בתשובה לאורי, 24/06/04 16:28
נפלאות התבונה 228472
"אני לא חושב שמישהו טען כי הנקה גורמת לתינוק להיות חכם יותר או להתפתח מהר יותר, כך שתוצאות המחקר אינן משמשות כאן להפרכה של טענה כלשהי אלא להרגעתן של נשים שאינן רוצות להניק ש'הכל יהיה בסדר'."

אם זכרוני אינו מטעני, חסידי ההנקה שקמו לתחייה עם גילויה התקשורתית של שערוריית רמדיה (צמחית), טענו גם טענו כי אין תחליף לחלב אם. וכי חלב אם הוא הדבר הטוב ביותר עבור התינוק, וברוב המקרים ניתן להתגבר על קשיי ההנקה בעזרת הדרכה מתאימה. המחקרים שלהם הוכיחו כי חלב אם מונע סוכרת נעורים – מחלה קשה שאינה ניתנת לריפוי – ורק בשל עובדה זו הייתה צריכה כל אם לעשות מאמץ עילאי להניק.
בנוסף טענו חסידי ההנקה, שאגב אני ורעייתי בדעה שלהם, שכמות המרכיבים בחלב אם היא אדירה. לפיהם, בעולם הרפואה מכירים היום רק חלק קטן מהמרכיבים החשובים. החלב הראשוני – ה"קולסטרום" מכיל מרכיבים של מערכת החיסון העוברים לתינוק, ואינם נמצאים בתחליפי חלב אם. חומצות שומן מסוג אומגה 3 נמצאים בחלב האם באופן טבעי.
מעבר למרכיבים החשובים, משתנה הרכבו של חלב האם במהלך כל הנקה. כלומר, כשהתינוק מתחיל לינוק, הרכב החלב שונה מהרכבו בסוף הארוחה. כנראה שלכך יש השלכה לֵמה שגורם לו להפסיק לינוק, בעוד שבתחליפי חלב אם ההרכב הוא אותו הרכב, והכמות היא פונקציה של גודל החור בבקבוק. לכל אלו יש השלכות מרחיקות לכת. היום, תחליפי חלב אם אולי קרובים יותר לחלב אם, אולם הם עדיין רחוקים מרחק רב מההרכב האמיתי של האם.
בשנים האחרונות התרבו מחקרים משמעותיים לפיהם, חלב אם מונע אלרגיות ומחלות זיהומיות, ומשפר את התפתחות הילד ברמה הגופנית וברמה הקוגניטיבית. חלב אם הוא המזון המיטבי לתינוק: מספק באופן מקסימלי את צרכיו התזונתיים, מתעכל בקלות, עשיר בחלבונים ובנוגדנים חיוניים, תורם להתפתחות ולגדילה, מעודד את הפעלת המערכת החיסונית ובכך מסייע בהתמודדות עם מחלות ויראליות. ההנקה מסייעת להתפתחות תקינה של הלסת והפה, וכמובן גם מקרבת בין האם והתינוק.
בנוסף, חוקרים רבים דיווחו על תוצאות גבוהות יותר במבחני משכל אצל ילדים שינקו, לעומת ילדים שלא ינקו. במיוחד נמצא קשר מובהק בין רמת ההישגים במבחנים האלה לבין משך התקופה שבה הילדים ינקו.
המחקרים גם הוכיחו כי ההנקה עשויה להקטין את הסיכון לחלות בסרטן הרחם, השחלות והשד, מסייעת לאם לחזור לגזרתה ומונעת בריחת סידן מהגוף.
משלל סיבות נפלאות שכאלה, טענו חסידי ההנקה: האם כל הסיבות הללו אינן מספיק חשובות כדי להעדיף הנקה?

כך שלא מדובר בעוד סערה בכוס מים, אלא במלחמה על דעת הקהל הצרכני. ומאחר ולבינתיים, התוצאות הסטטיסטיות מראות לטובת חסידי ההנקה, המלחמה מהצד השני אכן נוק-אאוטית.
וברשותכם, אינפורמציה נוספת בנושא הנידון:

שערוריית רמדיה החזירה את הפניות הרבות של האימהות לחזור להנקה. בשנים האחרונות התגייס הממסד הבריאותי למען ההנקה. באוגוסט בשנה שעברה ציין אירגון הבריאות העולמי את שבוע ההנקה. גם משרד הבריאות מקדם ומעודד את ההנקה במוסדות הבריאות בישראל, זה חמש וחצי שנים. כולם מדברים בשבחי ההנקה: קל ופשוט לאמהות, מזין ובריא לתינוקות.
על-פי סקר שערך משרד הבריאות, 85% מהיולדות בישראל מתחילות להניק (שיעור דומה לשיעור ההנקה בארה"ב), אך רק 18% מהיולדות היהודיות ממשיכות להניק כעבור 6 חודשים, כמקור המזון הבלעדי של ילדיהן. ככל שהנשים דתיות יותר הן מיניקות יותר, וככל שחזרו מהר יותר לעבודה – הניקו האמהות פחות. 96% מהנשים החרדיות מתחילות להניק, לעומת 92% מהדתיות ו-‏76% מהנשים החילוניות. בקרב נשים חילוניות משך הנקה ממוצע הוא 22 שבועות לעומת 30 שבועות בקרב דתיות ו-‏33 שבועות בקרב חרדיות.
נשים לאחר ניתוח קיסרי מיניקות פחות: 69% בלבד. רוב הנשים מעידות כי ההחלטה להניק נובעת מרצון ליצירת קשר טוב עם הילד. רוב האמהות מפסיקות להניק כיוון שהתינוק בכה ולא רצה להמשיך לינוק, או לאחר שלא היה להן, לדבריהן, מספיק חלב.
חלב אשכנזי יותר טוב 307993
כפי שמפורט בתגובה 307992 .
נפלאות התבונה 308006
גם כאן, להפך - האם "חלב אם מונע סוכרת נעורים"?
או שמא "תמ"ל מעודד התפתחות סוכרת נעורים"?

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים