בתשובה לדב אנשלוביץ, 05/06/05 16:37
ברוב מדינות אירופה חוקת האיחוד אושרה בפרלמנט ולא במשאל עם. 306218
הנה הדוגמא הראשונה שמצאתי, שדווקא מאוד מזכירה את המצב הנוכחי:

בשנת 1996, הזמין הממשל המקומי של אוקינווה ביפן משאל עם בקרב תושבי המחוז בשאלה האם להפחית את הנוכחות הצבאית האמריקאית באזור. הנושא התעורר לאחר אונס מזוויע שביצעו שלושה חיילים אמריקאים בילדה יפנית. בקרב הציבור עלתה זעקה, וכדי להגיע להחלטה, הוחלט לקיים את משאל העם.
במשאל התקבל רוב עצום לטובת הפחתת הנוכחות האמריקאית. יתר על כן - גם אם מתחשבים באחוז ההצבעה הנמוך למדי, ומכלילים את כל מי שלא הצביע בצד של המתנגדים, עדיין יש רוב של 53% בעד ההחלטה (להזכירך - לא זה היה המצב במשאל המתפקדים, שם רק כ-‏60 אלף איש מתוך 200 אלף הצביעו נגד התוכנית). כלומר, איך שלא מסתכלים על זה - רוב.
אבל לשלטונות ביפן הדבר לא היה נוח במיוחד, בשל הפגיעה האפשרית של החלטה כזאת במרקם היחסים עם ארה"ב, ולכן, חרף משאל העם, השלטון המקומי חתם על הארכת הסכם ההחכרה של השטח לארה"ב, ובתמורה קיבל סיוע כספי מהשלטון המרכזי.

אין ספק שהתעלמות מתוצאות משאל היא דבר נדיר למדי - אבל גם משאל בקרב חלק כל קטן מהאוכלוסיה הוא דבר נדיר למדי, כך שאין להתפלא על כך. למרות זאת, כפי שאמרתי כבר, היו דברים מעולם.
ברוב מדינות אירופה חוקת האיחוד אושרה בפרלמנט ולא במשאל עם. 306360
שאלה מאד חשובה היא האם הייתה לשלטון המקומי שערך את המשאל הסמכות לבטל או לא להאריך חוזה עם ארצות הברית על דעת עצמו, או שעניין חוצי כזה הוא מטבע הדברים עניינו של השלטון המרכזי ?
ברוב מדינות אירופה חוקת האיחוד אושרה בפרלמנט ולא במשאל עם. 306524
הייתה לו הסמכות. זו הסיבה שהשלטון המרכזי היה צריך לנהל מגעים עימו כדי להגיע להסדר בסופו של דבר.
ברוב מדינות אירופה חוקת האיחוד אושרה בפרלמנט ולא במשאל עם. 306571
אם זה באמת נכון אז הדוגמה מתאימה, וייתכן שגם ביפן חרקה אז הדמוקרטיה.
אגב, ליפאן מסורת של עשרות שנות קיסרות. אמריקה שהכניעה אותה היא זו שכפתה עליה דמוקרטיה, ונראה שעדיין מדובר בדמוקרטיה שהיא כזאת כל עוד זה מתאים לכובש שברא אותה, שהוא מטבע הדברים חזק יותר ממנה. לא ייתכן שהגולם יקום על יוצרו . . .
אבל זאת רק דוגמה אחת.

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים