בתשובה לאריק, 02/11/20 22:39
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727811
באופן נדיר אני מסכים עם חלק מהדברים שדב אומר לגבי השיטה הסינית. בהתחשב בגודל האוכלוסיה שם, התחלואה שם כרגע (וכבר די הרבה זמן) קרובה מאד לאפס.וגם בקשר להערות על המחיר, לפחות בפן הכלכלי, סין לא רק שלא משלמת מחיר, אלא אפילו מרויחה יפה מאד בזכות האמצעים הדרסטיים שנקטה.
יחד עם זאת, צריך לדייק ולומר שנכון לאתמול היו בסין יותר מ-‏300 נשאים פעילים ומספר ההדבקות החדשות ביום הוא בערך 20-30. כך שהורדת התחלואה לאפס היא מעין מטבע לשון ולא עובדה מדוייקת.
אני בכלל לא מאמין שאפשר להוריד את התחלואה לאפס מוחלט. וירוסים מצליחים לשרוד בדרכים שונות ומשונות ע"י מעבר בין בע"ח ומוטציות מהירות, כך שהם אף פעם לא נעלמים לגמרי. אבל זו התקטננות. אני משער שהוירוס שורד בעיקר בקרב המכונים מחלימים ומחוסנים. כאשר גוף ביולוגי "מתגבר" על וירוס, אין משמעות הדבר בהכרח שהוירוס הושמד, אלא שכמותו ירדה מתחת לסף שאפשר להבחין בפעילותו. אני משער שמדובר במספרים זניחים ולכן המחלימים אינם חולים ופוטנציאל ההדבקה שלהם אפסי, אבל כל עוד הוירוס נמצא, אירועים נדירים של הדבקה יכולים לקרות, גם אם מדובר בתופעה זניחה.
לכן המונח "חיסון" לא בהכרח מבטיח שהמחוסן אינו יכול להדביק. במקרים רבים המונח פשוט אומר שהוירוס לא יכול לגרום למחוסן נזק משמעותי. לכן אני סבור שכל הדיבורים על חיסון עדר הם הימור שסיכוייו להתבדות גדולים מסיכוייו להתממש. וזו גם הסיבה שהוירוס לא יעלם לחלוטין גם במקרה של חיסון מלאכותי יעיל במיוחד שגם זו הבטחה שיש לה אולי סימוכים מדעיים אבל היא רחוקה מודאות. בינתיים החיסון הרוסי לא עושה שום רושם על התפשטות הקורונה ברוסיה.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727812
ההשוואה לסין מוטעית מבחינה כלכלית (אפילו אם נתעלם מבחינות אחרות).

בסין הוכנס לבידוד פחות מאחוז אחד מהאוכלוסיה: 10 מליון מתוך 2.4 מילארד תושבים.

(בהששאה: אחוז אחד מתושבי ישראל הם 100,000 אזרחים בלבד.)

99 אחוז מהתושבים שלא היו בהסגר כילכלו את ה- 1 אחוז שבתוך הסגר.

למעשה , בישראל אילולא היו שני מיגזרים סוררים (החרדים והערבים), לא היה כנראה שום צורך בשני הסגרים, חוץ אולי מתקופה של כחודשיים חורף בהם הנטיה למחלות נשימה גוברת. נכון שעונה שאינה חורפית אינה מחסלת את הקורונה אבל ההקלה באירופה וההחמרה שם חופפות לעונות הקרות, בישראל שהיא ארץ חמה יחסית המחלה עשויה לעבור ביותר קלות אפילו בחורף.

בנוסף לריחוק חברתי נראה לי שהממשלה צריכה לסייע לאוכלוסיות חלשות סיוע גדול במימון חשמל בין נובמבר למאי (כולל), או לדאוג לאמצעי חימום זולים (בעיקר סדיני חימום וביגוד חם).
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727816
יש מספר מדינות שהתמודדו יפה עם המגפה ואפשר ללמוד מהן.
סגר הוא אמצעי מצוין להקטין את מקדם ההדבקה.
אבל להגיד שסגר יפתור לנו את הבעיות זה פשטני ולא נכון.

>> המונח "חיסון" לא בהכרח מבטיח שהמחוסן אינו יכול להדביק

לא מסתדר לי עם חיסונים אחרים.
את וירוס האבעבועות השחורות הצליחו להכחיד מן העולם באמצעות חיסון והמלחמה לעשות כן גם לנגיף הפוליו נמשכת.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727818
פוליו, אבעבועות שחורות (וחצבת) הן מחלות שאין להם נשאים במינים אחרים בטבע. לשפעת וקורונה יש נשאים אחרים ולכן אי אפשר להכחידן ללא מבצעי חיסון מקיפים ולא מעשיים של כל החיות בטבע. אבל חיסון יעיל יכול למנוע הפיכת הדבקות מקריות להתפרצויות.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727820
אני חושב שזהו בדיוק הויכוח על השיעור הסיני.
בעוד שיטת האקורדיון הישראלית, אולי מונעת פשיטת רגל של מערכת בתי החולים בארץ, אבל מבחינת התחלואה לאורך זמן, הוירוס יגיע לכל האוכלוסיה ויחסל כל מי שהוא יכול לחסל בהינתן שיטות הטיפול הנוכחיות, הרי שנראה לכאורה כי בסין, הארגון המנהלי, המשמעת והקונפורמיות של האוכלוסיה, מספקים הגנה מספקת לרוב גדול של האוכלוסיה בסיכון.
רק אידיוטים שיטתיים מתכחשים בשלב זה ליעילות של המסיכות, הסגרים ושאר שיטות הבידוד החברתי. העניין הוא כנראה שנדרשת מידה מסויימת של יכול ארגונית מנהלית ומשילות כדי לממש באמצעות השיטות האלו את היכולת להגן על קבוצות הסיכון ולא רק לדחות את הקץ. האמונה בתרופות קסם מסוג חיסון עדר וחיסונים מלאכותיים היא המפלט האחרון של אלו שמרימים ידיים בנושא הלכידות החברתית והמשילות או שמעולם לא האמינו בהם, כמו ה''ה טראמפ ונתניהו.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 727821
בדיוק הבוקר מאקו הפנה אותי למאמר ב"לנצט" מ 8/10 שסוקר את ההצלחה הסינית.
כמה עובדות מתוכו
- הסגר על ווהן נמשך 76 יום. כל התחבורה הציבורית הושבתה.
- הסינים הקימו 14,000 (ארבעה עשר אלף) נקודות ביקורת בריאות במרכזי תחבורה ציבורית ברחבי המדינה.
- 9 מיליון אנשים בווהן נבדקו לקורונה תוך מספר שבועות.
- רחפנים עם רמקולים אכפו ציות של האוכלוסיה לכללים ברחבי המדינה.
- פתיחת בתי חולים שדה בווהן, שהכילו 13,000 מיטות, איפשרה לבודד חולים עם סימפטומים קלים ובינוניים מחוץ למשפחתם, והקטינה את ההדבקות בתוך משק הבית. חולים שמצבם הוחמר הועברו לבית חולים רגיל. הראשון נפתח ב 5 בפברואר. כעבור חודש, ב 10 למרץ, כבר לא היה בהם צורך.
- בערך באותו הזמן (מספר המקרים החדשים בסין ביום ירד כבר לעשרות בודדות), הפוקוס של השלטונות עבר משליטה על ההדבקות המקומיות למניעה של כניסה של הוירוס מחו"ל.

המאמר מעלה על נס את מהירות התגובה הסינית, שאפשרה לשמור על בקרה על התפשטות המגפה. כמוכן מדובר שם על המוכנות הגבוהה בגלל מגפות קודמות, על רמת הציות הגבוהה של האוכלוסיה, על היכולת של השלטון להגביל את חירויות האזרחים, על המחויבות לטובת הכלל שמושרשת בתרבות,

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים