הרצליה - זוועה של עיר 359
איכות הסביבה בישראל סובלת מהזנחה קשה, ולא רק ברמה הלאומית אלא גם ברמה המקומית.

בחרתי להביא דווקא את הרצליה כדוגמה, עקב סמיכותה למקום מגוריי, המקנה לי היכרות טובה עם העיר וצרותיה, אך המצב אינו בהכרח טוב יותר במקומות אחרים.

בשנת 1924 קמה הרצליה בגבעות השרון הדרומי, וכעבור שנים מעטות נכנסה להיסטוריה בתור המושבה היחידה שהוצעה למכירה עקב פשיטת רגל. למזלה של העיר, הצילה אותה אז "קרן היסוד" שאף זכתה לרחוב על שמה. כיום, לאחר שבעים שנה, הגיעה שוב העיר לפשיטת רגל - והפעם סביבתית.

במהלך שנות ה-‏80' וה-‏90' (עד 1998), משל בעיר ביד רמה ראש העיר אלי לנדאו, ובתקופת כהונתו התרחשו הרבה מהמחדלים שיתוארו להלן. בשנת 1998 חל מהפך בהרצליה עם עזיבתו של לנדאו ובחירת מועמדת מרצ, יעל גרמן, לראשות העיר תחת הסיסמה "ליעל את הרצליה". שנתיים חלפו, והשיפור מזערי.

המרינה בהרצליה או: איך להרוס את הים ולהרוויח כסף


מבט לחוף מכיוון תל מיכל. שימו לב להתכווצות החוף מצפון למרינה בקטע בו אין שוברי גלים (צילום מאת המחבר)



מרינות הן חלומו הרטוב של כל ראש עיר לחוף הים: בניית המרינה מאפשרת בנייה כמעט על קו המים, והכנסה כלכלית גדולה לקופת העיר. לפיכך, דחף אלי לנדאו בשנות ה-‏80' פרוייקט רחב של בניית מרינה, למרות אזהרות חמורות על ההשלכות הסביבתיות הצפויות בחופי הרצליה. המרינה נבנתה, עם חריגות מהשטח המאושר לה, ובעורפה בנייני מגורים - בניגוד לחוק המתיר בנייה באזור החוף רק לתיירות. חופי הרחצה של העיר התכרסמו, ועד היום מתנהל משפט לגבי הדירות במרינה.

גבעת הרצליה או: לעירייה לא אכפת

ברכס הכורכר של הרצליה מתנשאת גבעה גבוהה (נ"ג 54), ובראשה מגדל מים. הגבעה ידועה מזה שנים כאתר בוטני בו יש צמחיית בר רבה, וכן כאתר עתיקות בו נמצאו שרידי בית חולים מהתקופה הביזנטית ורצפת פסיפס.

כל עיר נורמלית היתה פועלת לשמר מקום כזה ולהפוך אותו לאתר תיירות.
מה קורה בהרצליה? בשטח הגבעה התאפשרה בניית בתים פרטיים, חלק מהתושבים השתלטו על אדמה ציבורית בניגוד לחוק, וכמו כן, הקבלנים שהקימו בתים בגבעה פרצו דרכי עפר בגבעה שהרסו חלק ממנה. לעירייה לא אכפת.

אגם גלילות, או: אם תרצו אין זו אגדה

מי שיתאמץ ויטפס על הגבעה במחלף הסירה, זו עם פסלו של הרצל והסיסמה "הרצליה - אגדה של עיר", יחזה במראה סוריאליסטי : מאחורי הגבעה נמצאת מחצבה בעומק 20 מ', מלאה במים ובה שטים בנחת ברווזים.


(צילום מאת המחבר)



זה אינו פרוייקט תיירותי חשאי - למעשה, זהו מפגע ותיק.

לעומת השכנה, "פנינת השרון" ,שמזרימה את שפכיה דרך נחל רעננה ונחל רשפון אל נחל פולג, בחרה הרצליה פתרון מקורי: הזרמת הביוב למחצבה הנטושה ויצירתו של אגם - גן עדן לעופות המים התתרנים, אך מפגע סביבתי חמור מכל בחינה אחרת, ובזבוז מים שניתן לטהרם ולנצלם להשקייה חקלאית. לא פלא, איפוא, שפניו של הרצל מוסבות מהחרפה והלאה - אל אזור התעשייה וההיי־טק, גאוותה של העיר.

פארק הרצליה או: אם תרצו זו רק אגדה

בצד שלל המפגעים (ולא כתבתי על כולם) בולט בהיעדרו הפארק העירוני. בהרצליה, בת 90 אלף התושבים, מתוכנן זה שנים פארק עירוני גדול בן כ-‏700 דונמים בין שני חלקי העיר.

ברם, מזה שנים התוכניות נשארות על הנייר ולא יוצאות לפועל - בניגוד לשכנים: רעננה והוד־השרון כבר מתגאות בפארקים עירוניים ובכפר־סבא הפארק נמצא בהקמה. בהרצליה אפשר רק לחלום (או לנסוע לרעננה).

ההתעלמות המתמשכת, גם תחת ראש־עיר "ירוקה" לכאורה, מההפקרות בתחום איכות הסביבה בהרצליה היא סימפטומטית למקומות רבים במדינה. אם הרצליה, עיר משגשגת מבחינה כלכלית, אינה עושה כל מאמץ לשיפור איכות הסביבה בגבולותיה, מה יגידו אזובי הקיר בפריפריה?
קישורים
הרצליה - האתר הרשמי
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "סביבה"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

12447
אני רענני מבטן ומלידה. בילדותי כשנסענו לחוף הים של הרצליה, עברנו דרך כביש מאוד משובש. כביש העובר משמאלו של המחנה הצבאי שאחר כך הוסב למכללה הבין תחומית.

הפעם האחרונה שנסעתי בכביש זה היתה לפני חצי שנה. ועדיין הכביש לא תוקן.
מדובר בכביש משובש לחלוטין. על פי כל קנה מידה צריך היה לעשות משהו עם המפגע הסביבתי הזה.

אבל לנדאו היה עסוק בבניית המרינה.
וכנראה שגם ליעל גרמן לא אכפת.

והכביש המשובש הזה הוא סימבול לסיפור כולו.
12448
הפתרון שנתנה העיריה לכביש הזה הוא כביש עוקף, המוביל הישר מרעננה לצומת כפר שמריהו. לא הייתי מזכיר זאת אילולא הייתי נרגן וכעוס על כך שמתנדב מעצבן של המשטרה (אין לו משהו יותר טוב לעשות עם הזמן הפנוי שלו?) תפס אותי נוסע שם במהירות מופרזת, ורשיוני עלול להשלל ל-‏30 יום, פלוס קנס של קרוב ל-‏1000 שקל.
תרומות, אגב, יתקבלו בברכה.
זה נכון 12453
העיריה באמת סללה כביש עוקף. אבל זה אחרי שנים על גבי שנים שהכביש היה משובש. אני מדבר על תקופה של לפחות 15 שנה.
מה גם שהכביש הזה הוא היותר נוח לתושבי השכונה שליד. (לא יודע את שמה)
העובדה היא שעדיין נוסעים בכביש הזה.

ומה העניין של להשאיר את הכביש כמות שהוא?
מונומנט של מה זה בדיוק?
ביאליק עשה עליו חרקות?
הרצל הביא אותה בסללומים?
:-) 12458
מה, אף פעם לא שמעת על שימור הסביבה?
אי הידיעה היא מחלה 223586
שתדע, הרחוב עליו אתה מדבר אינו סטאטוטורי לכן אסור, אסור לסלול אותו .
לא לנדאו ישן וגם לא גב' גרמן.
הא, מה לעשות שיש לכבד חוק ?
אי הידיעה היא מחלה 236035
שתדע, שהרחוב שהוא דיבר עליו דווקא נסלל, סוף סוף, לפני מספר חודשים, ועכשיו הוא נעים לנסיעה ונטול מהמורות, וכעת מהווה תחליף חביב למדי לכביש שמקשר בין כפר-שמריהו לרעננה והוא רצוף רמזורים ושוטרים שמחפשים אנשים שלא שומרים על המהירות המותרת (50, אללי!). מצד שני, במחצית הדרך הוא הופך לכביש צר עם פסי האטה. עדיין מרגיש טוב יותר מאשר לעצור כל שתי שניות ברמזורים הארורים הללו...
12478
ואל תשכח את ההזנחה האדירה של הרחוב הראשי בעיר, רחוב סוקולוב, הזנחה שהיא אופיינית לדי הרבה ערים בארץ.
מאחורי המרינה 12542
זה לא שיש לנו כ"כ הרבה יאכטות בארץ.
קרקע על שפת הים היא דבר יקר מאוד. מאוד מאוד. לפעמים אפילו אסור לבנות עליה מכל מני סיבות "יפות נפש", כמו למשל כדי שכולם יוכלו להנות מהחוף או כדי לא לפגוע בסביבה. אז מה עושים? בונים מרינה! ע"פ החוק, ניתן לבנות על שפת הים אם מדובר בנמל או מרינה, ולא רק שמותר לבנות אלא שאפילו מותר לבנות במחירים מוזלים מאוד - מ"ר עולה *פחות* מבשטח עירוני ונדמה לי שאפילו מסבסדים קצת בחומרי בניה. יש לנו חוק כזה בארץ, מהתקופה שעדיין היינו צריכים לבנות ולהיבנות, לכסות בשמלת בטון ומלט. אז מה עושים הקבלנים (העם הכי תכמן ומרושע בעולם) - הם בונים "מרינה", ומאחוריה שורה של מלונות או וילות או בתים או מה שכדאי כלכלית, וגם גונבים קצת שטח מכאן ומשם, שהרי אף אחד לא יוציא צו הריסה....
צינית במיוחד הייתה התוכנית לבנות מרינה לחופי ג'יסר א-זרקא, אחד הישיובים העניים במדינה.
מאחורי המרינה 235842
חופי הרצליה נגזר עליהם משמיים להיגזל ולהיות לנכסיהם של בעלי גוף וממון.
שורו נא אל נעשה בחוף השרון שבו השקיעה העירייה הון תועפות.
בעל בית הקפה השוכן בחוף השרון במבנה בטון עם מרפסת גדולה אינו מסתפק במה בכך. הוא פיזר שולחנות וכסאות בשטח החוף המצומק וכל מי שמתיישב על כסא השייך לבית הקפה זוכה מייד לביקורו של המלצר(איזה שירות מהיר) ושואל האם יש בדעתו של יושב להזמיןדבר אוכל או משקה.
היה ולא זמנתמייד מגיע מלצר נוסף ואם לא הזמנת ממנו ועל מנת למנוע אי הבנות , הוא מסביר : אין לשבת כך סתם ליד שולחן של קפה מבלי להזמין דבר אוכל ומשקה .
אם תמחה על הפצרותיו הוא יודיע לך חד וחלק שתחפש לעצמך מקום אחר לשבת כי אתה תופס מקום של לקוח פוטנציאלי, האמור להדיר רגליו מהמקום ולגרום לבעלי בית הקפה להפסד הכנסה.היכן העירייה ??? ומי אישר לבעלי המקום להתפשט על החוף ולנצל את רשות הרבים כדי להאדיר את הכנסותיהם?? הרי כל בעל עסק ברחוב סוקולוב יחטוף דו"ח וקנס משמעותי בצידו אם רק יעז להציא מרכולתו חצי מטר מתחום חנותו .
הנה אתגר לראש העיר שלנו הקייץ יסתיים בקרוב .
מאחורי המרינה 236036
באמת? כלומר, בפעם האחרונה שהלכתי ברחוב סוקולוב (חוויה שאני משתדל להמנע ממנה), הצעידה הייתה מסלול מכשולים שיהווה אתגר מרתק לגידי, אבל לי זה סתם היה מטרד. הסחורות פלשו לכל עבר, שלטים הוצבו על הכביש במקום שבו אמורים לנסוע. אמורים, אני אומר, כי כמובן שכולם חנו בחניות כפולות ומשולשות, כך שאפילו במסלול השמאלי לא תמיד אפשר לנסוע בלי לעלות קצת על האי תנועה.

אבל אולי זה רק אני.
מאחורי המרינה 415708
חוף סידנא עלי אוטוטו נעלם, והבא בתור זה חוף השרון,
שלא נוסיף את זה שיש בורות במים יותר מבעבר, דבר שמסוכן למתרחצים היות וזה יוצר זרמים לכיוון העומק.
ההזנחה הפושעת של החופים היא בלתי נסלחת ונסבלת,
המצב של הכורכר המתמוטט הוא בלתי הפיך,
הדבר היחיד שהעירייה הקמצנית יכולה לעשות זה, להסיע את החול שברח מהחופים הצפוניים וכרגע נמצא בחופיה הדרומיים, חזרה, פעם בכמה זמן (את זה צריך לבדוק אין לי ידע בקשר לזה), וככה החופים לא ייעלמו, והצוקים לא יתמוטטו.
אבל מה, שש שנים הנושא הזה מתעכב,
כואב ליעל גרמן בכיס לטפל בעיר שלה, למרות שאלי לנדאו היה ראש העיר בתקופת בניית המרינה, על אחריות העיריה לטפל בנושא הזה בדחיפות.

ובכלל, כ"כ קשה לבנות קניון על יבשה?
סתם קניון מיותר לדעתי, (ורק לדעתי) קיצ'י וכל דבר עולה כמו משכנתא.
שלא לדבר על המתכות הכבדות שהמרינה מזרימה לנו לים

למי שלא הבין על מה מדובר: http://www.green-party.org.il/Herzliya/pics.htm

להציל את החוף http://www.green-party.org.il/SaveTheBeach.htm
יעל גרמן ב-YNET 153334
היום התארחה יעל גרמן, ראש העיר הרצליה, בפורום איכות הסביבה ב-YNET.
אתם מוזמנים לראות את השאלות והתשובות כאן:
הרצליה העיר הכי טובה במדינה שלנו! 242537
גם בלי לקרוא את מה שכתבת אני יכול להגיד לך שהרצליה היא העיר הטובה בארץ!
יש בה כל מה שצריך ( ים ,קניונים , כבישים נוחים , אנשים טובים ואיכפתים ,מרינה , עבודה , כסף , תאטרון עירוני , מטווח אולימפי , קיבוץ (גליל -ים) ,הכל פתוח בשבת ,ספורטק,מתחם בילוי הפופולרי במדינה , היא קרובה לתל אביב , וממוקמת במרכז המדינה ).
זה נכון שאיכות הסביבה נפגעת אבל אתה צריך לבחור בין איכות חיים לאיכות סביבה , זה קשה לשלב אבל לאט לאט זה קורה וכן פועלים בעניין זה ..
הרצליה העיר הכי טובה במדינה שלנו! 415707
כן מה אני אגיד העיר הכי טובה,
ארנונה גבוהה מדיי,
מרכז העיר נראה כמו חורבה,
מרינה שהעלימה חופים ועשתה את הים יותר מסוכן (החול בורח וזה יוצר בורות, וגם הוספת שבירת הגלים, שבכלל לא הועילה, מוסיפה זרמים מיותרים במים),
ראש העיר מושחתת:
משלמת קנסות מהכסף של הציבור,
עורכת מסעות פרסום מהכסף של הציבור,

וזיהום ים... פייייייי שלא נתחיל לדבר על זה אתם לא יודעים רק מה הולך בים גם בקיץ וגם בחורף,
ואני חוויתי זאת על בשרי,
ולקח המון המון זמן עד שהעיריה החליטה לשדרג את המכון לטיהור שפכים,
חבל שזה קרה רק בגלל לחץ של עמותת צלול,
כל כך קשה לטפל במשהו שהוא תנאי בסיסי?
הרצליה העיר הכי טובה במדינה שלנו! 415792
תעברי לרעננה.
הרצליה העיר הכי טובה במדינה שלנו! 415805
עברתי לכ"ס לפני שנתיים :)
כלומר ההורים שלי עברו (ואני איתם כמובן..)
הרצליה העיר הכי טובה במדינה שלנו! 415807
אכן, חוף הים בכפר-סבא הרבה יותר נקי.
הרצליה העיר הכי טובה במדינה שלנו! 415977
חה חה...

לצערי כל פעם להגיע לים זה סיפור... שעה וחצי פלוס ויכוחים עם הנהגים לגבי הגלשן
581306
עברו עשר שנים. יעל גרמן עדיין ראש העיר. מה התחדש בנושאי הכתבה?
אין לי מושג 581443
אני רק רוצה להעיד שאתמול הייתי בחוף הים מול מלון דניאל ונהניתי מאד. נקי, מסודר, מרווח ומצילים ליברליים שלא מתעקשים לצופף את השוחים מול הסוכה שלהם (בניגוד בולט למה שקורה ברוב החופים). לו רק היו הגלים גבוהים בעוד חצי מטר זה היה אידיאלי, אבל לפני שמאשימים בזה את גב' גרמן אני מציע לבדוק עוד גורמים אפשריים.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים