בתשובה לדב אנשלוביץ, 22/07/20 14:05
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 722323
כדאי להגיד שגם את הגדרת המת אפשר לשנות. אי אפשר לשנות את העובדה שאדם מת, אבל את ההגדרה של סיבת המוות כקורונה אפשר בהחלט לשנות. אפשר להגדיר כל מי שיצא חיובי לקורונה ונפטר בחודש-חודשיים הבאים כמת מקורונה, ואפשר לחפור עמוק יותר, לבחון כל מקרה לגופו ולראות האם הקורונה היא הסיבה. כשמדובר על אנשים מבוגרים מאד עם מחלות רקע ההבדל עשוי להיות לא זניח.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 722329
ואתה באמת חושב ש"זקני ציון", מסיבות נעלמות, באמת שינו את סיבת המוות כדי להשפיע על גרף המתים? אגב מהתבוננות, גרף המתים בהתחלה עד שיא המגפה בהתחלה מאד דומה לגרף הזה היום, גם מבחינת קצב הגידול.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 722338
לא, לא אמרתי שמישהו ביצע איזשהו שינוי. אמרתי רק שגם ההסתכלות על מספר המתים עלולה להיות מטעה. אי אפשר להניח שזה מספר יצוק בברזל. יכול להיות למשל שבתקופות עומס הרופאים פחות בודקים מה בדיוק הגורם למוות, בחו''ל היו מדינות שבשעת התפרצויות בכלל לא בדקו וסיווגו למשל את כל מי שנפטר בבתי האבות כנפטר מקורונה אף שבבתי אבות יש תמותה שוטפת גם בלי קשר לקורונה.

אגב גרפים, השיפועים של הגרפים שלך בימים האחרונים כל-כך חדים ששוה לשקול סקלה לוגריתמית.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 722342
אני מניח מבלי שיש לי איזה שהוא מידע, שרוב רובם של אלה שסווגו כמתים מקורונה שהו בבית חולים במותם, והובחנו לפני מותם כחולים בקורונה. חולה שאובחן כחולה קורונה ומת נוסף לרשימת המתים הזאת. ייתכן שסיבת המוות המדויקת לא הייתה הקורונה, אם כי איני מבין איך בכלל אפשר לעשות הבחנה כזאת כי בוודאי הקורונה משפיעה על תפקוד הגוף כולו. לפי הבנתי אם כך נהגו זה מספיק מדויק ומצייר תמונה נכונה לענייננו.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 722332
אתה צודק, אבל לדעתי העניין החשוב נמצא דוקא בנקודת המבט ההפוכה. צריך לשים לב ש% התמותה (פר מקרים מטופלים) כמעט קבוע, 1.8% לאורך כל התקופה מסוף אפריל ועד היום. יתכן שהשפעות הגל השני עדיין אינן מקבלות ביטוי מלא, אבל איני חושב כך. החשוב הוא שלמרות כל המניפולציות שהכפילו את מס' המאובחנים פי 10, הגדילו את מס' החולים קשה בעשרות אחוזים והקטינו את מס' המונשמים בעשרות אחוזים, יש עוגן של קביעות האומר שבערך 2% מן המקרים המטופלים נפטרים.
זה אומר שאם ננקה ממספר המאובחנים, את הגידול בגלל גידול מס' הבדיקות, נוכל לנחש את מס' הנפטרים בגל השני. בגלל שנראה שיש בגל השני עלייה אמיתית של כ-‏30-50% ,במספר הנשאים, נספר הנפטרים בגל השני יהיה בסביבת ה-‏400.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 722339
אני לא בטוח. אם אתה מסתכל בגרפים של דב אתה יכול לראות שגרף הנפטרים שהיה צמוד לגרפים של הנדבקים והמאושפזים נפרד מהם - הם לא שומרים על אותו יחס. יתכן שזה רק ענין של השהיה, אבל זה לא נראה לי כך מהגרף.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 722343
בגלל כל המניפולציות קשה בכלל להסיק משהו מן הגרפים. ממה שאני רואה בגרפים של משרד הבריאות ו-worldmeter, הגרף של המתים, פחות או יותר עוקב אחר גרף המקרים הכולל, ממרחק של כ-‏20 יום. כדאי גם להזהר, לא להסיק מסקנות ממספרים ללא מיצוע של לפחות 7 ימים.
בכל אופן, אם אני ממשיך עם ההערכה הזהירה שלי שמדובר פחות או יותר בדגם של הגל הראשון + 30-50%, אנו נמצאים כעת בתמותה של 8-9 אנשים ביום, כאשר שיא הגל הראשון היה 10. כנראה שבשבוע הבא נעבור את השיא של הגל הראשון. מאחר ואנו כבר קרובים מאד, אני רואה שהתחזית שלי היא מאד אופטימית והיא מצפה תחילה להתייצבות ב-‏2-3 השבועות הקרובים ואח"כ לתחילת הירידה. מאחר ובשבועיים האחרונים, נקטו הממשלה ומשהב"ר, צעדים די מינוריים, וגם אלו טורפדו בחלקם ע"י התפרעות הציבור והכנסת (ולא ע"י ממשלת צללים זדונית היושבת בלשכתו של אהרון ברק), אם תחזיתי תתממש, אני אראה בכך אישור לכך שההשפעה של הסגר בגל הראשון היתה הרבה פחות ממה שחשבנו עד כה. הממשלה יכלה לצמצם מאד את המגיפה ע"י הטלה נחושה של סגרים מקומיים ואכיפה נחושה של כללי בידוד לא ממש מרחיקי לכת. היא לא עשתה זאת. היא מעדיפה לעסוק בהסחות דעת ותמרונים תזמורתיים בחשיכה, כמו סיפוח, חלוקת מתנה לחג ואיסור על פעולות המרה.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 722363
הבעייה עם "הטלה נחושה של סגרים מקומיים" היא שהיא לא תהיה כל כך נחושה - תנחש למה.
והרי הנתונים מהדשבורד להיום (עובור השבוע האחרון) לגבי אחוזי הקגילוי בערים מרובות הנדבקים ביותר:
בני ברק - 19%
ביתר עילית - 24%
ירושלים - 11% (הכי הרבה נומינלית אבל‏1)
תל אביב - 5%.

לא צריך להיות מתימטיקאי דגול כדי להבין איפה כדאי להחמיר את ההגבלות, ולא צריך להיות פוליטיקאי דגול כדי להבין למה זה לא קורה.

1 ירושלים היא עיר גדולה, רחבה ומגוונת. זה מן הסתם ממצע בין אזורים ממוקדים יותר לשאר.

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים