בתשובה לסמיילי, 05/11/06 10:21
ממה חיים האנשים שכותבים באייל הקורא? 418243
אני לא חושב שמיקרוסופט היא השטן הגדול. אולם החל מ־1998 היא הציבה את עצמה באופן ברור כ"מתנגדת" לתווכנות חופשיות מתוך הבנה שזהו איום על שליטתה בשוק. מעבר לכך, מיקרוסופט כבר הורשעה על כך שחצתה את קווי החוק. אבל אני מודע לכך שזוהי חברה עם אינטרסים משלה שלפעמים תואמים את שלי ולפעמים סותרים אותם.

כמו שהראיתי לך, לא כל מוצר אתה קונה. אבל כבר ציינתי לך מוצר אפשרי: תמיכה. משתמשים רבים לא צריכים תמיכה כי זמנם לא יקר מספיק. אם זמנך יקר לך או לחילופין, הנוחות חשובה לך, אתהיכול לקנות שירותי תמיכה לתוכנה החופשית שלך. אתה יכול לקנות אותם מכותב התוכנה או מכל אחד אחר, שכן התוכנה זמינה באותה מידה לכולם.

דוגמה לכך היא הפצת הלינוקס של רד־האט. אם אתה לא צריך את השם של רד־האט ואת ההבטחה שלהם שהמוצר שלהם נבדק עם מגוון שלם של מוצרים אחרים, תוכל להסתפק ב־CentOS או אפילו בגרסת הלינוקס של אורקל. שני אילו מכילים בעיקרון את אותה התוכנה (עם שינויים אריזה מינימליים והורדת השם של רד־האט).

אם למוצר לא נמצא מתחזק, הוא פשוט מפסיק להתעדכן. אין למדינה אחריות על תכנות חופשיות. ב־SourceForge יש המון תוכנות כאילו. חלקן גם הצליח לצבור משתמשים לפרק זמן מסויים.

כמובן שאם מערכת המחשוב של המדינה היא משתמש רציני בתוכנה, היא תשקול לעיתים להשתתף במימון אחזקת התוכנה. אולם כאן מערכת המחשוב של המדינה היא סתם משתמש גדול, ולא "מבטח על".

בכך מדינות אינן שונות מבנקים גדולים, חברות מחשבים גדולות, אוניברסיטאות ושאר גופים עסקיים אשר משתתפים בתחזוקת תוכנות חופשיות כאשר אותן תוכנות מספיק מועילות להם. גם הם "משתמשים גדולים".

כאשר בוחרים להשתמש בתוכנה חופשית יש תמיד סיכון ששאר המשתמשים יפסיקו להשתמש בה. זה קצת פחות גרוע מהסיכון שיצרן תוכנת המדף יפשוט את הרגל או יפסיק לתמוך בה מסיבה אחרת (כי יש את האפשרות לתחזק בעצמך). אבל לכן כאשר צריכים להתבסס על תוכנות חופשיות חשוב לשים לב לגודלה של קהילת המשתמשים ולרמת התחזוקה הנוכחית של התוכנה.

משתמש לינוקס לוקח את רוב התוכנות מההפצה ולכן פטור ברוב המקרים מבדיקה של כל רכיב ורכיב (אלא של ההפצה ככלל).
ממה חיים האנשים שכותבים באייל הקורא? 418275
מייקרוסופט לא "הציבה את עצמה" בשום מקום, כשתוכנות מאיימות על הרווחים שלה היא נאבקת בהן (אם זה לינוקס החופשית, או נטסקייפ הלא חופשית), לפעמים בצורה מלוכלכת, ולפעמים בניגוד לחוק. אם מחר (או אתמול, אני ואתה לא יודעים את כל העסקים של מייקרוסופט) מייקרוסופט תגיע למסקנה שהיא יכולה להרוויח משיתוף פעולה עם תוכנה חופשית מסויימת, אז היא תשתף איתה פעולה.

איפה הראת לי?

להזכירך, אנחנו מדברים כאן על תוכנה מסויימת, שהמדינה כן תמכה בפיתוח. אז על תספר לי סיפורים.

בודאי שמדינה שונה מבנק. בנק צריך להרוויח כסף, מדינה צריכה לשמור על אזרחיה (על ידי בזבוז כסף). לבנק יש אחריות כלפי בעלי המניות (מבחירה) שלו, למדינה יש אחריות כלפי האזרחים (בכפיה) שלה.
ממה חיים האנשים שכותבים באייל הקורא? 418377
א. מיקרוסופט היא זו שהציגה את הניגוד כאידאולוגי. היא הבינה שמאגר תוכנה חופשית גדול (עם רשיון copyleft כגון ה־GPL) הוא איום על שליטתה בשוק ולכן פועלת כנגדו. וכאשר מיקרוסופט מפיצה עליך השמצות (או במינוח שלך, משהו בסגנון: "יחסי ציבור שהם נשק לגיטימי לחברה עסקית") אתה לא ממש יכול לבנות עליה כסתם שותף עסקי.

אגב, אין לי התנגדות להסכמים עם מיקרוסופט. ההסכם הזה הוא סתם הסכם גרוע מכיוון שהוא מכניס את נובל למלכוד. בעיקר אם אי פעם אכן יופיע איום בפטנט מצד מיקרוסופט (הם כבר מנופפים באיום הזה לשווא כמה שנים. זה נשק הפחדה נחמד).

דוגמה להשמצות: "ה־GPL הוא סרטן" (להבדיל מסעיפים דומים ברשיונות מקור של מיקרוסופט).

ב. תגובה 418077

ג. ועל התוכנה הזו היה רווח מיידי ע"י שיפור עמדת המיקוח מול מיקרוסופט. לכן ההוצאה הזו כיסתה את עצמה והשאירה עודף. ROI לא רע.

ד. אולם מצפים ממדינה שלא תבזבז סתם כסף. במקרים רבים השימוש בתוכנה חופשית חוסך כסף, גם אם צריך לפתח כמה דברים לשם כך. אתה עדיין צריך דוגמאות של מקרים כאילו?

די משעמם להתווכח איתך מכיוון שאתה לא מתייחס ברצינות לטיעונים שלי אלא מחפש כל תירוץ קטנוני כדי לפטור אותם. אתה מתעקש לראות כל הוצאה מצד הממשלה כמיותרת גם אם היא נדרשת כדי לחסוך הוצאות אחרות.

תעירו אותי כשיהיה כאן משהו מעניין.

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים