בתשובה לשוטה הכפר הגלובלי, 06/09/21 13:08
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 743030
אני מתבצר בעמדה שהיא קשה מאד להגנה ואפילו להסבר. בעובדה, מביאים לי שוב ושוב את הראיות לפיהן מי שמחוסן חולה פחות.
במהלך החגים אנסה להסביר את עמדתי כמיטב יכולתי. לעת עתה אסתפק בהתחייבות כי אם במהלך השבועיים הקרובים תהיה ירידה דרמטית במספר הח"ק החדשים אודה בטעותי. אני טוען שזה בלתי אפשרי ללא ירידה מקדימה במספר החיוביים.
גם אם אני טועה בשאלת ההפרדה בין הדבקה לתחלואה, האמונה בחיסון עדר היא איוולת מסוכנת ולו בשל האפשרות של הופעת וריאנט חסין חדש.
הטיעון בסוף דבריך שייך לפרשה אחרת עליה הסכמנו בעבר והיא קשורה לכך שחיסוני הקורונה קרובים יותר לעירוי נגדנים מאשר לחיסון קלאסי. דוגמה למנגנון הפועל נגד המחלה ולא ההדבקה הם "וירוסים" שיצמדו לקולטני ה-ACE2 מבלי להפריע לפעולתם. בסופו של דבר וירוסים טובים כאלו יחנקו את הקורונה שלא תצליח להתרבות, אבל אז הירידה בתחלואה תקדים את הירידה בהדבקה.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 743033
לא וירוס, אבל תרופה שמתבססת על הרעיון של חסימת קולטני ACE (איכשהו היא גם לא מפריעה מדי לתפקוד תקין של התא למרות זאת) נמצאת בפיתוח, וכבר קישרתי אליה פעם.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 743035
כן אני זוכר. הבאתי את מה ששמעתי ממך כדוגמה לתרופה עם פעילות נגד המחלה שאינה ''תופעת לוואי'' של הפעילות נגד ההדבקה.
אני מריך לחשוב קצת על הטענה שלך בנוגע לעומס נגיפי מופחת.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 743036
רק תיקון קל: זאת לא טענה אלא העלאת אפשרות, ובמלים אחרות ספקולציה שמטרתה להראות שאפשר להעלות על הדעת מנגנונים מסבירים.
מענטש טראַכט און גאָט לאַכט 743205
אני מתבצר בעמדתי לא מפני שאני בטוח בצדקתי אלא מכיון שאני חושב שעמדתי עקבית ולא מסובכת. מה שמפריע לי הוא לא שלא מסכימים איתי, אלא שנראה שלא כל כך מבינים אותי.
אף אדם רציני אינו חולק על כך שמתן מנת הדחף בולם את ההדבקה והתחלואה. בדיקת הממוצעים השבועיים של הן מקדם ההדבקה, מספרי המאומתים והח"ק החדשים מלמדת שבערך ב-‏30/8 היינו במצב של שינוי מגמה וכל המדדים החלו לרדת. בערך ב-‏10/9 התרחש שינוי מגמה נגדי.
ברור לכל מי שלא טחו עיניו שיש כאן "מאבק" בין שתי תופעות: השפעת מנת הדחף והתוצאות של הרפיית אמצעי המניעה כנגד התקהלויות במערכת החינוך, במופעי הבידור ובראש כולם מפיצי הדיבוק הרצדיביסטים מאומן. עליית המדדים הנכחית מבטיחה שבתקופה הקרובה נראה אם מנת הדחף תצליח להכריע את אפקט ההפקרות הציבורית ולגרום לדעיכת הגל הרביעי. עד כאן העובדות הן חד משמעיות ואין מקום לויכוח.
הנקודה המעניינת שחומקת מן הדיון, היא שבעבר ראינו השהייה של 2-3 שבועות ויותר בין שינוי מגמת המאומתים לשינוי בתחלואה הקשה. בגל הרביעי רואים במפתיע חפיפה מלאה בין שתי הנקודות. ההסבר המתבקש הוא שמנת הדחף לא רק בולמת את ההדבקה אלא יש לה גם השפעה ישירה של הקלת המחלה של אלו שכבר נדבקו.
איני חולק כאן על התואם בין התופעה להסבר. יתכן בהחלט ההסבר שלך לפיו ריבוי הנגדנים מוריד את העומס הנגיפי גם אצל אלו שהנגיף חדר לדמם. מצב כזה מאפשר לגוף יותר מרחב להתגבר ולתקן את נזקי הנגיף. מצד שני יש סימנים לכך שההדבקה בקורונה היא תופעה קריטית. מעין מצב בינארי בין בלימה של חדירת הנגיף לדם ע"י מערכת החיסון לבין פריצת החומה שגורמת להתפוצצות של העומס הנגיפי (breakthrough). באמת שאיני יודע. אני מאמץ לעצמי ומציע לאחרים, להבחין בשטף הדיווחים החלקיים והסותרים אהדדי, בחוסר ההדירות המוחלט של אחוזי היעילות המדווחים של מנת הדחף ובעובדה ששוב ושוב הופרכו כל מיני מחקרים מדעיים שפורסמו על הקורונה. העובדה שהסבר מסויים נראה ברגע מסויים מתאים אינה ערובה לכך שהוא נכון. אני עומד על זכותי/חובתי לקבל הוכחות מפורטות ונקודתיות ולא "הוכחות" מקורבות ונסיבתיות.
בעבר חשבתי שהדבר קריטי להבנת מנגנון הבלימה של הגל הרביעי אם אכן יתרחש. היום אני פחות משוכנע בכך. בכל מקרה לעובדות המדוייקות בדבר היכולת של חיסון הפייזר למנוע תחלואה קשה ללא קשר עם מניעת ההדבקה יש קשר הדוק לעמדה שדומה שממשלת ישראל מנסה לקדם בדבר היכולת לשמור על תחלואה קשה נמוכה גם במהלך הדבקה שאינה פוחתת.
התופעה החדשה והמפתיעה של חפיפה בזמן בין שינויי המגמה בהדבקה ובתחלואה הופכת את כל הטיעון שלי על פיו. "ההתאוששות" המיידית של התחלואה הקשה יחד עם העלייה בהדבקה, מבחינה איכותית, בודאי שאינה אישור ליכולת הבלתי תלוייה של הפייזר לבלום את התחלואה הקשה.
נאמן לדרכי, אני טוען שהוכחות איכותיות וחישובי מעטפה אינם תופסים. אין לנו אלא להמתין ולראות מה יקרה בשבועות הקרובים.
להערכתי, יש שינוי מגמה משמעותי בהדבקה. מעבר לתנודות מובנות ובלתי מובנות במספרי המאומתים, נראה שמנת הדחף יצרה סוג של חיסון עדר המוריד את מימדי ההדבקה. הירידה בכמות הנשאים תביא בסופו של דבר לירידה דרסטית בתחלואה הקשה. התזמון והערכים הנמדדים של הירידה הזו תלויים מאד במנגנון התפשטות המגיפה והשפעת התנהגות הציבור ותחלואת החורף הצפוייה. נכון לעכשיו הידע שלנו על המנגנון הזה מאד חלקי ושנוי במחלוקת.
הגל הרביעי כפי הנראה ידעך בזמן כלשהו בחודשים הקרובים. אני לא בטוח שהממשל הנוכחי יפיק מכך את התועלת הפוליטית הצפוייה. זה יהיה העונש על הכישלון בהקמת גוף מדעי שמספק לממשלה מידע ("מודיעין") משמעותי, אמין ומהימן.
הצפת התקשורת בהודעות לא מפוענחות של פקידים בקופת החולים, וגם המידע המפורט והמרשים מאוד שמשהב"ר מציג ברשת, אינו תחליף לעדכון "מודיעיני" מתומצת ומנוסח באופן מובן לפוליטיקאים שאינם מומחים לאפידמיולוגיה ומכיל תחזיות עתיד חד משמעיות, גם אם אינן ודאיות וחסינות מהפתעות.

חזרה לעמוד הראשי

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים