בתשובה להפונז, 12/05/25 8:07
כבר לא 778670
יאפ.

אבל לדעתי הכל מחוויר יחסית למזרח התיכון החדש הצפוי בו ארה״ב סוגרת עסקאות נשק וגרעין במאות מליארדים עם סעודיה.

ישראלים התרגלו לאיזה סנטימנט (שהוא גם בעידוד הליכוד) שחיזבאללה, איראן ופלסטינים זה כל האויבים הפוטנציאליים האפשריים. טורקיה, סעודיה, UAE, קטאר וכו׳ אלו המדינות שהן חלק מפנטזיית העלי באבא וארבעים השודדים שהוא החזון בדמיון הליכודי/ביביסטי למזרח התיכון. הם עד כדי כך בתוך הפנטזית אלאדין ומנורת הקסמים הזאת שבראש שלהם זה לא רק חזון לעתיד אלא כאילו הג׳יני ביבי כבר הגשים להם את המשאלה. בגלל הפנטזיה הזאת (שכרגע אפילו לא חצי קרובה למימוש) הישראלים התרגלו לחשוב על המדינות הללו כאל מדינות שלא יכולות להצטרף לציר שיפעל למעשה נגד מדינת ישראל (למרות שהרטוריקה הגלויה שלהם היא עוינת לייט עד Full blown עוינת). השלווה הנפשית לגבי התהליכים הללו היא קונספציה מסוכנת. עתיד בו סעודיה בוחרת להעדיף לסגור דיל עם האיראנים נגד ישראל (בעיקר כדי לקנות מהם שקט) הוא לא מופרך.

מדינת ישראל המצורעת, בראשות המדינאי הכי אפס שאי פעם עמד בראשה, עומדת מן הצד וצופה בהתרחשויות. טראמפ עושה סימנים לכך שהוא מתכוון להסיר את הדרישה לנורמליזציה עם ישראל ולהתקדם בלי קשר לישראל.

במרכז העסקאות עומדת חבילת נשק עצומה בשווי של מעל 100 מיליארד דולר. במסגרת זו, ארה"ב אישרה לאחרונה מכירה פוטנציאלית של 1,000 טילים מתקדמים מדגם AIM-120C-8 לסעודיה, בעסקה בשווי של כ-‏3.5 מיליארד דולר. בנוסף, סעודיה מבקשת לרכוש כ-‏54 מטוסי קרב מדגם F-15EX, עם אופציה להרחבה עתידית של הצי עד לכ-‏200 מטוסים, במטרה להחליף דגמים מיושנים ולשדרג את יכולות חיל האוויר שלה. ארה"ב וסעודיה מקיימות שיחות מתקדמות להקמת תכנית גרעין אזרחית בממלכה. המהלך נועד לסייע לסעודיה להפחית את התלות בנפט לצרכים מקומיים ולפתח מקורות אנרגיה חלופיים, כחלק מחזון 2030 של יורש העצר מוחמד בן סלמאן. עם זאת, סעודיה דורשת את הזכות להעשיר אורניום בשטחה (ואם ארה״ב תסכים להעשרה באיראן בהסכם המתהווה, בארור שהיא תסכים גם לסעודיה). הייתי צופה התפתחות של מירוץ חימוש גרעיני ומלחמה קרה מאוד ממושכת במזרח התיכון, אם לא היו מסתובבים בו כל כך הרבה אנשים חמים. מי שרוצה, אפשר כבר להתחיל לתרגל עם הילדים.

במקביל לעסקאות הביטחוניות, סעודיה התחייבה להשקיע כ-‏600 מיליארד דולר בארה"ב בארבע השנים הקרובות, בעיקר בתחומי הטכנולוגיה, האנרגיה והבינה המלאכותית. ב-‏13 במאי צפוי להתקיים בריאד פורום השקעות בהשתתפות בכירים אמריקאים, כולל אילון מאסק ומארק צוקרברג, במטרה לקדם שיתופי פעולה כלכליים נוספים.

ארה"ב ממשיכה להפעיל את משימת ההדרכה הצבאית בסעודיה (USMTM), שמטרתה להכשיר, לייעץ ולסייע לכוחות המזוינים הסעודיים בפיתוח יכולותיהם ובשיפור שיתוף הפעולה עם צבאות מערביים. בנוסף, סעודיה משתתפת במבצע "שומר השגשוג" (Operation Prosperity Guardian), קואליציה בינלאומית בראשות ארה"ב שנועדה להגן על נתיבי השיט בים האדום מפני תקיפות החות'ים מתימן.

״להגן על נתיבי השיט בים האדום מפני תקיפות החות'ים מתימן״ נשמע חיובי ונעים גם לאוזניים ישראליות, אבל ה-Bottom line הוא שארה״ב והמערב מתכוונים להקפיץ מעלה את היכולות, הטכנולוגיה ומיומנות הכוחות הצבאיים של מדינות המזרח התיכון / המפרץ. לא עוד סתם מדינה קטנה מוקפת לוחמים בסנדלים, קלצ׳ים, טויוטה לנד קרוזר לבן, טילי קרקע קרקע, טנקים מחלידים וציוד מיושן.

זה כנראה לא אומר שישראל תאבד לחלוטין את היתרון היחסי שיש לכוח הצבאי שלה במזרח התיכון, אבל Oh boy זה לכל הפחות מאוד מערער אותו ו(בלשון המעטה) מוסיף כמה אתגרים חדשים.
כבר לא 778684
רק אני מגחך על כך שדווקא סעודיה ואירן צריכות כורים אטומיים להפקת חשמל? ממש כמו מקררים לאסקימוסים.
כבר לא 778698
ברור שלא רק אתה.

ההסכמה של מדינות המערב לשקר הגלוי שמדובר ב״תוכנית אזרחית" (שהתגובה הראויה לו היא ״כן, פסדר, משתגידו, רמת אמינות טראמפ״) היא בגלל:
1) אנשים רעים, תעבי בצע ואוהבי כסף במערב (ולעזאזל העולם).
2) אנשים טובים במערב שמנמקים זאת כהרע במיעוטו. אם המערב הוא לא זה שיעזור לסעודיה עם ״התכונית האזרחית״ שלהם, יעשו זאת הסינים / רוסים.
כבר לא 778702
2. הם כבר עושים זאת. הסינים כורים עוגות צהובות בסעודיה ‏1 ועפ״י ׳הוול סטריט ג'ורנל׳ מ- 2023 דיווח כי סין הציעה לסעודיה לבנות תחנת כוח גרעינית סמוך לגבול עם קטאר ואיחוד האמירויות. עוד ב-‏2017 הסעודים התחבטו בשאלה : מי עדיף שיקים להם כורים גרעינים - הסינים או האמריקאים. הם העדיפו את הסינים.
-----
1 ״הימן, ד"ר גוז'נסקי וברק מפרטים שורת מהלכים שממחישים כי ערב הסעודית כבר צועדת בנתיב הגרעיני: ראשית, ככל הידוע, בממלכה משתפים פעולה עם סין בכרייה והפקה של "עוגה צהובה": אבקה מרוכזת של אורניום שמופקת בתהליך סינון מעפרות אורניום. לסעודים אין תשתית מדעית וטכנולוגית מספקת לתוכנית גרעין, אבל הם כבר החלו להכשיר כוח אדם מקומי. בה בעת, במטרה לגשר על הפערים, הם מעסיקים סגל זר.״

2 ״סין וסעודיה חתמו על כמה מזכרי הבנות לשיתוף פעולה בתחום הגרעין. היחסים ביניהן התהדקו בהדרגה מאז 2012 עם פתיחת שלוחה של תאגיד הגרעין הלאומי הסיני. ב־2017 נסעה לסין משלחת מטעם הקריה לאנרגיה אטומית ולאנרגיות מתחדשות על־שם המלך עבדאללה לצורך לימוד והדרכה בנושא כורי כוח מקוררים בגז. מחקרים ראשונים מראים שיש לסעודיה עתודות אורניום גולמי בכמות של 60 אלף טון. בשנת 2019 הצהיר שר האנרגיה הסעודי עבד אל־עזיז בן סלמאן כי "סעודיה תמשיך בזהירות. ננסה להקים שני כורים בהתחלה". לטענתו של ד"ר מלי, אם הבחירה תהיה בין סין לארה"ב, סעודיה תעדיף את סין בהסתמך על ניסיון העבר בעניין רכישת הטילים.״ מקור
כבר לא 778703
2. ידוע (It is known). הנקודה היא שקיימת תחרות וארה״ב רוצה גם‏1. המסלול אל סעודיה מחומשת, מיומנת וגרעינית הוא די עניין סגור והשאלות לגבי הגרעין זה רק המתי, המי והאיך. לגבי החימוש הקונבנציונלי זה כבר חדשות מתישנות.

______________
1 בעיקר עכשיו, עם ממשל טראמפ, שפחות אכפת לו מה המשמעויות של המעשים שלו על העולם (כל עוד זורם כסף לכיסים).
כבר לא 778699
לעניין אירן: קראתי את Iranian energy crisis [Wikipedia] וחשבתי שלמשבר הזה וכל הבזבוזים שמסביבו יש מחיר פחמני לא מבוטל.
כבר לא 778700
כמה יעלה להם הטיפול בנזקי התקלות (הצפויות מראש) במתקני הגרעין שלהם?
הטראק רקורד שלהם בענייני נהלים ובטיחות הוא לא מרשים יותר מזה של הומר סימפסון.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים