בתשובה לאריק, 30/04/19 14:07
תשובה פשוטה 706283
הפלא של תרופת הפלא שלי הוא חתיכת פלא. תאר לעצמך שבמקום שתהיה תרופה אחת של חברה א' שעוזרת ככה ככה ל-‏60% מחולי סרטן הכבד, ותרופה אחרת של חברה ב' שעוזרת קצת יותר ל-‏20% מחולי סרטן הריאות, וכו', תהיה תרופה יחידה שתרפא באופן מוחץ את כל סוגי הסרטן. לתרופה כזו יהיה שוק הרבה יותר גדול - בפקטור אדיר - מהשוק של כל תרופה אנטי-סרטנית קיימת, ונראה לי שכל חברת תרופות תשמח לשווק אותה, גם תמורת מחיר משמעותית יותר נמוך מזה שנקבת.

את המשפט "האקדמיה בעצמה ממומנת ע"י חברות התרופות" הייתי מחליף ב"בתחומים מסוימים באקדמיה, חלק מהחוקרים מקבלים מימון חלקי מחברות תרופות". הסתכלתי עכשיו בגיליון ינואר האחרון של הג'ורנל Cancer, מטעם האגודה האמריקאית לסרטן. מתוך 11 מאמרי מחקר שהתפרסמו בו (לא כללתי סקירות, מאמרי מערכת, מאמרי תגובה וכו'), רק בשניים נכתב בסעיף ה"מימון" שהמחקר מומן בשיתוף של חברת תרופות: באחד מהם היה מדובר באספקה של תרופה שנבדקה במחקר, ובשני (שעסק בסטטוס התעסוקה של מבוגרים שעברו בילדותם השתלת מח עצם) צוינו כמה חברות תרופות בין התומכים במרכז הבינלאומי למחקר השתלת מח עצם, שסיפק את הנתונים. בסעיף ה"ניגוד עניינים", שישה מתוך 11 המאמרים לא ציינו דבר, ארבעה ציינו שחלק מהחוקרים קיבלו / מקבלים מימון חלקי מחברות תרופות, אבל לא בנושא המחקר, ורק מחקר אחד (אותו מחקר שציין אספקה של תרופה) דיווח על תשלום מטעם חברת התרופות לאחד המחברים בנושא המחקר המדווח במאמר, וכן ששלושה מחברים אחרים שייכים לחבר המנהלים של חברת התרופות (למאמר יש 16 מחברים, והוא קיבל מימון נוסף ממקורות ממשלתיים).

לא הכרתי את הסיפור על אותו חוקר מוביל וחברת רוש (הקישור שצירפת לא עובד לי), ומה שאתה מתאר נשמע לחלוטין לא בסדר. אבל זה שיש תפוח רקוב אחד (או כמה) בסל, לא אומר שצריך לחסל את ענף התפוחים.
תשובה פשוטה 706286
נסה את הקישור הזה

>> כל חברת תרופות תשמח לשווק אותה, גם תמורת מחיר משמעותית יותר נמוך מזה שנקבת

ומה יקרה כשתגמר תקופת הפטנט?

כל המודל העסקי של חברות התרופות האתיות הוא
א. לפתח תרופות שעוזרות קצת לכל הסובלים מבעיה בריאותית מסויימת, או הרבה לחלקם
ב. לפתח תרופות אינקרמנטלית טובות יותר שיחליפו את התרופות שנגמר להן תוקף הפטנט.

למה להם לשחוט את התרנגולת עם תרופה שאין צורך לשפר כל הזמן?

התעשיות הן שמרניות. תראה כמה זמן לקח לתעשיית הרכב לפתח מכוניות חשמליות.
תשובה פשוטה 706311
אני מבין קטן מאד בכלכלה של תעשיית התרופות, אבל נראה לי שתרופת הפלא שאני מפנטז עליה תביא כזו בוננזה מטורפת לחברת התרופות שתפתח אותה (כשהפטנט תקף, ומן הסתם במידה פחותה משמעותית אחרי שהוא יפוג), כך שהרווחים ממנה יגמדו את הרווחים העתידיים המהוונים של האלטרנטיבה - סדרת תרופות סטנדרטיות משופרות אינקרמנטלית.

חוץ מזה, בסוף תקופת הפטנט החברה מוזמנת להתחיל לשווק את תרופת הפלא לאלצהיימר, שהיא תפתח בעזרת הרווחים מתרופת הפלא לסרטן ;-)
תשובה פשוטה 706312
בפועל זו לא תהיה תרופת פלא מוחלטת. תהיה התקדמות בטיפול בחלק מהמקרים, ואז בחלק נוסף, ואז בעוד חלק. כמוכן בהחלט סביר שיש כאן אפשרויות לפתח תרופות חדשות יותר עם תופעות לוואי חלשות יותר.

יש כאן עשרות שנים של התקדמות, במקרה הטוב.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים