האם אלה הבעיות שמטרידות את הבוחר? 651954
הניתוח שלך מעניין מאד, אבל אני סבור שאתה משליך את סדר העדיפויות האישי שלך על הבוחר. מתגובות רבות שלך ראיתי שבעיניך שאלת השוויון האזרחי היא חשובה, ושאתה תומך בכינונו של לאום חדש במדינה שיחליף את הלאום היהודי. לדעתי, הבוחר הממוצע (או אפילו הבוחר השכלתני הממוצע) מעריך את הבעיה עצמה בדרגת חומרה נמוכה יותר ובוודאי בדרגת דחיפות נמוכה למדי, ואת הפתרון שאתה מציע הוא שולל. סביר להניח שרוב הבוחרים האלה מוטרדים יותר מהיחסים בין יהודים חילוניים לחרדים מאשר בין יהודים לערבים אזרחי ישראל. גם מי שמקבל את דעתך לא בהכרח יבין כיצד פתק שעלול להכניס לכנסת את איש התנועה האיסלמית או בל"ד יתרום להגברת השוויון האזרחי וקירוב בין ערבים ליהודים; זה היה אולי טיעון תקף כל עוד חד"ש רצה לבדה, אבל הצבעה למפלגה שאינה יכולה לחתום אפילו על הסכם עודפים עם מרצ בגלל ציונותה של זו אינה נראית לי כמקדמת את מה שאתה רוצה בו (לעומת הצבעה למרצ עצמה, שדווקא מחויבת לרעיונות האלה).

לעומת זאת, אתה לא מתיחס כלל לנושאים שמטרידים רבות את הצבור. החנוך שמקבלים ילדיו, הבריאות שהוא יכול לצפות לה... למעשה, אלה יכולים אולי להכנס תחת כותרת כללית אחת - רמה נמוכה של השרות הצבורי שמקבלים האזרחים בנושאים אזרחיים. אפשר למדוד את זה במספר רב של מדדים שברבים מהם אנחנו מדורגים במקום גרוע ביחס ל-OECD - מספר מטות בבתי חולים לנפש, צפיפות הכתות, מספר השוטרים ביחס לגודל האוכלוסיה, צפיפות המכוניות בכבישים וכן הלאה. נושא אחר הוא הדיור - את האזרח הממוצע מטרידה השאלה האם הוא יוכל לקנות דירה או לעזור לילדיו לקנות כזו יותר משאלת השוויון האזרחי. נושא אחר הוא הפער החברתי. אתה אמנם מתיחס אליו אבל נראה שמבחינתך זו שאלה בעיקר מתחום מדעי המדינה - כיצד יוכל האזרח שאין לו ממון להשפיע על התנהלות המדינה. בעיני האזרח שאין לו ממון זו שאלה של חיים במתח קיומי מתמשך - לא כי הוא מוטרד מהעדר אפשרות להשפיע אלא כי הוא חושש שלא יהיה לו מאין לשלם על החשמל או שכר הדירה שלו. שוב, מבחינתו זה חשוב ובוודאי דחוף יותר משוויון אזרחי. בהערת אגב אציין שהיות שהערבים הם קבוצה חלשה מאד מבחינה כלכלית, צמצום הפערים ייטיב איתם, כנראה, יותר מאשר עם רוב האחרים ויאפשר להם גם השפעה רבה יותר - וגם שחברה שחיה בתחושת רווחה קיומית גדולה יותר תהיה פתוחה יותר לקבלת האחר כשווה.

נקודה נוספת היא הנושא הפלשתיני. יש לזכור שהנושא הזה הוא לא רק ענין לוועידות פסגה מדיניות אלא משליך ישירות על שאלות כמו "האם גם בקיץ הקרוב נצטרך לברוח למקלטים לשמע אזעקות" או "האם מחבלים ייכנסו לבתי כנסת בירושלים וירצחו שם מתפללים". אני סבור שבעיני הבוחר הממוצע גם זו שאלה חשובה ודחופה לא פחות משאלת השוויון. יתרה מזו, אם הבוחר לא מסכים עם הרשימה המשותפת בשאלה הפלשתינית, ספק רב אם הוא ישקול לתת לה את קולו גם אם הוא מסכים עקרונית לדעתך בנושא השוויון.
האם אלה הבעיות שמטרידות את הבוחר? 651969
סדר העדיפויות נובע מההערכות שלושת הקריטריונים. נושא בעל חומרה גבוהה הדורש השקעה מועטה לשינוי ועם יכולת גבוהה לביצוע יעמוד בראש הרשימה.מצד שני, נושא עם חומרה נמוכה הדורש משאבים גדולים ויכולת יישום נמוכה ידחק לסוף הרשימה. ההערכה נעשתה רק על ידי; בד"כ כמה משתתפים "מצביעים" על הרשימה. לכן, למרות שהנושא הפלסטיני אכן הוערך כשאלה חשובה ודחופה, בגלל הערכת ההשקעה בפתרונו הוא דורג באמצע.

באופן אישי אני חושב, בעקבות מאיר אריאל, שהנושא הפלסטיני הוא אבן הראשה של כמעט כל הנושאים העקריים שאיתם צריך להיתמודד, אבל זה לא משנה לגבי הדרך שהוצגה לקבלת החלטה למי להצביע על סמך השוואה בין כמה נושאים.

בחרתי מראש נושאים ברמה כמה שיותר כללית, כי אחרת המאמר לא היה נכתב. כך שנושא רמת השירות יכולה להיכלל תחת הכותרת של הפער החברתי. אבל, בהחלט ניתן לרדת קומה ולבחון גם את הנושאים שהעלת.

חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים