בתשובה לצפריר כהן, 30/04/17 0:35
הצ'ופציק של הקומקום 692225
מה היית רואה כהישג אמריקאי בסוריה?

בחשבך על תשובה זכור את שאירע בבלוב עיראק ומצרים.
הצ'ופציק של הקומקום 692233
לא לגמרי ברור לי. במקור הם ניסו לתמוך בקבוצות של מורדים. זה עבד באופן כללי בדרום. בצפון טורקיה הכשילה את זה.

המטרות שלהם לא ברורות. לא שמעתי ניסוח מחודש של מטרות (מעבר למטרה המוגבלת מאוד של מניעת שימוש בנשק כימי.
הצ'ופציק של הקומקום 692240
כאן הגענו להסכמה. גם לי זה לא ברור כלל. כי אתה יכול לומר: כינון בכל שטח סוריה מדינה דמוקרטית תומכת מערב שחיה בשלום עם הידידה ישראל ושכל סממני רוסיה איראן וחיזבאלה ודע"ש מחוץ לה, תהווה הישג. אבל הדבר הזה הוא חלום שלא מתאים לתנאי המציאות וקשה מאד לדעת לאיזו תוצאה סופית תביא התערבות כזאת או אחרת. אבל אם קשה לדעת למה שואפים ברור מאד שהמצב שנוצר לאחרונה שבו איראן ורוסיה משחקות משחק חד צדדי בסוריה, ואם יניחו להן לנפשן הן תכנסנה את עצמן לשטח תחת חסותו של אסד שישוב וישלוט בכל שטחי סוריה, ותדחקנה את ארצות הברית מהשטח, הוא המצב הגרוע מבין הגרועים. וזה בדיוק מה שהיה טרם הפעולה של טראמפ. ארצות הברית חדלה להיות שחקן משפיע באזור, והדבר הביא לשיא של חוצפה שהתבטא בהפצצת הסארין, כשפוטין אומר לעצמו ש"ידידו" טראמפ בודאי יניח לו לעשות כל מה שלבו חפץ. פעולה שתשבור את חוקי המשחק האלה ממש התבקשה, וזו אכן נעשתה. עכשיו פוטין יודע שטראמפ לא בהכרח יחתום על כל דבר שהוא עושה בסוריה , וזה ייחיב אותו לנהוג בזהירות. התוצאה תהיה ככל הנראה איזה שהוא הסדר שבו תחולק סוריה לכמה מדינות, מדינה כורדית בצפון ואחת או שתי מדינות סוניות במקומות אחרים, וגם חלק בשליטת אסד. אסד פוטין ואיראן וחיזבאלה לא יהיו השליטים הבלעדיים בסוריה. וזה יותר טוב ממה שהיה יכול להתהוות ללא המתקפה הזאת.
הצ'ופציק של הקומקום 692373
התפתחות מעניינת: אזורים בטוחים בצפון מערב סוריה. איראן, טורקיה ורוסיה הסכימו להכריז על חלק מהשטחים שבשליטת המורדים בסוריה כאזורים בטוחים. לא יהיו תקיפות אוויריות נגד מורדים בשטחים הללו וגם לא תקיפה של אוכלוסיה אזרחית. הכוונה היא לאפשר לפליטים לחזור לשטחים הללו. תימשך הלחימה נגד דאעש. מורדים שונים מביעים מחאה. בפרט הכורדים בצפון מתנגדים. ארצות הברית מביעה הסכמה זהירה.

כלומר (כמובן שכל מה שנכתב קודם הוא למיטב הבנתי, ומה שנכתב בהמשך הוא פרשנות פרטית שלי), זהו ניסיון של טורקיה להיפטר מפליטים, וגם לתמוך בבני חסותה שבסוריה. היא הצליחה לבודד מההסכם את הכורדים. ההסכם הזה יוצר חלוקה חלקית של סוריה, והכורדים הושמטו ממנו: אין הכרה בתביעותיהם. טראמפ הטיף לכיוון כזה.

אני מנסה להבין מה גרם לרוסיה ואיראן להסכים. לאפשר להם למקד מאמצי לחימה בגזרות אחרות בינתיים? ההסכם הזה לא שווה מספיק (לדוגמה: כתבה ב־CNN מזכירה שבבוסניה זה לא עבד) ולכן אין בעיה להבטיח הבטחות ריקות? הלחץ מארצות הברית נשא פירות (אבל מה היו המנופים שהפעילה ארצות הברית)? חבירה זמנית לטורקיה כדי להחליש את הכורדים? אין לי תשובה סבירה.
הצ'ופציק של הקומקום 692401
אני קצת סקפטי לגבי ההסכמים החדשים בגלל ניסיון העבר, ומאד ייתכן שנראה למרות הכרזתם כ"בטוחים" עוד הרבה אש ועשן שם. אבל אני כן מאמין שעם הזמן כל העסק הזה כך או אחרת יתכנס למשהו, ואני גם מאמין שהפעולה של טראמפ תגרום לכך שהמשהו הזה יהיה יותר טוב מבחינת ארצות הברית, וגם מבחינתנו. אגב, כך אני גם חושב על הסכסוך שלנו עם ה"פלשתינים" ‏1. מה שאנו צריכים לעשות הוא לנקוט בטקטיקה של השמאל הישן: "עוד דונם. עוד עז.", והמאמץ הזה יביא לכך שגם אצלנו נתכנס למשהו יותר טוב לנו.

1 פרופסור עיד‏2 שנבחר להדליק את המשואה ביום העצמאות‏3 אמר בכתבה עליו, שלערבים שבאים לקבל טיפול בבית החולים שבו הוא עובד הוא לא קורא "פלשתינים" אלא "ערבים שגרים באזור".
2 לפני שנים רבות הוא ניתח בן משפחה שלי, ואז שמעתי בדיחה עליו שבעצם הוא בכלל יהודי כי "האיד" באידיש זה יהודי.
3 הבחירה בו כמדליק משואה מאד שמחה אותי כמו עצם הסכמתו להיות מדליק משואה "לתפארת מדינת ישראל".

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים