בתשובה לרן בר זיק, 14/08/00 19:00
יש להם עוד הרבה ללמוד 8130
גם אם ש''ס הייתה קרובה למיצוי פוטנציאל הגדילה שלה, היא המפלגה השלישית בגודלה בישראל. בכל אחת ממערכות הבחירות הקודמות צפו מנתחים שונים שש''ס עתידה ליפול ותמיד היא הגדילה את כוחה. מצביעי ש''ס הם לא אנשים פרימיטיביים מנוכרים מהמדינה אלא אנשים שחשים (בצדק או שלא בצדק, זה לא משנה) שהמדינה מתנכרת להם. רובם המכריע אינם חרדים, הם אנשים עובדים ששירתו בצבא ומשרתים במילואים.
כל אותם ''פליטות פה'' של עובדיה יוסף (ולאחרונה גם בן עזרי) אולי מרגיזות את התקשורת ופוגעות באותה ישראל דמוקרטית, חילונית ומשכילה. אבל הן והתגובות להן בתקשורת מחזקות את תחושת הקיפוח של אותו ציבור מסורתי, פחות משכיל שרואה בדמוקרטיה הישראלית כלי שרת בידי קבוצות מקורבות ולא דמוקרטיה אמיתית.

אל תיתן לאשליה שש''ס אינה בקואליציה להטעות אותך. כרגע אין בכלל קואליציה. כל קואליציה שלא תכיל את ש''ס בתוכה תגיע מהר מאוד לבחירות. אחרי הבחירות, אלוהים גדול, והוא חבר של עובדיה.
יש להם עוד הרבה ללמוד 8152
אתה יכול להיות פרימיטיבי ומנוכר מהמדינה ועדיין לעבוד ולעשות צבא. אבל מה לעשות, הרוב המכריע בה' הידיעה ממצביעי ש''ס באים מקרב המעמד הנמוך ולא מקרב האליטות השולטות.
המלחמה היא על עמדות כוח, מאבק הכוח בין התרבות 'המערבית' הדמוקרטית והמשכילה מול התרבות 'המזרחית' הלא דמוקרטית. (כמובן שאתה יכול להיות מזרחי ולהיות מקרב התרבות המערבית וההיפך, חלילה לי מלהיות גזען, אך יש להכיר בכך שמצביעיה של ש''ס הם מקרב התרבות 'המזרחית' כביכול). במאבק הזה, עצם קיומה של ש''ס מסייע לצד 'המערבי' לנצח.

התגובות יכולות לחזק את קהל מצביעיה של ש''ס, אך שוב, הן יוצרות ניכור וזעם רב כלפי ש''ס, המסייע לבידודה ומחליש את טיעוני הצד 'המזרחי'.

חולשתה של ש''ס אינה מתבטאת בהמצאותה בקואליציה זו או אחרת, אלא בעמדות הכוח שהיא משיגה (תקציבים, מינויים), כל בר דעת יוכל להבחין שהכוח ועמדות העוצמה שבידי ש''ס קטנו באופן משמעותי ובוודאי שאינן הולמות מפלגה שהיא המפלגה השלישית (ואלי השנייה) בגודלה של ישראל. וזאת כשהיא היתה בקואליציה.
ניתן רק לדמיין מה יקרה בבחירות הבאות.
יש להם עוד הרבה ללמוד 8155
אני חייב לציין ש"פליטות הפה" של ה"רב" יוסף ושותפיו גורמות לתגובת נגד ממשית.
בשנת 96', מול 10 מנדטים של ש"ס, היו 9 למפלגות החילוניות (מרצ).
היום, מול 17 מנדטים של ש"ס, יש 16 מנדטים חילוניים מרצ+שינוי.
אין שום סיבה להאמין שש"ס תמשיך לגדול בלי שיגדל גם המחנה הנגדי.
בסופו של דבר יהיה פיצוץ גדול על הרקע הזה, ואני רק מקווה שלא נגיע למלחמת אזרחים בגלל אוהבי הריב והמדון בש"ס ובשינוי.
יש להם עוד הרבה ללמוד 8158
נקודה טובה. אבל אפשר גם להגיד שהסיבה לצמיחה בשני הצדדים היא חוק הבחירה הישירה. מאחר ולא מרץ ולא ש"ס נחשבו בעולם כמועמדות למפלגת שלטון, אפשר גם לטעון שבעצם הסיבה לצמיחת המפלגות הקיצוניות יותר (מרץ, שינוי, ש"ס) לעומת הקטינה של מפלגות המרכז (העבודה, הליכוד) נגרמת מזרימה של המצביעים לכיוון המפלגות שלדעתם משקפות *באמת* את דעתם.

אם המצב הוא כך, הרי שאנחנו צריכים לצפות לצמיחה מתמדת של ש"ס והמפלגות החילוניות, עד למצב בו המפלגות הגדולות (ליכוד ועבודה) יפסיקו, במקרה הטוב, להיות מפלגות גדולות.
יש להם עוד הרבה ללמוד 8269
מרצ לא צמחה. את הזינוק האלקטורלי שלה היא ביצעה ב- 92, ומאז היא דועכת. שינוי, למיטב ידיעתי, משכה קולות דווקא מהימין.
צריך להסתכל לאמת בפנים: הבסיס האלקטורלי של מפלגות מעמד הביניים נשחק.
יש להם עוד הרבה ללמוד 8270
מרצ דווקא כן צמחה. בקדנציה הראשונה שלה מרץ רצה כאיחוד של המפלגות ''רצ - מפ''מ - שינוי''. לסך שלושת המפלגות האלה הייתה עליה מאז, כאשר שינוי פנתה לקריירה פוליטית נפרדת. ישראל אחת, לעומת זאת, הייתה קטנה יותר ממפלגת העבודה של הבחירות שקדמו לה, וזאת על אף העובדה שהיא ''סיפחה'' שתי מפלגות נוספות - מימד וגשר. כך שזה לא נכון לטעון שרק ש''ס צמחה על חשבון הליכוד, מאחר ומפלגות אחרות בבירור צמחו על חשבון מפלגת העבודה מאז חוק הבחירה הישירה.

חוק הבחירה הישירה הוכח כטעות. הוא גורם לממשל לא יציב, מאחר והוא נותן עודף סמכות לראש הממשלה בד בבד עם עודף כוח ל(אופוזיציה)כנסת להפילו. זה היה נכון בתקופת ביבי, זה נכון גם בתקופת ברק. כל זמן שחוק הבחירות קיים במתקונתו הנוכחית, לא סביר שאף ראש ממשלה יצליח להגיע לסוף הקדנציה שלו.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים