עבדות במאה ה-‏19 2381
באמצע המאה ה-‏19, עבדות התקיימה רק בשני מקומות בהם ישבו אירופאים, או אנשים ממוצא אירופי: דרום ארה"ב וברזיל. העבדות נתפסה, כבר אז, כדבר מתועב, אנטי אנושי. טום פיין דיבר וכתב נגד העבדות עוד במאה ה-‏18; האנגלים ביטלו את העבדות ב-‏1812, תוך פיצוי בעלי העבדים (פתרון שלדעתי, היה צריך לאמץ גם בארה"ב), ועבדים נמלטחם מדרום ארה"ב עשו את דרכם לקנדה הבריטית; קבוצות אבולושיוניסטיות בצפון סייעו בהברחת עבדים, ומושלי המדינות סירבו להחזיר עבדים; ואפילו הדרומיים עצמם התייחסו בבוז ובתיעוב לסוחרי העבדים. כמו שאמר לינקולן באחד מנאומיו (בטרם המלחמה): "אתם נותנים לילדיכם לשחק עם ילדי העבדים, אבל לא עם ילדיו של סוחר העבדים, שכן אתם רואים אותו כאדם שפל." וכמובן, ג'פרסון, בעל עבדים ששחרר את עבדיו בצוואתו, כתב, בעניין זה: "כאשר אני מהרהר בכך שאלוהים הוא אלוהי צדק, ושצדקתו לא תידום לעד, אני רועד למען ארצי."
עבדות במאה ה-‏19 28563
שלום
באותה תקופה במדינות הדרום (להזכירך ה Bible Belt), עיקר כלכלת המתיישבים היתה באופיה אגררית ונסמכה על גידולי מטעים וכותנה שדרשו מטבעם הרבה ידיים עובדות (הצורך הכלכלי/טכנולוגי).
מילים רבות יכולות להאמר על ההדיקות הדתית (הזרמים הפוריטניים, ווסאפים ואוונגליסטים) של המתיישבים במושבות האמריקאיות שללא ספק ראו בברית הישנה (דהינו בתנ"ך) כמקור של חוק אלוהי/עליון.
להבנתי כל הקוד האתי-מוסרי שלהם באותה תקופה ובמידה רבה עד ימינו (אמריקה היא אומה נוצרית-מאמינה בעיקרה) נמסך על שני מקורות משלימים: הברית הישנה והברית החדשה.
המתיישבים ראו בתנ"ך כדבר אלוהים שמרשה להם (בתור ממשיכיהם של בני ישראל לתפיסתם) לסחור בעבדים ולהיות בעלי עבדים.
אומנם, ראוי לומר שדיני התורה נהורים במונים רבים על פני התנאים ששררו בכלכלת סחר העבדים מהמאה ה 16 ועד המאה ה 19 (במובן של כלכלת העבד, תנאי מחיותו ושחרורו) אך עדיין הסימוכין ה"מוסריים" ומסגרת הבעלות הגיעו ללא ספק מהתנ"ך.
פעם שמעתי טענה, שאני לא יודע מה מידת הביסוס שלה, שחלקם של יהודים בסחר העבדים היה לא מועט. למישהו יש מידע על זה?
בברכה

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים