165707
בית המשפט המחוזי בתל-אביב קובע שעל משרד הבריאות והמועצה לנסויים בבעלי-חיים לפרסם מידע על הניסויים ועל חלופות להם.

מידע על ניסויים בבעלי חיים 192808
(גם בהמשך לתגובה 192173)

לטובת מי שמתעניין בנושא, אם יש כאן כאלה, להלן הודעה שהתפרסמה היום מטעם העמותה למען מדע מוסרי. על ההודעה חתומה איילת סלעי-רייז, יו"ר העמותה.

--------------

אנו מבקשים לשתף אתכם בהישג החשוב שהשיגה העמותה למען מדע מוסרי במאבק לשקיפות בתחום הניסויים בבעלי חיים. מדובר על מהפיכה בכל הקשור למידע אודות ניסויים הנערכים בבעלי חיים בישראל, מידע שהוחזק עד כה תחת סודיות מוחלטת.

השבוע נחתם הסכם בין היועץ המשפטי של העמותה למען מדע מוסרי, עו"ד חגי אשלגי, והממונה על הבגצ"ים בפרקליטות המדינה בעניין והוא קיבל תוקף של פסק דין בבית המשפט העליון. בהסכם מתחייבת המועצה לניסויים בבעלי חיים, לראשונה בתולדותיה, ליצור מערך רישום ובקרה מפורט על הניסויים המתבצעים בישראל, ולפרסם את הנתונים שייאספו בו. משרד הבריאות התחייב כי המערכת תפעל בתוך חצי שנה מהיום.

המועצה לניסויים נאלצה להתחייב בעקבות הליכים משפטיים ממושכים מטעם העמותה, כפי שיתואר להלן.

ההסכם הושג לאחר שבמשך שנים מוחזקים הנתונים בדבר הניסויים בבעלי חיים הנערכים בישראל תחת מעטה סודיות כבד, ולאחר שהמועצה לניסויים בבעלי חיים ומשרד הבריאות סירבו לפניות העמותה למסירת מידע בנושא. בעקבות סירוב זה ניהלה העמותה למען מדע מוסרי הליכים בבית המשפט המחוזי בתל אביב, בהם זכתה. לאחר שהוגש ערעור מטעם המדינה התערב שר הבריאות באופן אישי ודרש כי הנושא יוסדר בהסכמה בין הצדדים, תוך שהוא דורש מן המועצה לאפשר גילוי המידע בהתאם לעקרונות השקיפות ולחוק חופש המידע.

עיקרי ההסכם:

1. המועצה לניסויים בבעלי חיים ומשרד הבריאות ייצרו באופן מיידי מערכת ממוחשבת לקבלת בקשות לאישור ניסויים בבעלי חיים.
2. הניסויים ימויינו וייבדקו לפי הקריטריונים המנויים בחוק: ניסויים למטרות בריאות ורפואה; מחקר מדעי; בדיקה או ייצור של חומרים או חפצים; חינוך והוראה.
3. המידע ימויין ויפולח לפי קריטריונים שונים, ובהם: המוסדות המבצעים, סוגי בעלי החיים המשמשים לניסוי ומספרם, מידת הסבל הנגרם לבעל החיים, האם ניתנו או לא משככי כאבים לבעל החיים, האם בעל החיים צפוי להיות מומת בסיום הניסוי או להיות מועבר לשיקום ועוד.
4. לזכות העמותה למען מדע מוסרי נפסקו הוצאות ההליכים המשפטיים.

השתלשלות האירועים:

תחילת הפרשה בשנת 2002, בה פתחה העמותה למען מדע מוסרי בהליכים משפטיים בבית המשפט המחוזי בתל אביב, על מנת להביא לפרסום המידע הסטטיסטי על ניסויים בבע"ח המתבצעים בישראל, מידע אשר היה חסוי מעיני הציבור במשך שנים, ולאחר שהמועצה לניסויים בבע"ח ומשרד הבריאות התנגדו נחרצות לפירסום המידע. בפנייתה לבית המשפט דרשה העמותה כי המועצה לניסויים ומשרד הבריאות יחוייבו לפעול על פי אמות המידה הציבוריות הדורשות שקיפות ועל פי חוק חופש המידע. גם בתשובותיהם הכתובות וגם במהלך הדיונים בבית המשפט התמידו המועצה לניסויים ומשרד הבריאות בסירובם, והעניין הגיע להכרעה שיפוטית. בבית המשפט זכתה העמותה בניצחון משמעותי. כבוד השופטת ד"ר דרורה פלפל חייבה את המועצה לניסויים ומשרד הבריאות לחשוף את המידע, תוך שהיא מותחת ביקורת חריפה על התנהלותם.

בין היתר נאמר בפסק הדין: "...חובת משרד הבריאות לסווג כל בקשה שמוגשת לפי מהות הניסוי. כמו כן על משרד הבריאות לדעת מהו המספר של בעלי החיים בהם נעשה הניסוי, כשמה שמנחה אותו זה מינימום בעלי חיים במינימום הסוג... אילו היה המשרד פועל בדקדקנות על פי הוראות החוק- היה מידע זה נמצא בידיו".

בית המשפט אף שיבח בפסק הדין את העמותה באמרו כי: "...ייתכן שטוב עושה עתירה זו של העותרת בכך שהיא תמריץ את המשיבים למלא את חובתם במלואה כפי שנקבעה על ידי המחוקק"

חשוב לציין כי במסגרת ההליכים המשפטיים, אולצה המועצה לניסויים לחשוף גם את שמות כל החברים המכהנים בועדות הפנימיות במוסדות שמבצעים ניסויים בבעלי חיים, וכן מידע נוסף אותו דרשה העמותה וקיבלה לידיה.

לאור זכיית העמותה בעתירה, הגישה המועצה לניסויים ערעור על פסק הדין. בשלב זה החליט שר הבריאות מר דני נוה להתערב בסוגייה באופן אישי ולהימנע מהמשך ההליכים המשפטיים. השר הורה לשנות לחלוטין את דרך ניהול נתוני הניסויים ולמסור את המידע. בתמורה הסכימה העמותה לוותר על עיבוד מידע משנים קודמות ולקבל מידע שיופק מעתה ואילך. בעקבות התערבות השר (ולמרות התנגדות הפקידות במשרד), הושג ההסכם בין הצדדים. יצויין, כי המידע הזה הינו כלי חיוני ממדרגה ראשונה לצורך ביקורת ציבורית ומשפטית על הליכי האישור והפיקוח על הניסויים הנערכים בבעלי חיים בישראל.

העמותה יוצגה בהליכים על ידי עוה"ד חגי אשלגי ועו"ד שגיא אגמון.

בימים אלה עדיין תלויה ועומדת עתירה נוספת שהגישה העמותה כנגד המועצה לניסויים ומשרד הבריאות אשר גם היא נסמכת על עקרונות חופש המידע.

--------------

סיקור הפרשה בתקשורת המקוונת:

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים