מאמר קצת קשור בניו-יורקר 266195
יש בניו-יורקר כתבה מעניינת מאוד על רפואה שקצת קשורה לדיון הנוכחי:

מתברר שההבדל בין רופאים טובים לרופאים מצוינים יכול להיות מאוד משמעותי. אצל חולי CF ההבדל הוא בין תוחלת חיים של 33 שנה אצל חולים שמטופלים במקום ממוצע לבין תוחלת חיים של 47 שנה אצל החולים שמטופלים במקומות הטובים ביותר. מעניין מה היא תוחלת החיים לחולי CF בארץ?

ע"פ הכתבה יש מגמה עכשיו לפרסם את הנתונים ההשוואתיים האלה, וליידע את החולים בנתונים. זה נשמע כמו "רפואה התקפית" יותר מאשר "מתגוננת".

ראו גם
מאמר קצת קשור בניו-יורקר 266200
איכות הטיפול מושפעת מהרבה גורמים אחרים מלבד איכות הרופא. יש את המשאבים הזמינים לרופא. יש גם כמה אנשים אחרים מלבד אותו רופא.
מאמר קצת קשור בניו-יורקר 266237
אני חושש שיש מתאם משמעותי בין איכות הרופא שעומד לרשות החולה, לבין המשאבים הכלכליים שעומדים לרשות אותו חולה. מן הסתם, חולה עם משאבים כלכליים מרובים יותר, יוכל להרשות לעצמו טיפולים מאריכי-חיים רבים יותר מאשר מי שיכול להרשות לעצמו רק רופא ממוצע.
מאמר קצת קשור בניו-יורקר 266245
גם זו דרך לצמצם את העוני.
מאמר קצת קשור בניו-יורקר 266275
הרופא ממומן ע"י חברת הביטוח, כך שעלות כל רופא למטופל זהה. כ"כ לפחות במקרה של CF, רופא טוב יהיה דווקא זול יותר מאחר והחולים שלו יזדקקו לטיפולים דרסטיים כמו השתלת ריאה בתדירות נמוכה יותר.

בנוסף עד לפרסום הכתבה הזו אף אחד לא ידע איפה המרכז הטוב ביותר לCF בארה"ב כך שחולים עשירים לא הלכו דווקא לשם.
מאמר קצת קשור בניו-יורקר 266276
אבל חולים עשירים נהנים מהרבה יתרונות אחרים שקשורים בתוחלת חיים, כך שיכול להיות שבמקרה אנשים עשירים הלכו לאותו רופא (שקרוב לאזור המגורים של העשירים, למשל) אבל ההשפעה האמיתית על תוחלת החיים היתה קשורה בתנאי חיים שונים.
מאמר קצת קשור בניו-יורקר 266351
חייו של חולה עשיר שנפגע בתאונת דרכים באישון לילה באזור הפריפריה תלויים ברמת הרופא (בד"כ מתמחה טרוט עיניים בבית חולים ציבורי) ורמת המערכת הרפואית.

רפואה לעשירים היא לרוב רפואה מונעת או משלימה וביצוע טיפולים יזומים.

רפואת חירום לעומת זאת היא עדיין ברובה ציבורית.

הלא כן?
מאמר קצת קשור בניו-יורקר 266392
בהנחה שאותו אדם עבר את הלילה בשלום, מצבו הכלכלי עשוי להשפיע על המשך דרכו, בפרט על תהליך השיקום.

העושר לא ישפיע רק על מניעה ראשונית, אלא גם על מהלך המחלה (האם חולה הסוכרת יוכל להרשות לעצמו את הטיפול הטוב ביותר? את המאכלים המתאימים ביותר? האם יהיה לו בכלל זמן לטפל בעצמו או שהוא יהיה חייב לעבוד לפרנסתו 15 שעות ביממה, וכן הלאה).
מאמר קצת קשור בניו-יורקר 266639
הם גם תלויי באיכות ומספר כריות האויר שברכב ובחוזק השילדה גם כאן יש לעשירים יתרון בולט.
מאמר קצת קשור בניו-יורקר 266700
הם גם תלויים בשאלה האם הוא טרח לחגור את חגורת הבטיחות. כאן אני לא בטוח במובהקות של יתרון העשירים.‏1

___
1 תחושת הבטן שלי, המבוססת על תצפית בלתי מדעית בעליל, היא שכאן היתרון הוא למעמד הבינוני-גבוה. העניים דופקים את המדינה ואינם מקימים את מצוות החוק להחגר. העשירים נמצאים מעל החוק, ואינם מחויבים להחגר.
מאמר קצת קשור בניו-יורקר 266728
המרכז שמדובר בו במאמר נמצא במינסוטה, שאינה נחשבת מדינה עשירה במיוחד. היא מדינה קרה למדי - אולי זה קשור?

הטענה העיקרית של המאמר (שנכתב ע"י רופא) היא שברפואה, כמו בהרבה דברים, איכות הביצועים מתנהגת כמו עקומת פעמון, כאשר יש מעט רופאים טובים במיוחד שלמי שמטופל על ידם יש יתרון גדול על מי שמטופל ע"י רופא ממוצע.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים