אמצעים ומטרות 15899
ניתן להתוכח לגבי מעשיו של בן גןריון. יש הרבה מה לומר בגנותו של האיש, שאינו "חסיד אומות עולם".
יש נטייה אצל בני האדם לבלבל בין אמצעים למטרות. המטרה שעמדה לעיני בן גוריון היתה הקמת מדינה. הוא היה מוכן לשלם מחיר כבד מאוד באמצעים בהם השתמש, גם מפני שהיה עם הגב לקיר, וגם מפני שלא היה לו מספיק מידע לגבי אפשרויות הפעולה השונות שעומדות בפניו. לאור זה ניתן להסביר את הפעולות שנעשו במחלמת העצמאות, שכללו גירוש ערבים.
החלטות מוטעות שנעשו ב-‏48 עולות לנו ביוקר רב עד היום, למשל מבנה ופיזור עיירות הפיתוח.
והנה בא כותב המאמר המכובד, והופך אמצעי שבו השתמש בן גוריון, למטרה, וזאת מבלי להניד עפעף. לא אכפת לכותב המאמר שמאז עברו אי אילו שנים, ושבינתיים כבר יש מדינה, ומטרתו של בן גוריון הושגה, האמצעים עדיין כשרים.
יסכים איתי כותב המאמר שהמצב בארץ אינו פשוט. איני חולק על הכותב שיש מורכבות גדולה במבנה הפוליטי החברתי והגיאוגרפי של מדינת ישראל. אבל, לכותב המאמר יש פתרון קל למצב, במאמר בן 100 שורות הוא יפתור את כל בעיותיה של מדינת ישראל.
אז לך שי היקר, אני רוצה לומר: השמר והזהר מפתרונות קלים למצבים מורכבים.
לי אין פתרון קסם ב- 100 שורות. אני רק מאמין בהידברות.
אמצעים ומטרות 15901
האם הקמת מדינה, בתורה, אינה גם אמצעי להשגת מטרה אחרת? דאגה לפליטי השואה למשל (אני לא טוען שזו המטרה, אבל לשם הדיון). אולי אפלו ההיפך הוא הנכון וגירוש ערבים היה המטרה והאמצעי היה הקמת מדינה בסערת מלחמה?
אמצעים ומטרות 15935
ואולי אפילו המטרה איננה מטרה, ואיננה אלא אמצעי להשגת מטרה אחרת? הרי כל נסיון לניתוח הגיוני של זה מדרדר במהירות שיא לניתוח פסיכולוגי של נפש האדם. את הדיון על מטרות סופיות בהחלט נראה לי שכדאי להשאיר לליסיס, ולעזוב את הפוליטיקה לנפשה.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים