בתשובה לרודי וגנר, 22/03/20 11:22
חוג יחוג יומם וליל 714927
אכן קלעת-
שיעור הגידול של סך המקרים באיטליה ירד סוף סוף ביומיים האחרונים ל 10% ו 8%, לעומת קצב של 15% כל השבוע שעבר.

זה אומר שאירופה נמצאת באמצע בין התסריט האופטימי ביותר שלי לבין התסריט הפסימי מתגובה 713926, רק איטליה הפתיעה אותי לרעה. לפני שבוע חשבתי שהם יגמרו עם 150 אלף מקרים, לפני שלשה ימים חשבתי 200 אלף, ואחרי עוד עדכון כבר עליתי ל 250 אלף לפחות. מספר המקרים הכולל המדווח מתקרב היום ל 70,000, המספר של המקרים הסימפטומטיים בפועל שהערכתי שהיו להם לפני שבועיים. לפי מספר מקרי המוות באיטליה עד כה אז נראה לי שלפני 10 ימים היו להם לפחות 100 אלף מקרים סימפוטמטיים, בזמן שהם דיווחו על 17 אלף. לפיכך כנראה כבר יש להם היום לפחות 150 אלף מקרים סימפטומטיים, ומכאן והלאה העקומה שלהם תשתטח, והם כנראה יגמרו את העונה עם סביבות 300 אלף מקרים.

המספרים בארצות החמות עדיין מטרידים:
היום 212 מקרים חדשים במלזיה, 83 מקרים חדשים בברזיל, 65 באינדונזיה, 54 בסינגפור, 84 בפיליפינים, 38 בהונג קונג ו 26 בטאיוואן.
אמנם כולן עדיין בתחתית הרשימה, אבל נראה שהחום לא מחסל את ההתפשטות של הוירוס, אלא רק מאט אותה.
חוג יחוג יומם וליל 714929
אל תקל בזה ראש - כמו שנאמר ברהרבה דיונים גם כאן - מאיט זה מצוין, זה לא רק 'מעכב' אלא זה ממש מקטין את מספרי הקורבנות.
אני מכיר מדינות שבשביל קצת האטה מוכנות להוציא חצי מיליון אנשים לחל''ת.
חוג יחוג יומם וליל 714931
המתמטיקה של התפרצות מגפות לא מאפשרת גידול לינארי זה יקרה רק במקדם התפשטות 1 בדיוק. או גידול מעריכי או קיטון מעריכי. זה שלא מסיר את האפשרות הכמעט וודאית שיהיו מחזורים שניים ושלישיים. לא שמעתי אפידימיולוג שלא משוכנע שבסוף רוב העולם יחלה, הקורונה מדבקת מדי
חוג יחוג יומם וליל 714935
והפלא ופלא, שמחוז חוביי שבסין היה אקספוננט, ואז ליניארי, ואז דעך הרבה לפני שכולם נדבקו שם.
גם בקוריאה הדרומית.
וגם גרמניה מתחילה להראות סימנים בכיוון.
חוג יחוג יומם וליל 714939
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/chi... דווקא נראה מעריכי.
חוג יחוג יומם וליל 714943
בכלל לא (אלא אם אתה קורא 'מעריכי' גם לחזקות קטנות מ-‏1, רק שאז כל גרף הוא מעריכי למקוטעין עם מקדם משתנה, וזה לא אומר כלום).
מה שאתה רואה בקישור שלך זה בדיוק מה שכתבתי בתגובתי הקודמת.
ושים לב שהגידול למעלה נעצר כשהיו 60,000 מקרים - שגם עבור מחוז אחד בבין זה פרומיל מהאוכלוסיה. אגב, זה אולי מספר שכן מושפע מ'האטת' או שיטוח העקומה. ולכן ההאטה הזו כן חשובה.
חוג יחוג יומם וליל 714970
אני חושש שההגדרות שלנו למעריכי קצת שונות. פונקציה מעריכית היא פונקציה שהנגזרת שלה פורפוציונלית לפונקציה, אתה מדבר על פונקציית חזקה שזה משהו אחר. אם תסתכל על הנתונים בסקלה לוגריתמית תראה שהם מתנהגים באופן מעריכי, למרות שהם חלקייים ומוטים.
לגבי ישראל ברור שאנחנו עדיין בשלב הגידול (כיון ששיטת והקף הדגימה משתנה יומית) מתי נראה צניחה ימים יגידו. אבל שוב לפי כל הדעות שאני ראיתי COVID 19 איתנו לנצח ואנחנו כולנו נדבק בה במוקדם או במאוחר. לצעירים עדיף מוקדם לזקנים כדאי לדחות כמה שאפשר, אולי הם ימותו קודם מסיבות אחרות.
למתענינים ראיון עם אפידמיולוג שהשתתף במאבק באבעבועות השחורות עם מבט אופטימי.
חוג יחוג יומם וליל 714971
>פונקציה מעריכית היא פונקציה שהנגזרת שלה פורפוציונלית לפונקציה, אתה מדבר על פונקציית חזקה שזה משהו אחר.

אני לא יודע למה אתה קורא פונקציה חזקה, אבל מספר החולים בסין, כבר מאז תחילת פברואר, לא מתנהג באופן מעריכי (כמו שאמרת, הנגזרת לא פרופורציוני לפונקציה), אלא אם אתה מתכוון לכך שבחודש האחרון הנגזרת, בקרוב טוב, היא אפס.
חוג יחוג יומם וליל 714972
בחינק ששלחת למעלה, הגרף תחת הכותרת Active Cases in China נראה מאד דומה לעקומת פעמון. אמנם אפשר לבטא עקומה כזו על ידי פונקציה אקפוננציאלית, אבל כזו שהאספוממט שלה הוא מינוס X^2.
לא נראה לי שמישהו קורה לזה גידול אקפוננציאלי.
חוג יחוג יומם וליל 714973
כן זו הכוונה מצטער אם לא הבהרתי את עצמי. גרף המקרים החדשים יראה כפעמון ולכן בשלב הראשוני יראה כמו גידול אקספונציאלי. זה נגזר מהדינמיקה של התפשטות מגפות. כל עוד מקדם ההתפשטות גדול מאחד ההתפשטות היא מעריכית.
חוג יחוג יומם וליל 714974
וואי, ממש גאוס בשבע שגיאות יצא לי, זוועה.
חוג יחוג יומם וליל 714993
הראיון עם בריאליאנט יפה, עם כמה תובנות שעדיין לא נטחנו.
וביטוי אחד שימושי: יש לי רטרוספקטוקופ מעולה, אבל הפרוספקטוסקופ שלי לא משהו‏1. יהיה שימושי באייל, אומר כדור הבדולח שלי.

1 אפשר גם לארגן תחרות של לומר את זה כמה פעמים ברצף מהר.
חוג יחוג יומם וליל 714946
חלילה לי מלהקל ראש. זה רק מקשה עלי את ההחלטה לאן לברוח בנובמבר.
חוג יחוג יומם וליל 714947
הבה נהיה אופטימיים - עד נובמבר המגיפה תשכח מזמן (או הגל הראשון?), וגם שיטות הטיפול בה ישתפרו, והחשש שלך ממנה יהיה דומה לשפעת העופות, החזירים, קדחת דנגי וחברותיהן‏1.

1 שעדיין מהוות סיכון, בהחלט.
חוג יחוג יומם וליל 714979
קשה לי להיות אופטימי להמשך.
הוירוס הזה ערמומי מאוד. המקרים הנמשכים במדינות חמות מטרידים אותי, המקרים בחצי הכדור הדרומי מטרידים אותי (אצלם כבר סתיו).
התפרצות מחודשת בנובמבר עלולה להיות פתאומית בהרבה, ושום סגר לא יעזור. חיסון כנראה עוד לא יהיה מוכן, וגם אם יחתכו את הסרט האדום בשבילו, עדיין יהיה צריך לייצר מיליארדים של ערכות חיסון.

אחרי הנזק הכלכלי שיגרום הסגר בסיבוב הנוכחי, נראה לי שבשלב הבא המדינות ינקטו באסטרטגיית ארבעת השלבים
חוג יחוג יומם וליל 716213
עדכון על המדינות החמות בדרום מזרח אסיה:

מלזיה (ס"ה 3662 מקרים, מהם 1005 כבר החלימו ו 61 מקרי מוות, 99 מקרים קשים מתוך 2596 מקרים פעילים)- היה להם זינוק באמצע מרץ בגלל אירוע הדבקה המוני באיזה כנס דתי, ואחר כך המשיכו לגדול בקצב של 12% בממוצע ליום במשך 8 ימים. משם הקצב צנח ל 6% בממוצע ב 10 הימים האחרונים (4.8% ביומיים האחרונים).
פיליפינים (ס"ה 3246 מקרים, רק 64 החלימו ו 152 מקרי מוות) הפיליפינים עשו יחסית מעט בדיקות, אז קשה לסמוך על הנתונים שלהם.
אינדונזיה (2273 מקרים, 164 החלימו, 194 מקרי מוות!) עשו ממש מעט בדיקות. מצבם לא נראה טוב, אבל צריך לזכור שזו מדינה עם יותר מ 250 מיליון תושבים. פי ארבעה מאיטליה.
תאילנד (2169 מקרים, 674 מהם כבר החלימו ורק 23 מקרי מוות) גם הם היו ב 14 למרץ עם מספר דו ספרתי של מקרים, ומשם התקדמו בקצב מהיר (גידול במספר הבדיקות?) שהלך והואט עד סוף החודש לרמה של 10% גידול ביום. ירדו לקצב גידול של 5% בשלשת הימים האחרונים.
סינגפור (1189 מקרים, מהם 297 החלימו, רק 6 מקרי מוות, ו 24 מקרים קשים מתוך 889 הפעילים): למרות מספר המקרים הנמוך (סינגפור קיבלה את הגל הראשון של ההתפשטות מסין) המגפה מעולם לא הפסיקה להתפשט. קצב הגידול היומי הממוצע ב 6 הימים האחרונים הוא כ 6%.
הונג קונג (890 מקרים, 206 החלימו, 4 מקרי מוות) מאוד דומה לסינגפור. גם היא היתה בקצב גידול של 5% ליום בשבוע שעבר, אבל ביומיים האחרונים הוא הואט ל 2.5% בלבד.
טאיוואן (363 מקרים, מהם 54 החלימו, 0 מקרי מוות!!) אות ומופת לטיפול במגפה. במקרה או שלא במקרה סגן הנשיא הוא אפידמיולוג. גם שם קצב הגידול המשיך לזחול ב 2.5% ליום בחמישה הימים האחרונים.

ניתוח:

קצב הגידול בחמש המדינות המתקדמות יחסית הולך ויורד בשבועות האחרונים לרמות נמוכות, אבל לא עצר. אף אחת מהן לא הצליחה לרדת לקצב של מתחת 1% גידול יומי, כמו שסין עשתה כבר ב 21 לפברואר.

מסקנות:

1. קצב הגידול במדינות החמות נמוך מזה של המדינות הקרות, גם במדינות לא מתקדמות שלא נקטו סגר.
2. החום והלחות לא מצליחים להוריד את שיעור ההדבקה משמעותית מתחת ל 1 גם באוכלוסיות ממושמעות ובמדינות מתקדמות עם שרותי רפואה מעולים.
3. או שלסינים יש קסם מיוחד או שמשהו לא הגיוני בנתונים שלהם.

השערות:

1. אולי לא מספיק חם שם עדיין? (בהונג קונג וטאיוואן יש טמפ. אביבית במרץ, אבל במלזיה חם מאוד)
2. אולי הוירוס יותר פגיע לקרינת שמש (UV?) מאשר לחום ולחות? במדינות החמות בדרום מזרח אסיה יש הרבה ימים מעוננים וגשומים.
3. אולי השימוש המרובה במזגנים מסייע לוירוס להתפשט?
4. אכיפת הבידוד הסינית (הלשנה, קהילתיות) יעילה יותר?

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים