מטא-אנליזות זה נושא מעניין 703358
אני בעצמי עורך מטא-אנליזות וקורא לא מעט מאמרים שמבוססים עליהן והתאור שניתן פה די מדויק. כמה הערות ותובנות: אחת הסיבות המרכזיות לקיומן של מטא-אנליזות הוא הצורך לסכם מחקרים עם עוצמה סטטיסטית נמוכה (כאלו שיש להם מספר נבדקים קטן). יכול להיות שבתחום מסוים יש הרבה מחקרים, אבל כל אחד מהם עם 20-30 נבדקים והתוצאות שלהן לא אמינות במיוחד. כשמבצעים מטא-אנליזה פתאום הרבה מחקרים שלא מצאו שום אפקט מובהק הופכים למובהקים כשהם מסוכמים ביחד.

מטא-אנליזות נהפכו לפופולאריות ב-‏20 השנה האחרונות בעיקר בגלל מחשבים. זה לא שמסובך לחשב אותן והנוסחאות די פשוטות בסך הכל, אבל בשביל לחשב מאגר נתונים גדול צריך הרבה עבודה, וזה בנוסף לעבודת הקידוד וחיפוש המחקרים.

יש כמה בעיות מרכזיות שאני מאתר בשיח על מטא-אנליזות ובביצוע שלהם. צריך להבין שלמרות שלא אוספים נתונים חדשים מטא-אנליזות כנראה יותר מסובכות ממחקרים רגילים. הסיבה היא שהחוקר צריך לקבל עשרות, אם לא מאות החלטות, בכל שלב של המחקר. החל מאלו משתנים בכלל לבדוק, אלו קריטריונים יהוו את החתך להכללת מחקרים, איך מתבצע החיפוש אחרי המחקרים וכלה בשיטת הניתוח עצמה. כל החלטה כזו יכולה לשנות מהותית את התוצאות. כמובן שחוקרים צריכים להצדיק כל החלטה אבל הרבה פעמים בחירות יכולות להיות שרירותיות ולהצביע על הטיות של החוקרים. גם כשמכלילים מחקר מסוים לא תמיד הנתונים שבו ברורים וצריך לקבל החלטות אלו נתונים הם קבילים. גם הרבה נתונים ממחקרים שלא פורסמו דורשים ניתוח נוסף. רוב האנשים שקוראים מטא-אנליזה מתרכזים בשורה התחתונה אבל הרבה יותר חשוב לבדוק את השלבים השונים של המחקר. מעטים מאוד קוראים את פרק השיטות והחישובים השונים כי זה גם דורש מומחיות וזמן שאין לכולם (מחקרי מטא-אנליזות נוטים להיות ארוכים מאוד). הבעייה היא שבניגוד למחקר קונבנציונלי שקל יחסית לשחזר, מטא-אנליזות מסובכות לשיחזור. לך תבצע עכשיו חיפוש על אלפי מאמרים ותוציא נתונים מכמה מאות מהם רק כדי לבדוק שהמחקר נעשה כהלכה.

עם זאת, חשוב לזכור שיש גם שיטות סטטיסטיות לבדוק כל מיני הטיות כמו אפקט המגירה, ואפשר לחשב למשל כמה מחקרים שלא פורסמו צריכים להתקיים כדי לבטל את האפקט שנמצא במטא-אנליזה. אם המספר הזה גדול אז סביר שהמטא-אנליזה טובה. שיטה אחרת שמקובלת לאחרונה בפסיכולוגיה היא פשוט לבצע מחקר זהה במעבדות רבות ולהריץ עליהם מטא-אנליזה. ככה לא צריך לחפש מחקרים ישנים, יש בקרה על המחקרים הקיימים ומדגמים גדולים ובלתי תלויים.

אבל אם יש דבר אחד שאני הייתי מתמקד בו זה הקריטריונים לבחירת מחקרים ומה נעשה כדי לחפש אותם. שם בעיקר נמצאות רוב ההטיות.
מטא-אנליזות זה נושא מעניין 703361
"לבצע מחקר זהה במעבדות רבות ולהריץ עליהם מטא-אנליזה" - לא הבנתי. אם אתה מבצע מחקר זהה, למה מטא אנליזה ולא אנליזה מסדר ראשון על הנתונים הראשוניים מכל המעבדות?
מטא-אנליזות זה נושא מעניין 703363
הסיבה היא שלמרות שמנסים להשתמש בדיוק באותו הפרוטוקל המדגמים לא זהים ולכן יש שונויות טבעיות וטעויות ייחודיות לכל מדגם. ניתוח ראשוני אפשרי אבל יהיה פחות אמין ומדויק ולכן מטא-אנליזה הכי מתאימה. הנה דוגמא מהעת האחרונה: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2515245...
מטא-אנליזות זה נושא מעניין 703364
מעניין, תודה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים