השיטה אשמה 66843
צריך לזכור שה"הישג" של לה-פן בבחירות איננו יותר מאשר ארטיפקט של שיטת הבחירות הנהוגה בצרפת (ובמקומות רבים נוספים). בסך הכל באה לידי ביטוי העובדה שהיו יותר מועמדים שהתחלקו בקולות השמאל מאשר כאלה שהתחלקו בקולות הימין. באופן תיאורטי השיטה הזאת מאפשרת למועמד ימני להבחר אפילו אם קיים רוב מובהק שתומך בשמאל (או להפך, כמובן; לא בדקתי אם זה אכן היה המצב בבחירות האלה - אינני מכיר את כל המועמדים ואת דעותיהם).

לתועלת הרפובליקה הצרפתית והדמוקרטיה בכלל הרשו לי להציג כאן שיטת בחירה ישירה חדשה ומשופרת (אני אישית מעדיף דמוקרטיה פרלמנטרית כמו בבריטניה, אבל זה כבר נושא אחר).

ובכן: כל בעל זכות בחירה, במקום לבחור במועמד אחד (בסיבוב אחד או יותר), ייתן לכל אחד מהמועמדים ציון בין 0 ל 10 (או בין 1 ל-‏5, או בין 2- ל-‏2+ - לא חשוב). בסוף מסכמים את ציוני כל המועמדים - ומי שקיבל הכי הרבה נקודות הוא הנשיא הבא.

יתרונות השיטה:
- המועמד הרצוי ביותר לציבור (זה שהיחס בין תמיכה בו לבין התנגדות לו הוא הגדול ביותר) הוא הזוכה. לא ייתכן מקרה כפי שתואר לעיל.
- אין צורך בשני סיבובים (חישבו על החסכון הכספי!)
- זו שיטה דמוקרטית יותר, כי לכל אזרח ניתנת אפשרות רחבה יותר לחוות את דעתו. (בשיטה הנוכחית מי שהצביע בעד ז'וספן כאילו הצביע נגד שיראק ונגד לה-פן באותה מידה. אני בטוח שרבים ממצביעי ז'וספן היו שמחים לו ניתנה להם האפשרות לומר [כבר בסיבוב הראשון]: אני בעד ז'וספן, אבל /ממש/ נגד לה-פן).

היש סיכוי שהצעתי תאומץ, בצרפת או במקום אחר?
תורת הבחירה המתמטית 66863
קצת לפני בחירות 1999, הייתי נוכח בהרצאתו של פרופ' רון הולצמן מהפקולטה למתמטיקה בטכניון שדיבר על שיטות בחירות מנקודת מבט מתמטית.

הוא טען ששיטת הבחירה בשני סיבובים היא כנראה אחת מהגרועות שהוצעו ועלולה בקלות להביא להיבחרם של מועמדים "מקריים".

הוא סיפר על מספר רב מאד של שיטות שונות שהוצעו (וביניהם שלך) והציג ניתוח מנקודת ראות של תורת המשחקים.

הנה לינק נחמד:
תורת הבחירה המתמטית 67204
תודה על הקישור. אכן נחמד.
בעצם הייתי צריך לנחש שאני לא הראשון שניסה להציע חלופות משופרות לשיטות הנוכחיות (וכפי שאתה מציין, אפילו לא הראשון להציע את השיטה "שלי").
אבל הדבר רק מגביר את התמיהה - אם יש חלופות טובות, איך זה שרובן הגדול של הבחירות בעולם עדיין מתנהל בשיטות שהן בלתי-מוצלחות בעליל? האם השמרנות היא מאפיין חזק כל-כך של הדמוקרטיה?
אני מתאר לעצמי 67225
שיש לבחור בשיטה פשוטה, שתתאים גם לאלו שאינם בעלי תארים במדעים מדוייקים.
תורת הבחירה המתמטית 67822
שלשום הלך לעולמו ריצ'ארד מק'לוי McKelvey, פרופסור למדעי המדינה שפיתח מודלים ותאוריות מתמטיים לשיטות הצבעה. הוא מצא דרך המאפשרת ליישם תאוריות מתמטיות לחקר הצבעה בשיטות הרוב-קובע, וגם פיתח תאוריות מתורת המשחקים שהתבססו על עבודתו של ג'והן נאש.


חזרה לעמוד הראשי המאמר המלא

מערכת האייל הקורא אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים