בשבחו של המיעוט 732052
הקשבתי לא מזמן לשידור חוזר של פרק בהסכת „עושים פוליטיקה״ שדן בהצעות לשינוי שיטת הבחירות כדי לפתור את הפלונטר הפוליטי (הוקלט במקור לאחר סבב הבחירות הראשון או השני). אסף שפירא מהמכון הישראלי לדמוקרטיה העלה שם הצעה משלו‏1. אני לא מוצא את תמלול הפרק, אבל באופן כללי אפשר למצוא אותה גם באתר המכון (יש להם גם מאמרים אחרים שיהיו אולי רלוונטיים. ר’ <https://www.idi.org.il/centers/1121/1182#tab001 כאן>, תחת „מאמרים״).

מעבר לפרטי ההצעה שלו, הוא העלה עוד כמה נקודות: עד הסאגה האחרונה, בישראל לא הייתה בעיה של הרכבת ממשלה. בעיית הרכבת הממשלה היא בעיית שיווי משקל לא יציב שתיפתר בסופו של דבר. הבעיה האמתית היא תפקודה של הקואליציה. ההצעה שלהם לתת למפלגה הגדולה ביותר להרכיב אוטומטית את הממשלה נועדה לתמרץ מפלגות להתאחד. כעת יש שלוש אפשרויות:

* המפלגה הגדולה מצליחה לגבש סביבה קואליציית רוב. חזרנו למצב הרגיל.
* מתגבשת קואליציית רוב שלא כוללת את המפלגה הזו. הקואליציה הזו יכולה להציע הצעת אי אמון קונסטרוקטיבית ולהקים ממשלה.
* המפלגה הגדולה מקימה ממשלת מיעוט וצריכה להסתמך על תמיכה (או אי־התנגדות) של חלקים שונים בכנסת להעברת חוקים שונים. לא אידאלי, אבל יכול לעבוד.

1 הפרק היה בנוי כך שפוליטיקאים שונים העלו הצעות מגוונות. כולל ההצעה שאין טעם לשנות את השיטה, בסוף ניתנה לו האפשרות לסתור טיעונים רבים שלהם.
בשבחו של המיעוט 732108
"בעיית הרכבת הממשלה נובעת משיווי משקל שיפתר בסופו של דבר"
מזכיר לי שלפני 100 שנה‏1 חלק מהכלכלנים אמרו שמשברים כלכליים לא נוראים כי זאת הדרך של השוק לאזן את עצמו ובטווח הארוך הם בהכרח נפתרים. על כך הגיב קיינס שבטווח הארוך גם אנחנו בהכרח נפטרים.

__________
1 במקור כתבתי "שנות ה-‏20", ואז הבנתי...
בשבחו של המיעוט 732109
כאמור: שיווי משקל *לא יציב*. כמה מנדטים לכאן ולכאן ויש ממשלה ללא ביבי או ממשלה שמעניקה חסינות לביבי. אבל בשני המקרים נקבל ככל הנראה ממשלה עם בעיות תפקוד.
בשבחו של המיעוט 732110
ואני שואייל - אולי אי היציבות הזאת זו לא הבעייה העיקרית, ויש גדולות ממנה. למשל ממשלות גרועות ואיומות בגלל הכוונות, האדישות והאכזריות שלהן ולא בגלל משילות או חוסר משילות?
מה עדיף, ממשלת ימין פשיסטית ודיקטטורית שתחזיק ללא התנגדות עשר שנים?
בשבחו של המיעוט 732112
זו בעיה וזו בעיה שונה. הן מצריכות פתרונות שונים.

אבל מצד שני, כשהמנגנונים הדמוקרטיים לא מתפקדים, זו סיבה נוספת לאנשים לחפש פתרונות קסם שיספקו „משילות״.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים