בתשובה לewilde, 22/02/01 9:53
ניוטון לא טעה ! 17850
המשפט בדבריך ''ניוטון אמנם טעה'' הקפיץ אותי.
תורת ניוטון מתאימה בדיוק לגישה שאני מציג.
איני חושב שמודל מדעי יכול לתאר ולכלול את כל התופעות בטבע.
נכון שהמודל שלו אינו מתאר במדויק את כל התופעות, אבל הוא מתייחס לסביבתנו ואפשר להבחין בנקל את מה הוא מתאר היטב והיכן אינו מדייק. הכל על השולחן.
תורת היחסות (שאיני מתמצא בה) מסבירה בעזרת מודל אחר גם את התופעות שאותן מסבירה תורת ניוטון וגם תופעות אחרות שבהן תורת ניוטון איניה מדייקת אבל בודאי גם היא אינה מסבירה את כל התופעות.
נראה לי שאחר אינשטיין הפיסיקה די תקועה, אבל ייתכן ותהיה בה פריצת דרך. לא צריך להתייאש.
ניוטון לא טעה ! 18008
הפיזיקה לא נתקעה אחרי אינשטיין. תורת הקוונטים שהתפתחה אחרי תורת היחסות ותורת המיתרים שממשיכה להתפתח גם כיום (ואמורה בסופו של דבר לאחד את הקוונטים עם היחסות או משהו כזה) הן מהפכניות וחשובות לא פחות מתורת היחסות. הבעיה היא שבעוד שתורת היחסות זכתה ליחסי ציבור בזכות הניסוח האלגנטי והמרשים של הנוסחה e=mc^2 וכך הרבה אנשים שאין להם מושג מה היא אמרת שמעו עליה, לתורות האחרות אין נוסחאות מפחידות ואלגנטיות כך שהן פחות מוכרות.
ניוטון לא טעה ! 18018
לא מכיר את תורת הקונטים אבל מצטט את "הגורו" שלי שמכיר אותה היטב:
תורת הקוונטים היא תורה לא טובה משום שבזמנו פותחה כדי להסביר תופעה פרטית. אחר כך כשנתגלו תופעות נוספות התורה הזאת לא התאימה להם במדויק והיה צריך "לשפר" אותה, או להדביק עליה תלאים, וזה סימנה של תורה לא טובה.
(אגב "הגורו" שלי, עבודת הדוקטורט שלו היא ביחסות כללית).
ניוטון לא טעה ! 18021
גם אם התורה הזו לא מושלמת, פחות אלגנטית והתפתחה בצורה פחות ליניארית מתורת היחסות (לא גאון יחיד שמנצח על פיתוח התורה אלא מדענים שונים שעובדים במקומות שונים במקביל) אתה לא יכול להתעלם מהעובדה שהיא שינתה את הדרך שבה פיזיקאים מסתכלים על העולם היום לא פחות מתורת היחסות, והביאה מבחינה טכנולוגית להרבה יותר שינויים בעולם.
ניוטון לא טעה ! 18023
לפני שתהיה לי האפשרות להתעלם מעובדות, עלי להכיר אותן, וכפי שציינתי, במקרה הזה התנאי הזה לא מתקיים. לכן לא אוסיף דבר.
קוונטים, יחסות.. 18035
(הערה: הדברים הבאים הם מפיו של בור ועם הארץ. אין להתייחס אליהם כבאים ממקור הבקי בעניינים לעיל)
הגורו שלך עובד בדוקטורט שלו על יחסות כללית, ואתה מתפלא על כך שיש בו מרירות כלפי תורת הקוונטים? תורת הקוונטים הרבה יותר מבוססת מתורת היחסות הכללית, שכן יש לה סימוכין ניסויים רבים יותר, הנובעים מטבעה, כמסבירת דברים הקורים בקנה מידה קטן, בעוד שהיחסות הכללית מדברת על קני מידה ענקיים, וניתן לבדוק אותה רק ע"י צפיה. הטכנולוגיה שממנה אנו נהנים, למשל, הייתה יכולה להתפתח ללא תורת יחסות כללית, ואילו השימושים לכאורה של היחסות הכללית, חורי תולעת כרצונך, מנועי "warp" וכדומה, לא פותחו.
זו אחת הבעיות, נראה לי, עם היחסות הכללית, כי אני מתחיל לחשוד שהדרך הטובה והיעילה ביותר לדחוף תורה מדעית היא לבחון שימושים הנובעים ממנה, לראות אותה בפעולה תחת תנאי הניסוי והטעיה של המעבדה, ובכך לתת לחוקרים אותה כיוון התפתחות.
למען הדיוק המדעי 18047
ה ''גורו'' שלי לא ''עובד'' על הדוקטורט שלו.
הוא ''עבד'' וסיים מזמן.
מפליא 18042
מפליא אותי שאני יוצא להגן על מכניקת הקוונטים, אך הטענה שציטטת היא לכל הפחות לא מדויקת. הסיבה בה' הידיעה לכך שתורת הקוונטים לא נזנחה מזמן היא התחזיות המוצלחות שיצאו ממנה, דהיינו התאימות הגבוהה בין התחזיות התיאורטיות למדידות. אלמלא הדיוק העצום הזה, לא היו משלימים עם ההכרח להעלים עין מן העקרונות הלוגיים היסודיים בפיסיקה בהם תורת הקוואנטים לא עומדת, ולא היו טורחים להטליא את חוסר העקיבויות המתימטיות המופיעות בה (למשל ההכרח לבצע רנורמליזציה של שדות כדי לקבל גדלים סופיים למשל לאנרגית האינטראקציה בין אלקטרון לשדה המגנטי שלו).
אמת ונכון 18073
לא היתה תיאוריה פיזיקלית שאילצה את הפיזיקאים לבלוע כל כך הרבה צפרדעים כמו תורת הקוואנטים. אפשר להגיד שהם *נאלצו* לקבל אותה מחוסר ברירה, וידועה ההתנגדות העיקשת של איינשטיין.

הויתור על הדטרמיניזם והמרתו בחישובים הסתברותיים, הבעיות של מתן אינטרפרטציה מתקבלת על הדעת לתוצאות המתמטיות (דואליות חלקיק.גל, עקרון אי הודאות), בעיות שקשורות לתהליך הקריסה (collapse אם כך זה נקרא בעברית) של פונקציית הגל שמובילות למצבים פרדוכסליים כמו החתול המפורסם של שרדינגר, וכמובן גם הרנורמליזציה שהוזכרה - כל אלה חייבו את תורת הקוואנטים לספק הרבה תשובות ניסויות לפני שהתקבלה.

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים