בתשובה לאריק, 22/04/20 10:19
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 717662
נהפוך הוא, עניין האקלים ברור מאד.
בחר לך כל מפה עולמית שעליה סימנו את עצמת ההתפרצות ותראה שכל מרכזי המגיפה הכמותיים נמצאים באותה רצועת רוחב בחצי הכדור הצפוני. יש שם אזורים שנפגעו חזק ואזורים שלא נפגעו כלל אבל מחוץ לרצועה אין בכלל התפרצויות גדולות.
המחקר האמריקאי שנערך כבר בתחילת המשבר גילה קורלציה משמעותית בין נתוני טמפרטורה ולחות לבין עצמת המגיפה.
המנבא הכי טוב לתמותה הוא פילוג הגילאים באוכלוסיה, לא פחות מהעיתוי של צעדי הריחוק החברתי ובודאי מחומרתם.
לכאורה שני המאפיינים הללו נראים בלתי קשורים, אבל לדעתי העניין החשוב הוא מה שמחבר אותם.
ראשית, שניהם קשורים לתכונות ספציפיות של הוירוס. ברור לגמרי שלוירוסים אחרים יכולות להיות תכונות אחרות. אני מציע לקרוא קצת על וירוס שפעת העופות שלידו הקורונה נראה משב רוח נעים ביום קייצי. זה הביריון האמיתי שהביא לנבואות המחרידות של WHO, ביל גייטס ואחרים לפני שנים על מגיפות ויראליות. מי שרוצה לפרש את הקורונה כשפעת מיטיבה המנקה את החברה מאנשים פגומים וטפילים, שלא יבנה על זה.
באופן פרדוקסלי, דוקא כאשר מבינים שיש תופעות רבות של המגיפה שהן ספציפיות לקורונה ומנסים להרחיק את נקודת המבט ולהרחיב את התמונה הכוללת, מתחדדת תובנה כללית הרואה את הקורונה כחלק מאותו דבר הקרוי שינויים אקלימיים, התחממות גלובלית וריצתה של האנושות אל קצות המעטפת של קיומה.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 717664
העניין הוא שמחוץ לרצועה הזו שאמרת, גם התפלגות הגילים באוכלוסיה שונה לחלוטין. קח הרשימה List of countries by median age [Wikipedia], סדר אותה מהגיל הנמוך, ותמצא את כל מדינות מרכז אפריקה מככבות בראשה, החל מניז'ר (גיל חציוני 15.4) ועד קניה (19.7). שם הקורונה היא באמת האחרונה שבבעיות שלהם
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 717669
אדרבא, נסה לבדוק. לא יתכן שכל המדינות בחצי הכדור הדרומי הן צעירות. מה עם אוסטרליה, ניו-זילנד, ברזיל, ארגנטינה?
מה עם רוסיה, סקנדינביה ואיסלנד? יש גם שם פילוג מקומי של תחלואה ותמותה (יותר ופחות), אבל אף אחת מהן אינה קטסטרופה כמו ניו-יורק, ווהאן או ברגמו.
חשוב על הודו או אפריקה. אפס מערכת בריאות ואפס משילות. נכון, הזקנים שם מן הסתם נבחרו בקפדנות ע"י אמא אבולוציה, אבל עדיין מאות מיליוני זקנים וכמעט שום דבר. הרבה פחות מגרמניה היעילה והמסודרת.
כפי שאמרתי, למגיפות הבאות יהיו תכונות אחרות (שפעת העופות יש חיבה יתרה לגילאים שמתחת ל-‏20). אבל אני אופתע מאד אם הן לא יכו שוב במרכזים צפופים עם גלובליות מאד צפופה. זה משהו שקשור לתכונות של מגיפות ולאו דוקא לוירוס כזה או אחר.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 717670
מוזר שאפאחד לא ניסה לבדוק קורלציות של קורונה עם זיהום אויר. אנו כבר יודעים זמן רב על הקשר הסטאטיסטי בין עישון וזיהום אויר לסרטן הריאות. קורלציה בין תמותת קורונה לבין תפוצה של אסטמה ושאר מחלות דרכי הנשימה בודאי תתואר כנסיבתית ולא סיבתית, אבל האם לא יתכן שיש כאן גם סיבתיות? האם מערכות גוף שהותשו במשך שנים ע"י זיהום אויר לא יכנעו ראשונות גם לקורונה?

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים