בתשובה לניק ריוורס, 24/09/06 16:35
הכל בדולר 411532
א. כאמור, לא בדקתי את זה סטטיסטית, ואני מניח שהנושא לא נחקר בצורה מסודרת. אין דו"ח שמפרט אילו תאגידים מעדיפים ממשלות מושחתות. העיקרון, לעומת זאת, הוא די פשוט - והוא עובד גם בישראל. תמיד עדיף לשלם קצת שוחד למושחתים ולקבל את הנכס בזול במקום להתעסק עם אנשים ישרים. ה"שחיתות" אולי רעה בשוק חופשי אידיאלי משום שהיא פוגעת ב"תחרותיות", אבל תאגיד לא מעוניין בתחרותיות, אלא ברווח. השחיתות טובה מאוד עבור האחים עופר למשל, בבואם אל המדינה לדון על בז"ן או על "צים".

ב. ניסיתי להסביר כי קורלציה איננה סיבתיות. אתה מסיק כי כניסת תאגידים בינלאומיים היא הסיבה לעלייה ברמת החיים, ואולם לגבי לא מעט תאגידים הסיבתיות הפוכה (במיוחד לגבי הרוב המכריע של ההשקעה התאגידית - רכישה ומיזוג, בניגוד ל "greenfield investment" שממש מייצרת משהו).

ג. ציינת "צמיחה", צמיחה הינה השינוי בתמ"ג (לא בתל"ג, אשר איננו כולל ייצוא של תאגידים זרים).
הכל בדולר 411827
א. אתה קצת מבולבל לדעתי. אם אני חבר של ראש הממשלה והממשלה מחזיקה בכוח לתת מונופול על יבוא מלט למדינה. ברור שאני אעדיף שיתנו לי את המונופול על פני תחרות עם עוד עשרים יבואני מלט. המסקנה? כדאי שלממשלה לא יהיה את הכוח הזה.
האם זה מעיד על נטייתם הכללית של אנשי עסקים להתעסק עם ממשלות מושחתות? לגבי אותם אנשי עסקים שהם חברים של ראש הממשלה - כן. לגבי השאר. לא. באופן כללי, אמירה סתמית וחסרת משמעות.
לא ברור גם למה אתה מגביל את העניין רק לתאגידים. מה עם סתם אנשים פרטיים. הרבה יותר קל לקבל ג'וב נוח בתור סגן חמישי של עיריית בני ברק (כשאתה במקרה אחיו של ראש העיר) מאשר לעבוד קשה במטעי הבננות, האם מכאן נגזר שאנשים מעדיפים עיריות מושחתות?
במקום שבו יש לממשלה כוח כלכלי, תהיה שחיתות, וכשיש שחיתות, הדרך היחידה להתקדם תהיה באמצעות שחיתות. המסקנה המתבקשת היא לא שיש למגר את עולם העסקים אלא שיש להקטין את הכוח הכלכלי של הממשלה כדי לאפשר גם ללא מושחתים להתקדם.
תכל"ס ובנוגע לטענה הפשוטה שטענתי, יש יותר תאגידים בינלאומיים שפועלים במדינות אסיה מאשר במדינות אפריקה ובניגוד למה שניטען, הדבר לא ניכר ברמת חיים נמוכה יותר אלא להיפך.

ב. אני לא גזרתי שום דבר. סה"כ ציינתי שאין קורלציה בין רמת החיים הנמוכה לפעילות תאגידית כמו שנטען במקור, אלא להיפך. המסקנה? בעיני זה אומר דרשיני. זה בוודאי לא מחזק את האתוס האנטי גלובליסטי ומי שאכפת לו באמת מהאנשים העניים בעולם, מוטב שיתחיל לפקוח את עיניו.

ג. לא נכון. בתגובה 410960 כתבתי "רמת החיים עולה מהר יותר מהמדינות האחרות". כוונתי הייתה לצמיחה במובן המהותי (ולא על פי המדד המאוד גס של התמ"ג - למרות שגם הוא, בתור אומדן כללי גס להבחנה בין מדינת עולם ראשון לשני לשלישי, למשל בהחלט יכול להיות מספק). בתכל"ס, איזה מדד שלא תבחר, עוני מוחלט, מדד הפיתוח של האו"ם, תל"ג/תמ"ג או כל נתון אחר יספק לך תמונה דומה.

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים