לעצב את התא 650
כפי שהסברתי בהודעה קודמת, אינני חושב שגידול האוכלוסין יביא לחיסולו של המין האנושי.

כל זה לא עושה את גידול האוכלוסין לדבר טוב, כמובן. בסופו של דבר, נפגעת מכך איכות החיים של כולנו. אבל זה לא אומר שצריך להגביל את הילודה, ובטח שלא לעקר אזרחים. מלבד הטיעון ההומני נגד הגבלת הילודה (שאל לזלזל בו בשום אופן!), אינני חושב שהגבלת הילודה תהיה מעשית, משום שהיא תוכל להאכף רק במדינות "מפותחות", ולא במדינות המתפתחות, שאצלן שורש הבעייה.

הפתרון עשוי להיות בעידוד צמצום הילודה בדרכים אחרות, שקטות יותר: הדבר שיגרום לאנשים להחליט להביא פחות ילדים לעולם, טמון בהבנת העקרון שאומר שכל ילד נוסף מקרב אותך לסף העוני. כדי לעזור להם להבין זאת, אנחנו צריכים לקרב אותם לשם קצת יותר.

וזאת כוונתי: יש לשנות את מערכת המיסוי בכל מדינה, כך שהמודל המשפחתי הרווחי ביותר יהיה כזה שיש בו מספר קטן יחסית של ילדים. המערכת הכלכלית צריכה לדאוג לכך שכל ילד נוסף במשפחה יעלה לה יותר כסף מקודמו. בצורה כזו, רק מי שיוכל להרשות זאת לעצמו כלכלית, ירצה להביא עוד ילדון לעולם. זהו עסק של כלכלנים, שכולל שינויים בקצבאות, במיסוי ובחוקים אחרים. מדובר בעיצוב עדין ושקט, שייצור מרקם של חוקים שבקצהו יעמוד התא המשפחתי האידיאלי.

ומהו התא המשפחתי האידיאלי? ברור שזה עניין סובייקטיבי. אנחנו כולנו פה "נגד גידול אוכלוסין", אבל בשביל החרדים, למשל, משפחה בת 14 נפשות היא המשפחה היהודית האמיתית. ולכן הכוח לעיצוב מחדש של דמותה של החברה, נמצא בידי זה שאוחז בהגה השלטון. לא בענישה ולא בעיקור תצמצם לך ילודה, כי אם בעשייתה של המשפחה מצומצמת-הילדים לרווחית. עם הזמן, תתיישר החברה לכיוון שבחרת. לא כולם, ולא בבת-אחת, אלא בד בבד. והשינוי בוא יבוא.

ומילה קטנה בנוגע למדינת ישראל - אצלינו המודל המשפחתי האידיאלי הוא דווקא המודל ההפוך - קצבאות הילודה גדלות ככל שהמשפחות "ברוכות" ביותר ילדים. נו טוף.

יוני

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים