בתשובה להאייל הקוטב, 07/05/25 17:02
שגשוג אנושי 778566
זה מעניין, כי מהנתונים האלה עולה שלהיות חרדי בארה"ב מוסיף 7 שנים לגבר ו- 4 שנים לאישה, בעוד בישראל גבר זוכה בשנה וחצי בלבד ואישה בקצת פחות משנה. מה האפליה הזאת, למען (ומטעם) השם? גם לכופרים כמוני ברור שככל שהגיל גבוה כך קשה יותר להאריך אותו עוד - מה שקרוי "אפקט הרצפה" - אבל הייתי מצפה מהשם יתברך לעשות מאמץ קל (בשבילו) בעניין. טוב, אתם אולי תשאלו את הגב' בינה מ., אבל לי יש מקור מהימן יותר.

הרשכ"ג שנשאל בעניין טוען שזה מאשש את טענות אותם זרמים חרדיים נוסח סאטמר שטוענים שהחיים במדינת ישראל הם עצמם חטא. עוד הוסיף הרשכ"ג שזה מעלה את האפשרות שבפעם הראשונה בהיסטוריה מצאנו חטא שאנחנו יודעים לחשב את מחירו, לפחות בעולם הזה: 6 שנים לגבר, שלוש לאישה (ועוד סח הרב בחצי חיוך חמוץ "העיקר שהפמיניסטיות ממשיכות לטעון לקיפוח"). האם מישהו מכל מוסדות ה"תורתו אמונתו" ירים את הכפפה וימשיך לחקור את ה- New kind of science שנפתח עם פריצת הדרך הזאת, למרות הקושי לעשות זאת ללא לימודי ליבה, או אולי צריך להכריז על לימוד סטטיסטיקה יהודית באוניברסיטה כעל מקצוע קודש שיעניק, אין צורך לומר, פטור מגיוס? המטרה הסופית תהיה ליצור רשימה של כל התרי"ג עם תג מחיר במטבע של שנות חיים לכל חטא, והתקציב יגיע ממשרד הסטטיסטיקה כמובן. אני אישית, אגב, אהיה ללא ספק חריג סטטיסטי, כי לפי כל אומדן שהוא הייתי אמור להתייצב לפני בוראי לקראת סיום כיתה א'.

ובעניין שאולי קשור במקצת, מצאתי שבארה"ב למשפחה מהזרם הליטאי יש בממוצע 5 ילדים לעומת 5.8 בזרם החסידי, אבל לצערי לא מצאתי נתונים עבור תוחלת החיים של הזרמים האלה שם, וגם לא את הנתונים המפולחים עבור ישראל.
שגשוג אנושי 778569
לאחר הרהור נוסף‏1 ביקש הרשכ"ג לתקן שאישה נענשת פחות בגלל שמקום המגורים נקבע בעיקר ע"י הבעל. למעשה, כך הוסיף, האישה נענשת במידה רבה על לא עוול בכפה, כך שטענות הפמיניסטיות אינן משוללות יסוד. באסה.
__________
1- הפונקציה "reason" לא מוכרת לו.
שגשוג אנושי 778571
תגובה 778570 לגבי האפליה הזו.
שגשוג אנושי 778575
בלי קשר לדברים האחרים, אני לא בטוח שאפקט הרצפה כל כך מובהק לגבי המאריכים לחיות. ברור שככל שעולים בגיל יש פחות ופחות אנשים. אבל מצד שני, אני חושב שהבריאות הממוצעת של בני 80 ומעלה משתפרת מעט ביחס ל-‏2 העשורים מתחת. הסיבה היא שלאריכות חיים יש רקע גנטי ואנשים שמגיעים לגילאים גבוהים הם "בריאים" יותר מחבריהם שמתו.
אני גם חושב שההנחה שתמיכה חברתית מאריכה חיים, יש לה על מה לסמוך. לא בגלל שאני יודע או מסיבות סטאטיסטיות, אלא מסיבות פראקטיות.
שגשוג אנושי 778580
1. בקרב חסידות סאטמר וחוגים רחבים בקבוצות החרדיות ישנה הסכמה מלאה לכך שמשמעות אין לעלות בחומה (כתובות קי״א) הוא שלא לעלות לארץ ישראל ושלא לנסות לכבוש בכח את הארץ לפני שהמשיח יגיע.

2. לא בדקתי, אבל יכול להיות שבקרב חסידויות ׳פתוחות׳ כמו ברסלב יש פחות מודעות לעניין הבריאותי מאצל רוב החסידויות הסגורות והמגזר הליטאי והספרדי המהווים רוב מוחלט בקרב הקבוצה החרדית בישראל, זהו ציבור יותר ממושמע וקפדני בנושא ולכן לדעתי אין הרבה הבדלים בין קבוצות המשנה.
---------
> ‏1 (עפ״י gemini)
חרדים אשכנזים: מהווים את הרוב בתוך הציבור החרדי, ומחולקים בערך כך:
ליטאים: הזרם הגדול ביותר, מוערך בכ-‏40-50% מכלל החרדים. המשמעות היא כ-‏500,000 - 700,000 נפש.
חסידים: מהווים את החלק השני בגודלו בקרב החרדים האשכנזים, מוערכים בכ-‏30-40% מכלל החרדים. המשמעות היא כ-‏400,000 - 550,000 נפש, המחולקים בין חסידויות רבות. החסידויות הגדולות ביותר הן גור, ויז'ניץ, בעלז וסאטמר, אך ישנן חסידויות רבות נוספות.
קהילות עצמאיות ואחרות: מהוות את השאר, כ-‏10-20%.
חרדים ספרדים: מהווים את המיעוט בתוך הציבור החרדי, אך הם כוח משמעותי, ומוערכים בכ-‏20-30% מכלל החרדים. המשמעות היא כ-‏250,000 - 400,000 נפש. רובם המוחלט מזוהים עם מפלגת ש"ס והנהגה רבנית ספרדית.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים