704074
מה ההבדל המשפטי בין לקחת טביעת אצבע לבין להשתמש בחברת פריצה?
טלפון פרוץ זה טלפון פרוץ.
האם החשש הוא שהמשטרה תנצל את טביעת האצבע לצרכים אחרים שהם אינם פריצה לטלפון?

אגב הכותרת בעיתון היתה צריכה להיות: תביעת אצבע
תובעים השניים מן האחד 704079
מעבר להבדל העקרוני, נראה לי שיש הבדל פרקטי מאד משמעותי.
שוטר שיודע שבשביל לחטט לך (לי, לכולנו) בטלפון הוא צריך צו מסודר, ואז לקחת אותו לחברת מומחים, ולחכות כמה ימים כדי לקבל אותו חזרה, ישקול היטב את צעדיו ועד כמה שווה לו המאמץ הנלווה - וזאת מול שוטר שפשוט מבקש ממך במקום לשחרר את הטלפון ותוך 5 שניות הוא רשאי לחטט בכל חייך האישיים כאוות נפשו.
האופציה השנייה מהווה יד קלה מדי על הדק החדירה לפרטיות. והרי טלפון הוא לא רשיון נהיגה.
תובעים השניים מן האחד 704081
זה לא איך שהמקרה מתואר. המשטרה ביקשה צו מסודר בבית משפט ועבור חשוד ספציפי. היא לא ביקשה הרשאה גנרית. רק שהבקשה היתה שונה מהבקשות הסטנדרטיות. במקום הרשאה לשלוח את הטלפון לפורצים, ביקשו הרשאה לקחת בכח טביעת אצבע.

אז נכון.. זה הליך טכני זריז יותר ולכן נוח יותר לשוטר להשתמש בו ולכן עדיין הטענה שלך נכונה רק שצריך לתאר אותה אחרת. באופן פרקטי המשטרה תבקש יותר צוים כאלו, אולי אפילו באופן אוטומטי תגיש ביחד עם כל בקשת חיפוש גם בקשת חיטוט בטלפון. בדיוק כמו שבארומה אתה לוקח מפית גם אתה לא בטוח שתצטרך. סתם כי זה קל.

אז יש לי הצעה פרקטית לבעיה הפרקטית.. אם רוצים להקשות על זה אז שיקשו על הבירוקרטיה. למשל, צו חיטוט בטלפון חייב לבוא רק אחרי צו חיפוש רגיל. והוא ידון בפני שופט מומחה לפרטיות, וצריך לחכות לפחות שבועיים מאז שאושר הצו הקודם‏1.

---
אגב ברגע שתגדיר את זה, אז כבר באופן טבעי יצטרכו קודם להגיש את הבקשה לבודקת שתבדוק אם עברו שבועיים מאז הצו הקודם. ואז היא תניח את התיק שלך בערמה ואז תצטרך לבוא אחרי שבוע לאסוף את התיק ולסוע למהנדס שיאשר שמדובר בטלפון סלולרי ולא במצנם. והמהנדס נמצא ברחוב שאין בו חניה בכלל ואז הוא יגיד לך לשלוח פקס עם הבקשה הקודמת ואז תגיד לו ששכחת את הפקס שלך ב 1985 ואז הוא יתעצבן. כל מי שהיה פעם בסידורים בעירייה יודע שזה מה שיקרה.
תובעים השניים מן האחד 704082
ואולי כדאי להבין שיש בעיה בנעילה עם טביעת אצבע. זה נוח, אבל די קשה להסתיר את טביעת האצבע.
תובעים השניים מן האחד 704083
הנעילה של טלפונים נעה לכיוון ביומטרי, קודם טביעות אצבע, עכשיו בהדרגה זיהוי פנים. אם היה לחשוד זיהוי פנים בטלפון המשטרה לא היתה נזקקת לצו, היא פשוט היתה מחזיקה את המכשיר מול פני החשוד ופותחת אותו. יצרניות המכשירים לא מחפשות לנעול את המכשיר נגד חיפוש משטרתי אלא נגד גנב או מציצן מזדמן, והנוחות מבחינתן גוברת על החשש לפרטיות. מי שמבחינתו זה קריטי צריך להתקין בעצמו שכבת אבטחה נוספת - להשתמש גם בנעילה בקוד, לאפשר גישה ליישומים רגישים רק דרך נעילה נוספת, או ללכת רחוק יותר ולהתקין הצפנה על המכשיר. רוב המשתמשים לא מעונינים בבלגן הזה.
704084
גם אני גם תהיתי על זה. מתוך התגובות של אנשי זכויות הפרט המתנגדים, שדיברו הרבה על הזכות להימנע מהפללה עצמית, היתה לי הרגשה שמדובר בעניין רגשי יותר מאשר מעשי: זה שמכריחים אותך לעשות במו ידיך (פשוטו כמשמעו) את האקט שיביא לחורבנך.
704085
והרי יש סעיפים אחרים בחוק שמטרתם לשים מגבלות על הפללה עצמית, רגשי או מעשי לשיטתך - למה דוקא כאן אתה בעד הפללה עצמית?
(ואגב - זה מאד דומה לכניסה למחשב אישי: האם המשטרה רשאית לגרום לך בכח להכניס סיסמה למחשב האישי שלך כשהיא עורכת חיפוש בביתך?)
704086
אני חושב שהדגש בידיעה הוא על ''בכח''.
זה שהתכלית ראויה, זה ברור, אבל האמצעי הרבה יותר פוגעני.
זה לא כמו לחטט לך בניירת.
ואסור להם לחלץ ממך את הסיסמה למחשב בעינויים. (לשב''כ מותר)
704096
מי אמר שאני בעד?
704091
חשבתי על זה עוד. ייתכן שהמניע של אנשי הזכויות הוא פשוט זהירות מונעת. המשטרה משתמשת בטריק חדש ועוד על עבירה בנאלית יחסית. שום דבר טוב לא יצא מזה.

וייתכן שהמניע של המשטרה הוא שהתוצאות של חברות הפריצה שהמשטרה נהגה להשתמש בהן הולכות ומתדרדרות. זה מכיוון שהטלפונים משתפרים בקצב מהיר וכך גם המודעות של העבריינים.
704092
עד כמה שהבנתי מה שהקפיץ אותם היה העובדה שהמשטרה השתמשה בסעיף בחוק שנועד ללקיחת טביעות אצבע בכח במצבים שבהם טביעת האצבע עצמה עשויה לשמש לפענוח פשע וניצלה אותו כדי לקחת טביעות אצבע לשימוש לא ישיר. הרחבת סמכויות כזו תמיד אמורה להקפיץ אנשי זכויות.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים