בתשובה להאייל האלמוני, 24/03/16 17:22
שוברים שתיקה - סוכני אוייב? 675803
1. על סמך מה אתה קובע כי סוחר סמים נופל לקטגוריה של אנס, רוצח וגנב ולא לקטגוריה של שקרן, אצן או סוחר נדל"ן? מה הקריטריונים?
לא מקבלים פטור מעונש על עבירה פלילית על סמך מספר הפעמים בהם נתפס העבריין מבצע אותה. אבל בהחלט זה קובע משמעותית את גזר הדין. ההבדל בין קנס או קצת עבודות שירות לבין ישלח אותו לכלא בלי להתלבט יותר מידי יכול להקבע על סמך נתונים אלה.

2. השופט מכיר את החוק. אבל את לשון החוק ניתן לפרש בצורה אותה הסברתי, ומשם ניתן - כמו בפסקי דין אחרים שניתנו, להחליט כי לא בוצעה עבירה על החוק, וגם אם כן, אולי ניתן להסתפק ב"נו נו נו".

ולכן - כאמור, אני חושב שיש מקום רב להתלבטויות.
שוברים שתיקה - סוכני אוייב? 675819
1. אין קריטריונים (ברבים), יש קריטריון (ביחיד). אם ביצעת פשע, הואשמת והורשעת אתה פושע. זה נכון עבור פשע/פושע באופן כללי וכל פשע באופן ספציפי. גניבה, רצח, שוד, אונס, בגידה במדינה, סחיטה באיומים, שוחד, טרור, עריקה, התעללות, הצתה וסחר בסמים אסורים כולם באותה קטגוריה.
כן, אבל זה תלוי בחומרת הפשע וטיב בתירוץ/סיבה לביצועו. סחר בסמים הוא פשע חמור, והתירוץ של של סחרתי בסמים על מנת להרשיע סוחר סמים הוא דבילי.

2. אין דבר כזה בחוק "כאן אין סחר בסמים כפשוטו". אי אפשר להסתפק ב"נו נו נו" - לא רק שביצעת פשע חמור, ולא רק שיש לך תירוץ מטופש, אלא שברגע שנקבל תירוץ כזה כלגיטימי נבטל את החוק הפלילי למעשה.

נראה לי שאני חוזר על עצמי.
שוברים שתיקה - סוכני אוייב? 675856
1. אבל אנחנו בשלב שלפני ההרשעה. אתה רוצה להרשיע אותו כסוחר סמים, בגלל שהרשעת אותו כסוחר סמים? הוא עדיין לא הורשע וטוען להגנתו כי הפעולה אותה ביצע איננה נחשבת "סחר בסמים" והוא עצמו אינו נחשב כ"סוחר סמים" - לפי הקריטריון אותו קבעת וניסחת.

2. יש דבר כזה בחוק. אפילו לא צריך להיות משפטן בשביל לדעת דברים כאלה. מספיק לקרוא חדשות על מנת לקרוא על מקרים בהם מתנהלים פלפולים משפטיים בשאלה תחת איזה חוק ניתן להכניס את המקרה והאם זה מתאים להגדרת החוק או שלפי נוסח החוק או הפרשנות המקובלת לחוק (על פי תקדימים או משהו), זה לא נחשב.

כן. אנחנו קצת חוזרים על עצמנו. אבל מנסים לחדד את הנקודות. אם אתה מרגיש כי מיצינו, רב לנו.
שוברים שתיקה - סוכני אוייב? 675864
1. לא, אנחנו בשלב הדיונים על העונש. את ההרשעה כבר קיבלנו ברגע שהוא הודה בביצוע הפשע. הפעולה שהוא ביצע נחשבת לסחר בסמים על פי לשון החוק (הבאתי אותה במעלה הדיון) ולא יכולה להחשב לשום דבר אחר.

2. כבר דיברנו על זה. יש חוקים בהם אותו מעשה יכול להיות כמה עבירות שונות (רצח, הריגה, רצח בכוונה תחילה, גרימת מוות ברשלנות...) ואז יש מקום למיקוח על העבירה, זה, כמו שראינו, לא המקרה בסחר בסמים, ברגע שסחרת בסמים והודת בכך, המיקוח הוא רק על העונש.
שוברים שתיקה - סוכני אוייב? 675865
1. אנחנו לא בשלב הדיונים על העונש, מכיון שיש עוררין על כך שהמעשה הוא פשע.

2. אני מבין שאתה לא מומחה למשפטים. היות ולא הצלחת להסביר במה המקרה הנידון שונה מרצח, פריצה, אונס, שוד ותקיפה, או לחילופין: סוחר רכב, סוחר נדל"ן, שקרן, רשלן וקשקשן, לא הצלחת לשכנע אותי כי האיש ניהל סחר בסמים.
שוברים שתיקה - סוכני אוייב? 675869
1. אין שום עוררין על כך שסחר בסמים הוא פשע. שוב, זה לשוןן החוק המפורשת.

2. אני לא מומחה ולא מתיימר להיות כזה. בכל זאת ניסיתי להסביר. אמנם כשלתי בכך אבל זה לא מעיד על המומחיות שלי (שאין לי, אבל בכל זאת, גם אם היתה לי זה לא עדות). זה יכול להעיד על חוסר יכולת הסברה מצידי או חוסר יכולת הבנה מצידך. מן הסתם זה שילוב של שניהם. אז, הנה, אני אסביר לאט, תנסה לעקוב ובבקשה על תגיב מבלי שקראת את כל ההסבר. חוק העונשין מבדיל בין כמה סוגי של גרימת מוות:
* הריגה - "הגורם במעשה או במחדל אסורים למותו של אדם, יאשם בהריגה"
* רצח א. "גורם במזיד, במעשה או במחדל אסורים, למותו של אביו, אמו, סבו או סבתו"
* רצח ב. "גורם בכוונה תחילה למותו של אדם;"
* רצח ג. "גורם במזיד למותו של אדם תוך ביצוע עבירה או תוך הכנות לביצועה או כדי להקל על ביצועה;"
* רצח ד. "גורם למותו של אדם כשנעברה עבירה אחרת, כדי להבטיח לעצמו, או למי שהשתתף בביצוע אותה עבירה, בריחה או הימלטות מעונש."
* רצח עם עזרה לנאצים: "מי שהורשע ברצח לפי סעיף 2(ו) לחוק לעשיית דין בנאצים ועוזריהם"
* רצח עם עונש מופחת א. "...במצב שבו, בשל הפרעה נפשית חמורה או בשל ליקוי בכושרו השכלי, הוגבלה יכולתו של הנאשם במידה ניכרת, אך לא עד כדי חוסר יכולת של ממש..."
* רצח עם עונש מופחת ב. "...במצב שבו מעשהו של הנאשם חרג במידה מועטה, בנסיבות הענין, מתחום הסבירות הנדרשת..."
* רצח עם עונש מופחת ג. "...כשהנאשם היה נתון במצב של מצוקה נפשית קשה, עקב התעללות חמורה ומתמשכת בו או בבן משפחתו, בידי מי שהנאשם גרם למותו."
* שידול או סיוע להתאבדות "המביא אדם לידי התאבדות, בשידול או בעצה, או מסייע אדם להתאבד..."
* המתת תינוק: "אשה שגרמה במזיד, במעשה או במחדל, למות ולדה שלא מלאו לו שנים עשר חדשים..."
* גרימת מוות ברשלנות: "הגורם ברשלנות למותו של אדם..."
להבדיל פקודת הסחר בסמים היא הרבה יותר מפורשת:
"לא ייצא אדם סם מסוכן, לא ייבא אותו, לא יקל על ייצואו או ייבואו, לא יסחר בו, לא יעשה בו שום עסקה אחרת ולא יספקנו בשום דרך בין בתמורה ובין שלא בתמורה, אלא אם הותר הדבר בפקודה זו או בתקנות לפיה או ברשיון מאת המנהל" זהו, אין סעיפים אחרים שיכולים ליפול לאותו מעשה.
שוברים שתיקה - סוכני אוייב? 675880
1. יש עוררין על כך שהפעולה המדוברת עונה להגדרה של סחר בסמים. זו היתה לשוני המפורשת בכמה הודעות.

2. אקח שורה אחת מכל הסעיפים שהעתקת הנה, על מנת להבהיר לך את מורכבותה של ההחלטה שאתה טוען שניתן לבצע בקלות ובלי להתלבט:
* הריגה - "הגורם במעשה או במחדל אסורים למותו של אדם, יאשם בהריגה"
1. צריך להוכיח שהנאשם היה הגורם.
2. צריך להוכיח שהמעשה או המחדל היו אסורים.
3. עד כמה הוא הגורם, על מנת לקבוע את חומרת העונש שלו, בסקאלה שבין המקסימום הקבוע בחוק - 20 שנות מאסר, לעונש קל.
4. היסטוריה פלילית/התנהגותית, על מנת לקבוע את חומרת העונש, בהתאם למטרות של ענישה, הגנה על שלום הציבור ושיקום.

ואם נראה לך שהכל פשוט והכל נכתב ופורט בלשון החוק ועל כן אין מקום לדיון ושיפוט בנושא, מוטב שתקרא את הערך הריגה [ויקיפדיה]. על פי דוגמה זו, גם אם מצליחים להוכיח כי מעשה כלשהו בוצע, עדיין יש דיון משפטי בשאלה האם הוא עונה להגדרה של הריגה או לא.
שוברים שתיקה - סוכני אוייב? 675889
1. מה? תסביר לי איך יכול להיות שמי שסחר בסמים לא עשה פעולה שעונה להגדרה החוקית של סחר בסמים.

2. לא אמרתי ש"הכל פשוט" ובודאי לא ש"אין מקום לדיון ושיפוט בנושא". כתבתי שהמחוקק נתן לשופט מראש מספר סעיפים שונים שחלים על אותה פעולה על מנת לאפשר לו שיפוט בגלל שלא הכל פשוט. להבדיל, במקרה של סחר בסמים, המחוקק לא נתן לשופט כל כך הרבה אפשרויות, בגלל שזה דבר הרבה יותר פשוט, בגלל שהעונש הרבה יותר נמוך...
שוברים שתיקה - סוכני אוייב? 675899
1. לא ניסיתי להסביר את זה לאורך כל הדיון?

2. אמרת שהכל פשוט. כך משתמע מדבריך: כל בית משפט ישלח אותו לכלא בלי להתלבט יותר מידי.

בכל מקרה המחוקק נותן לשופט הרבה אפשרויות:
1. לקבוע האם בוצעה עבירה.
2. לקבוע את רמת אשמתו של מבצע העבירה.
3. לקבוע את הענישה בגבול שבין אפס ענישה עד לענישה המקסימלית הקבועה בחוק, בהתאם לנסיבות.

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים