אולי אתם יודעים? 146900
או יודעות?
מתי ואיכ הוחלט על מיקומן של האותיות בלוח המקשים במחשב?
בלי קשר לאותיות עיבריות או אנגליות.
האם זה קשור למכונות הכתיבה הישנות?
ואיכ הוחלט על מיקומן של האותיות שם?
ומה בכלל אתם יודעות על מכונות כתיבה מאז ועד היום?
תודג
אולי אתם יודעים? 146903
כתוב כאן
יותר ממה שידעתי. לגבי האותיות העבריות, אני זוכר רק שהסידור שלהן מכונה "קראטון" (ולא "וטארק"), ושהוא נועד במקור להקלדת יידיש (מה שאולי מסביר את המיקום של האות ע').
אולי אתם יודעים? 146904
סיפור ששמעתי אומר שסידור האותיות של מקלדות ה qwerty נקבע, בין השאר, כדי שאפשר יהי לכתוב את המילה typewriter על ידי שימוש באותיות שבשורה הראשונה בלבד.
מכונות כתיבה 147048
סטיבן ג'יי גולד כתב באריכות על ההיסטוריה של מקלדת QWERTY בספרו 'הידד לברונטוזאורוס' (הוצאת דביר, 1994, עמ' 62-72). להלן תמצות אכזרי של מה שנכתב שם.

היו סידורים רבים ושונים למקלדות. במכונות הכתיבה הראשונות היתה יכולה הדפסה מהירה מדי לתקוע את מוטות האותיות זה בזה. חמור מכך: בדגמים הראשונים לא ניתן היה לראות את הנייר המודפס במהלך ההקלדה, כך שלעתים התגלתה ההסתבכות רק לאחר שהוקלד חלק גדול. אבל טעות היא לחשוב ש-QWERTY הביסה את כולם בשל כך.

מה שהתרחש היה צירוף של מקרים, שכל אחד מהם כשלעצמו לא היה יכול להספיק כדי להשליט את QWERTY, אך השילוב שלהם גרם לכך.

קודם כל, הסידור הזה אומץ על ידי אחד היצרנים הגדולים, רמינגטון. שנית, הסידור הזה אומץ על ידי גברת לונגלי, מי שיסדה את בית הספר הראשון לכתיבה במכונה. הוא אומץ במקרה, וכל סידור אחר היה יכול להתאים למטרותיה (אגב, בשום מקום לא הצלחתי למצוא את שמה המלא, שקיצורו הוא L.V.Longley).

מה שהנציח את שליטת מקלדת QWERTY היה תחרות פומבית ומתוקשרת בין פרנק מקגורין לבין לואיס טאוב. טאוב המציא סידור אחר של מקשים, וקרא תגר על שיטתה של הגברת לונגלי, ששלחה לתחרות את המדפיס המהיר ביותר שהכירה. מקגורין היה הראשון שחרת בזכרונו את מיקומי המקשים, ולכן היה הראשון שהקליד בשיטה עיוורת. טאוב, שהיה הממציא ולאו דווקא המשתמש המיומן ביותר, הדפיס בשיטה לא-עיוורת והובס בתחרות. מעולם לא נערכה תחרות בין שתי שיטות כששאר התנאים הם שווים. התחרות הזו היתה המסמר האחרון בארון הקבורה של מתחרותיה של QWERTY.

אינני יודע מה היו הגלגולים שעברה המקלדת העברית בדרך לקראטון. כשהגיעה השעה להתאים את מקלדות המחשב לעברית נוצרה בעיה ייחודית. השורה התחתונה במכונת כתיבה עברית ארוכה במקש אחד יותר מזו של מכונת כתיבה אנגלית (בעברית יש 27 תוים שונים, כולל האותיות הסופיות, ובאנגלית שתי מערכות של 26 תוים). לפני 20 שנה הקלדתי במקלדת של מחשב אטארי, שבו סידור המקשים היה די דומה לזה המוכר לנו כיום, פרט לאותיות ת,ץ. הן נקבעו לפינה השמאלית העליונה, על מקשי Q,W.

היתרון של שיטה זו הוא שמקשי הפיסוק אינם משנים את מיקומם. הנקודה, הפסיק, הנקודה-פסיק נותרים כולם במקומם (האות [ף] שכנה באותו מקש כמו התו [;] והפקת התו [;] הצריכה לחיצה על [ף-Ctrl]). לאחר מכן פיתחה IBM ישראל את סידור המקשים המוכר לנו כיום ומאז איש אינו יכול להיות בטוח היכן נמצאים הנקודה והפסיק שלו.
מכונות כתיבה 147280
אם כבר אנחנו בנושא- מה מקור פריסת המקשים AZERTY, המקובלת בצרפת? מישהו יודע?
מכונות כתיבה 454549
כנראה שזה צריך להחמיא לי: שלוש שנים לאחר פרסום התגובה ההיא טרחו וואלה והעתיקו את שתי הפסקאות האחרונות שלה לתוך הפיסקה האחרונה במאמר שלהם על ההיסטוריה של QWERTY. הכתובת: http://news.walla.co.il/?w=/95/889927

אגב, אני מכריז רשמית על כשלון במציאת האחראי לסידור הקראטון העברי. יש הצהרה שגויה בויקיפדיה על המקור ותו לא.
מכונות כתיבה 454559
מכריז רשמית על כשלון במציאת האחראי. ביג דיל. יש איזשהו אחראי בארץ שאפשר למצוא?
אולי אתם יודעים? 456256
תשובה מלאה, פחות או יותר: http://www.faz.co.il/story_4509

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים