המלחמה של המאה ה-‏21 3746
על-פי ג'ורג' פרידמן, החלה הספירה לאחור לקראת מלחמת עולם שלישית
בכתבה שהתפרסמה בתחילת החודש במגזין אפוק טיימס, מציג ג'ורג' פרידמן, דוקטור למדעי המדינה העוסק בביון, גאו־פוליטיקה ועתידנות, תחזית קודרת עבור העתיד הקרוב. השינוי המהיר שמתרחש בשנים האחרונות ביחסי הכוחות הצבאיים והכלכליים, טוען פרידמן, יביא לדעיכת מדינות מובילות כגון גרמניה, סין ורוסיה, ולהחלפתן בכוחות חדשים ומפתיעים. המהלך ילווה בעימות גלובלי.

פרידמן, הנחשב לחוקר מוביל בתחום הגיאו־פוליטיקה, מציין בראיון כיצד צפה את מלחמת עיראק השנייה ואת המלחמה בחצי האי קרים ואפילו את קריסת האיחוד האירופי (שטרם התרחשה). הוא מסביר שכפי שבמאה ה-‏18 הייתה זו מלחמת שבע השנים שהביאה ל"עיוות" הזירה הבין־לאומית, במאה ה-‏19 היו אלו מלחמות נפוליאון ובמאה ה-‏20 שתי מלחמות העולם, כך גם המלחמה המתקרבת תביא לשינויים "טקטוניים" ביחסי הכוחות העולמיים לאחר תקופה ארוכה של שלום יחסי.

לטענת פרידמן, כל מערכת פוליטית מכילה חולשה מובנית, הגוררת היווצרות עיוותים ובעיות המתגברים עם הזמן ומביאים לבסוף לנפילתה תוך היווצרות שיווי משקל חדש. לטענתו, אחת חולשות העקרוניות במערכות הקיימות היא הסתמכות יתר של הכלכלה על יצוא. גרמניה, שמייצאת כ-‏50% מן התמ"ג שלה נאלצת בשנים האחרונות להקטין עוד ועוד את שולי הרווח שלה כדי להמשיך לייצא, זאת בדומה ליפן בסוף שנות ה-‏90, מה שמזמן לטענתו התמוטטות בלתי נמנעת. רוסיה, תלויה בביקוש החיצוני לנפט שלה (שמחירו בירידה), תוך שהיא מגדילה את הוצאות הביטחון שלה, וסובלת עקב כך מהתרוששות המקשה עליה לממן את צרכי הפנים של המחוזות המרכיבים אותה. סין נמצאת במשבר שרק מימון ממשלתי לחברות שאינן רווחיות מונע ממנו להתפרץ במלוא עוזו ולאיים על שלמותה של המדינה.

הכוחות העולים, כך מסביר פרידמן הם יפן, טורקיה ופולין. יפן וטורקיה עקב עוצמת כלכלותיהן יבקשו להרחיב את השפעתן הכלכלית וכוחן הצבאי ולהפוך למעצמות ימיות. פולין, שנשארה מחוץ לגוש היורו וגם כלכלתה בסימן עלייה, חוששת מהתעצמות טורקיה ויוצרת כבר עתה בריתות ליום פקודה. לעת עתה לא ברור לפרידמן מי בדיוק יהיו הצדדים הלוחמים ומה יהיה טיב הלחימה.

אתמול האשימו שר החוץ הגרמני, פרנק־ואלטר שטיינמאייר ונשיא ברית המועצות לשעבר מיכאיל גורבצ'וב את נאט"ו בפרובוקציות מלחמתיות. לטענת גורבצ'וב פעולותיה האחרונות של הברית הצפון אטלנטית אינן אימונים הגנתיים, כפי שהן מוצגות, אלא חלק מהכנות לקראת מתקפה. הדברים נאמרים לאחר שורה נרחבת של תרגילים שערכה בשנה האחרונה הברית במזרח אירופה, בינהם תרגיל ענק המדמה פלישה לפולין. בכינוס נאט"ו שנערך בסוף השבוע בוורשה הוחלט על תגבור מערך כוחות נאט"ו בפולין, אוקראינה, ליטא ואסטוניה, ועל שינויים בהובלתם.
קישורים
הכתבה ב"אפוק טיימס"
"רטוריקת נאט"ו היא הכרזת מלחמה" כתבה ב-NRG
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "פוליטיקה"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

  יפן ,תורכיה ופולין יחליפו את ארה"ב,רוסיה וסין כמעצמות ??? • דני • 3 תגובות בפתיל
  אין נביא בעירו • האייל האלמוני • 5 תגובות בפתיל
  ללא כותרת • קוזמו • 6 תגובות בפתיל
  קפה טורקי הפוך? • הפונז • 4 תגובות בפתיל

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים