הפסולת - למיחזור או לשריפה? 3770
היקף מיחזור הפסולת בישראל עולה, אבל באיטיות. המשרד להגנת הסביבה נערך לקדם שריפת פסולת
כתבתו של צפריר רינת ב"הארץ" סוקרת את מצב הטיפול בפסולת ואת תוכניות המשרד להגנת הסביבה בנושא.

כיום ממוחזרת 20% מהפסולת בישראל. היעד של המשרד להגנת הסביבה הוא 35% עד סוף העשור, אולם לפני חמש שנים הוא הציב כיעד 50% עד סוף העשור, ולדברי הכתב קשה להאמין שגם היעד הצנוע יותר יושג.

לפי תוכנית המיחזור אמורות רשויות מקומיות לאפשר לתושביהן להפריד את האשפה לאריזות ולחומר אורגני, כאשר המשרד מסייע להן כספית. יצרניות האריזות אמורות לממן את מיחזור האריזות.

התוכנית לא התקדמה כמצופה עד כה בגלל קשיים לוגיסטיים, ואיכות הפרדה נמוכה של התושבים. הטיפול בפסולת האורגנית (לייצור דשן תוך הפקת אנרגיה) נדחה לעתיד, ולדברי אסף רוזנבלום מארגון "אדם, טבע ודין" אין בו כל התקדמות. כיום פועל מפעל אחד שעושה זאת, ומפעל נוסף נמצא בשלבי תכנון כבר מספר שנים. לעתים יוזמות להקים מפעל טיפול בפסולת נתקלות בהתנגדות מצד תושבים סמוכים החוששים מזיהום, מפגעי ריח ועומסי תחבורה.

קושי נוסף בפני המיחזור מציבה הירידה במחיר הנפט; זו מוזילה את הפלסטיק המופק מנפט, ומורידה מהכדאיות שבמיחזור פלסטיק.

בינתיים מנסה המשרד לקדם טיפול בפסולת במתקני שריפה המפיקים אנרגיה. עלות הקמת מתקן כזה היא כמיליארד שקלים. גיא סמט, סמנכ"ל במשרד, מציין כי באירופה מדובר בתהליך מקובל. רוזנבלום מציין כי מתקן שריפה כזה יפעל ביעילות רק אם יקבל פסולת מופרדת, כך שהוא אינו מייתר את הצורך בהפרדת פסולת ברשויות המקומיות.
קישורים
כתבתו של צפריר רינת ב"הארץ"
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "סביבה"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

סיבה מספיק טובה לקשר לדבר הטוב הזה 690802
סיבה מספיק טובה לקשר לדבר הטוב הזה 690818
הקישורים דבש :)
סיבה מספיק טובה לקשר לדבר הטוב הזה 690822
גרשוני משכמו ומעלה.
בטריות 690824
הופתעתי לגלות שבמסצ'וסטס, בטריות סטנדרטיות לא נחשבות למזהמות במיוחד, וההמלצה היא להיפטר מהן בזבל הרגיל.
בטריות 690860
כנראה הן עדיין טריות
לא לזה ולא לזה 691898
אלא להאכלת חלזונות.
לא לזה ולא לזה 691902
לא חלזונות, זחלים של עש
מחזור לא משיג כלום חוץ מיחסי ציבור 692305
מה הבעיה לטמון את הפסולת?
לא חסר מקום. זה הכל סתם דרמה. כשהארגונים טוענים ש"נגמר המקום להטמין" הם מתכוונים למקום שמוקצה במזבלות הקיימות, אך נחשו מה - אפשר להקצות עוד מקום! יש המון שטח זול.
בטכנולוגיות היום אין פגיעה במי התהום.
את הגז מתאן שמצטבר אוגרים ומשתמשים בו לאנרגיה.
מכסים יפה בעפר (אין מחסור בעפר), ונוצרת גבעה ירוקה ויפה, שמובטח גם שתישאר שטח פתוח ולא יבנו עליה. רווח נקי - pun intended.
ומה מאבדים אם טומנים? אם מישהו באמת היה צריך את הפסולת כחומר גלם, כלומר אם זה היה כלכלי למישהו, הוא היה משלם על זה ולא היינו בכלל ניצבים בפני הבעיה. כמו פסולת הברזל בתקופת האולימפיאדה, וכמו אלומיניום.
כל השאר זה בזבוז כסף ואנרגיה. פלסטיק חבל למחזר. זה תוצר לוואי של נפט ויש המון מזה. המחזור יקר מאד, האיסוף מזהם - הקילומטראז' של המשאיות, הניקוי של הפלסטיק לרמה שאפשר יהיה להשתמש באוכל הוא מאד יקר. משתלם רק למי שמקבל סובסידיה לזה מכספי ציבור.
זה לא חוסך אנרגיה, אין מחסור בחומר גלם, אז מה העניין?
זה גם לא קשור ללכלוך בטבע. אם מישהו זורק שקית ברחוב או בשביל בטבע, זה לא כי הוא לא ממחזר. זה כי הוא @#$ של בנאדם וכל המחזור לא ישנה את זה.
נייר גם אין צורך למחזר. להיפך - יערות שמגודלים עבור נייר, וזה רוב רובו של המקור לנייר היום ולא יערות גשם, הם כמו שדה חיטה לצורך העניין. ויתרון נוסף - הם סופחים פחמן מהאטמוספירה ומשאירים אותו במטמנות! או בספריות...
אז בבקשה - תנו לי טיעון אחד בעד מיחזור. ותזכרו - חומר שבאמת יש ממנו מחסור (למשל בתעשיית האלקטרוניקה יש כאלה), יתייקר והמיחזור ייעשה כלכלי ולא יצריך מעורבות של מדינה או כל גוף צדקני אחר.
מחזור טענות על מחזור 692306
פלסטיק אינו תוצר לוואי של נפט. פלסטיק מייצרים מנפט או גז במקום לשרוף אותו.
מחזור טענות על מחזור 692308
מקבל את התיקון - תוצר לוואי של תעשיית הדלקים.
כששובאבים ''נפט'', הכוונה לשמן אדמה שמכיל מלא חומרים שמזקקים כדי לקבל נפט, מזוט, בנזין, דלק סילוני וכו'. החומרים שמשמשים לייצור פלסטיק אינם החומרים שמשמשים לבנזין או סולר. אז הוא מאד זול וזמין. הכמויות קטנות מאד ביחס לכמויות הנצרכות עבור אנרגיה.
והאנרגיה הנדרשת למיחזור אינה מבוטלת, ואף עולה על זו הנדרשת מהייצור מחומרי הגלם.
בכל מקרה החסכון בנפט הוא לא סיבה למחזר.
מחזור לא משיג כלום חוץ מיחסי ציבור 692349
אין בעיה מלבד היכולת של X אדמה (ערימת עפר) לפרק X פסולת מסוג Y בזמן נתון. אפשר להקים קופמוסטיות ענק וגבעתו הטמנה לייצור מתאן. הבעיה בפסולת אורגנית פתירה.
האתגר בסוגי פסולת שתישאר כפי שהיא למשך עשרות שנים. אולי ההזדמנות הגדולה של המחזור תגיע מייצור מבנים ע"י מדפסות פלסטיק.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים