בתשובה לירדן ניר-בוכבינדר, 04/07/15 20:55
כל פעם מחדש,עשינו את זה עם ''בגידה'' 658754
הגרסה הקצרה: כנראה שאני אתאיסט חלש, על פי הגדרתך.
(אגב, לא נתתי דוגמה לאותה יישות שאתה שואל עליה בתגובה הקודמת?).

הגרסה הבינונית: הענין הוא שקבוצות כאלה ואחרות לאורך ההיסטוריה ואנשים שונים קראו (וממשיכים לקרוא) אלוהים לכל כך הרבה דברים, שחלקם (כמו דוגמת הטבע השפינוזיסטי) יהיו מקובלים כנראה גם עליך.
מבחינה זאת, ההגדרה של אתאיסט היא ill-defined.
היא לא מגדירה היטב את הקבוצה שאתה אמור (לדעתם של המגדירים, אני כשלעצמי לא אמור ולא חייב להם כלום) להתחייב שאינך שייך לה/מאמין בה. האם טאואיסט מאמין באלוהים? ובודהיסט‏1? בספרות המערבית תמצא לא פעם שהשם אלוהים משתרבב לתוך מושגים לא-מערביים מאחר שמחוסר מילים המחבר/הוגה/גורו שמכר את הלמבורגיני החליט לאמץ את המושג ההיולי הזה לתיאור דברים אחרים, ככה שזה יישמע יותר נעים ומוכר לאוזניים מערביות. על פי חלק מהפילוסופיות (אם תרצה), אפילו המילה 'יישות' שאתה מנסה להעניק חסרת משמעות בהקשר הזה‏3.
'אלוהים' (המילה, המסמן‏2) נהפך לתווית דביקה שניתן לשים על כל דבר שמשרת את המטרה של הדובר, הפוליטיקאי, ההוגה, הפילוסוף או השרלטן.

עקב כך אני חושב שהמילה אתיאיסט היא בכלל מילה דתית‏4 - ז"א שהיא הומצאה ומשמשת את הממסד הדתי כדי שיהיה להם קל להגדיר/לתחום/לשים תווית על אנשים שאינם מאמינים באל שלהם. בדרך כל זה גם נובע מתיאוצנטריות עיוורת לכל האנשים האחרים נותנים את השם אלוהים למושגים שרחוקים מאד מהאלהים שלהם. אבל מאחר שאצלם האמונה בקיום האלוהות כל כך חזקה, שהם בכלל לא מבינים עולם מושגים שלא מכיל את המונח הזה, אלא רק על ידי ניגודו לעולם שלהם.
מתוך עולם המושגים של האנשים החופשיים - אחרים יקראו להם חילוניים אולי (גם זאת בעצם הגדרה שנובעת מדתיות על ידי הנגדה) - הצורך בקיום מושג כזה מתייתר, וקל וחומר הצורך לעמוד בנטל ההוכחה מול אינסוף הגדרות קיימות או היפוטתיות רק כדי להגדיר את עצמך כקבוצה המשלימה שלהם.

אתה מכיר עוד מקום שבו אדם מגדיר את עצמו על ידי הגדרה נגטיבית מול אוסף אינסופי של מושגים שאחרים בכלל קבעו לצרכיהם שלהם?

מטריאליסט למשל, היא הגדרה פוזיטיבית (פאן אינטנדד) ולא הגדרה נגטיבית. היא אומרת במה אתה מאמין, באופן פשוט וברור, ולא במה אתה לא מאמין.
אז אין לי כמובן בעייה שאתה תגדיר את עצמך כאתאיסט - רצונו של אדם כבודו - אבל אני חושב שכשאתה אומר את זה מתוך עולם המושגים שלך (שקרוב כנראה לשלי), זה שונה לגמרי מאשר כשהקרנף או הנמר אומרים את זה עליך או עלי. מי שחי רק מתחת למים, ואלה החיים היחידים שהוא מכיר, יתקשה מאד להבין חיים שאינם מתחת למים, וכל מי שנמצא מחוץ למים ייתפס בעיניו כמישהו ש'יצא מהמים', מאחר וזוהי ברירת המחדל התפיסתית שלו. מי שחי מחוץ למים, ויודע שחיים יכולים להיות במיליון מקומות וצורות, אין שום סיבה שיגדיר את עצמו כצורת חיים 'לא מיימית', לא אטמוספרית, לא מוצקה, לא חללית, לא נהרית, לא נחלית וכו'. ההגדרה של מי נמצא בתוך הגדר ומי מחוצה לה חשובה רק למי שהקים את הגדר והגדיר אותה, לא למי שחושב שכל הגדרות האלה לא קיימות במציאות, אלא רק בראש של האנשים.

1 איזה בודהיסט? תרוודה והנירוונה? מהאיאנה וה'ריקות'? זן?
3 למעשה גם בהקשר של שפינוזה. איך אפשר להגדיר יישות שאיננה נפרדת משום דבר אחר ומכילה את הכל?
2 שממילא המסומן שלו חסרת משמעות מעבר להגדרותיהם של אנשים, מאחר ואין שום הסכמה עליו ועל קיומו. אפילו בין אלה שמאמינים באחת מאלפי ההגדרות שלו.
4 לא, זה לא אומר שאתיאיזם זה דת, כמו שענה לך הנמר שהביא עוד דוגמה נאה לאלה שמשוכנעים לחלוטין שהגרסה שלהם של אלוהים היא היא הנכונה, וכל השאר טועים.
כל פעם מחדש,עשינו את זה עם ''בגידה'' 658768
"אתה מכיר עוד מקום שבו אדם מגדיר את עצמו על ידי הגדרה נגטיבית מול אוסף אינסופי של מושגים שאחרים בכלל קבעו לצרכיהם שלהם?" אני חושב ש"ציניות" או "אנרכיזם" עונות על הבקשה שלך.
כל פעם מחדש,עשינו את זה עם ''בגידה'' 658774
הסתכלתי בהגדרה של ציניות בויקיפדיה, היא נשמעה לי הרבה יותר רכה ונזילה מאתיאיזם. אני גם לא מכיר אף אחד שמגדיר את עצמו כ'ציני' באופן גורף. לפעמים אנשים מתנהגים בציניות, ולפעמים לא.
קל וחומר לגבי אנרכיזם:
"אנרכיזם הוא מושג כללי המתאר מגוון פילוסופיות פוליטיות, או דעות אישיות, התומכות בביטול משמעותי, מוחלט או חלקי, של מבנים חברתיים היררכיים". כמו שאמרתי, הגדרה הרבה יותר רכה ונזילה.
כל פעם מחדש,עשינו את זה עם ''בגידה'' 658839
ולא נשכח את האנטי-ציונים שויתרו על הגינונים וחגגו עם הנגטיביות על ראש שמחתם.
כל פעם מחדש,עשינו את זה עם ''בגידה'' 658798
אנוסטיקן פילוסופי ואתאיסט פרקטי. קרי, מבחינה רעיונית, לא צריך לשלול מה שמלכתחילה אין לו ביסוס, ומבחינת החיים עצמם התנהלות ששוללת לחלוטין יישות אלוהית מנהיגה שיודעת-כל וכל-יכולה (וגם קבלת קיומה של האמונה והדת).
כל פעם מחדש,עשינו את זה עם ''בגידה'' 658800
נשמע לא רע.
(אני כמובן מקבל את קיומן של אמונה ודת כמפעלים אנושיים תרבותיים וחברתיים).
כל פעם מחדש,עשינו את זה עם ''בגידה'' 658943
אני לא חושב שהמילה "אלוהים" היא עד כדי כך גמישה. בדיון רציני אי אפשר להדביק את המילה "אלוהים" לשעון שלי. מישהו יכול לטעון "השעון של ירדן הוא אלוהים", ואני חושב שהשעון שלי קיים, אבל זה לא דיון מעניין, כי הוא לא משתמש נכון במושג "אלוהים".

נכון שהמושג "אלוהים" או "אל" שביחס אליו ההשקפה שלי התגבשה הוא זה שמוכר לנו מהדתות המונותאיסטיות ומהמיתולוגיה היוונית ודומותיה, ובאלים כאלה ברור לי שאני כופר (וכנראה גם אתה). אם בתרבויות אחרות, או במסות פילוסופיות (ע"ע שפינוזה) יש מושגים שיש להם איזושהי חפיפה עם זה אז אני סמוך ובטוח שלפחות במה שנוגע לחפיפה הזו אני לא אאמין.

אני לא יודע באילו טקסטים משתמשים ב"אלוהים" עבור מושגים של בודהיסטים ודאואיסטים; יכול להיות שהשאלה "האם הם מאמינים באלוהים" היא קשה, אבל זה לא משנה לענייני: אני לא בודהיסט ולא דאואיסט. אתה כן? אתה חושב ברצינות שאולי יש איזה Xיזם אחר שאולי הוא נכון ושיש מקום בו לאל?
כל פעם מחדש,עשינו את זה עם ''בגידה'' 658956
שפינוציזם?
הענין הוא לא שיש להם איזושהיא חפיפה עם המושגים שאתה מכיר, אלא שהם מגדירים מחדש את מושג האלוהים. ובאופן מסוים יש להם, כמו שכבר אמרתי, סתירה עם האלים שאתה מכיר, לא חפיפה.

אתה שואל אותי שאלה פילוסופית, ולכן זה לא משנה אם אני בודהיסט או דאואיסט, אם ברמה הפילוסופית אני מכיר מספיק הגדרות של אלוהים מתרבויות שונות ופילוסופיות שונות, מערביות, מזרחיות, צפוניות או דרומיות, וחלקן כמו דוגמת השפינוציזם אבל גם אחרות מגדירות הגדרות יותר רחבות או שונות ממה שאתה מכיר, אז זה מחייב אותי להתייחס גם אליהן. דוקא בגלל ההגדרה הכל כך רחבה וקשה של אתאיזם לדעתי.
ושפינוזה או האופנישדות ההודיות או הקאנון הבודהיסטי זה לא איזה משוגע חד פעמי שמגדיר את השעון של ירדן כאלוהים כמו שאתה מציג את זה. אני לא מבין במה ערכם פחות משל הרמב"ם או התנ"ך או האיליאדה.
כל פעם מחדש,עשינו את זה עם ''בגידה'' 658964
התשובה האישית שלי ל-"האם אתה מאמין באלוהים?" היא "מה זה 'אלוהים'?".

לא רק שיש בליונת'אלפים תפיסות שונות של "אלוהים", שכולן - כפי שאתה כותב - סותרות זו את זה באופנים שונים, אלא שגם אף אחת מהן לא באמת מגובשת בפני עצמה. אם לכך אתה מכוון כשאתה אומר שאינך אתאיסט (כי איך אתה יכול לומר שאינך מאמין ב-'אלוהים' כשלא ברור אפילו מה זה), אז אני שותף לסנטימנט שמנחה אותך, ובכל זאת רואה בעצמי אתאיסט.

ראשית, מכיוון שהכפירה שלי היא ככל הנראה "חזקה" יותר מאתיאזם, ולא "חלשה" ממנו. אני אפילו לא מצליח להגיע לכדי כפירה אונטולוגית, מכיוון שעוד קודם לכן אני מגיע לכדי כפירה סמנטית: אני לא מאמין בקיומו של המושג בו האתאיסט כופר :) ואם זה המצב, אז מה אכפת לי להודות, לשם הפשטות ולמען התקשורת, שאני סתם אתאיסט?

ושנית, מכיוון שאני אכן כופר בתאיזם, ולכן - מילולית - אני אתאיסט. הסיבה שכל התפיסות האלה (בודהיזם, דאואיזם, יהדות, סיינטולוגיה...) - על אף שהן סותרות זו את זו - מזוהות כ-"מאותו סוג", היא שיש להן בכל זאת גרעין משותף אותו אני פוסל קטוגרית. בעיני, ובאופן גס, הגרעין הזו הוא "אמונה בתכליות מטאפיזיות". למשל אני חושב שהמשפט "העולם נברא ברצון האל" אינו נכון, ולא משנה איזו הגדרה תחליט לייחס למילה "אל" (אפילו "השעון של ירדן" לא יעבוד כאן). ולמשל כל הצדקה לטענה נורמטיבית הנסמכת על איזשהו "רצון", "אמת מידה" או "תכלית" שמחוץ למציאות, היא מגוחכת בעיני בלי קשר לפרטיה הספציפיים.
כל פעם מחדש, 658984
אני חותם בלב שלם על המשפט הראשון שלך.
וגם על הפסקה השנייה.
וגם על ענין הכפירה הסמנטית (כבר אמרתי לירדן שבעצם יש כאן שאלה סמנטית אם אני לא טועה).

למען הפשטות והתקשורת כבר הודיתי שאני אתאיסט ('חלש'). אבל חלק מהסיבה לדיונים באייל זה גם כדי לתאר את המורכבות ולא רק את הפשטות.

למען המורכבות וחשיפת תפיסות מוטעות, פתחתי את הוויכוח הזה מול הקרנף, שתפיסתו רחוקה שנות אור ממה שאתה מתאר בפסקה השנייה שלך, ואפילו אחרי עשרות תגובות לא בטוח שהוא באמת ירד לעומקה והבין אותה עד הסוף. המוטיבציה העיקרית שלי היא אכן הוקעת או חשיפת הבלבול בשימוש במושג שעולה שוב ושוב כשדתיים משתמשים בו.

אז אחרי שהסכמנו על העקרון, או לפחות באופן הכי קרוב להסכמה עם עמדותי בפתיל עד כה, רק ניטפוקון:
המשפט "העולם נברא ברצון האל", עבור שתי התפיסות הראשונות בסוגריים שלך‏1, הוא מה שקרוי Not even wrong, מאחר והוא בכלל לא חלק מעולם המושגים שלהן. אני אפילו לא בטוח באשר לתכליות המטאפיזיות שלך (ושוב אפשר רקורסיבית לצלול לשאלה 'מה זה?'). אבל זה כבר ממש בשולי השוליים.

1 לפחות בחלק מהותי מהפלגים שלהן.

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים