בתשובה לירדן ניר-בוכבינדר, 05/06/05 0:53
טלגרף 415049
יש מאמר של חוקרת בלשנית עם שם משפחה "בת אל"‏1 שמנסח באופן מושלם את האלגוריתם של הצבת פעלים מחומשים ואפילו משושים בבניינים בעברית.

למעשה, האלגוריתם מבוסס על שיטה קצת שונה מהצבה בשורשים, ונקרא stem modification, וניתן לומר עליו שיש לו "תאימות לאחור" מלאה לכל מה שקשור לשורשים משולשים, וניבוי מוצלח להפליא לגבי הצבת שורשים מחומשים, לגבי כל מילה שנבחר לגזור (למשל, מהמילה "פלורסנט". איך הייתם אומרים "הותקנו בו פלורסנטים"? נסו להציב את המילה בבניין התפעל כתרגיל...).

הצבה בשורשים לא יכולה להכריע בין אופציות שונות בהרבה מקרים, שבהם הדוברים יקבעו ללא יוצא מן הכלל בצורה מסויימת ולא באחרת.

הרשו לי לתמצת משהו שכתבתי פעם בנושא (באוניברסיטה הפתוחה יש קורס שלם על הנושא:

מבחינת בת-אל, מושג השורש לא מסביר במדויק את יצירת הפעלים הדנומטיביים בעברית. הכשלים של המודל של שורש ובניין (Root-to-Template) מתבררים ביחס לפעלים עם חמישה עיצורים, שלגבי צורת גזירתם יש שיקולים שהמודל הזה לא מתייחס אליהם – מקבצי עיצורים. מודל הגזירה הדנומינטיבית החלופי שבת-אל מציעה הוא Stem Modification, ולפיו אין כל חשיבות למספר העיצורים, אלא למספר התנועות:
ישנם שלושה בניינים פוריים בעברית: הפעיל, פיעל, התפעל. צורות הבניינים בזמנים השונים מורכבות מגזע (stem) בן שתי הברות: (CV1CV2C בפיעל והתפעל, V1CCV2C בהפעיל) ולפעמים תחילית. האלגוריתם של הגזירה הוא כזה (אני מתעלם מהפעיל כי לא הבנתי בדיוק את דרך הפעולה):

1. אם יש למילה הברה אחרונה פתוחה, מקצצים את ההברה הזו.
2. אם המילה שנותרה היא בת שתי הברות, מחליפים את שתי התנועות בשתי התנועות של הגזע המתאים: CVCVC-->CV1CV2C (C יכול לציין גם CC או CCC; אפשר פשוט לומר שהפעם זה C של Cluster ולא של Consonant...)
3. אם המילה שנותרה היא בת שלוש הברות, מחליפים את התנועה הראשונה והשלישית בשתי התנועות של הגזע, ומשמיטים את התנועה האמצעית: CVCVCVC-->CV1CCV2C
4. אם המילה שנותרה היא בת הברה אחת, מוסיפים עיצור ותנועה ומחליפים את התנועות בשתי התנועות של הגזע: C1VC2-->C1V1C2V2C2 או: C1VC2-->C1V1yV2C2 או: C1VC2-->C1V1C2C1V2C2 (החלוקה לא חד משמעית, למשל milel ו milmel).
5. בסוף התהליך מוסיפים את התחיליות של הבניינים.

בשיטה זו אפשר לגזור פועל מכל מילה (כל עוד אין לה הרבה יותר מדי הברות); למשל, מישהו יכול להשתמש ב:
floresent-->flarsent-->yitflarsent (יותקנו בו פלורסנטים)

אפשר לגזור כך פועל (מרובה עיצורים או לא) גם ממילים עבריות באופן ספונטני, בלי הכפלת עיצורי שורשים, כמו למשל:
mištar-->mašter-->yemašter (יכונן משטר)

1 אני לא מצליח למצוא אותו...
טלגרף 415096
ד"ר אותי בת-אל? הייתי אמור ללמוד אצלה קורס בסמסטר הקודם וויתרתי בגלל שיקולי מערכת שעות! איזה פספוס...

טוב, אז מסתבר שהכל נחקר וידוע, תודה על הכיוון :) מה שאתה כותב דומה להבהיל למה שאני כתבתי פה במקומות שונים. כנראה שיש דברים בגו. אתה זוכר את שם הקורס אולי?
טלגרף 415112
שם הקורס (באוניברסיטה הפתוחה) היה ''דרכי תצורה של מילים בעברית בת זמננו''.
היא לא הייתה המרצה, פשוט למדו מאמר שלה.

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים