בתשובה לעוזי ו., 18/07/05 2:19
מילון מונחים 318047
אז אולי תגיד, באמת, מהם "מודל", "נאותות", או "שלמות" (אם ב"שלמות" הכוונה היא למשהו אחר ממה שהגדיר אלון במאמר)?
בקיצור, למה אתה מתכוון ב"חיבור לעולם"?
מילון מונחים 318055
"שלמות" היא דווקא תכונה סינטקטית, שהוגדרה במאמר: היכולת להוכיח כל משפט (בשפה) או את שלילתו.

"מודל": שים לב שבהגדרה של "שפה" עוזי הזכיר קבועים, פונקציות ויחסים. סינטקטית, אלו סתם סימנים: סימן-קבוע יכול להיות סימן כמו "0", סימן-פונקציה יכול להיות "+" (פונקציה דו-מקומית, שתמיד תופיע כשלאחריה שני ארגומנטים), סימן-יחס יכול להיות הסימן ">" (גם זה יהיה מן הסתם יחס דו מקומי), וכו'.

מודל הוא קבוצה כלשהי M, פלוס התאמה של אובייקטים מתאימים לכל אחד מהקבועים, הפונקציות והיחסים: לכל סימן-קבוע נתאים איבר מסויים ב-M, לכל סימן-פונקציה נתאים פונקציה על הקבוצה M, לכל סימן-יחס נתאים יחס.

למשל, המודל יכול להיות הקבוצה {שמש, ירח, כוכבים}, ולסימן "0" נתאים את האיבר "שמש", ולסימן "+" נתאים איזושהי פונקציה על הקבוצה הזו (למשל שמש+ירח=כוכבים, שמש+שמש=ירח, וכו'...), ליחס ">" נתאים את היחס "מי בא קודם באלף-בית" וכו'. כפי שרואים, אין בהכרח שום "קשר" בין איך שהסימנים נראים לפירוש שלהם במודל.

אם יש אקסיומות בתורה (ובד"כ יש...), המודל הנ"ל כמובן נדרש לקיים אותן, כלומר שכל הנוסחאות בתורה יצאו *נכונות* כשנפרש אותן עפ"י המודל. אם, נניח, יש אקסיומה האומרת "אין אף x כך ש-x<0", המודל שתיארנו ייכשל, כי "0" זה "שמש" ו"ירח" קטן מ"שמש" (אלפביתית).

"נאותות" היא התכונה שכל משפט היכיח בתורה הוא גם נכון (במודל).
מילון מונחים 318058
תודה. שכחתי רק לשאול על "אמת".
והאם המושגים האלה נקראים "חיבור לעולם"?
מילון מונחים 318072
"אמת" היא נכונות במודל; לפעמים יש מודל "סטנדרטי" שאז שוכחים להזכיר אותו. הביטוי "חיבור לעולם" הוא משל ספרותי; הוא לא מקובל במיוחד, נדמה לי.
תודה 318076

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים