לא מדויק 13153
גם בשנת 99 וגם ב98 ותאמינו או לא, גם בשנים שקדמו לכך, קמו חברות שהיו מבוססות על רעיון שאולי יום אחד יכניס כסף בתנאי שמספיק לקוחות ירצו לקנות.
באופן עקבי שלא השתנה בחמש השנים האחרונות, רק אחת מעשר עשתה את זה. חברות כמו צ'ק-פוינט קמו ונפלו לפני חמש - שש שנים בלי שאף אחד התרגש מכך או חשב להקדיש לזה מאמר באיל הקורא. השינוי הגדול קרה בשנתיים האחרונות, כאשר פתאום החליטו בעלי מקצועות חופשיים, שאינם קשורים בהכרח לטכנולוגיה אבל בעלי פרופיל תקשורתי גבוה, (עו"דים, מאמני כדורסל, עיתונאים ואנשי תקשורת אחרים) שגם הם רוצים לקחת חלק בעולם הטכנולוגי החדש והפכו את ההשקעה בחברות חסרות רווחים מסיכון מחושב לטרנד. התוצאה הישירה של מעשה זה היא ההפיכה של השקעה בחברה שנכשלה (וכאמור, תשע מעשר נכשלות) מסטטיסטיקה של העמודים האחרונים במדורים הכלכליים לכותרות הראשיות.
לא נראה לי שהסטטיסטיקה השתנתה בשנים האחרונות ויותר מזה, כל הרעיון של בורסה ומסחר בנירות ערך הוא גיוס כספים עבור חברה שמקווה בעתיד להרוויח. אם רק חברות מרוויחות היו הולכות לבורסה לא היה צריך את הבורסה כי החברות היו יכולות לממן את עצמן. הרעיון לגייס כסף עכשיו ממשקיעים תמורת רווחים עתידיים לא נולד עם האינטרנט וכל קבלן בנין מגייס כסף בהנחה שכאשר תגמר הבניה הוא ירוויח ויחזיר את ההשקעה.
אז מה כן השתנה? מעט מאוד, אבל ההנחה הנאיבית, שעמדה בבסיס יזמויות רבות, ולפיה ניתן להרויח מהפצת תוכן בחינם התגלתה כשגויה. זה לא נורא, זה קורה גם בתחומים אחרים, למשל מערכת ה"אירידיום" - טלפון לוויני שלא זקוק לתחנות קרקע וקולט בכל נקודה בעולם, רעיון יפה שנכשל ונסגר, או לחילופין "קפה כאילו" - בית קפה שינקינאי שלא מגיש כלום - רעיון מטומטם שנכשל ונסגר.
מה עוד? רעיון מוצלח שהצמיח הרבה חיקויים שנכשלו (ICQ ובעקבותיו אודיגו, גואי ודומיהם) וגם זה לא חדש ולא נורא. מי זוכר היום את כל החיקויים לקוביה ההונגרית ממגדלים של חרוזים ועד למשטחים צבעוניים שצריך לסובב, לעקם ולפתל. גם המצאת המחשב הביתי גררה עשרות ומאות חיקויים שחלקם הצליחו (PC, Mack) חלקם הצליחו חלקית (Sinclair, Commodore, Atari) וחלקם נשכחו ונמחקו מדפי ההסטוריה. (Radio Shack, Texas Instrument)
בקיצור, מדובר יותר בפיקציה תקשורתית שזכתה לשמות מפוצצים מסוג "הכלכלה החדשה", מאשר למשבר כלכלי - טכנולוגי.
חברות חדשות ימשיכו לקום, אולי עם פחות רעש וצלצולים, רובן יכשלו ועל אלו שיצליחו נקרא בעיתון.
אירידיום 13161
הקליטה לא היתה משהו (במיוחד במזג אוויר לא-אידאלי), והמחיר הרקיע שחקים (לא היו מחירי-הפסד לפיתוי לקוחות, כי ממילא נתח-השוק היה 100%), ובסוף המיזם פשט את הרגל. אבל אחד הלקוחות העיקריים - מחלקת ההגנה של ארה"ב - החליטה לקנות אותו במחיר מציאה, וכך עשרות הלוויינים של הפרוייקט ימשיכו לשייט מעלינו באין מפריע למשך עוד כמה שנים. ייתכן שעד אז מחלקת ההגנה תהפוך את המיזם לעסק מצליח, ותפריט אותו בחזרה.
חוששני שבסוף משרד ההגנה ירד מזה 13166
ראה http://exn.ca/Stories/2000/11/30/51.cfm
סתם השתוממות 13165
אני מתקשה להאמין שקראתי זה עתה השוואה בין פרוייקט אירידיום, שבזמנו לפחות, היה בין הרעיונות הטכנולוגיים היותר חדשניים, מקוריים ובעלי מעוף, לבין ''קפה כאילו''...
לגבי קפה כאילו 13205
זה באמת היה כאילו, כלומר לא יוזמה עסקית אמיתית אלא מתיחה, שהיתה פרוייקט הגמר של בי"ס אסכולה. כל שנה הם מביאים מתיחה כזו, ומשגעים את שינקין. אז רק שתדע, הדוגמה הזו פסולה (:
דוגמאות חלופיות לקפה כאילו 13206
לכל הקטנוניים שבקוראי האיל שנתפסים לדוגמא במקום לרעיון שמאחוריה, כמה דוגמאות נוספות ליוזמות שנראו טוב ונכשלו כלכלית:
1. מטוס הקונקורד - רעיון נהדר, השקעה עצומה, שנים של פיתוח ו13 מטוסים שנמכרו ללקוחות.
2. וידאו בשיטת בטא - ביצועים טובים בהרבה מ VHS, מאמצי שיווק עצומים וכישלון מוחץ בסיום.
3. עיתון "חדשות" - כל הניתוחים הכלכליים הראו שזה יהיה סיפור הצלחה, כל הותיקים נאלצו להעלות את הסטנדרטים ולחקות את ה"הצלחה" אבל כלכלית העסק נכשל. (וכנ"ל, להבדיל "כותרת ראשית")
דוגמאות חלופיות לקפה כאילו 13209
הערות קטנוניות פחות-או-יותר:
1. באמת אינני מכיר את השורה התחתונה של פרוייקט הקונקורד (אינני בטוח שהיא כבר נכתבה), אבל גם אם היא כתובה בדיו אדומה, הרי שאפשר לדמות את הפרוייקט לתכנית-החלל המאויישת - זהו פרוייקט נתמך-ממשלה, שמיועד לייצר (גם) יתרונות תדמיתיים-מוראליים וערך מוסף טכנולוגי גבוה.
2. נכון, למרות שנגזרות מקצועיות של בטאמאקס שולטות בשוק הווידאו המקצועי (האנלוגי והדיגיטלי, כל עוד מדובר בטייפ).
אבל:
עקרונית - אני מסכים בהחלט עם הטענה שלך שיש הרבה יוזמות "כלכלה חדשה" שלא היו שונות במהותן מהיוזמה להקים מכולת שכונתית.
להעלות? 13213
להוריד!
להעלות? 13221
אם המעבר משחור לבן אדום ומסידור עופרת לצבע מלא ועימוד ממוחשב הוא ירידה בסטנדרטים אז הצדק עימך. לגבי התוכן, לא ''חדשות'' הוא שגרם להצהבת העיתונות. הדואופול שקדם לחדשות היה צהוב שהתיימר להיות עיתונות טובה. ''חדשות'' לפחות לא התיימר ובפרוש שילב ידיעות צהובות בצד תחקירים וכתבות ללא מורא וללא משוא פנים ותרם רבות לשבירת המיתוס הביטחוני שעשה בעיתונות כברכושו הפרטי. לצערי גם היום עדיין חלק גדול מהעיתונות היא ''מגויסת'' ומקבלת את דברי דובר צה''ל כתורה מסיני.
אני אוהב את הסבטקסט שלך 14494
הבחירה במינוח ''ללא מורא וללא משוא פנים'' בהקשר לעיתון ששילב תחקירנות אמיצה וצהבהבות פופוליסטית היא נהדרת...

(ואם מישהו לא הבין אני אשמח להסביר).

- אסף

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים