בתשובה לדב אנשלוביץ, 04/03/10 21:34
אתמול היה אפור, ויהיה גם מחר 537448
אני חושב שאוכל להפתיע אותך שוב. ההפצצות הגרמניות על אזרחי בריטניה היו נקמה על הפצצות בריטיות שפגעו באזרחים גרמנים.

אני לא טוען שיש לכך משמעות מוסרית כלשהי (בפרט לאור העובדה שהגרמנים הפציצו מן האויר את אזרחי ורשה ורוטרדם עוד לפני כן), אבל זה הוא קוריוז היסטורי נכון מבחינה כרונולוגית.

נכון גם שבנה''ב פתחו במערכת הפצצות השטיח לאחר שהם גילו שהפצצת מטרות צבאיות ותעשייתיות היא גם מסוכנת מדי (מבחינת שיעור ההפלות) וגם לא יעילה לחלוטין. המטרה הוגדרה כערעור והתשה פסיכולוגית של אזרחי גרמניה כדי לגרום להם להפיל את השלטון הנאצי. כקוריוז נוסף אזכיר שראשי זרוע המפציצים התנגדו להקצות מפציצים לטובת מבצע אוברלורד (בהכנה ובזמן הנחיתה בנורמנדיה) מתוך התפיסה שלהם שהנאצים יוכרעו ע''י הפצצה מסיבית של האזרחים ולא ע''י תנועות צבא קלאוזביאניות.
אתמול היה אפור, ויהיה גם מחר 537491
המפציצים של בעלות הברית התאימו יותר להפצצת שטיח ולא להפצצות נקודה. רק המוסקיטו והבופייטר התאימו להפצצת קרב . הקביעה שהפצצת מטרות צבאיות ותעשייתיות מסוכנת, מתייחסת למפציצים הכבדים.
אתמול היה אפור, ויהיה גם מחר 537494
זה באמת לא משנה לי, ולא אכפת לי להיות מופתע בעניין הזה, ואפילו לטובת עניינים שאני רוצה להציג, זה יותר טוב כך, אבל סתם למען לימודי ההיסטוריה שלי, על אילו הפצצות בריטיות ראשונות מדובר ?
הייתה בידיהם בתחילת המלחמה בכלל יכולת כזאת ?
ובכלל, מקובל שהפצצות הערים הבריטיים היו שיטה גרמנית להכריע את הבריטים ללא פלישה, ולא נקמה על משהו. האם הטענה הזאת שגוייה ?
אתמול היה אפור, ויהיה גם מחר 537516
כרגיל ההיסטוריה כאן היא תערובת של ארועים כמעט בלתי ידועים (ובצדק) ומהלכים קריטיים שהתגלגלו מהם באופן אקראי למדי.
כאשר פרצה מלחמת העולם ב-‏39 הסכימו 3 הצדדים להמנע מהפצצות אויר על מטרות אזרחיות (היתה זו יזמה של נשיא ארה"ב רוזבלט). עם תחילת המלחמה המזוייפת גילו הבריטים שלמעשה אין בכוחם לעשות דבר מלבד לטוס בשעות הלילה מעל ערי גרמניה ולהטיל עליהן עלוני תעמולה. התקפות אויר על מטרות צבאיות התגלו כלא יעילות ויקרות מדי. לאחר שהגרמנים הפציצו את רוטרדם (במאי 1940, פתיחת המערכה על צרפת), האנגלים בתגובה הרחיבו את הפצצותיהם גם למטרות אזרחיות. ב-‏15/16 במאי הופצצו בתי זיקוק ומפעלי תעשייה שייצרו ציוד צבאי בחבל הרוהר.
ביולי 1940 פתחו הגרמנים בקרב האוירי מעל שמי בריטניה. אני בספק אם בשלב זה היטלר החליט מה הוא בדיוק רוצה. מצד אחד תוכננה פלישה לבריטניה (מבצע ארי הים) ומצד שני היטלר דיבר על הסכם של חלוקת אזורי השפעה בין גרמניה לבריטניה (גרמניה תשלוט ביבשת האירופית ובריטניה בדומיניונים שמעבר לים). גם אם המטרה לא היתה ברורה לגמרי, דבר אחד היה ברור. כדי להפעיל לחץ על בריטניה, חה"א הגרמני צריך להשיג שליטה אוירית בשמיה. למטרה זו נוהלה בין יולי לספטמבר מערכה של קרבות אויר, הפצצת שדות-תעופה ומרכזי שליטה אוירית. כמו כן הפציצו הגרמנים את מפעלי התעשייה אוירית שייצרו מטוסים ודלק ואת תחנות הרכבת שביניהם. באחת מן המשימות הללו ב-‏24 באוגוסט, טעה אחד מן המפציצים הגרמניים בניווט והטיל פצצות על לונדון. בתגובה הורה צ'רצ'יל להפציץ את ברלין. בהפצצת הלילה של 25 באוגוסט על ברלין נהרגו כ-‏10 אזרחים. היטלר נכנס להתקף זעם והורה להכין מתקפת נקמה רבתי על לונדון. הבליץ על לונדון החל ב-‏7 בספטמבר 1940.
האיסטרטגיה שמאחורי ההפצצות המסיביות היתה ליצור לחץ ציבורי ופסיכולוגי שיאפשר למתונים בממשלה הבריטית (למשל שר החוץ לורד האליפקס) לכופף/להפיל את צ'רצ'יל ולקבל את הצעות ה"שלום" של היטלר.
בדיעבד היתה זו טעות קריטית. בספטמבר 40 היה ה-RAF במצב קשה מאוד ואולי על סף איבוד השליטה האוירית. הסבת המטוסים להפצצת לונדון ומטרות אזרחיות אחרות, אפשרה לפיקוד מטוסי הקרב של בריטניה להתאושש, ואח"כ לגרום ללופטוואפה אבידות כבדות, כך שהגרמנים מעולם לא הצליחו להשיג שליטה אוירית בשמי בריטניה. דבר זה חיסל את האפשרות של פלישה מן הים. מן הצד השני, ההתנגדות האזרחית לגרמנים רק התקשחה וסייעה לצ'רצ'יל לשכנע את ממשלתו לסרב להצעות של היטלר.

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים