בתשובה להאייל המווקווק, 15/02/12 1:07
היתה ספריה? 591455
הספריות האוניברסיטאיות חותמות על הסכמים עם הוצאות לאור גם על מינויים אלקטרוניים לכתבי עת. רק בזכות ההסכמים האלה אני יכול לשבת במשרד שלי באוניברסיטה (או להתחבר בחיבור מיוחד מהבית) ולדפדף במחשב בכתבי עת שונים. לכן, גם אם "מוסד הספריה האוניברסיטאית פשוט ייעלם", כדבריך, עדיין יהיה צריך לשאת ולתת עם אלסוויר על גישה לכתבי העת שלה.

גירסאות הדפוס של כתבי העת המדעיים אכן הולכות ומתמעטות. עד לפני שנה-שנתיים, הייתי מקבל באופן קבוע כמה פעמים בשנה עותק פיזי של Biometrics, מתוקף חברותי ב-IBS ("החברה הביומטרית הבין-לאומית"). כנראה שאז נפל למישהו באגודה האסימון שבעידן האינטרנט אין צורך לשנע אלפי כרכים כבדים לכל קצווי העולם, וכיום החברות מקנה גישה לעותקים אלקטרוניים של הג'ורנל, שהם כמובן זהים לחלוטין לגרסה המודפסת (אפשר, תמורת תשלום נוסף ולא גדול, לקבל גם עותקים פיזיים). עוד המחשה לעליית שיטת ההפצה האלקטרונית: עד היום לא החזקתי ביד גירסת דפוס של אף אחד מבין המאמרים שפרסמתי.

חסרון אחד שאני רואה לשיטת ההפצה האלקטרונית הוא שעכשיו לפעמים יותר מסובך לקרוא מאמרים באוטובוס או בשפת הים, נניח, כי צריך לזכור להדפיס אותם מראש. זה חיסרון קטן מאד בעיני. חיסרון שני, שעליו אני קצת יותר מצטער, הוא שבהפצה אלקטרונית הקוראים מאבדים את החוויה של לקחת כרך לידיים, לעלעל בו בלי כוונה מוגדרת מראש, ולצלול לתוך מאמר שנראה מעניין. עדיין, אני מעדיף לאין שיעור את דרך ההפצה החדשה, ואין לי ספק שהיא "תנצח".
היתה ספריה? 591456
אני מקבל את ה-APSR (אמריקן פוליטיקל סיינס ריוויו) של APSA (נחש לבד) ועוד כמה כתבי עת שלהם. אבל בנוסף לעותק הפיזי, אני גם מקבל דוא"ל על כל גיליון חדש עם רשימת המאמרים ואבסטרקטים שלהם, מה שיוצר תהליך קצת דומה לדפדוף האקראי. אני מניח שבתחומי מדעי החברה זה ייקח קצת יותר זמן (בכל זאת...), אבל בסופו של דבר גם אצלנו יעברו להפצה דיגיטלית בלבד.
עם זאת, כמובן, הספריה תמשיך להיות מוסד הכרחי בשביל הספרים. במקרה הזה, אני מתקשה לראות חלופה דיגיטלית מוצלחת לשיטוט אקראי סביב המדפים הרלוונטיים לאיסוף מקורות שלא הייתי מגיע אליהם במקרה – וזה נכון במיוחד עבור סטודנטים. לסטודנטים שלי הייתי אומר שלפחות ביקור אחד בספריה הוא תנאי הכרחי לכתיבת עבודה מוצלחת.
היתה ספריה? 591457
אוסף ספרים גדול עם גישה לכולם, דרך לגשת לספר אקראי שקשור לנושא מסוים (קיבוץ לפי נושאים). באמת כ"כ קשה ליצור משהו כזה? משהו כזה לא קיים כבר היום?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים