שאלה מספר 20: 206549
"ראיתי עכשיו עדכון חדשות על איזה משהו ממש לא חשוב. זהו, נגמרו המלחמות בעולם? אין לכם שום דבר חשוב יותר לשים שם?" הנה הצעה:

אתמול עלתה ישראל על מסלול התרסקות חברתי. מדובר בפסק הדין של בית המשפט העליון, שחייב את חברת הביטוח בתשלום המשכורות שהפסיד ילד שנפל לבור ונהרג בגיל 12.

מה צודק: הצדק מחייב שחברת הביטוח תשיב את הילד לחיים. מכיוון שזה לא מקובל, חברת הביטוח משלמת פיצוי. השאלה "איזה פיצוי הוא פיצוי צודק" קרובה להיות חסרת משמעות.

ובכל זאת: אם מחייבים את חברת הביטוח בתשלום המשכורות שעתיד היה הילד להשתכר (למשל 3 מליון ש"ח), מן הדין לנכות מן התשלום הזה את ההוצאות שהוא עתיד היה להוציא (למשל 2.6 מליון ש"ח). משום מה החלק הזה נשמט מן החישוב (אולי מפני שזה "לא נעים" לדבר על החסכון שנגרם ממותו של הילד).

ולמה זה לא טוב: כי הפיצויים לנפגעי תאונות יקפצו לשמיים. ואיתם הפיצוי לנפגעי "רשלנות רפואית". צפו לעליה משמעותית מאד של דמי ביטוח הרכב, ושל עלויות הביטוחים הרפואיים. כתמיד, נחשו מי ישלם את המחיר.
הצד השני של המטבע 206550
שאלה מספר 20: 244711
שאלת החיסכון בהוצאות (או "הלכת הניכוי") קיימת בדין הישראלי.
גם בפסק הדין אליו התייחסת דן בית המשפט העליון בהרחבה, הן ליישום הלכת הניכוי על "השנים האבודות" ככלל והן לעובדה כי מדובר בילד. תוצאת פסק הדין, באופן כללי, הינה, כי הלכת היכוי משפיעה על חישוב הפיצוי אך לא על עצם הזכאות לפיצוי בגין "השנים האבודות".

קרא (החל מסעיף 36 לפסק הדין הדיון על הלכת הניכוי):
שאלה מספר 20: 244717
תודה רבה. גם אחרי שקראתי את פסק הדין (ובפרט הסיכום, מפסקה 70), אני עדיין חושב שיש בפיצוי כזה שרירותיות רבה. מעבר לכך ש"הערכת הנזק בגין אובדן הסיכוי להכנסה עתידית היא קשה ומחייבת "התבוננות בכדור בדולח"" (סעיף 57), לא ברור למה מנסים להשיב לקדמותו רק את מצב ההשתכרות של הנפגע. מה עם הילדים שיכלו-להיות-לו, והמשכורות שלהם? מה עם הרווחים של המעסיק העתידי מן העובד החרוץ שיכול-היה-להיות-לו? מה עם בעל המכולת שבו הוא יכול-היה לעשות קניות?
שאלה מספר 20: 244722
נראה לי שההבדל נעוץ ביכולת של מישהו להוכיח נזק ספציפי - למשל, בת זוגו של הנפגע שעכשיו עליה לחיות ללא תמיכתו הכלכלית. זאת בניגוד לבעל מכולת מסוים שהנפגע אולי ואולי לא היה משתמש בשרותיה.
בנוגע למעסיק - האם אתה בטוח כי לא ניתן למעסיק לתבוע בגין הנזק שנגרם לו ממותו של העובד? נניח, לצורך הדיון, שהנזק הוא ברור - מדובר בחוקר מבריק שפיתוח המוצר עמד על כתפיו וכעת יתעכב בחודשים ארוכים.
שאלה מספר 20: 244995
באופן אישי לי נראה שמכיוון שהיו קיימים עיוותים בעבר בנושא זה, בעיקר בעניין הנפגע החי, בית המשפט בחר את המקרה כדי לשנות את ההלכה. בהחלט ייתכן שגם בקביעה כזו יש עיוותים הפעם לצד השני וזה מקרה של
hard case makes bad law.


חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים