נו באמת 12189
לצערי אני נאלץ לכתוב את התגובה הראשונית מבלי שאני חמוש בנתונים סטטיסטיים מדוייקים, אבל הייתי חייב להגיב.
כמי שמסתובב כבר כמה שנים בפקולטה אחת למדעים מדוייקים אני יכול לנחש מה גורם להטיה של הסטטיסטיקה במקרה הזה. כימיה הוא מסלול לימוד השמור באופן כמעט בלעדי לנשים, פיזיקה באופן כמעט בלעדי לגברים, במתמטיקה יש רוב גברי מוצק, באשר למדעי המחשב, המגמה אכן משתנה בשנים האחרונות ונדמה לי שאפשר לדבר על איזון. העובדה שכימיה היא התחום היוקרתי פחות מכל אלה היא בוודאי לא מקרה, על השאלה מה קדם למה אפשר להתווכח.
אבל זו באמת נקודה שולית. הבעיה המרכזית היא כמעט בכל השאר. תנאי הקבלה לאוניברסיטאות הם חדים וברורים - שיקלול יבש של שני ציונים, שניהם כתוצאה ממבחנים שנבדקים בעילום שם. ברגע שגברים ונשים מתמודדים בגלוי מתחילה לפעול אפליה, וניסיון להכחיש אותה נע בין גיחוך לרשעות.
בדיוק היום יצא לי, בעקבות הראיון עם פרופסור ון-קרפלד במוסף ''הארץ'' להימצא בדיון בנושא. נכון אחוז הנשים באוניברסיטה גבוה מזה של הגברים, ואיזון נשמר, לפחות בחלק מהמסלולים גם עד לקבלת התואר השלישי, והנה באורח פלא, שיעור הנשים מתוך הסגל האקדמי הבכיר (בעלי קביעות) אינו עולה על עשרה אחוז באף אוניברסיטה בארץ. כן, גם במעוזי הקידמה וההשכלה כשועדות ניגשות לבחור אנשים מסתבר שמשהו גורם להעדפת גברים על נשים.
כתבת על השכלה כמקור כוח, אבל איכשהו, בסופו של דבר עם היציאה לשוק העבודה השכלה זהה מעניקה כוח שונה. לא חשוב על איזה תחום העסקה תבחר להסתכל - גברים ונשים, בעלי השכלה זהה לא משתכרים באופן שווה.
אז מה בדיוק מוכיח המאמר שלך - שנשים אינן נופלות בכישורים שלהן מגברים, כי הנה הן מצליחות כמותם אם לא יותר באוניברסיטאות, יופי, וגם זו נקודה שחשוב להבהיר אותה. אבל המסקנה המתבקשת, בדיוק מתוך אותם נתונים היא שנשים מופלות כמעט בכל תחום אפשרי כי הכישורים שלהן אמנם שווים לאלה של הגברים, אבל מה לעשות, הם גם שווים פחות.
לא בדקתי 12236
נתונים בקשר לאפלייה במקומות העבודה, בדקתי נתונים בקשר לתוארים ראשונים בלבד, אולי אכתוב, אם אשיג את הנתונים, מאמר המשך בקשר לתאר שני ושלישי, אבל אולי אוכל להביא מספר חיזוקים לטענותיי בקשר לאפלייה:

בקשר ליוקרה של מקצוע... כיוון שלצערי הרב אין מדד סטטיסטי ליוקרה הייתי חייב להתייחס אל רוב המדעים המדוייקים כאל מקשה אחת, אני לא חושב שניתן לומר שכימיה הוא מקצוע פחות יוקרתי, אלא אם כן אתה מסתכל על המשכורות, אבל רפואה הוא מקצוע יוקרתי והמשכורות שם לא גבוהות במיוחד.

בקשר לסגל אקדמי - יש לזכור שההיפוך המפורסם הושג רק לפני שני עשורים, תן לדוקטורים ולפרופסורים הישנים למות ותראה מה קורה... אני יכול לומר, מבחינה לא מחייבית שאצלנו בכלכלה (מחלקה שנחשבה עד לא מזמן לגברית לחלוטין) אכן הדוקטורים הוותיקים כולם גברים, אבל יש שיעור זעום של מאסטרנטים ודוקטורנטים ואף לא מתרגל אחד...

בקשר ל'התמודדות בגלוי' - דבר ראשון הריני להזכירך שדיברתי על מערכת החינוך בלבד וראה! יש התמודדות בגלוי - בבתי הספר התיכוניים ומה קורה שם? הגברים מפסידים, הנשים עוברות אותם בזכאות לתעודת בגרות (גם בציונים אגב, בכל מקצוע ומקצוע הנשים מקבלות ציון ממוצע גבוה יותר משל הגברים, למעט בחקלאות בו הגברים מקבלים נקודה אחת יותר משל הנשים...). אני חושב שהמאמר שלי מוכיח ש*במערכת החינוך* מתקיימת אפלייה לרעה כלפי הגברים.

אני אפרסם כתבה נוספת (באם דובי יאות לפרסם) על אפלייה בין נשים וגברים בשוק העבודה, אם ימצאו לי נתונים וזמן פנוי....

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים