיניקו ארוחה עסקית עולה 100 50986
במסעדות רבות כיום טווח המחירים הינו 100 שקל ומעלה לסועד.יש אפילו מסעדות רבות בהן ארוחה עסקית הינה 100 שקל ומעלה.
אני בהיותי חובב אוכל מושבע, ואילו הממון לא טמון בכיסי נהנה ללכת למסעדות היוקרה בזמני העסקיות שלהן.
100 שקל זה לא זול - אבל הכל עניין של סדר עדיפויות.
הייתי בארוחה עסקית ביקיניקו וההנאה הייתה שלמה.
אמנם אצלי שיא הארוחה היו דווקא הצדפות (סקלופ) והשרימפס (בתוספת 20 שקל לעסקית), אבל כל החוויה הינה מיוחדת במינה.
יש גם אפשרות לחדרים פרטיים - הרומנטיקה בשיאה.
היה שווה...
50686
נשמע טוב כמעט כמו דה-ז'ור ....
דה ז'ור? 50699
דה ז'ור - טכניון? הגם היפנים אוכלים חתולי רחוב שטעו אל תוך מחבת?
טעו אל תוך מחבת על משקל.. 50715
..מצאו את מותם?
תעו אל תוך מחבת, וכן. 50753
מותם, כאמור. השניצלים לא מייללים.

אמיר.
דה ז'ור? 50723
טעו? תעו!
לתשומת לב הצרכן הישראלי 50731
ירדן שלום,

נהינתי לקרוא את תיאור חוויותיך העשירות ‏1 במסעדה האמורה - אך מהו ההסבר למחיר היקר? אם נתייחס ברצינות לדברים שמר לבשן רשם בתגובתו לכתבה זו, הרי שהמדובר במזון לא-כשר. במילים אחרות: מזון שאף רב לא קיבל 'הכשרתו' שלמונים מיותרים.

ארוחה דומה עולה במסעדה יוקרתית באירופה כמחצית מהסכום
המצויין - דהיינו כ-‏50 יורו פלוס-מינוס.

שלך בברכה

אלכסנדר מאן

1 תרתי משמע
לתשומת לב הצרכן הישראלי 50775
אין לי הסבר למחיר היקר. אני יכול רק להכליל את הפרדוקס. יש לי שלוש התרשמויות, אף אחת מהן לא מוכחת, ונדמה שיש ביניהן סתירה:

1. המסעדות בישראל יקרות. פרט למסעדות מזרחיות ושל מזון מהיר, נראה שכל המסעדות בארץ יקרות בהרבה ממסעדות ברמה מקבילה בארצות מערביות אחרות.

2. המסעדות בישראל נוטות להיות די מלאות עד מלאות מאוד, חלק גדול מהזמן.

3. המסעדות בישראל הן עסק לא כדאי במיוחד לבעליו - שוק המסעדות הוא תזזיתי, ואחוז המסעדות המוציאות את שנתן העשירית (ואף החמישית?) נמוך.

מן הסתם, התרשמות 2 עומדת יותר מהאחרות על כרעי תרנגולת. אבל גם אם היא שגויה, זה מסביר את הפרדוקס רק חלקית: כאשר מעט מדי אנשים באים למסעדה, הדעת נותנת שהיא תוריד מחירים עד לרמה של אחיותיה בחו"ל - והרי זו רמה שמספיקה לאלו כדי להרוויח - וכך תצליח לשרוד.
האם יש סיבות אינהרנטיות לישראל שגורמות למסעדות הוצאות גבוהות יותר, יחסית? יש להניח שלא כשרות, שהרי במסעדות לא-מזרחיות עסקינן, ורובן של אלו לא כשר.
לתשומת לב הצרכן הישראלי 50797
מיכאל כבר כתב כאן שמחיר המזון בארץ, באופן כללי, הוא יקר פי שנים-שלושה מהמחיר בחו"ל:
תגובה 50510
אם המזון יקר לקניה, גם המסעדה תמכור במחיר יקר יותר.
לתשומת לב הצרכן הישראלי 51167
גם הגמביט השווקי של "אם זה יקר יותר - אז זה חייב להיות משובח יותר".

תגובה 50634

גמביט זה פונה במיוחד לסנוביות נובו-רישית מהטיפוס הנפוץ במקומותינו - נדמה לי ש"לחם ארז" הינה דוגמא מובהקת לגמביט הנ"ל.
לתשומת לב הצרכן הישראלי 50814
בעניין 2.
מסעדות בערבים באמצע השבוע מלאות רק אם הן מסעדות חדשות וטרנדיות מאוד. במהלך השבוע הן די ריקות בשעות הערב ובמשך היום הן מוכרות כמעט רק ארוחות עיסקיות שאין מכניסות הרבה כסף אם בכלל.
הנה עוד דוגמא 50910
כשהייתי בספרד (1994) היתה שם רשת של מסעדות המתמחה בפאייה בשם "paellador" שמכרה מנת פאייה ענקית בסכום שוה ערך לכ-‏25 ש"ח. יתר על כן, בבית החולים הצנוע שבו שהיתי (במסגרת חילופי סטודנטים) הגישו פאייה בחדר האוכל באותה אדישות יומיומית שבה מגישים אצלנו שניצלים.

אנשים עשירים ממני, שהולכים למסעדות יוקרה, דיווחו לי שמחיר מנת פאייה צנועה במסעדה ספרדית בארץ נכון ל-‏1994 היה כ-‏70 ש"ח.

ואני לא מדבר על הסנגריה שקניתי בסופר שכונתי בפרברי ברצלונה בכ-‏8 (!) ש"ח.

וחוץ מזה ניתן להשיג שם מזונות שלא קיימים בארץ ונסיונותיי להבין את מרכיביהם זכו להסברים סתומים. מישהו (דובי למשל, נראה לי שאתה מבין באוכל ספרדי) יודע מה זה
horchata de chufa? (מין משקה לבן שעשוי כנראה מאיזשהו סוג של אגוזים).
הנה עוד דוגמא 50911
חברה בשם "מיאם" ‏1 משווקת את המשקה הזה באנגליה, ובאתר שלה נטען שהוא עשוי ממיץ ה"צ'ופה" (הפקעת של הצמח Cyperus esculentus - ממשפחת הכריכיים ‏2), ומקורו הוא כנראה מצרי.

הם אפילו מחלקים דוגמיות חינם ‏3 לאחד מכל 25 ברי מזל.

-------
1
כך עלה מהבירור הקצר שערכתי. יש דבר כזה?
3
לתשומת לב הצרכן הגרמני 51166
אך עם זאת, לפחות בצפון גרמניה מסעדות יפניות הן יקרות ונדירות, ושמורות להזדמנויות חגיגיות במיוחד. דגש מיוחד מושם על לגימת יינות יפניים, החל מ-‏100 מרק לבקבוק. דומני גם שיפנים אינם חביבים במיוחד על גרמנים רבים, והם רואים בהם תכופות אנשים קרים, מתנשאים ולא ידידותיים.
לתשומת לב הצרכן הישראלי 51170
בעוד בארה"ב ובמערב אירופה מחיר החזיר זול, כמעט נחשב למזון של מעמד הפועלים - שכן הוצאות גידולו זולות במיוחד, בארץ, *במקומות רבים* מחירו מאמיר לשחקים, בהרבה יותר ממחיר הבקר.

סיבת הפיכתו המלאכותית למעין מזון יוקרה, קשורה בתסביכים של נובו-רישים ישראלים וכאלה, אשר עבורם, ההתרסה שבמזון לא כשר, נחשבת לעניין גדול.
האיוולת והתסביך תמיד מוצאת את אלה שמתפרנסים יפה מאד מהעניין.
צצו כעין איטליזים שהמכהנים בהם מדברים גבוהה גבוהה, בעלי משקפים אופנתיות, ומוכרים את החזיר ומוצריו ליאפי הישראלי במחירי בתי מרקחת.

לתשומת לב הצרכן: מחירו הסיטונאי של החזיר זול להפליא. בארץ מגודל חזיר ומיוצרים שינקנים, פסטרמות ונקניק טוב באיכות משובחת בגליל בעיירות נוצריות כגון מעיליה (מזרחית לנהריה) וכד', שם ניתן לקנותו במחיר ריאלי.

אשר למזרע - נצחון הסנוביזם הנבוב ומקסח הכיס, הגם שהאיכות סבירה.

בנוסף, רבים מבני העליה הרוסית, לאחר שטעמו מהאוכל הישראלי המשמים ומנוכלויותיו, הבינו די מהר עם מי יש להם עסק, ובלי רעש מיותר פתחו רשתות שווק עצמאיות בהם ניתן להשיג ממיטב מגדי המשקים המזרח אירופים, בצד מוצרי בשר וגבינה מעולים.

שאלות לא פתורות נוספות הינם מדוע % 40 מהבשר הכשר המגיע לשוקי הארץ נמצא בבדיקות כלא ראוי למאכל אדם. דומה שעבור רבים, תעודת כשר נתפסת כתחליף להכשר ווטרינרי. כיצד מושג אישור כשר עבור חיות שמתו ממחלות ברחבי הגדה, או כאלה הנמכרות כבקר בעוד בפרוש מקורם לא מזוהה (כלבים? חמורים חולים? לטאות ענקיות?)? כנראה לאלוהים פתרונים.
דומה שעם חזיר אתה יודע מה אתה אוכל, ובנוסף, חל לגביו פיקוח ווטרינרי. יוצא שצריכתו הינה לעיתים עניין של פיקוח נפש.
לתשומת לב הצרכן הישראלי 51327
ברצוני לשבח במסגרת זו את יין הפינו גרי חצי יבש מרומניה, משהו דה קוטנאר, ובקבוק הוויסקי בסיגנון אירי תוצרת בולגריה, שאינני מסוגל לזכור את שמו (אחרי הכל אלכהל פוגע בזכרון) שרכשתי במיטב כספי, בסביבות מחירו של בקבוק פנטזיה, במעדניה רוסית בשדרות ירושלים ברמת גן.
בעזרתם התגברתי על עוגמת הנפש של הביקור בברית המילה של הבן החדש של חברתי לשעבר, על המעצר בעקבותיו ועל חידוש צו ההרחקה, שאוסר עלי להתקרב עליה או אל ביתה מרחק ת''ק פרסאות (מזלי הגדול שביתה נמצא במרחק תק''א פרסאות מביתי שלי. כך, מלבד מרפסת שירות אחת אינני מוגבל בתנועה בו).
לתשומת לב הצרכן הישראלי 51336
מה רע בקונפיטורת דובדבנים או תות שדה בולגרית המכילה % 50 פרי, ללא פקטין ושאר מרעין בישין? או בגבינות משובחות מפולין מחלב מלא ועשיר? אחרי הכל מדובר באומנות רקיחת מאכלים, ולא ביצור מחשבי על בעלי מהירות עיבוד של 190 מליארד פעולות בשניה (מהסוג שארה"ב הקלה השבוע את הגבלות המכירה כלפיהן).
לתשומת לב הצרכן הישראלי 51963
גבינות משובחות מפולין מחלב מלא? איפה??? שים, לב, אזור הצפון בלבד. תודה.
לתשומת לב הצרכן הישראלי 51339
לא דיברתי על "מעדניות רוסיות" אלא על רשתות שווק ומרכולי ענק. אך מעבר לכך אמלא פי מים, שכן א) איני עוסק בפירסומת ב) רק חסר לי להסתבך עם בעלי עניין נזעמים. וכבר היו דברים מעולם, למשל אופטיקנים ששברו לפני כ-‏20 שנה את הקרטליות ששררה והמחירים המשונים.
לתשומת לב הצרכן הישראלי 53029
כן, אבל כרטיס הטיסה מייקר את מחיר הארוחה.
קצת עצוב 50772
איך נראה מדור האוכל באייל לעומת המדורים האחרים
ואיך מרבית התגובות מתייחסות לאספקטים הסוציו-תיאולוגיים של הארוחה.
קצת עצוב 50921
אנחנו מפרסמים מה שאנחנו מקבלים. רוצה להיות מבקר המסעדות של האייל הקורא? נשמח לקבל עוד ביקורות...

התגובות, נו - כמה כבר אפשר לדבר על אוכל שמרבית האנשים כאן לא אכלו, וכנראה גם לא יאכלו?
you must know better 50890
among the israelies in japan ,this food is well known,the problem is that "yakiniku"is the japaneese name for KOREAN food,this is the way in korea to eat meat,you cook it by your own.
what you call "glila"you should open and than fry,its built like this to keep it fresh till you cook it....
you must know better 50896
<קול של הומר סימפסון>: Do!
(או איך שלא מאייתים את זה).
</קול של הומר סימפסון>
ידעתי שלמרות כל אמצעי הזהירות, בסוף אני אעשה מעצמי צחוק. אבל רגע, אם משטחים את הגלילה, מה עם הבצל ירוק?
(ושרת הטקס אשמה! היא לא אמרה לנו. אני חושב. וחוץ מזה, זה היה טעים ככה (עכשיו אני כבר הולך ומסתבך)).
you must know better 50900
Doh.
נע בחיך 51164
למי יש כוח למסחטות הכספים למיניהן על המצאותיהן הכובשות, פרי מוחות קודחים מקומיים?
בתקופת שהייתי הממושכת בארה"ב לא ניתקלתי,
לא במסעדת סושי אחת ולא במסעדה ביזרית/טקסית
מכסחת ארנק מהסוג שאתה מתאר. ונהגתי לאכול כשלוש פעמים בשבוע במסעדות יפניות, שכן זה האוכל האהוב עלי.

המסעדות היפניות בארה"ב דומות, עד כמה שהדבר משונה, לאלו שביפן
(ארה"ב שלטה ביפן אחר מלחמת העולם השנייה מספר שנים) כלומר בסגנון יפני קל מאד ולא מצועצע. המלצריות לבושות קימונו, כמובן.
האוכל, גם הוא אינו מצועצע, ממש כביפן, וכולל למשל מנות גדולות של טמפורה - ערוב פירות ים וירק אפויים במעטה מיוחד, ובמחיר המגיע לחמישית מפריט ישראלי דומה וירוד יותר. כנ"ל בקר, עוף או חזיר שהושרו 24 שעות ברוטב טרייקי, שוב עדיף לאין שיעור בטעמו על הפריט הישראלי, ומחירו, כחמישית ממנו. כנ"ל מרקים ובשרים אחרים. בת לוויתי העירה שבניגוד לאוכל הסיני שנועד בעיקרו למלא את הבטן, רואים שיפן היתה ארץ עשירה ביותר, ובעלת מסורת של אלגנטיות ומצויינות, שבה האוכל מורכב ממרכיבים משובחים ובעלי פשטות גאונית ועטירי טעם מופלא.

הגוון והסלסולים הברוקיים ומחירי מכבסת הכספים, כולל דגשי הסושי (שבארה"ב הינו פריט שולי) הינם פרי המוח הישראלי הקודח, ובעלי גוון מקומי אופייני של פנייה למעין סנוביות נובו-רישית הזרה למסעדות היפניות האמיתיות.
שאל ת'ירדן 51975
נטען בפני כי וואסבי נכנס למטבח היפני כדי שהיפנים יוכלו, בזכות החריפות, להתעלם מריחו המבחיל (כך במקור, אני *ממש* לא מסכים) של האוכל. הכצעקתה?
וגם 52400
ד"ר אלי לנדאו מפרסם ביקורת על המסעדה החביבה. האם האייל הקורא הופך למוביל תרבות?
I am not sure 52469
Whether you save a ticket to Japan (as claimed in the article)
I am not sure
Yet for sure you loose a weekend ticket to greece or turkey
I am not sure that Mr. Eli Landau paid for this food
and whether he got any ticket for his review.
כרטיס או לא כרטיס - הוא עשה חיים 52649
זה מה שחשוב.
כל אחד וסדר העדיפויות שלו...
וגם 52712
ערב טוב ערן,

מיהו ד"ר אלי לנדאו? האם המדובר בראש עריית הרצליה לשעבר וביו"ר חברת החשמל לשעבר? מהו תחום ההתמחות של הד"ר האמור?
אשמח לקבל פרטים.

שלך

אלכס
וגם 52713
לצערי, אין בידי פרטים נוספים. נסה אולי לשלוח דואל ל:
food@y-i.co.il
וגם 52717
אני פותח את השאלה האמורה בפני כל ציבור הקוראים והמגיבים.

א. מאן
וגם 291623
על פי הלינק הזה http://www.israelwines.co.il/Articles/Article.asp?Ar...
הדוקטור הטוב הוא עיתונאי ומבקר מסעדות ולכן כפי הנראה לא מדובר באלי לנדאו משחרר ירושלים, ראש עירית הרצליה לשעבר ויו"ר חברת החשמל.
לגבי תחום התמחותו, קטונתי.
הטרנד החדש בניו-יורק? 421021
ליטל לוין על מסעדות יקיניקו בניו-יורק. מעריב NRG: http://www.nrg.co.il/online/12/ART1/507/420.html
ביקורת נוספת 506645
יונתן ברקת על יקינקו טנקה. מעריב NRG: http://www.nrg.co.il/online/55/ART1/869/250.html?hp=... שימו לב שגם הוא משתמש במושג "קורס".
חגיגות העשור 551198
חלום יפני: מסעדת יקיניקו טנקה חוגגת עשור
ידידיה 564896
אולי הגיע הזמן לביקור חוזר?
זה סוג חדש של מלכודת איילים? 564897

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים