הקילוגרם צפוי להיות מוגדר מחדש היום 3894
נציגים מ-‏57 מדינות התכנסו בורסאי שבצרפת, והם אמורים להצביע היום על הגדרה מחדש של הקילוגרם, יחידת המידה למסה.

כיום הקילוגרם מוגדר לפי משקולת, "אב הטיפוס הבינלאומי של הקילוגרם", שנוצקה בבריטניה ונשמרת בצרפת מאז 1889. עותקים ממנו נוצרו ונשלחו למדינות שונות. פעם ב-‏40 שנה משווים אותו לעותקים. במדידה האחרונה התברר כי הוא שוקל פחות מהעותקים; לא ברור אם העותקים ספחו אטומים מהסביבה, או שהמקור איבד אטומים.

יחד עם הקילוגרם יוגדרו האמפר (זרם חשמלי), מעלת קלווין (לטמפרטורה), ומול (כמות של אטומי חומר). הארבעה יוגדרו לפי קבועים פיזיקליים: קבוע פלנק, קבוע בולצמן, מטען האלקטרון, וקבוע אבוגדרו. קביעה לפי ערכים אלו תלויה במכשירי מעבדה שיש להם אי־דיוקים מסוימים, אך ההסכמה הבינלאומית היא שהתקן שנקבע יהיה אידיאל, וכל מעבדה תוכל להתקרב אליו במידת הדיוק שהיא מעוניינת ויכולה להגיע אליה.

ההצבעה היום היא פורמלית בלבד, שכן המדענים כבר הגיעו לקונצנזוס.

ב-‏1967 הוגדרה מחדש השנייה, לפי תדירות שינוי רמות אנרגיה באטום צזיום. ב-‏1983 הוגדר המטר, לפי מהירות האור בריק.
קישורים
הקילוגרם יוצא לגמלאות - ישראל היום
הקילוגרם יפסיק להיות מוגדר לפי משקולת - הארץ
הסרט "1001 גרם" - IMDB
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "מדע"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

למה קבוע פלאנק? 702651
השימוש בקבוע פלאנק נראה לי מוזר, אבל זה כנראה בגלל שאני לא מבין כלום בתחום. לא יותר פשוט לקבוע את הק"ג כמסה של כך-וכך פרוטונים? מסת הפרוטון ידועה (1.67 יוקטוגרם בערך), ומכאן בהנתן פרוטון בודד ניתן לחשב בקלות מהו ק"ג.

ואם זה מסובך, אז אפשר בעזרת המטר. את המטר כבר קבעו באופן עצמאי (ע"פ מהירות האור). אי אפשר לקבוע את הק"ג לפי המסה של מים בטמפרטורה נתונה, ללא כל לחץ חיצוני, בנפח נתון (נניח, במטר מעוקב)?

אגב, יש תיאוריה לפיה מהירות האור משתנה עם הזמן‏1, והוא היום איטי בהרבה משהיה בעבר הרחוק מאוד. אם זה נכון, הרי שהמטר הולך ומתקצר עם הזמן. אולי זו הסיבה לעליה בגובה הממוצע של שחקני NBA עם השנים‏2: הם לא באמת גבוהים יותר, פשוט המטר של היום זה לא מה שהיה פעם.

2 לא באמת.
למה קבוע פלאנק? 702658
The proposed redefinition of SI base units would define the Planck Constant as exactly 6.62607015/10‏34 kg⋅m‏2/s, thereby defining the kilogram in terms of the second and the metre.
קבוע פלאנק זה קבוע טבעי שאפשר למדוד בדיוק גבוה (למשל יחס בין אנרגיית פוטון לתדירותו).
הצורך לעבור לקבוע פלאנק נובע מן הבלבול בין ק"ג מסה לק"ג כח. גם בתאור בראש הדיון מדובר על קג"מ ואח"כ מסבירים עם "שוקל" שזה כוח (הכוח שמפעילה גרביטציית כדוה"א על 1 ק"ג מסה).
מאחר והכוח המופעל על 1 קג"מ (משקלו) שונה בכל מקום ע"פ כדוה"א, לא רוצים יותר להשתמש במונח ק"ג כח אלא רק קג"מ. מסה היא היחס בין כוח המופעל על גוף לבין תאוצתו.
(בכוונה עקפתי את המונחים, מסת מנוחה ויחידת מסה אטומית או יחסות. מסת המנוחה של פרוטון היא לא משהו שבא לידי ביטוי בפיסיקה של היומיום, כי פרוטונים בד"כ לא מופיעים לבד או במנוחה).
אופס, טעיתי! 702659
הייתי צריך לכתוב שקבוע פלאנק הוא קבוע טבע אמיתי שערכו נקבע ע''י ההגדרות שלנו של מטר, שנייה וקג''מ. הכוונה היא לקבוע את הקג''מ כך שקבוע פלאנק יהיה בדיוק המספר שהבאתי למעלה.
אופס, טעיתי! 702661
נראה לי שהכוונה שלך ברורה ואין צורך בהכאה על חטא. ובכל מקרה תודה רבה על ההסבר מאיר העיניים. לא הייתי חושב לבד על הקושי למדוד את מסת המנוחה של פרוטון‏1...

__

1. לפחות בהשוואה למדידת קבוע פלאנק.
אופס, טעיתי! 702732
אתה צודק. ראיתי פרופסור לפילוסופיה של המדע מנסה להסביר זאת אצל לונדון וקירשנבאום ואיני חושב שהוא הצליח יותר ממני.
אני חושב שטל כהן חיפש את הקשר בין קבוע פלאנק למושג המסה. והקשר אכן קיים. חוק אי הודאות של הייזנברג מקשר בין התנע (מסה×מהירות) לבין המיקום באמצעות קבוע פלאנק. אילו היינו חופשיים לחלוטין מן הערכים הקלאסיים של מטר, שנייה וקג"מ היינו מגדירים אותם בצורה כזאת שקבוע פלאנק היה הופך ל-‏1 ו"נעלם" מן המשוואות. כדי לשמור על תאימות עם הגדלים המקובלים מסתפקים בערך המקורב של הקבוע שתמיד השתמשו בו.
702663
איכשהו קשור לידיעה: המעבדה הלאומית לפיזיקה, האחראית הרשמית על כיול מכשירי מדידה בישראל, אינה מתפקדת

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים