איחוד האמירויות וסין שיגרו חלליות למאדים 4006
לפני כשבוע שיגרה איחוד האמירויות את גשושית המחקר "אל אמל" (התקווה) למאדים. השיגור היה מיפאן, על משגר של "מיצובישי". הגשושית נפרדה בהצלחה מהמשגר. המסע למאדים צפוי לארוך שבעה חודשים. עד כה רק ברית המועצות, ארצות הברית, האיחוד האירופי והודו שיגרו משימות למאדים.

ההשקעה במשימה היתה 200 מיליון דולר, במשך חמש שנים. סוכנויות החלל האמריקאית והיפנית סייעו במשימה, כמו גם כמה אוניברסיטאות בארה"ב, אך הבניה כולה התבצעה בדובאי, במטרה להכשיר דור עתיד של מדענים ומהנדסים.

הגשושית היא "מקפת" – מתוכננת להקיף את הפלנטה. היא מתוכננת לבצע מדידות שיסייעו להבין מדוע איבד מאדים את האטמוספירה שלו, ולשתף אותן עם 200 מכוני מחקר בעולם.

אתמול שיגרה גם סין חללית למאדים, "Tianwen-1", באמצעות משגר "המצעד הארוך 5". המשימה הסינית שאפתנית יותר, וכוללת גם מקפת, גם נחתת, וגם כלי רכב רובוטי. פירוש שם החללית הוא "שאלות לשמיים", מתוך שיר סיני מהמאה השלישית לפני הספירה. מטרת כלי הרכב היא לבדוק את הגיאולוגיה והמורפולוגיה של אזור הנחיתה, ובפרט פיזור המים שם. הנחתת והרכב מתוכננים לצאת מהמקפת רק לאחר כמה חודשים של הקפה, והרכב מתוכנן לפעול כ-‏90 יום. המקפת מצידה תמשיך במשימות מדידה במשך שנה. בתכנון המשימה השתתפו אוניברסיטאות רבות בסין, וכן סוכנויות החלל של אירופה, צרפת, אוסטריה וארגנטינה.

ב-‏2011 ניסתה סין לשלוח חללית למאדים בשיתוף פעולה עם רוסיה, אך השיגור נכשל.

השבועות הנוכחיים הם חלון הזדמנות שחוזר מדי 26 חודשים, שבהם הארץ ומאדים קרובים ביותר זה לזה. בעוד כשבוע מתכננת נאס"א לשגר את "Perseverance"'. גם זו תכלול רכב רובוטי, החמישי במספר של נאס"א למאדים. אותו ילווה מסוק – חידוש במשימות חלל. המשימה האמריקאית תתרכז בחיפוש שרידי חיים עתיקים.
קישורים
אל אמל
Tianwen-1
Perseverance
פרסום תגובה למאמר

פרסומים אחרונים במדור "חדשות"


הצג את כל התגובות | הסתר את כל התגובות

722505
מסוק?
722510
יש למאדים אטמוספרה, גם אם דלילה. במשימה הזו מנסים בנאסא מסוק קטן:
722593
כל הכבוד להם, ובעיקר לאיחוד האמירויות על הקפיצה הטכנולוגית. מאחל להם בהצלחה!
722906
כיוון שלא נמסרו פרטים מדויקים על מהות הפרויקט, ונראה שהמשגר היפאני הוא זה שאחראי להכניס את הלווין הזה למסלול סביר המאדים, לא כל כך ברורה מהות ''הקפיצה הטכנולוגית''.
722969
אני מניח שהכוונה לא לקפיצה טכנולוגית של האנושות בזכות האמירויות, אלא לקפיצה טכנולוגית של המדינה הזו ביחס לעצמה. עצם היוזמה להשקיע בדבר כזה, תוך שיתוף ויצירה של קהילה מדעית והנדסית, נשמע לי כמו קפיצה עבור מדינה שעד כמה שידוע לי (ואני מודה שלא ידוע לי הרבה) לא ידועה מסורתית כבעלת עוצמה אקדמית או הייטקית, ושהיא חלק ממשפחת עמים ומדינות (ערבים, מוסלמים) שנחשבים מפגרים אקדמית והייטקית אחרי המדינות והעמים החברים עד כה במועדון החלל. נכון שחובת ההוכחה עדיין עליהם: אם המשגר היפאני יכניס אותה למסלול ואז היחידה תתפרק ויתברר שהיא היתה עשויה מסקינג טייפ וחול, אז באמת נצטרך להודות שלא היתה כאן קפיצה. אם היא תצליח לבצע בדיקות ולשדר אותן לפי התוכנית, זה נשמע לי עמידה באתגר לא מבוטל.
722979
הבנתי ואני די מסכים עם מה שאתה אומר. אגב, למקרא דבריך חשבתי לעצמי שאם הם יציגו תמונות ומידע נוסף על מאדים, ואז הם יספרו לנו שבעצם המתקן שלהם עשוי ממסטיג טייפ וחול, זה יגרום ליו לומר וואו. אני חושב שאחד היתרונות, שבה גם התגאו מפתחי "בראשית" היה שהיא "עשוייה ממסטינג טייפ וחול" מטאפורית, כלומר מחומרים מאד זולים‏1.

1 אני חושב שהחיסכון הזה היה הגורם העיקרי לכישלון בנחיתה.
722983
הגורם העיקרי לכשלון בנחיתה היה הגורם האנושי שלא עמד בלחץ ועשה למחשב ריסטרט מרחוק במקום לתת לחללית להמשיך.
722987
זה לא מה שידוע לי גם ממקור מקורב.
722988
אגב, המחשב עשה ריסטרט לעצמו כמה פעמים כולל בתמרון הנחיתה.
723003
אני בתורי מסכים איתך (מה יהיה?) שאם המשימה תצליח בעוד היא עשויה בטכנולוגיות זולות זה יהיה מרשים במיוחד. אבל אני תוהה, אילו הייתי האמיר שאחראי על הפרויקט, מה הייתי מעדיף: לנסות להיות ממזרי וסטארט-אפי כמו "בראשית" - עם פוטנציאל רושם גדול יותר וסיכון גבוה יותר לכישלון, או לעשות את זה "כמו שצריך" - יקר, לא עד כדי כך חדשני, ועם סיכויי הצלחה גבוהים יותר. נשמע לי שמכיוון שיש לאמירויות מה להוכיח כאן, והיא רוצה לבנות בסיס, ומצד שני יש לה משאבים כספיים ניכרים למנף לצורך העניין, הגישה השמרנית נכונה לה יותר.
לולאה 723005
אם זה השיקול, צריך לקחת בחשבון שהמשוב יתקבל רק בעוד 18 חודשים. אם רוצים להתחיל בקטן, עדיף להתחיל עם לוויינים מסביבות כדור הארץ או אפילו שיגור לירח בנוסח בראשית ולהתחיל לשפר שלב שלב.
לולאה 723042
אם אכן המשגר היפני הוא זה שאחראי להביא את הלווין שלהם למסלול סביב המאדים, אני חש קצת נעלב בשם מפתחי בראשית על ''להתחיל בקטן . . . בנוסח בראשית''. אין בכלל מה להשוות משימה כמו של בראשית שבה עיקר העניין היה ה''העפלה'' לעבר הירח, כניסה לאזור השפעת המשיכה שלו, ומעבר למסלול סביבו ואחר כך שורה של תמרונים עד לנחיתה רכה. בלווין של האמירויות אני מניח שהטכנולגיה קשורה בציוד צילום ותקשורת. על פניו זה נראה הרבה יותר פשוט.
לולאה 723046
התכוונתי כאן רק מבחינת משך לולאת המשוב. השיקול של אנשי בראשית היה אולי קשור למימון: לא הייתה להם אפשרות לקבל מימון לסדרת צעדים ולכן הם נאלצו לעשות צעד אחד גדול לישראל. אבל לישראל כבר יש ניסיון בבניית ושיגור לוויינים.
חלליות - להיות או לא להיות? 747645
העיבוד של חנן משנה את מרחב הזמן עם ברי.

חג שמח.

חזרה לעמוד הראשי פרסום תגובה למאמר

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים