בתשובה לרודי וגנר, 07/12/20 21:43
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 729298
אני בטוח שהגרמנים לא תכננו להתייצב על מצב שבו יש להם כמה מאות נפטרים ביום. כדי לנסות להבין מה קורה אצלם אני מעדיף להתבונן לא בגרף החולים החדשים אלא בגרף החולים בפועל שהוא פחות רועש‏1. ומה שאני רואה דומה מאד למה שראינו באוסטריה. באוסטריה הטילו סגר, ולאחר שבועיים מספר החולים הפעילים הפסיק לעלות. המעבר מעליה לירידה היה דרך תקופת ביניים שבה הייתה כביכול יציבות. בזמנו, כשהייתה היציבות הזאת כתבתי שאולי הסגר שהטילו היה חלש מדי ולכן הם לא מצליחים בעזרתו להוריד את התחלואה, אבל הסתבר שטעיתי, ופשוט דובר בתקופת ביניים. הם רצו להוריד את התחלואה וגם הצליחו. האופן שבו חלה התפנית היה דרך כעשרה ימים של יציבות לכאורה. זה מה שיצא, אבל הם לא בהכרח תכננו שכך יהיה.
בגרמניה אנו רואים בגרף החולים הפעילים כעשרה ימים של כאילו יציבות. כך היה גם באוסטריה. אם אני צודק אנו צפויים לראות שם ירידה בתחלואה בימים הקרובים.

1 כתבתי כבר בתגובה קודמת שאני משער שהסיבה לרעש המטורף בגרף החולים החדשים הוא מספר הבדיקות שמשתנה מיום ליום. מעניין אם יש גרף של אחוז החיוביים שאני משער שהוא פחות רועש ומשקף יותר את המציאות.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 729503
1. ודאי שהגרמנים לא תכננו להתייצב על מצב כזה. הם מאוד לא מרוצים ממנו ומדברים על החמרה של הסגר. זאת גם הסיבה שכתבתי "לא הייתי קורא לזה הצלחה"
2. אני לא אוהב את גרף 'החולים הפעילים' מכיוון שהוא תלוי במספר המחלימים, והמספר הזה תלוי בכמות הבדיקות הזמינות לאישור החלמה. כשיש לחץ על הבדיקות, יכול להיווצר מצב שאנשים מחלימים אבל זה לא מופיע בגרף עד שלב מאוחר יותר.
3. בכל מקרה, גרף החולים הפעילים בגרמניה יציב כבר מאז ה-‏22 בנובמבר, כלומר כ-‏18 יום (מקביל לגרף הנדבקים החדשים שיציב כבר כחודש) - ולמעשה בימים האחרונים נראה שהוא דווקא חוזר לעלות (יחד עם עלייה במספרי הנדבקים היומיים). הסיבה היא כנראה שבאמת קשה מאוד להישאר לאורך זמן יציבים על מקדם הדבקה 1, ובנקרה הזה הכריעה 'עייפות החומר' שהובילה לחוסר הקפדה של ההנחיות ולעלייה קלה במקדם ההדבקה.
4. כרגע מדברים בגרמניה, כאמור, על החמרה של הסגר החל מה-‏20 בינואר, כך שאני מאמין שבסביבות ה-‏30 בינואר נתחיל לראות ירידה במספר המקרים החדשים, וכשבוע לאחר מכן - גם במקרים הפעילים.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 729509
נראה שאכן מה שקורה בגרמניה לא דומה למה שקרה באוסטריה, ומסתבר שאכן כפי הנראה הגרמנים לא נקטו בצעדים די מחמירים כדי לא רק לבלום את הגל העולה אלא גם להורידו. בזמנו בתגובה 726545 דימיתי את ההתמודדות עם מגפת הקורונה לניסיון לבלום מכונית מדרדרת באמצעות הבלם. יותר מאוחר כשחשבתי על כך עוד, ראיתי שיש צורך להוסיף משהו חשוב לדימוי הזה, שהופך את המאבק בקורונה למורכב הרבה יותר. מסתבר שכדי שהדימוי יהיה מתאים יותר צריך להוסיף לבלם תכונה של אחור בתגובה. הלחיצה על הבלם לא מביאה לתגובה מידית אלא צריך לחכות פרק זמן מסוים כדי לדעת אם היא הייתה מספקת או שהיה צריך ללחוץ על הבלם ביתר עצמה, וזה הופך את תפקיד הנהג למסובך הרבה יותר. הגרמנים נקטו בצעדים מסוימים, לא חמורים מידי כדי לא לפגעו באזרחים ובכלכלה, וקיוו שיהיה די בהם. רק כשעבר פרק הזמן שאחריו יכלו לצפות בתוצאות צעדיהם, הסתבר לרוע מזלם שזה היה מעט מדי.
אני מעדיף בינתיים (עד שאשתכנע אחרת) להתבונן בכל זאת בגרף החולים הפעילים. זה נכון שהוא תלוי בכמות תוצאות הבדיקות שמגיעות באותו יום, אבל כפי שכתבתי בתגובה קודמת, כשיש מיעוט בתוצאות המתקבלות של המחלימים, מן הסתם מתקבלות גם פחות תוצאות לגבי חולים חדשים. זה מאזן את הגרף והופך אותו לפחות רועש.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 729528
כעיקרון מסכים, אבל שתי הערות:
1. הגרמנים בחרו בגישה הזו כי היה להם הרבה 'מרחק בלימה' - קצב התחלואה בגרמניה ביחס לאוכלוסיה היה הרבה יותר נמוך מאשר במדינות אחרות, כלומר היה להם יותר מרווח לטעות.
2. היום הם כבר התעשתו ומחר יכריזו על מגבלות חמורות יותר, שייכנסו לתוקף תוך כמה ימים ויורידו את הגרף בעוד שבועיים בערך.

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים