בתשובה לדובי קננגיסר, 24/06/00 22:16
עוברים מדמוקרטיה לאד-הוקרטיה 6269
חצית כאן גשר מחשבתי בצורה קצת לא מסודרת. לא, המשמעות היא לא כי כל פוליטיקאי שואף רק לנצל את בוחריו (אם כי יש גם כאלו, שכל תכלית קיומם הפרלמנטרי היא לשמר את כוחם). אבל כפי שנאמר, הפוליטיקה היא תכליתית, לא מוסרית. או במילים מוכרות יותר, "המטרה מקדשת את האמצעים".

המערכת הפרלמנטרית בישראל מובילה לכך כי ראש ממשלה שיתעקש על כך שכל צעד שבו ינקוט יהיה מוסרי ומכובד יוביל את עצמו מהר מאוד אל התהום, ויאלץ לזנוח את המטרה הראשית שהציב לעצמו כשנבחר לתפקידו. במקרה הזה, המטרה היא השגת הסכם מדיני עם הפלסטינים בתקופה הקרובה, שנחשבת בעיני מומחים רבים כחלון הזדמנויות שעומד להסגר עם מותו של ערפאת. האמצעי הוא שמירה על קואליציה יציבה לקראת הסכם כזה. הדרך היחידה לשמור על קואליציה כזו היא על ידי מתן סכומי כסף גדולים לש"ס.

אם ראש הממשלה היה מקפיד, באופן מטופש משהו, לשמור על "המוסר" ועל "כבודו העצמי", ושאר תארים מתחסדים, הוא היה נותר עם קואליציה צרה, שכל מפלגה המעוניינת בכך היתה מסוגלת להפילה, גם אם המדובר באמיר פרץ. בנוסף, ההסכם היה זוכה לרוב רק על ידי תמיכת הערבים, דבר שהיה מהווה כלי פוליטי רב עוצמה בידי מתנגדי ההסכם, ומוביל כנראה לנפילתו במשאל עם או בבחירות.

בקיצור, השאלה היא כזו: האם אתה בוחר בהסכם שלום, או בראש ממשלה "מוסרי, בלתי לחיץ ובעל כבוד עצמי"? אם אתה מעוניין באפשרות השניה, אני אישית הייתי מציע לך להצביע לבני בגין בבחירות הבאות.
עוברים מדמוקרטיה לאד-הוקרטיה 6274
זה לא קשור לכבוד עצמי. זה קשור לעובדה שש''ס מקבלת כאן לאט לאט אוטונומיה חברתית מוחלטת, אבל אינה משחררת מאחיזתה את שאר העם. כלומר - לאחר מערכת החינוך הנפרדת שלה ומערכות סעד נפרדות, היא מקימה עכשיו גם מערך שידור חוקי. כל מה שחסר זה שיכריזו על מדינה. בכל הזמן הזה, אנחנו, החילונים, לא קיבלנו מערך המשוחרר מעול החרדים. כפיה דתית עדיין קיימת בחוקי מדינת ישראל, תנ''ך ותושב''ע עדיין נלמדים בבתי הספר שלנו בין אם נרצה בכך או לא.
כמו שכתב סבר פלוצקר בסוף השבוע - השלום לא שווה את אובדן המדינה. אם בשביל השלום אנחנו צריכים לוותר על כל יומרה להיותנו מדינה חופשית, שוויונית והוגנת - אז לעזאזל עם השלום הזה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים